Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Το Μουσείο Λάμπρου Κατσώνη ή Πάμε Μουσείο;

-Σε 6 μήνες κατορθώσαμε να επαναλειτουργήσουμε ένα Μουσείο που ανήκει στο ευρύτερο ελληνικό Δημόσιο.
-Αχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχα. Πολύ καλό. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;


Αυτός είναι ένας φανταστικός διάλογος που μοιάζει ωστόσο αληθοφανής με τα συνήθη πρότυπα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Κι όμως. Στη Λιβαδειά δεν έχουμε να κάνουμε με ανέκδοτο αλλά με την απτή πραγματικότητα. Και είναι γεγονός: Το Μουσείο Λάμπρου Κατσώνη στη Λιβαδειά επαναλειτουργεί μόλις 6 μήνες μετά τη δημοσίευση του θέματος στη viotia και την κινητοποίηση αρκετών συμπολιτών. Πρόκειται ασφαλώς περί άθλου, λαμβανομένης υπ' όψιν της γνωστής δυσκινησίας της διοίκησης, της καχυποψίας των παραγόντων και της ραθυμίας των επίσημων φορέων. Δείτε τι προηγήθηκε.
Παρουσίαση του Μουσείου Λάμπρου Κατσώνη το Σάββατο στη Λιβαδειά
Το Μουσείο Λάμπρου Κατσώνη στη Λιβαδειά
Στο Μουσείο του Λάμπρου Κατσώνη με το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.
Κι όμως. Το Μουσείο Λάμπρου Κατσώνη που στεγάζεται στο Κάστρο της Λιβαδειάς είναι πλέον έτοιμο να υποδεχθεί κάθε ενδιαφερόμενο.

Το περασμένο Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας η παρουσίαση του Μουσείου καθώς αρκετοί συνδημότες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του.

Προσήλθαν αρκετοί και κυρίως εκλεκτοί. Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη όσον αφορά τον αριθμό αλλά και την ποιότητα των καλεσμένων. Οσοι (ή σχεδόν) έχουν κάτι να πουν σε αυτή την πόλη έδωσαν το παρών.

Ισχυρή ήταν η παρουσία των δημοσίων φορέων: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου πανοσιολογιώτατος Δοσίθεος, ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς κ. Δημήτριος Καλλιαντάσης εκ μέρους της δημοτικής αρχής Δήμου Λεβαδέων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης Βοιωτίας κ. Αντιγόνη Γεωργιάδου.

Ολοι αυτοί χαιρέτησαν την επαναλειτουργία του Μουσείου με θερμά λόγια και οι σύντομες παρεμβάσεις τους είχαν ένα εσωτερικό πατριωτικό παλμό που είχα καιρό να νιώσω σε δημόσια εκδήλωση.

Να σημειώσω μερικές ακόμη ξεχωριστές παρουσίες: η αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λεβαδέων κ.κ. Κώστας Σωτηρόπουλος και Ιωάννης Σκαλτσάς, ο πρόεδρος του τμήματος Λιβαδειάς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ιω. Καρατζάς, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας κ. Γ. Κωσταγιάννης, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος κ. Πέτρος Χουτζούμης, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς κ. Λεωνίδας Διαμαντής.

Το Μουσείο Λάμπρου Κατσώνη παρουσίασε ο δρ. Πάνος Στάμου, πρόεδρος του Συλλόγου ΛεβαδέωνΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ". Η ομιλία του κ. Στάμου ήταν για μια ακόμη φορά υψηλού επιστημονικού επιπέδου, εμβριθέστατη αλλά ταυτόχρονα και θελκτική. Τα νέα αποκτήματα που θα κοσμήσουν το Μουσείο του μεγάλου θαλασσοπόρου και τα οποία ο ρέκτης κ. Πάνος Στάμου ανεκάλυψε στα πέρατα της Ευρώπης και παρουσίασε διεξοδικά αποτελούν έναν ακόμη λόγο επίσκεψης του Μουσείου από τους δημότες της Λιβαδειάς και όχι μόνο.

[Θέλω εδώ να κάνω μια παρέκβαση και να γράψω, μετά την αίσια έκβαση της περιπέτειας των ιδεών της σχετικής με το Μουσείο Κατσώνη, δυο λόγια για τον δρ Πάνο Στάμου.

Κατ' αρχάς για την αλήθεια του ρεπορτάζ οφείλω να πω ότι το Μουσείο Λάμπρου Κατσώνη είναι κατεξοχήν έργο δικό του. Από τη σύλληψη του οράματος της δημιουργίας, περνώντας από την "προίκιση" του Μουσείου, την ίδρυσή του και τώρα την επαναλειτουργία του τίποτε δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τον κ. Στάμου.

Ενα δεύτερο σημείο στο οποίο θα σταθώ είναι η εκ μέρους του κ. Στάμου βαθιά γνώση του αντικειμένου, δηλαδή της ζωής και της δράσης του Λάμπρου Κατσώνη, ως ιστορικού προσώπου. Προκαλεί δέος σε καθένα που έχει λίγο ασχοληθεί με την ιστορική έρευνα η ευρυμάθεια, η ακατάβλητη ενεργητικότητα, η ερευνητική δεινότητα και η μεταφορά στο χαρτί όλων αυτών των πληροφοριών που έχουν συλλεγεί με κόπους, έξοδα και θυσίες. Δεν θεωρώ υπερβολή να υποστηρίξω ότι ο δρ Πάνος Στάμου είναι ο σπουδαιότερος μελετητής - στην Ελλάδα και ίσως στον κόσμο- της ζωής και της δράσης μιας εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του 18ου αιώνα, του Λιβαδείτη Λάμπρου Κατσώνη].

Μετά τον Πάνο Στάμου τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λεβαδέων κ. Στέλιος Καλογήρου, εξίσου σημαντικός συντελεστής της επαναλειτουργίας του Μουσείου Κατσώνη. Ο κ. Καλογήρου ήταν εκείνος που κίνησε τις διαδικασίες, που υπερέβη καχυποψίες και πολιτικές ανασφάλειες, που εν τέλει τήρησε τον λόγο του και έβαλε τη σφραγίδα του στην επαναλειτουργία του Μουσείου. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για τον ίδιο και για την πόλη.

Τέλος ουσιαστική ήταν και η παρουσία αρκετών μελών του Συλλόγου ΛεβαδέωνΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ", τα οποία απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η Λιβαδειά παραμένει η μεγάλη αγάπη της καρδιάς τους και ότι η πρόοδός της αποτελεί την κύρια έγνοιά τους.

Ασφαλώς θα επανέλθουμε.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίο για την πόλη μας ήταν σκέτη ντροπή να είναι κλειστό. Ωραίο ρεπορτάζ μπράβο σε όλους που προσπάθησαν και περιμένουμε κι άλλα καλύτερα στο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη το μουσειο λειτουργει κανονικα και ειναι επισκεψιμο;Βοιωτε παρακαλω αν γνωριζεις γραψε τις ωρες που ειναι ανοικτο.

Ανώνυμος είπε...

φωτο ρεπορτάζ δεν παίζει από την εκδήλωση;

βοιωτός είπε...

10.45
Μέχρι να διευθετηθούν ορισμένες λεπτομέρειες η επίσκεψη είναι κατόπιν ραντεβού.
Ακόμη και για ένα άτομο το Μοσυείο θα ανοίξει όμως ο ενδιαφερόμενος πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με την κ. Μαρία Παπαγεωργίου στο 2261350803.

αυτόπτης είπε...

Βοιωτέ σε είδα στο πάνελ της εκδήλωσης..είπαμε είσαι σεμνός αλλά και όσοι δεν ηρθαν καό θα είναι να ξέρουν την παρέμβασή σου αφού είσαι ένας από τους τρεις που συνέβαλαν στο άνοιγμα του μουσείου. Ο κ.Σταμου είπε στην εκεδήλωση ότι χωρίς την εσένα που κινητοποίησες τους Λιβαδίτες μέσω του μπλογκ δεν θα είχε γίνει τίποτα. Γιατί δεν το γράφεις; Βίντεο δεν υπάρχει;

βοιωτός είπε...

6.30
:-))Αφού με είδες εσύ προφανώς σε ειδα κι εγώ¨. :) Θα ανεβάσω το βίντεο εντός των ημερών.

αυτόπτης είπε...

Με είδες αλλά δεν με ξέρεις
ενώ εγώ και σε είδα και σε ξέρω..οπότε κερδίζω χαχα.Ήταν ωραία για να σοβαρευτώ η εκδήλωση απλή και σεμνή όπως πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

Να το ανεβάσεις να δούμε και τις ομιλίες εμείς που δεν μπορέσαμε δυστυχώς να έρθουμε. Για το μουσείο να βάλουν σταθερό ωράριο επισκέψεων, μέρες ώρες κτλ .Και κάτι ακόμα θα έχει εισιτήριο;