«Δώστε ΑΕΙ στη Λιβαδειά»
Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/
Διευθυντής ViotiaBusinessRadio
Η Λιβαδειά φθίνει, η Λιβαδειά παρακμάζει. Η παγιωμένη αυτή αίσθηση μετασχηματίζεται οσημέραι σε απτή πραγματικότητα. Το τελευταίο χτύπημα σε μια σειρά υποβαθμίσεων αφορά στην απορρόφηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και τη διαγραφή της Λιβαδειάς από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εχουν περάσει κιόλας 2 χρόνια από τότε (δείτε εδώ Για το Πανεπιστήμιο στη Λιβαδειά) που η viotia, διαβλέποντας τις οδυνηρές εξελίξεις, προειδοποιούσε και απαιτούσε δεσμεύσεις από τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες για τη διατήρηση του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά.
Φυσικά, ουδείς αιρετός ασχολήθηκε με κάτι περισσότερο από δημόσιες σχέσεις, από το να χρησιμοποιήσει για δικές του μικροπολιτικές ανάγκες το Πανεπιστήμιο Στερεάς.
Τώρα με το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ, το οποίο σχεδιάστηκε για να -υποτίθεται ότι θα- εξοικονομήσει χρήματα από την αναδιάταξη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ειρωνεύεται τη Λιβαδειά (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_27/07/2012_490389) δημοσιεύοντας πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από όλες τις πηγές και που αντιμετωπίζουν ήδη το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ως παρελθόν.
Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι θα προκληθούν αντιδράσεις (ήδη ο φίλος μου ο Π. Αγνιάδης απέστειλε δελτίο Τύπου ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας δείτε Διαμαρτυρία Επιμελητηρίου Βοιωτίας για το Πανεπιστήμιο Στερεάς). Ομως το έργο είναι γνωστό: η συμπολίτευση/κυβέρνηση θα επικαλεστεί λόγους οικονομίας, μακρόπνοου σχεδιασμού και απλή λογική για την απορρόφηση του Πανεπιστημίου Στερεάς από το αντίστοιχο της Θεσσαλίας ή από το ΟΠΑ, η αντιπολίτευση θα πλειοδοτήσει για την παιδεία του λαού και μαζί της θα ταχθούν –για τα μάτια του κόσμου- οι τοπικοί φορείς και τα ενδιαφερόμενα για ψηφαλάκια πρόσωπα (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές κ.λπ.) και κατόπιν η ζωή θα αποκτήσει και πάλι την κανονική της ροή και τη Λιβαδειά ηττημένη και πάλι.
Η ουσία της συζήτησης εκκινεί σίγουρα από την επαναδιατύπωση του προπατορικού του Πανεπιστημίου Στερεάς αμαρτήματος που αφορά τόσο στη σκοπιμότητα ίδρυσής του όσο και στη βιωσιμότητά του μέσω της εκπλήρωση του φιλόδοξου στόχου για παροχή σπουδών υψηλής και εξειδικευμένης γνώσης,
ΙΜΗΟ, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας υπό προϋποθέσεις μπορούσε (και μπορεί) να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών. Όμως αυτό δεν επιτεύχθηκε λόγω του γνωστού θανατηφόρου συνδυασμού πολιτικής, ακαδημαϊκής και τοπικής ανεπάρκειας.
Οι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιοικητικών, που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις τύχες της Βοιωτίας ακόμη κι αν περιοριστούμε στα πολύ τελευταία χρόνια αποδείχτηκαν από ολίγιστοι έως ανύπαρκτοι. Αυτό είναι πλέον συνολικά αποδεκτό.
Οι ακαδημαϊκοί ή εν γένει το εκπαιδευτικό προσωπικό που στελέχωσε το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στη Λιβαδειά δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Τουλάχιστον όχι στο επιστημονικό πεδίο και πάντως όχι στη Λιβαδειά.
Τέλος, οι φορείς της πόλης δεν βρήκαν ρόλο για να εντάξουν το Πανεπιστήμιο στην καθημερινή ζωή της Λιβαδειάς πιστοποιώντας ότι η έλλειψη καλλιέργειας (μαζί με τον φθόνο) αποτελούν τεράστια τροχοπέδη στο άνοιγμα της βοιωτικής πρωτεύουσας προς τον κόσμο της γνώσης.
Θα ήταν εύκολο και πολιτικά αποδοτικό να ανεμίσουμε τη σημαία της εξέγερσης, να κάψουμε λάστιχα στον Περιφερειακό ή να αποκλείσουμε την Εθνική Οδό «στο ύψος του Κάστρου» και να απαιτήσουμε την παραμονή του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά. Αλλωστε θα βρεθούν πολλοί "που νοιάζονται για το καλό της πόλης" που θα πράξουν αυτό ακριβώς: ανέξοδη αντιπολίτευση.
Αν όμως θέλουμε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον μας. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας είναι μεταξύ των πρώτων που προβλέπεται να απορροφηθούν και οι ελπίδες για την άσκηση πολιτικής πίεσης περιορίζονται στο ελάχιστο όταν οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι της Βοιωτίας εξακολουθούν να παραμένουν εκείνοι οι ίδιοι που δημιούργησαν το πρόβλημα.
Εκείνο που απαιτούμε, εκείνο που οφείλουν να απαιτήσουν όλοι είναι ένας συνολικός οπότε και οικονομικός απολογισμός του ιδρύματος που ονομάστηκε Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας για τα χρόνια που λειτούργησε.
Πόσα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη σπαταλήθηκαν και πού; Σε ποιους και πότε; Τι απέδωσαν; Πόσο στοίχισε στους Ελληνες το πτυχίο κάθε φοιτητή του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας; Αξιοποιήθηκαν σωστά και συνετά τα χρήματά μας; Και εν τέλει ποιοι κέρδισαν από όλη αυτή την υπόθεση;
Ελπίζω ο άλλος φίλος μου, ο Γιάννης Σταθάς, αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού, φίλοι κι αυτοί, ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι Λαμίας και Λιβαδειάς να αναζητήσουν και να γνωστοποιήσουν στο βοιωτικό λαό μια υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση.
21 σχόλια:
Μπράβο για την ουσιαστική , όπως και σε όλα τα θεματα, παρέμβαση. Μπράβο γιατί έχετε σκέψη και άποψη όχι τρέχουσα, όχι μικροκομματική, όχι λαϊκίζουσα, όχι μικρονοϊκή κσε ένα περιβάλλον που 10 άνθρωποι αν σκέφτονταν με τόση οξύνοια και ψυχραιμία στην πόλη μας θα ήταν αλλιώς. Και κυρίαρχα ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. Χορτάσαμε και αηδιάσαμε από πλείστους όσους είναι στα πράγματα με μόνο κριτήριο το συμφέρον τους.Που
και η "καλημέρα"τους έχει όφελος. Τους ξέροουμε όλοι. Το ζήτημα είναι να τους κόψουμε εμείς την "καλημέρα"με κριτήριο: Τι προσφέρουν τελικά; Ή , καλύτερα, σε ποιον προσφέρουν εκτός από τον εαυτό τους και την παρέα τους;
ΥΓ. Τα Πανεπιστήμια που γίνονται χωρίς σχεδιασμό και μόνο για λόγους ψηφοθηρίας χάνονται. Τα ερωτήματα όμως που θέσατε οφείλουν να μας τα απαντήσουν. Γιατί τα λεφτά ήταν δικά μας.
Η καιρια παρεμβαση σας ,ειναι σωτηρια παντα.Δεν αφηνει την αλογια να θριαμβευσει.Ανακοπτει την καθε επιθετικη ιδιοτελεια.Ελπιζω στην φιλοτιμια των ''φιλων''. ...Ο Επαρχος μωρος.Κι οι περιξ του ξοανα επισημα και σοβαροφανη,τρισβαβαρα τα ελληνικα των οι αθλιοι.
Απαντήθηκε ποτέ η βιωσιμότητα του πανεπιστημίου στη Λιβαδειά ή του ΤΕΙ στη Θήβα;
Απίστευτες ηλιθιότητες ιδωμένες ως ανάπτυξη.
Να κλείσουν όλα. Δεν υπάρχει ουσία που να δικαιολογεί την ύπαρξη. Δεν χρειάστηκε ποτέ ο όμορος της Αττικής νομός πανεπιστήμιο. Κάποιοι νόμισαν ότι θα έχουν κέρδος.
Γνώμη μου είναι πως ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται καμία απάντηση για όλα αυτά. Τις έχει μπροστά του τις απαντήσεις και θα είναι προς το συμφέρον του να διακόψει την 5 χρόνων αναβολή της ανεργίας των παιδιών του. Να στραφεί εκεί από όπου σηκώθηκε, τη γη του. Να την αρώσει και να ξεκινήσει πρωτογενή παραγωγή. Μόνο μύωπες ζητούν απαντήσεις από τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.
Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια. Θα απαντήσω σε καθένα ξεχωριστά γιατί το θέμα είναι μείζον.
οταν ηπολιτική παιδείας γίνεται με 'ορους να νοικάζονται γκαρσονέρες, ή να ανοίγουν καφετέρειες. έ τότε ήταν θέμα χρόνου να πληρώσουμε το τίμημα..
Ειδωμενο χωρις την ιδιοτελεια του τοπικισμου το θεμα ειναι απλο. Τοσο κοντα στην Αθηνα, αλλα κυριως με τα προβληματα που προαναφερθηκαν θα ηταν αδυνατον (και γιατι οχι και αδικο) να επιβιωσει το Πανεπιστημιο Στερεας. Μονο που πριν αρχισουμε τους οδυρμους για το οτι μας "τα παιρνουν ολα" ας αναλογιστουμε αν καναμε το οτιδηποτε για να το αξιζουμε. Το αφησαμε αψυχο, αποκομμενο, ενα αθροισμα απο αιθουσες που ερχονται για λιγες ωρες καποιοι και διδασκουν καποια μαθηματα και μετα ολοι -καθηγητες και φοιτητες-ψαχνουν ποτε εχουν την ευκαιρια να την κανουν απο την πολη οσο νωριτερα....
Η οχι και τοσο κομψη ψευδωνυμια δεν σ' εμποδιζει deflower να εχεις πολυ σωστες θεσεις.Η τοποθετηση σου μ αρεσει.Ρεαλιστικη αρκουντως. Μας αρεσει, δεν μας αρεσει.
@6.20
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
Η αηδία των πολιτών είναι γενικευμένη όπως και η ιδοτέλεια των πολιτικών εκπροσώπων.
Οι απαντήσεις θα δοθούν παρόλα αυτά.
Κυρία αι.
Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά. Μην στηρίζετε ελπίδες σε εκείνους που δεν φρόντισαν ούτε στοιχειώδη ελληνικά να μάθουν...
@7.24
Ατυχής η προσπάθειά σας να διαχύσετε τις πολιτικές ευθύνες και να διαγράψετε τα γεγονότα υπό το κάλυμμα της επιστροής στην πρωτογενή παραγωγή.
Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν...
@deflower
Δεν γνωρίζω ποιοι δεν κάνατε τίποτε, ποιους εννοείτε δηλαδή.
Οι τελευταίοι που ευθύνονται για όσα αναφέρετε είναι οι πολίτες και οι πρώτοι οι τοπικοί παράγοντες.
Από ανεπάρκεια ή από ανικανότητα των τοπικών παραγόντων η Λιβαδειά χάνει (αν χάσει)ένα σημαντικό περουσιακό της στοιχείο που το έχει ήδη πληρώσει ακριβά.
Πόσο ακριβά μένει να το δούμε και νομίζω ότι η πρόταση της viotia να δοθεί συνολικός οικονομικός απολογισμός στους πολίτες για το Πανεπιστήμιο Στερεάς είναι η πλέον λογική και δημοκρατική...
Λιβαδείτες έχετε σκεφτεί σε τι πόλη ζείτε?ούτε Στρατόπεδο,το Πανεπιστήμιο πάνε να το καταργήσουνε,το νοσοκομείο λένε οτι μπορεί να υποβαθμιστεί.Εχουμε και την οικονομική κρίση η οποία φυσικά είναι σε όλη την Ελλάδα.Επίσης ο προαστιακός έμεινε στα χαρτιά.Ο μόνιμος πληθυσμός την Λιβαδειάς μειώνεται.Αφήστε πόσοι είναι εγγεγραμμένοι.Το θέμα είναι πόσοι ζούνε σε αυτή την πόλη και τι ηλικίες έχουνε.Είναι ένας φαύλος κύκλος.Η δυναμικότητα της τοπικής κοινωνίας μειώνεται και αυτό θα έχει ως συνέπεια την φυγή και άλλων νέων,το κλείσιμο καταστημάτων και την μείωση της αξίας των ακινήτων σας τα οποία ορισμένοι ενδεχομένως να τα χρωστάτε ακόμη.Ουτε να τα νοικιάσεται δεν θα μπορείται λόγω έλλειψης ξένου πληθυσμού,ο οποίος δούλευε στο νοσοκομείο,σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο και στο ΙΕΚ(το οποίο έχει ήδη καταργηθεί).Εχετε επισκεφτεί πόλεις των 5000-10000 κατοίκων χωρίς ξένο πληθυσμό?Αν συνεχιστεί αυτό η Λιβαδειά θα γίνει μια κωμόπολη στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας χωρίς τουρισμό,χωρίς ξένο πληθυσμό,χωρίς καίριες εγκαταστάσεις και με λίγους νέους.Αλλωστε πλέον δεν θεωρείται πρωτεύουσα νομού άρα γαιτί να έχει καποιες υποδομές που υποχρεωτικά είχε μία πρωτεύουσα νομού?Τώρα έχουμε περιφέρειες μόνο.Σας πάνε σιγά σιγά για να μην αντιδράσετε αλλά θα σας πάνε εκεί που θέλουνε σιγά σιγά όπως ο τσοπάνης τα πρόβατα στο μαντρί.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω φίλε Δημήτρη !
@7.24
Ατυχής η προσπάθειά σας να διαχύσετε τις πολιτικές ευθύνες και να διαγράψετε τα γεγονότα υπό το κάλυμμα της επιστροής στην πρωτογενή παραγωγή.
Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν...
=============
Αν αυτό μόνο κρατήσατε από το μήνυμά μου και κρίνατε ατυχή τη προσπάθειά μου, προσδοκώ την απόδοση ευθυνών.
Ελπίζω να μην είναι μόνο οι δικές σας λεκτικές φιλοσοφίες. (εκατοντάδες αράδες σκέψεων καταγεγραμμένων στο παρόν ιστολόγιο, αλλά απτές).
Η ιστορία θα με δικαιώσει και θα δείξει πως ευθύνες δεν θα αποδοθούν σε κανέναν, παρά μόνον στην αόριστη οικονομική κρίση.
Και έτσι θα ζήσουμε και εμείς καλά και οι μεταπολιτευτικοί πολιτικοί μας καλύτερα. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τα γεγονότα και έτσι οι επόμενες γενεές θα έχουν την ευκαιρία να κρίνουν με τον κοινό νου και όχι ομφαλοσκοπικά.
Χρήστο,
είναι επιβεβλημένο να πράττουμε το καθήκον μας πόσο μάλλον όταν η Λιβαδειά, η πόλη μας, χρειάζεται υποστήριξη.
4.52
Οι ευθύνες θα αποδοθούν να είστε βέβαιος.
Οσο για το ποιον δικαιώνει η ιστορία δεν έχετε παρά να ερευνήσετε λίγο τη viotia για να δέιτε τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για το Πανεπιστήμιο, από την εποχή που άλλοι υπόσχονταν "λαγούς, πετραχήλια και δεύτερ τμήματα".
Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας
Πάνω σε καταστρώματα καταλυμένων καραβιών.
Μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες;
Θα συμφωνησω απολυτα με την αποψη της στηλης αλλα μαζι με τις ευθυνες των πολιτικων και τοπικων αρχοντων πρεπει κατα δευτερο λογο να αναδειχθει η νοοτροπια των πολιτων που καθολου δεν αγκαλιασαν το Πανεπιστημιο. Την πληρη απουσια των τοπικων παραγοντων συμπληρωσαν οι πολιτες οι οποιοι ουτε καν μια στοιχειωδη επιχειρηματικου τυπου αξιοποιηση του κεφαλαιου που λεγεται φοιτητες δεν εκαναν... Για κατι περισσοτερο ή για καποια πρωτοτυπια ουτε λογος... οι φοιτητες και καθηγητες ηταν μονοι χωρις καν φιλους απο την πολη σε ενα αφιλοξενο σκηνικο που δε μας τιμα κι απλα ανεμεναν την απαλλαγη.... Ακομη κι αν αυτα ταιριαζουν και σε αλλους Ελληνες πλην των Λιβαδειτων, η ουσια δεν αλλαζει...
Υπάρχουν και σοβαρότερα προβλήματα
@deflower
Οι πολίτες έχουν πολύ μικρό μερίδιο ευθύνης και τελικά αυτοί πληρώνουν και τον λογαριασμό.
Οι υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί και οι καθυστερημένες αντιδράσεις τους.
@8.36
Ναι υπάρχουν.
Δημοσίευση σχολίου