Trading και απαισιοδοξία στο ΧΑ την Τρίτη
Πτωτική σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 2052,77 μονάδες υποαποδίδοντας -1,83% με αρνητικούς πρωταγωνιστές της πτώσης τις τράπεζες(-3,26%). Ο γενικός δείκτης στην αρχή της συνεδρίασης είχε φτάσει τα επίπεδα των 2106 μονάδων με το spread του ελληνικού ομολόγου να αγγίζει τις 292 μ.β., κάτι το οποίο δεν κράτησε και στην συνέχεια με την άνοδο του spread στα επίπεδα των 309 μ.β. ακολούθησε και η διόρθωση της αγοράς.
Η επενδυτική τάση όπως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα αφορά κερδοσκοπικό trading και αποφεύγεται η διακράτηση μετοχών με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη διακύμανση. Πιο συγκεκριμένα τώρα η Εurobank έκλεισε με απώλειες -4,96% , η Εθνική -4,56%, η Άλφα -4,94%και η Πειραιώς -3,96%. Η μετοχή του Τ.Τ. ήταν η μοναδική με αξιόλογες αποδόσεις από τον τραπεζικό κλάδο (+ 1,88%) χάρη στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για ανοιχτό ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ο.Π.Α.Π.
ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ 26-01-2010
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Δ' τετραμήνου από την Johnson & Johnson τα οποία ήταν μειωμένα έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς (2,21 δισ. $ έναντι 2,71 δισ. $ ). Από πλευράς μακροοικονομικών νέων ανακοινώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, 55,9 κιλομονάδες έναντι 53,6 κιλομονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Λίγο μετά τις 17:15 ο Dow Jones κερδίζει 0,18% και το δολάριο ενισχύεται σε σχέση με το ευρώ στα 1,4053.
7 σχόλια:
Να υποθέσω ότι να ξεκινάς μια τέτοια στήλη δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία;
H τελευταία φορά που οι έλληνες ασχολήθηκαν μαζικά με την οικονομία ήταν τότε με το χρηματιστήριο που πλούτιζαν (θεωρητικά) σχεδόν όλοι.Ενώ τώρα πάλι τα ίδια αλλά σε αντίστροφη πορεία. Για να βλέπουμε μέρα με τη μέρα αν θα χρεοκοπήσουμε και πόσο χαμένοι είμαστε(πρακτικά).
9.39
Η ελληνική οικονομία έχει δεχτεί τόσα χτυπήματα από κυβερνήσεις, πολιτικές και νοοτροπίες που νομίζω ότι πρέπει να θεωρηθεί εκ των πλέον ανθεκτικών του κόσμου.
Η στήλη, όπως ολόκληρη η viotia, έχει σκοπό να αναδείξει τις εύρωστες ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.
Πάντως, δεν είμαι αισιόδοξος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι έτοιμος την κρίσιμη στιγμή είτε στο θετικό σενάριο είτε στο αρνητικό...
Τι αλεπούδες… τι χρηματιστηριακές μαϊμούδες…
Tο χάλι της ελληνικής οικονομίας και οι επιφυλάξεις των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντικατοπτρίζονται στο χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο πέφτει κατακόρυφα…
Βέβαια, σε κάθε πτώση οι «ειδικοί» φροντίζουν να έχουν έτοιμη και από μια δικαιολογία…
Εγώ όμως νομίζω πως η παρακάτω χιλιοειπωμένη ιστοριούλα, απεικονίζει εύγλωττα και μεταφορικά την πραγματικότητα !
Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα χωριό, ένας άντρας, ο Χάρης, ανακοίνωσε στους χωρικούς ότι θα αγόραζε αλεπούδες προς 10 δολάρια τη μία.
Ξέροντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές αλεπούδες στο δάσος πήγαν και τις έπιασαν.
Ο Χάρης αγόρασε χιλιάδες αλεπούδες προς 10 δολάρια τη μία όπως είπε…
Το εμπόρευμα όμως λιγόστευε και οι χωρικοί σταμάτησαν να κυνηγάνε αλεπούδες.
Ο Χάρης ανακοινώνει ξανά ότι θα αγόραζε αλεπούδες προς 20 δολάρια τη μία.
Οι χωρικοί έτρεξαν κι έπιασαν κι άλλες αλεπούδες… Όμως οι αλεπούδες λιγόστεψαν κι άλλο και οι χωρικοί επέστρεψαν στα κτήματά τους.
Ο Χάρης ανακοινώνει πάλι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές αλεπούδες θα αγόραζε τη μία προς 25 δολάρια.
Οι χωρικοί πιάνουν και τις λίγες που απέμειναν…
Ο Χάρης τους λέει: Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστες αλεπούδες γι’ αυτό κι εγώ θα σας δώσω 50 δολάρια τη μία… Αλλά επειδή πρέπει να φύγω στην πόλη για δουλειές θα αναλάβει την αγοροπωλησία ο βοηθός μου.
Ο βοηθός φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει: Κοιτάξτε τι έκανε ο Χάρης. Γέμισε ένα στάβλο γεμάτο με αλεπούδες, θα σας τις πουλήσω εγώ για 35 δολάρια τη μία και όταν γυρίσει ο Χάρης του τις πουλάτε εσείς για 50 δολάρια τη μία.
Οι χωρικοί στριμώχτηκαν, μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες τις αλεπούδες...
Έκτοτε δεν ξαναείδαν ούτε τον βοηθό ούτε τον Χάρη !
10.49
Ετσι είναι. Οπως στη ζωή. Ομως αυτές είναι "οι δουλειές", δηλαδή το 1/3 της δρατσηριότητας ενός ανθρώπου. Πιο σημαντικά είναι τα άλλα 2/3.
Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να κάνει και κάποιες εκδόσεις ομολόγων απευθυνόμενες στους εν Ελλάδι ιδιώτες επενδυτές , ώστε να επωφεληθούν και αυτοί επιτοκίων +6%, αφού ούτως ή άλλως εμείς θα τα πληρώσουμε αυτές τις "τοκογλυφικές" απαιτήσεις των ξένων ! ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει στην σημερινή… διάγνωση του ο Dr Money "Προς ΓΑΠ το πάρτυ πρέπει να τελειώσει…." ζητούμενος είναι αυτός που πληρώνει μέχρι τώρα όλο και ακριβότερα τα έξοδα, δηλαδή όλοι εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας…
Δημοσίευση σχολίου