Διαβάστε επιτέλους τη Συνθήκη της Λισσαβώνας
Απερρίφθη χθες το βράδυ στη Βουλή η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοσψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Παρόντες στην ονομαστική ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν 296 βουλευτές. Οι 151 της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος Κ. Κουκοδήμος καταψήφισαν την πρόταση, υπέρ της οποίας τάχθηκαν οι 144 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Κώστας Σημίτης όπως αναμενόταν απουσίασε, το ίδιο και ο Γρηγόρης Ψαριανός.
H viotia παρουσιάζει δύο version της Συνθήκης της Λισσαβώνας: τη σύντομη εδώ http://europa.eu/lisbon_treaty/glance/index_el.htm
και ολόκληρη εδώ από την επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:EL:HTML ώστε να γνωρίζουμε όλοι για ποιο ζήτημα ομιλούμε.
Στα ελληνικά φυσικά.
7 σχόλια:
Από τη σύντομη παρουσίαση της συνθήκης (πρώτο link) που υποτίθεται ότι εκφράζει αυθεντικότερα την ουσία της συνθήκης κρατώ ότι αναφέρει:
- την ασφάλεια, 5 φορές
- την τρομοκρατία, 3 φορές
- τη δικαιοσύνη, 2 φορές
- την υγεία, 2 φορές
Καθόλου δεν αναφέρει παιδεία, ανεργία, φτώχεια, πλούτο, ευημερία, ισότητα, περιβάλλον. Πάλι καλά που αναφέρει την ελευθερία 7 φορές και την αλληλεγγύη 5 φορές. Αν οι συντάκτες της συνθήκης νομίζουν ότι τα μεγάλα προβλήματα του μέσου Ευρωπαίου είναι η ασφάλεια κι η τρομοκρατία ενώ δεν τον αφορούν ζητήματα όπως η ισότητα, η παιδεία, η ανεργία και το περιβάλλον, ε, πάντοτε οι λαοί θα καταψηφίζουν τέτοιες συνθήκες. Γι' αυτό άλλωστε καμία χώρα δεν τόλμησε να πάει σε δημοψήφισμα, η Ιρλανδία απλά ήταν υποχρεωμένη από το σύνταγμά της.
μέτοικε,
νομίζω ότι βλέπεις "ελληνικά".
Ο μέσος δυτικός ευρωπαίος φυσικά δεν έχει πρόβλημα με την παιδεία, ελάχιστο με την υγεία, σχετικά πολύ μικρό με τη φτώχεια και το περιβάλλον.
Η τρομοκρατία και η ασφάλεια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για τον δυτικοευρωπαίο. Μάλιστα εντεινόμενης της οικονομικής κρίσης η ασφάλεια νομίζω ότι θα καταστεί το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ο Μπερλουσκόνι ήδη βγάζει το στρατό στους δρόμους κι αν το πείραμα αποδώσει θα δούμε πράγματα που ούτε τα είχαμε φανταστεί.
Οπως άλλωστε δεν είχαμε φανταστεί σε κάθε φιλήσυχη ευρωπαίκή πόλη να υπάρχουν 10 ή 15 διαφορετικής εθνικότητας μαφίες.
Σπείραμε ανέμους και στην περίπτωση που η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί θα θερίσουμε θύελλες.
Βοιωτέ,
νομίζω ότι βλέπεις πολλές ειδήσεις :-)
Σύμφωνοι, η παιδεία μπορεί να μην είναι πρόβλημα για το μέσο Δυτικοευρωπαίο, ειδικά για τον Ιρλανδό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί να μην αναφέρεται σε μια τέτοια Συνθήκη. Η υγεία όμως είναι κάτι που δίχως άλλο τον απασχολεί. Με την αποδιάρθρωση του κράτους - πρόνοιας ακόμη και οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει μεγάλο βάρος για όλους τους Ευρωπαίους. Για το περιβάλλον δεν νομίζω να μην έχουν ανησυχίες οι (υπόλοιποι τουλάχιστον) Ευρωπαίοι. Όσο για τη φτώχεια, μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις τους Δυτικοευρωπάιους που ψάχνουν στα σκουπίδια - οσονούπω θα το δούμε και στη χώρα μας.
Η τρομοκρατία, αντικειμενικά, ουδόλως αποτελεί ζήτημα για τους Ιρλανδούς (ο IRA δρούσε στη Βρετανία), τους Δανούς, τους Πολωνούς, τους Τσέχους, τους Γάλλους - άσχετα αν τα ΜΜΕ τους βομβαρδίζουν καθημερινά με φαντασματικούς εχθρούς. Παρά την υστερική τρομολαγνεία των ΜΜΕ η γηραιά ήπειρος παραμένει με διαφορά το ασφαλέστερο μέρος του πλανήτη. Η υστερία με την ασφάλεια έχει μόνο να κάνει με την ασφάλεια της άρχουσας τάξης απέναντι στην διογκούμενη αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
Υ.Γ. Αυτό το "σε κάθε φιλήσυχη ευρωπαϊκή πόλη υπάρχουν 10 ή 15 διαφορετικής εθνικότητας μαφίες" πού το βρήκες βρε Βοιωτέ! Άμα πάω ταξίδι πχ στη Δρέσδη από ποια μαφία λες να κινδυνεύω περισσότερο; Εκτός αν αναφέρεσαι στις ορδές των φιλάθλων που έχουν κατακλύσει τις φιλήσυχες πόλεις της Αυστρίας και ατης Ελβετίας :-D
Δεν γνωρίζεις ότι στην Ιταλία υπάρχουν τεσσάρων ειδών μαφίες εκτός από την τοπική, μέτοικε;
Δεν θυμάσαι ποιος χρηματοδότησε την εξέγερση στο Κόσοβο;
Και εντάξει όταν υπάρχει ευημερία. Σε περίοδο ύφεσης και αν δεν βρίσκει δουλειά όλος αυτός ο στρατός των βασανισμένων ανθρώπων τι φρονείς ότι θα κάνει;
Και κάτι άλλο που επιχειρούν οι γνωστοί παπαγάλοι να μας περάσουν. Η Ευρώπη είναι το ασφαλέστερο μέρος του πλανήτη,. όπως λες μέτοικε.
Αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Είναι ότι δεν είναι το ίδιο ασφαλές όσο πριν από 20 χρόνια. Μην τσιμπάς λοιπόν.
Ευρώπη δεν είναι μόνο η Ιταλία (άντε, κι η Ελλάδα) Βοιωτέ ;-)
Πολύ φοβούμαι πως όταν οι ευρωπατέρες μιλούν για ασφάλεια δεν έχουν κατά νου ακριβώς το κοινό έγκλημα. Θα ήταν πολύ εύκολο να το ονοματίσουν όμως αντί γι' αυτό προτιμούν να αναφέρονται στην τρομοκρατία που είναι φυσικά πολύ μικρότερος κίνδυνος για τον μέσο Ευρωπαίο. Συμφωνώ πως η Ευρώπη δεν είναι σήμερα τόσο ασφαλής όσο ήταν πριν 20 χρόνια - αλλά αυτό ισχύει για ολόκληρο τον κόσμο. Πάντως αυτοί που σήμερα επικαλούνται την ασφάλεια έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης που ο κόσμος μας έγινε λιγότερο ασφαλής, και στην περίπτωσή τους κάθε άλλο παρά ισχύει το "ο τρώσας και ιάσεται".
Παρότι δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά με την συνθήκη παρατηρώ ότι ενσωματώνει τον Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων. Εκτός από τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα εισάγονται και τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αναμφιβόλως η ΕΕ θα πρέπει να εντάξει δυναμικά πλέον στην στρατηγική της την καταπολέμηση της φτώχειας και ότι άλλο συνεπάγεται από τα νέα δικαιώματα. Ο χάρτης βέβαια αν θυμάμαι καλά είναι στο πνεύμα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Όσο για την τρομοκρατία, αυτή εντάσσεται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και καμία σχέση δεν έχει με την αυξανόμενη εγκληματικότητα και το κοινό ή οργανωμένο έγκλημα. Είναι η αμερικάνικη πολιτική ψύχωση. Από την επίθεση στους πύργους και μετά που εφαρμόστηκε, δαπανήθηκαν (και ο χωρός καλά κρατεί) αμέτρητα χρήματα σε εξοπλισμούς και αντιτρομοκρατικά μέτρα. Όλοι όμως συμφωνούν ότι το μέτρο χάθηκε και τελικά ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αντί να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, πέτυχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Παιδιά, η τρομοκρατία είναι σημαντικό πρόβλημα. Η σύγκρουση είναι και λεκτική/διακηρυκτική.
Φανταστείτε ηγέτη να λέει ότι δεν με απασχολεί η τρομοκρατία και μετά η χώρα του να δεχθεί κτύπημα. Τέλειωσε για πάντα πολιτικά. Αρα δεν μπορεί να παρβλέψει τέτοιο ζήτημα που εκτός των άλλων άπτεται της κρατικής κυριαρχίας και του εθνικού γοήτρου
Το κοινό έγκλημα επίσης κοστίζει υπερβολικά πολιτικά. Ο Νικολά κέρδισε περίπατο γιατί πήρε καθαρή θέση η οποία επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα.
Συνολικά αυτό που ονομάζουμε ασφάλεια θα γίνει το κεντρικό πολιτικό ζήτημα σε περίπτωση οικονομικής κρίσης. Οσοι ηγέτες το έχουν αντιληφθεί θα το εξαργυρώσουν πολύ σύντομα.
Δημοσίευση σχολίου