Δεύτερες σκέψεις για λιθάνθρακα
Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στην κυβέρνηση για το μεγάλο θέμα της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Το προηγούμενο διάστημα η τάση ήταν μάλλον υπέρ καθώς η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας θεωρείται στόχος εκ των ων ουκ άνευ εν όψει και των γεωπολιτικών εξελίξεων και αλλαγών στη Νοτιανατολική Ευρώπη ενώ δεν είναι μικρής σημασίας και τα τεράστια επενδυτικά κεφάλαια που εισρέουν στην Ελλάδα.
Ομως, η εντυπωσιακά μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (6.000-10.000 άτομα) για τη σχεδιαζόμενη λιθανθρακική μονάδα της ΔΕΗ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας μετέβαλε κάποια από τα δεδομένα καθώς είναι πλέον σαφές ότι το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο και το κυριότερο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δύνανται να κεφαλαιοποιήσουν την βέβαιη στην περίπτωση αυτή κυβερνητική φθορά.
Είχε προηγηθεί η πορεία για τον Κορινθιακό με τη συνάντηση στη γέφυρα του Ρίου, όπου η συμμετοχή πολιτών δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει ανησυχία -όμως η προβολή της κινητοποίησης αυτής από τηλεοπτικό σταθμό που ψάχνει εναγωνίως target group δημιούργησε προβληματισμό και έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου για την επικοινωνιακή ομάδα της κυβέρνησης.
Υπό την πίεση των αριθμών και των εικόνων η κυβέρνηση είναι πλέον μάλλον αρνητική στην προοπτική δημιουργίας λιθανθρακικών μονάδων, τουλάχιστον όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό και η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δεν ανακάμπτει. Φυσικά, τίποτε δεν είναι οριστικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου