Πραγματοποιήθηκε το 3ο ελληνικό ετήσιο συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
|
εριεχόμενο στην έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υπερβαίνοντας τα στενά όρια της περιστασιακής χρηματοδότησης κοινωφελών σκοπών.
Σημείωσε ότι η εθελοντική προσφορά των επιχειρήσεων δεν απαλλάσσει το κράτος από τις δικές του ευθύνες, ενώ πρόσθεσε ότι και η ίδια η κοινωνία έχει ρόλο στην εδραίωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καθώς ο ίδιος ο πολίτης οφείλει να απαιτήσει, αλλά και να υποστηρίξει υπεύθυνες πρακτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων.
Σε σύντομο χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Αθηνών, Εύα Κοντοσταθάκου, τόνισε ότι η δημοτική Αρχή βρέθηκε από την πρώτη μέρα της θητείας της στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης με αποτέλεσμα το στοίχημα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα. «Δημιουργήσαμε μια νέα δομή, από όπου ενισχύονται με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης χιλιάδες συμπολίτες μας ενώ με τα συσσίτια του δήμου και του δημοτικού Βρεφοκομείου στηρίζουμε καθημερινά άστεγους, μαθητές και παιδιά. Παράλληλα επεκτείναμε τις πρωτοβουλίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργαζόμενοι με ομάδες εθελοντών και κοινωνικά ευαισθητοποιημένων πολιτών» τόνισε η αντιδήμαρχος.
Επίσης πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η Αθήνα να τεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. «Δεν θα επιτρέψουμε η κρίση να αποτελέσει άλλοθι για περαιτέρω υποβάθμιση. Δουλεύουμε σκληρά ώστε η Αθήνα να γίνει μια όμορφη, βιώσιμη και ελκυστική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» ανέφερε η αντιδήμαρχος από το βήμα του συνεδρίου.
Εξάλλου, η Μαρία Αλεξίου πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), τόνισε ότι η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα πλήττει αναπόφευκτα όλους. Επιχειρήσεις, εργαζόμενους, κοινωνικούς φορείς και γενικότερα την κοινωνία.
Οι προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όπως τόνισε η κ. Αλεξίου, δείχνουν προς τις επιχειρήσεις τη γενική μακροοικονομική κατεύθυνση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και παράλληλα η πολύπλοκη, πολυσύνθετη και αλληλένδετη φύση αυτών των προκλήσεων είναι εκείνη που τις χαρακτηρίζει ως θεμελιώδεις για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Σε μία περίοδο όπως η σημερινή, σύμφωνα με την κ. Αλεξίου, ο συνδυασμός νέων οργανωτικών και τεχνολογικών καινοτομιών και πρακτικών είναι απαραίτητος για την επιβίωση σε ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η εστίαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη θα πρέπει να γίνεται από τη σκοπιά της στρατηγικής διαχείρισης.
Πίσω από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη υπάρχουν, σύμφωνα με την κ. Αλεξίου, ευκαιρίες για καινοτομία, δημιουργία αξίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε οργανισμού. «Η ΕΚΕ μπορεί να είναι η λύση για τους δύσκολους καιρούς» ανέφερε η κ. Αλεξίου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα οι οποίες είχαν τη δυνατότητα μέσω των εκπροσώπων τους να έρθουν σε επαφή με τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, να προβάλλουν το έργο και τις ανάγκες τους και να επιτύχουν νέες συνεργασίες και συμπράξεις.
Παράλληλα εκπρόσωποι επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν από το βήμα του συνεδρίου τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υιοθετούν ως στρατηγική επιλογή. Όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις, τα τελευταία χρόνια η δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στον τομέα της ΕΚΕ επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια τάση αναμενόμενη σε μια περίοδο κρίσης όπου όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες, όπως αυτές της στέγης, της τροφής και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ιδιαίτερη αναφορά, από το σύνολο των εκπροσώπων, έγινε στο γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με πρωτοφανή δεδομένα και δέχονται τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Ωστόσο στο κέντρο όλων αυτών παραμένει ο άνθρωπος, ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος παρόλο που βάλλεται περισσότερο από ποτέ, συνειδητοποιεί τη σημασία του εθελοντισμού, της προσωπικής προσπάθειας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πάνω απ΄ όλα της ανθρωπιάς στην πορεία για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον.
Όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις στο συνέδριο, οι εταιρείες και οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν για να είναι αποτελεσματικές και κερδοφόρες χρειάζονται ένα παγκόσμιο όραμα για το ποιες είναι και τι θέλουν, υπεύθυνα προϊόντα και πρακτικές, σωστή επικοινωνιακή στρατηγική, αφοσιωμένους υπαλλήλους και πελάτες οι οποίοι δεσμεύονται να τηρήσουν και να υποστηρίξουν σωστές πρακτικές. Τα προγράμματα ΕΚΕ μπορούν και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο που κρατά αυτά τα διαφορετικά κομμάτια ενωμένα.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου