Κουίζ για απαιτητικούς
Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
Δημοσιογράφος/
Ενα από τα κορυφαία σχόλια που έχουν αναρτηθεί στη viotia ανήκει στον Αρίμνητο και έχει έκκεντρη αφορμή το άρθρο μου εδώ http://viotia.blogspot.gr/2012/02/blog-post_7323.html που παρεμπιπτόντως παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο. Επίκαιρη είναι και η αναφορά στο φαράγγι της Κρύας που κάνει ο Αρίμνητος με την εκδήλωση του ΑΚΟΛ και των Φίλων του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς και την εκπομπή Μένουμε Ελλάδα που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στη ΝΕΤ. Στο επεισόδιο που διηγείται ο Αρίμνητος αναφέρονται 4 στοχαστές οι οποίοι τοποθετούνται να συζητούν στο Φαράγγι της Κρύας. Ο συγγραφέας αναφέρει μόνο τα μικρά τους ονόματα κάνοντας πολύ δύσκολη της αναγνώρισή τους -τουλάχιστον όλων. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν αναγνώστες που γνωρίζουν τους διανοητές που σύμφωνα με τον Αρίμνητο επισκέφθηκαν την Κρύα. Υπό τύπον κουίζ θα χαρώ να δω στα σχόλια τις απαντήσεις σας γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είναι μια δύσκολη ερώτηση. Δημοσιεύω το σχόλιο του Αρίμνητου και την απάντησή μου προτρέποντάς σας να διαβάσετε το άρθρο http://viotia.blogspot.gr/2012/02/blog-post_7323.html και τα υπόλοιπα σχόλια που είναι επίσης εξαιρετικά αλλά δεν προσφέρονται για κουίζ. Βρείτε τους 4 διανοητές του Αρίμνητου και κερδίστε το έπαθλο που θα ανακοινωθεί αργότερα.
Αριμνητοςείπε...
- «Διάβασες το άρθρο του Βοιωτού Ed;» ρώτησε ένας γηραλέος με γαλλική προφορά.
– «Ω! ποιος νοιάζεται, ό,τι και να κάνουν στα λόγια μου έρχονται» απάντησε αυτός. «Θυμάμαι ένα λόγο μου στο Κοινοβούλιο το 1780 θαρρώ « Popular election is a mighty evil» και τι βλέπουμε σήμερα; Η πολιτική ελίτ αγωνίζεται να αποφύγει τις εκλογές. Άλλοι καιροί, ίδια ήθη, έτσι δεν είναι, Ernest;».
– «Τις απόψεις μου τις ξέρεις Eddy. Η φύση ξεγελά τα άτομα για ένα συμφέρον που τα ξεπερνά. Ο πόνος είναι ο οδηγός της πορείας του κόσμου, το δυσαρεστημένο ον, εκείνο που θέλει να αναπτυχθεί και δεν έχει την ευχέρεια να το πράξει».
– «Ο πόνος, ο λαός, τα άτομα» κάγχασε ο τρίτος της παρέας «αυτά τα πλήθη τα παραφουσκωμένα με μπίρα και ανοησία. Πως την είπαμε την πόλη αποκάτω Ιππόλυτε;»
- «Λιγουριά Thomas, όλο το ξεχνάς, αυτή την εποχή μαθαίνουμε ότι συγκεντρώνουν αρχές, μυρίζομαι επανάσταση, αυτή την εξέγερση των μουλαριών και των αλόγων ενάντια στους ανθρώπους, υπό την καθοδήγηση πιθήκων με λάρυγγες παπαγάλων»
- «Έχεις μια απέχθεια Ιππόλυτε..» ψιθύρισε ο Thomas.
- «Γι αυτό είμαι φίλος σου» είπε ο Ιππόλυτος «επειδή συμφωνείς μαζί μου, λατρεύω αυτό που έγραψες «η αλήθεια του Σύμπαντος είναι αβέβαιη.. υπάρχει μόνο το κέρδος η ζημιά η πουτίγκα και το εγκώμιό της που είναι και παραμένουν ορατά για τον πρακτικό άνθρωπο»
Γέλασαν όλοι. Βήματα ακούστηκαν από τα σκαλιά. Κάποιο ζευγαράκι ανέβαινε νυχτιάτικα.
«Φαντάσου να λειτουργούσε και η Κρύα» είπε κάποιος «έχουν ιδρύσει μέχρι και σύλλογο γι αυτό».
Σταυροκοπήθηκαν και σύντομα οι σκιές τους βιαστικά πνίγηκαν μέσα στον σκοτάδι.
Ιδιαίτερη τιμή για τη μικρή μας Λιβαδειά η παρουσία των 4 μεγάλων δασκάλων στο φαράγγι της Κρύας και για εμένα εφόσον ασχολήθηκαν με το άρθρο μου.
Και οι 4 αυτοί μεγάλοι διανοητές έχω την αίσθηση ότι ήταν βαθιά πεισμένοι για την κυκλικότητα της Ιστορίας. Ισχύει εξίσου και γι’ αυτούς ότι αν προσεγγίσουμε το έργο τους με σεβασμό έχουμε πολλά να κερδίσουμε όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να καταστούμε μαθητές τους διότι «τότε ο κύκλος κλείνει οριστικά».
12 σχόλια:
Παρακοκλοθώ χρόνια τη "Βοιωτία" και για το παρόν σχόλιο του Αρίμνητου δεν έχω λόγια.Πραγματικά απίστευτοι διάλογοι, που προδίδουν απίθανα πνεύματα...
Επίσης ,διανοητές όχι απλώς άνω του μέσου όρου αλλά από τους ελάχιστους στην χώρα πιστεύω έχουν παρελάσει από αυτό το μπλογκ και έχουν τιμήσει το ανθρώπινο πνεύμα και τον λόγο όσο λίγοι.
Ο Αριμνητος εξηψε την περιεργεια πολλων εξ υμων φανταζομαι. Μηπως προκειται για τους Τομας Μαν,Ερνεστ Χεμινγουει,Καρντεκ και Ποε? Οπως και ναναι απολαυστικη η αναγνωση.
Απόπειρα αποκρυπτογράφησης: ο Ed είναι ο Εdmund Burke Ιρλανδός φιλόσοφος και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών,ο Ερνεστ Χεμινγουει Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας και Πούλιτζερ.Ο Ιππόλυτος είναι ο Γάλλος παιδαγωγός Ιππόλυτος Λεόν Ντενιζάρ- Ριβάιλ γνωστός με το ψευδώνυμο Αλλάν Καρντέκ και ο Τόμας είναι Ντύλαν Τόμας Ουαλός ποιητής, πεζογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια.
Τελικά αποδεικνύεται πολύ δύσκολο όπως εξαρχής διαγνώσαμε.
Καλείται ο Αρίμνητος εφόσον διαβάζει να βοηθήσει με κάποιες διευκρινίσεις.
Πιστεύω ότι η μαγεία της "συνάντησης" των τεσσάρων που περιέγραψε ο πολύ καλός σχολιαστής Αρίμνητος βρίσκεται ακριβώς στο μυστήριό της. Άρα η αποκάλυψη μάλλον δεν χρειάζεται. Η αλληγορική σημασία της έχει αξία. Αλλιώς θα είχε γράψει από την αρχή ποιος είναι ποιος.
4.04
Οχι διότι τότε δεν θα έβρισκε πραγματικά πρόσωπα και μάλιστα γνωστά.
Να βοηθήσω γράφοντας ότι η απάντησή μου στον Αρίμνητο αποτελεί στοιχείο για την ταυτότητα των διανοητών εφόσν εξεταστεί προσεκτικά και... πολιτικά
Ευχαριστώ πολύ για τους υπερβολικούς επαίνους (ομολογώ ότι είχα ξεχάσει το κειμενάκι, αλλά στο δίκτυο τα γραπτά δεν πεθαίνουν ποτέ, για καλό και για κακό!). Οι τέσσερις διανοητές οι οποίοι συγκλήθηκαν εκόντες άκοντες και συνέκλιναν στη Λιβαδειά ανήκουν στους κλασικούς "συντηρητικούς" συγγραφείς. Ο ένας "εντοπίσθηκε" οι υπόλοιποι κρύβονται κάπου στον Ελικώνα!
Αρίμνητε,
σε καλωσορίζω.
Επιμένεις να έχεις ακλό χιούμορ παίζοντας με τη σύγκληση και τη σύγκλιση.
Θέλω να πω ότι οι 4 κορυφαίοι διανοητές θεωρούνται πράγματι συντηρητικοί και γι αυτό στην απάντησή μου γράφω τα περί κυκλικότητας της ιστορίας.
Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην αποκαλύπτεις από εδώ και στο εξής τις επιτυχίες των αναγνωστών για να υπάρχει ο υψηλός συντελεστής δυσκολίας για όλους.
Πάντως επιβεβαιώνω ότι ο ένας έχει εντοπιστεί από τον xviinvr...
Ας μην πούμε περισσότερα.
Να συμπληρώσω ότι το "κουίζ για απαιτητικούς" συζητείται ευρέως σε υψηλούς κύκλους που... αποδέχονται την κυκλικότητα της ιστορίας.
Αγαπητέ Βοιωτέ , αν κρίνω από τις πολιτικές απόψεις των τεσσάρων συγγραφέων που αναφέρονται στο κείμενο του Αρίμνητου και δεδομένου ότι έργο και των τεσσάρων υπήρξε το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός του 18ου αιώνα της γηραιάς ηπείρου, πρόκειται για τους Edmund Barke (1729-1797) , Thomas Carlyle (1795-1881), Hippolyte Taine (1828-1893) και Ernest Renan (1823-1892).
Συμφωνώ με τον Υπνοβάτη, οι 4 στοχαστές είναι οι Εντμουντ Μπερκ, Τόμας Καρλάιλ, Ιππόλυτος Ταιν και Ερνέστ Ρενάν.
Δημοσίευση σχολίου