Στο 6,2%-6,4% το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου
Το υπουργείο Οικονομικών καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε επαφές με ελληνικές και ξένες τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή στην έκδοση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτών.
Από την τελική έκβαση της έκδοσης, αλλά κι από το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η πορεία των spreads, σε όλες τις διάρκειες, που δίνουν και τον σχετικό τόνο στις αγορές. Ας σημειωθεί ότι εκτός από την έκδοση ππου αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο αύριο, το ελληνικό δημόσιο ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε νέα έκδοση εντός του Φεβρουαρίου. Αναλόγως, βεαβίως, και της έκβασης που θα έχει η σημερινή.
kathimerini.gr
5 σχόλια:
Η ΑΔΙΑΚΡΙΤΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΖΗΤΙΑΝΙΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΕΣΙΑ!!!!!!!!
ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΣ ΚΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝ... -ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΝΑ ΜΟΤΕΡ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟ 5 ΙΠΠΩΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 280ΕΥΡΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΔΩ 950,Ο ΜΙΣΘΟΣ ΕΔΩ 700 ΕΚΕΙ 1750,ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΡΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΟΠΟΥ ΓΗΣ. -ΤΑ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΛΗΓΜΕΝΑ.!!!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ.!!ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ. -ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ ΣΤΕΛΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΜΑΣ,ΤΩΡΑ ΚΟΒΩΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΙΜ,ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ 100% Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΤΕΛΟΣ ,Κ.Ο.Κ.,ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΑΓΚΕΣ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΝ ,ΜΕ ΦΕΣΩΜΕΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ; -Ο ΑΙΔΕΣΙΜΩΤΑΤΟΣ ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΤΟΥΤΟΥ ,ΕΙΠΕ , ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ,ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ,ΚΑΘ'ΟΣΟΝ ΩΣ ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΕΡΓΑΣΤΗΚΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΙΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ,ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ 32 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΛΑ ΤΟ 1/4 ΤΟΥ ΕΦ ΑΠΑΞ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΩ ..ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ ΜΕ 11000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΕΦΟΡΙΑ ΜΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΠΕΝΤΑΡΟΔΕΚΑΡΕΣ ,ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ,ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ ΑΓΧΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΛΩΠΟΔΥΣΙΑ !!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ,ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ,ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ,ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ,ΚΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ,ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!
Ορισμένοι τραπεζίτες, οι καημενούληδες, νιώθουν ότι τους εκδιώκει άδικα ο εξοργισμένος όχλος. Και κάπου έχουν τα δίκια τους…
Στη Βρετανία, από τότε που ξεκίνησε η κρίση οι μειώσεις επιτοκίων έχουν προσφέρει κατά μέσο όρο στον κάτοχο στεγαστικού δανείου ύψους 100.000 στερλινών μια ετήσια μείωση της τάξης των 4.635 στερλινών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση υπολογίζει το καθαρό κόστος για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα 10 δισ. στερλίνες ή 400 στερλίνες ανά νοικοκυριό. Για πολλούς κατοίκους της Βρετανίας η κρίση έχει αποδειχτεί ευνοϊκή.
Όπως, όμως, οι τραπεζίτες -τους οποίους αρέσκονται να βρίζουν-, ελάχιστοι το βλέπουν έτσι.
O Jeffrey Immelt, επικεφαλής της General Electric, υποστήριξε ότι οι επικεφαλής επιχειρήσεων της δικής του γενιάς «αφέθηκαν στην μικροψυχία και την απληστία», με αποτέλεσμα να βλάψουν την αμερικανική οικονομία και να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
Η επίθεση του κ. Immelt ενάντια στα κορυφαία στελέχη –σε ομιλία του στην στρατιωτική ακαδημία του West Point- είναι μία από τις σκληρότερες κριτικές που ασκούνται στην πρακτική απολαβών αλλά και δραστηριότητας των κορυφαίων στελεχών που ίσχυε πριν επέλθει η κρίση.
«Βρισκόμαστε στο τέλος μίας δύσκολης γενιάς επιχειρηματιών. Η σοβαρότητα (ένα καλό χαρακτηριστικό) αντικαταστάθηκε από την μικροψυχία και την απληστία, δύο κακά χαρακτηριστικά», υποστήριξε ο κ. Immelt, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Jack Welch, έναν από τους πιο σκληρούς επικεφαλής επιχειρήσεων και μάλιστα στην διοίκηση ενός αμερικανικού κολοσσού. «Η επιβράβευση έγινε διαφθορά. Οι πλούσιοι έκαναν τα μεγαλύτερα λάθη και έμειναν ατιμώρητοι».
Αρκετά κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, κυρίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο, έχουν απολογηθεί για τον ρόλο των εταιριών τους στην κρίση, όμως ο κ. Immelt προχωρά ένα βήμα πιο πέρα συνδέοντας την καλή διοίκηση με την αυξημένη έλλειψη ποιότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ........
«Το 25% των πιο φτωχών Αμερικανών είναι σήμερα φτωχότερο απ’ ότι ήταν πριν από 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος», τόνισε και προσέθεσε ότι «ηθικά, οι ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να υπάρξει μείωση του χάσματος μεταξύ δυνατών και αδυνάτων».
Ο κ. Immelt υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποδεχθούν τις κυβερνήσεις ως «καταλύτη αλλαγής αλλά και ορθής διακυβέρνησης».
Ο κ. Immelt δεν παρέλειψε να δηλώσει «mea culpa» σε ό,τι αφορά την δική του αδυναμία να προβλέψει την κρίση, εξαιτίας της οποίας τα κέρδη της GE υποχώρησαν, ενώ ο χρηματοοικονομικός της βραχίονας GE Capital βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση.
«Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχω κάνει πιο πολλά προκειμένου να «δω» τις εκ βάθρων αλλαγές που συνέβαιναν», τόνισε.
Σημειώνεται ότι ο κ. Immelt καλεί τα 25 μεγάλα στελέχη της GE κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο σε ειδικές συναντήσεις προκειμένου να συζητήσουν τι συμβαίνει στην εταιρία αλλά και το μέλλον της.
Στην ομιλία του, δε, υποστήριξε ότι η GE θα συνεχίσει να «συρρικνώνει» την GE Capital, η οποία πριν από δύο χρόνια αντιστοιχούσε στο 50% των συνολικών κερδών της GE. Τόνισε ότι ήταν λάθος η αμερικανική οικονομία να στηριχθεί «στα γρήγορα κέρδη του χρηματοοικονομικού κλάδου» και να ξεχάσει κλάδους όπως η μεταποίηση, η έρευνα και η τεχνολογία
Εκτινάχθηκαν οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές σχημάτισαν ουρές για ισχυρή ζήτηση στην πρώτη έκδοση ομολόγου της φετινής χρονιάς.
Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, καθώς η ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ελληνικό ομόλογο εγείρει ελπίδες ότι η κρίση στα οικονομικά της ελληνικής κυβέρνησης, εκτονώνεται.
Η Ελλάδα απόλαυσε προσφορές 20 δισ. ευρώ για το ομόλογο, μέγεθος τετραπλάσιο από εκείνο που σκόπευε να εκδώσει το κράτος.
Πάντως η κυβέρνηση πιθανότατα θα πληρώσει επιτόκιο ρεκόρ για να προσελκύσει τους επενδυτές για το χρεόγραφο, όταν γίνει η αποτίμησή του στη συνέχεια, σύμφωνα με τραπεζίτες.
Το κουπόνι της έκδοσης, η οποία αναμένεται να ανέλθει στην αξία των 5 δισ. ευρώ, πιθανότατα θα κινηθεί στο 6,12% ή 3,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το αντίστοιχο γερμανικό.
Πρόκειται για μια απόκλιση (spread) ρεκόρ που καθρεφτίζει το «καπέλο» που πληρώνει η Ελλάδα σε σχέση με την Γερμανία -η οποία κατέχει τα ομόλογα-αναφοράς της ευρωζώνης- εξαιτίας των οικονομικών της προβλημάτων.
Οι μετοχές ενισχύονται 3% στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα yields των ομολόγων, που έχουν αντίστροφη σχέση με τις τιμές, μειώθηκαν 10 μονάδες βάσης.
Η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 50 δισ. ευρώ σε ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις χρεωστικές της υποχρεώσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, συγκέντρωσε επιτυχώς κεφάλαια με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του δημοσίου, που πρέπει να αποπληρωθούν μετά από έξι μήνες, αλλά πρόσφερε πολύ υψηλό επιτόκιο για να προσελκύσει τους επενδυτές.
Η Ελλάδα δανείστηκε 2 δισ. ευρώ με 6μηνα γραμμάτια στο 1,67%, σε σύγκριση με 0,35% που πλήρωνε τον Οκτώβριο για αντίστοιχης διάρκειας έκδοση.
ο δανεισμός ή το εξοντωτικό επιτόκιο είναι η...μεγάλη επιτυχία;
Δημοσίευση σχολίου