Ο λιθάνθρακας στη μόδα
Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την ολική επαναφορά του (λησμονημένου) λιθάνθρακα στην ενεργειακή ατζέντα κυβερνήσεων και εταιρειών ανακάλυψα σερφάροντας στο διαδίκτυο http://www.vrennus.blogspot.com/. Εκ προοιμίου βέβαια θα διαφωνήσω με την άποψη ότι υπάρχει προώθηση των λιθανθρακικών μονάδων για λόγους που σχετίζονται με την αμερικανική επιρροή στην αγορά καυσίμων. Αν πρόκειται οπωσδήποτε να δούμε μια κρατική συνωμοσία πίσω από την έκρηξη των ενεργειακών επενδύσεων, αυτή πρέπει να αποδοθεί στους "πετρελαιάδες", που έχουν την ισχύ να επηρέαζουν και την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού και επομένως και την παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Η αύξηση της ζήτησης, τα μεγάλα κέρδη των εταιρειών και των funds αλλά και ο στρατηγικός χαρακτήρας των ενεργειακών επενδύσεων είναι η αιτία του ενδιαφέροντος για τον λιθάνθρακα που άλλωστε δεν έιναι το μόνο φάντασμα από το παρελθόν που επιστρέφει: ήδη το πυρηνικό λόμπι δίδει μάχες σε ολόκληρο τον κόσμο -μη εξαιρουμένης της Ελλάδας- προώθωντας τη δική του καθαρή λύση.
Εν πάση περιπτώσει η γνώμη του vrennus είναι ενδιαφέρουσα και την αναδημοσιεύω. Αν χρειαστεί θα επανέλθω.
Νέα Καρβάλη, Άσπρα Σπίτια, Αστακός. Κι από κοντά η RWE-ΔΕΗ. Η ιδιωτική απληστία να σιγοντάρεται από τον «κρατικό φορέα» και μαζί να θέλουν να μας φορέσουν καπέλο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που θα καίνε λιθάνθρακα. Κι αν για τον κρατικό γίγαντα μπορούμε να βρούμε μια δικαιολογία, αφού θέλει να ξεφορτωθεί τον βρωμερό λιγνίτη, γιατί να ανεχτούμε και τους νεόκοπους στην ενεργειακή αγορά ιδιώτες «παίκτες» που έχουν ερωτευθεί το λιθάνθρακα; Νόμιζα πως οι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν απλώς βρει πρόθυμα κορόιδα να πουλήσουν το κερδοφόρο πακέτο ρυπογόνες λιθανθρακικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και κάρβουνο παρέα με τα φούμαρα περί «καθαρού άνθρακα». Έκανα λάθος.
Τα ...ανθρακικά συμφέροντα (κατά το πετρελαϊκά συμφέροντα) απλώς προσπαθούν να πουλήσουν παντού. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις συμφωνίες για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - ως γνωστόν (γνωστόν;) ο άνθρακας έχει το χαμηλότερο ενεργειακό βαθμό απόδοσης σε σχέση με τα άλλα ορυκτά καύσιμα και άρα τις περισσότερες, συγκριτικά, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το καρότο σ' αυτή την περίπτωση είναι οι λεγόμενες «τεχνολογίες καθαρού άνθρακα» που υποτίθεται χρυσώνουν το χάπι.
Ο καλός δημοσιογράφος της Guardian George Monbiot ξεσκεπάζει, με καλή τεκμηρίωση, την απατεωνιά που κρύβεται στην καραμέλα του «καθαρού άνθρακα» που πιπιλίζουν οι καρβουνιάρηδες, οι οποίοι κατά πως φαίνεται έχουν ξαμοληθεί και στη Βρετανία που ακόμη προσπαθεί αν ξεχάσει το πνιγμένο στην καπνιά ένδοξο παρελθόν της.Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί ο ξεχασμένος μέχρι πρόσφατα άνθρακας ξαναγίνεται τόσο πολύ της μόδας, και μάλιστα σε μια εποχή που η ευαισθησία για τις καταστοφικές επιπτώσεις από τη τη χρήση του έχει χτυπήσει κόκκινο; Κατά την άποψή μας, η απάντηση βρίσκεται στη θέση των Η.Π.Α. ως παράγοντα στην ενεργειακή αγορά. Τα τελευταία χρόνια η επιρροή των Η.Π.Α. στην ενεργειακή αγορά έχει υποχωρήσει.
Σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν από ανταγωνιστικές μέχρι εχθρικές σχέσεις με τις Η.Π.Α. (Ρωσία, Βενεζουέλα, Ιράν), ενώ οι Άραβες είναι πάντα επίφοβοι σύμμαχοι. Το παιχνίδι με τον άνθρακα δίνει τη δυνατότητα στις Η.Π.Α. να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθάνθρακα παγκοσμίως ενώ παράλληλα αναπτύσσουν (και φυσικά πουλάνε) και την τεχνολογία του «καθαρού άνθρακα», ώστε να παρακάμπτουν τις ανησυχίες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και τις ρήτρες της συμφωνίας του Κυότο.
Ίσως λοιπόν και το κερδοσκοπικό παιγνίδι που έχει εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου να μην αφορά μόνο το πετρέλαιο αφού έχει συμπαρασύρει και την τιμή του λιθάνθρακα - χρυσάφι έχει γίνει μας διαβεβαιώνει η Καθημερινή.
Ενημέρωση (24/3/2008 11:30 μ.μ.):Στο παρακάτω σχόλιο, ο Υπουργός Ανάπτυξης δείχνει να επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στις λιθανθρακικές μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου