Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Οι Βοιωτοί Πεσόντες στον Β' ΠΠ-Μέρος Α'

Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης.
Ομήρου Ιλιάς Μ 243

Βαρύ ήταν το τίμημα που εκλήθη να καταβάλει η Ελλάδα για την υπεράσπιση των εδαφών της από τους εισβολείς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού οι απώλειες των Ελληνικού Στρατού κατά τον ελληλοϊταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο 1940-41 ήταν.
Νεκροί Αξιωματικοί 712, Οπλίτες 12. 636
Τραυματίες Αξιωματικοί 1.484, Οπλίτες 61.179
Αγνοούμενοι Αξιωματικοί 53, Οπλίτες 1.237
Σύνολο Αξιωματικοί 2.249, Οπλίτες 75.052


Ολες οι ελληνικές περιφέρειες έδωσαν στον αγώνα τα καλύτερα παλικάρια τους χωρίς να γίνεται εξαίρεση για τη Βοιωτία. Σύμφωνα με την έκδοση του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τίτλο "Στοιχεία Πεσόντων Καταγομένων από τον νομό Βοιωτίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 1940-1941" 208 Βοιωτοί πότισαν με το τελευταίο τους αίμα το δέντρο της ελευθερίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής γης.

Οι πρώτοι νεκροί
Ο πρώτος νεκρός Ελληνας στρατιώτης ήταν εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου ο Βασίλειος Τσαβαλιάρης από την Πιάλεια Τρικάλων, στο 21ο Φυλάκιο των ελληνολαβανικών συνόρων.
Την 1η Νοεμβρίου 1940 σκοτώθηκε ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος(γνωστός και από το Ασμα Ηρωικό Και Πένθιμο... του Οδυσσέα Ελύτη), του 4ουΣΠ, από τη Χάλκη Δωδεκανήσου, μαχόμενος ηρωικά, στο ύψωμα Τσούκα ανατολικά του χωριού Φούρκα. Την 1η Νοεμβρίου φονεύεται και ο πρώτος Βοιωτός: σε αεροπορικό βομβαρδισμό τραυματίζεται θανάσιμα στον Σ.Σ. Λάρισας ο έφεδρος ανθυπασπιστής Ηλίας Καστρίτης από το Δίστομο. Το γεγονός επιβεβαιώνεται (και) από τον Μιλτιάδη Νικολάου (Ενα συγκινητικό Ημερολόγιο από το Μέτωπο και μια φωτογραφία που αναζητεί τρία πρόσωπα.) ο οποίος στο Ημερολόγιο Από το Μέτωπο, σελ 21, αναφέρει.
"Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 1940....Ωρα 11, μακράς διαρκείας συναγερμός χωρίς να φανούν αεροπλάνα, έμαθα από τον Βαρελά ότι εφονεύθη ο Ηλίας Καστρίτης στη Λάρισα από επιδρομή αεροπλάνων".
Ο πρώτος Βοιωτός που έπεσε υπέρ πατρίδος στην ελληνοαλβανική μεθόριο είναι ο Δημήτριος Μπόρος του Μιχαήλ που γεννήθηκε στη Θήβα το 1915, κατετάγη στο 3ο Σύνταγμα Πεζικού και εφονεύθη στο Αηδονοχώρι Κόνιτσας στις 2 Νοεμβρίου 194ο. Δείτε και τους υπολοίπους Βοιωτούς Πεσόντες των πολέμων 1940-1941 που η viotia αναρτά σε συνέχειες και κατ' αλφαβητική σειρά. Δείτε εδώ. Οι Βοιωτοί Πεσόντες στον Β' ΠΠ-Μέρος Α'

9 σχόλια:

agios thomas είπε...

Εξαιρετική η συμβολή σου στην ιστορία του τόπου.
Η λίστα έχει και έναν δεκανέα από το χωριό μου.
Από που άντλησες τα στοιχεία, γιατί έχουμε μια διαφορά στο τόπο θανάτου.

βοιωτός είπε...

Σου έστειλα π.μ. Αγιε.

Ανώνυμος είπε...

Μέρες που είναι για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ, πάλι μας συγκινείτε και μας κάνετε περήφανους κύριε Βοιωτέ.

Εωσφόρος είπε...

Βάλε και τις δηλώσεις αυτουνού του Νταβούτογλου για τα Οθωμανικά Βαλκάνια να μας κάνεις να κλάψουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά.

Παλιός είπε...

Θα συμφωνήσω με τον 'Άγιο Θωμά'. Και θα πω ακόμα ότι φαίνεται πως αγαπάς και πονάς τον τόπο μας τη Βοιωτία όπως δείχνει και το αξιόλογο περιοδικό σου χωρίς να ζητάς...ψήφο από κανέναν. Αυτό για μένα τα λέει όλα αλλά και για όσους σκέφτονται έστω και λίγο. Μπουχτήσαμε στις 'προσφορές' με...ανταλλάγματα και δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα χωρέι συμφέρον. Εύχομαι να συνεχίσεις να το διαψεύδεις πάντοτε και να μην κάνεις πίσω... προχώρα και είμαστε μαζί σου.

Μητρόπολη είπε...

Με το άλλο μεγάλο θέμα που ανέδειξες και το ψήφισε και το Δ.Σ για το κτίριο Λαζαρή που κόλλησε; Μην το ξεχνάς η πόλη μας το έχει τιμή και ανάγκη.Είχα γράψει και παλιά και περιμένω κινήσεις.

Μητρόπολη είπε...

Με το άλλο μεγάλο θέμα που ανέδειξες και το ψήφισε και το Δ.Σ για το κτίριο Λαζαρή που κόλλησε; Μην το ξεχνάς η πόλη μας το έχει τιμή και ανάγκη.Είχα γράψει και παλιά και περιμένω κινήσεις.

βοιωτός είπε...

@Μητρόπολη
Δεν κόλλησε, προχωρά κανονικά. Βέβαια τα αποτελέσματα αργούν ελαφρώς.