Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Στο Χριστό στο Κάστρο





Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
 














Στο Χριστό στο Κάστρο είναι ο τίτλος ενός από τα πλέον αγαπημένα και γνωστά στο ευρύ κοινό χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Ο μεγάλος Σκιαθίτης  περιγράφει με ακαταμάχητη νοσταλγία τα παιδικά του χρόνια, όταν ασθενικό και χαϊδεμένο μικρό παιδί ακολουθούσε τον παπά πατέρα του στα ερημικά ξωκλήσια. Το διήγημα παρά την αγωνιώδη πλοκή του ή μάλλον μαζί μ' αυτή αποτελεί μια σπονδή στα γνήσια, αρχαϊκά, ελληνικά Χριστούγεννα με τους ευλαβείς πιστούς νησιώτες, τον αυστηρό ιερωμένο με το σκωπτικό αλλά καλοκάγαθο πνεύμα και τη φύση να κυριαρχεί δεσποτικά και να κάμπτεται μόνο μέσα από το θαύμα της ενανθρώπισης Εκείνου.
Η εορταστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, παρόλα τα εμπόδια στο φόντο, δίνει τον τόνο στην αφήγηση, είναι πανταχού παρούσα ακόμη και όταν η ζωή των ηρώων δεν είναι στρωμένη με ψεύτικο χιόνι δίπλα στο τζάκι. Οπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το υπόστρωμα είναι θρησκευτικό και δίνει την ευκαιρία στον σπουδαίο ηθογράφο για  μια πολύπλευρη διείσδυση στα ανεξερεύνητα βάθη του ψυχικού κόσμου των ηρώων του. Εντυπωσιακοί χαρακτήρες αναδύονται σε αδρά ή και λιγότερο έντονα περιγράμματα και ιστορούνται καταστάσεις που σημαδεύουν ανεξίτηλα όσους θέλουν να κατανοήσουν το μυστήριο της πίστης και της ταπεινότητας. Οι περιγραφές του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη αποτελούν ύμνο στην ελληνική γλώσσα -το ίδιο συμβαίνει κι εδώ με το Κάστρο και τον ναό της του Χριστού Γεννήσεως.
Διαβάστε το εδώ.
http://viotiareader.blogspot.com/2010/12/blog-post_20.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ομιλος Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς θα παρουσιάσει δραματοποιημένο το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "στο Χριστό στο Κάστρο", το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 18.00, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δημοτικού Θεάτρου Λιβαδειάς στην πλατεία Λάμπρου Κατσώνη (Ζάππειο). Συμμετέχει και χρωματίζει μουσικά ο Παναγιώτης Γεωργίου. Είσοδος ελεύθερη.