Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Γιάννης Μπέζος: "Θα μπορούσα να είχα βγάλει πάρα πολλά χρήματα"



 
Ο Γιάννης Μπέζος σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για όλα: για τους ρόλους του, την κόρη του που θα παίξει στο πλευρό του, για την Ελλάδα της κρίσης, τις αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά και τι ρόλο παίζουν για εκείνον τα χρήματα.

«Η δυσκολία ενός ρόλου είναι το μυστικό της δουλειάς μου και δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω, γιατί απλούστατα δεν το ξέρω. Οι ρόλοι δεν υπάρχουν. Είναι μόνο μια αφορμή για να παρουσιαστούν οι άνθρωποι στη σκηνή. Ξέρετε οι συνάδελφοί μου συνήθως λένε διάφορα βαρύγδουπα για τους ρόλους. Πώς νιώθουν, πώς δεν νιώθουν. Προσωπικά, πιστεύω πως οι θεατές βλέπουν στη σκηνή τους ανθρώπους και τίποτα άλλο. Κανείς δεν θυμάται τους ρόλους και τι έλεγα στην κάθε παράσταση. Σας βεβαιώ γι’ αυτό. Θυμάται μόνο τον ηθοποιό που κάποια στιγμή του έκανε μια τομή στον χρόνο της καθημερινότητάς του, τον έβγαλε απ’ αυτή και του δημιούργησε έναν άλλο κόσμο. Το θέατρο έχει την αποστολή να δημιουργήσει ερωτήματα. Όχι να δώσει απαντήσεις», είπε ο ηθοποιός

Η κόρη του, Ηρώ, θα εμφανιστεί στο πλευρό του στο θέατρο και ο ηθοποιός λέει για αυτή τη συνεργασία: «Η Ηρώ από την ώρα που θα μπούμε στο θέατρο δεν είναι η κόρη μου, αλλά η ηθοποιός που θα υποδυθεί την Αντιγόνη. Δεν υπάρχουν συγγενικές σχέσεις στο σανίδι, αν θέλουμε να λεγόμαστε επαγγελματίες. Το έργο έτσι κι αλλιώς θα το ανέβαζα. Η Ηρώ συνδυάζει μια δύναμη και συγχρόνως μια παιδικότητα που είναι απαραίτητα στον ρόλο. Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε και ίσως στο μέλλον να ξανατύχει, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Όταν της έκανα την πρόταση αρνήθηκε, για προφανείς λόγους. Όμως συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε ήρεμα και αποκαλυπτικά».

Για το αν είναι καιρός να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους τεμπέληδες και τους ανίκανους, ο ηθοποιός δήλωσε ότι «αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό τώρα. Στην Ελλάδα, ξέρετε, υπάρχει αυτή η εξίσωση προς τα κάτω. Η ισοπέδωση ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Στις κοινωνίες αυτό είναι θάνατος. Η δική μας δουλειά δεν έχει μέσον, έχει την ευλογία ότι δεν «αντέχεις» για πολύ: ή κάνεις ή δεν κάνεις. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ένα από τα μεγάλα κακά που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ήταν να περάσει τη φιλοσοφία του ότι «όλοι είμαστε το ίδιο και δεν χρειάζεται να δουλέψεις, γιατί είσαι μάγκας και καραμπουζουκλής από το τίποτα κι από το πουθενά». Αυτό, λοιπόν, μας κατέστρεψε ως κοινωνία. Δημιούργησε ανθρώπους που δεν προσπάθησαν πολύ, γενιές γονέων που θέλησαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν εύκολα και βεβαίως γιγαντώθηκαν οι πελατειακές σχέσεις που έφεραν τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τη ραθυμία».

Τι φταίει που δεν πήγαμε μπροστά; «Φταίει που ο καθένας από εμάς δεν έκανε την αυτοκριτική του. Φταίει που βρέθηκαν δίπλα-δίπλα σε μια επιχείρηση οι ανίκανοι με τους ικανούς. Αυτό είναι το δράμα: ότι συνήθισε ο ικανός να λυπάται τον ανίκανο.  Έτσι, φθάσαμε στο αδιέξοδο. Στην εφηβική διάθεση που υπαγόρευε «φέρε μας λεφτά κι αφού μας φέρεις, θα σε βρίσω κιόλας». Τώρα θα με κατηγορήσουν πολλοί ότι είμαι δεσποτικός. Ουδόλως με ενδιαφέρει. Βαρέθηκα να ακούω αγράμματους και τεμπέληδες. Καλό είναι να σταματήσουν να γράφουν στο Διαδίκτυο αρλούμπες και να κάτσουν να δουλέψουν».

Η αθλιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος οφείλεται «στη νοοτροπία των συναδέλφων μου, ότι η τηλεόραση είναι δεύτερης κατηγορίας και πάμε εκεί άντε για να βγάλουμε χρήματα και για να γίνουμε γνωστοί, οδήγησε σε αυτή την αθλιότητα. Από τις σαράντα σειρές, πέσαμε στη μία ή και καμία. Ξαφνικά λοιπόν πέσαμε από τα σύννεφα, γιατί αυτό έγινε με πολύ κρότο. Έπρεπε να το περιμένουμε, αφού από τις σαράντα σειρές οι περισσότερες ήταν για σφαλιάρες. Ήταν για χοντρά γέλια. Δεν ήταν αξίες ούτε κριτικής. Επειδή, όμως μου αρέσει να μιλάω πάντα από την πλευρά μου, σας λέω ότι έχω κουραστεί πολύ».

Όσο για το αν αισθάνθηκε ποτέ σνομπ; «Μισώ τους ψευτοσεμνούς ανθρώπους. Νομίζω πως οι καλλιτέχνες πρέπει να κάνουν αυτή τη δουλειά με κίνητρο να ξεχωρίσουν, μέσα από τον δύσκολο δρόμο. Με την έννοια αυτή αισθάνομαι όχι λίγο, αλλά αρκετά σνομπ, με την έννοια του δύσκολου. Δεν θέλω να αποσπούν εύκολα την οικειότητά μου και νομίζω ότι το κοινό το έχει καταλάβει. Απόδειξη ότι εγώ που είμαι σνομπ αγαπώ πιο πολύ το κοινό απ’ εκείνους που είναι με πολύ λαϊκότητα κοντά του. Οι οποίοι βέβαια κάνουν ότι είναι λαϊκοί μόνο και μόνο για να κονομήσουν. Ξέρετε, το κοινό δεν σε θέλει να του πλύνεις τα πιάτα ή να του μαγειρέψεις σε εκπομπές. Σε θέλει μόνο για να του δημιουργήσεις έναν κόσμο. Το να βγω και να του λέω μπούρδες ή να του χαϊδεύω τα αφτιά, δεν είναι κάτι που το επιθυμεί. Ο κόσμος μάς θέλει ψηλά, ως ένα σημείο αναφοράς».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ρόλο που παίζουν τα χρήματα στη ζωή του. «Θα μπορούσα να είχα βγάλει πάρα πολλά χρήματα. Με προτάσεις απίστευτες, που δεν φαντάζεστε. Προτιμώ που καθόμαστε και κάνουμε αυτή τη συνέντευξη, παρά να είχα ένα κότερο και να ήμουν αλλού για αλλού. Δεν με ενδιαφέρουν οι βίλες και τα σκάφη. Η ζωή μου είναι λιτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: