Ο λιθάνθρακας είναι φθηνός, λέει ο πρόεδρος τη ΔΕΗ στη Βουλή
Απάντησε στις ερωτήσεις της Επιτροπής ΔΕΚΟ (Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ο Τάκης Αθανασόπουλος στην επιτροπή της Βουλής) της Βουλής ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, πρόεδρος και διεύθυνων σύμβουλος της ΔΕΗ και είπε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα, που δεν αφορούν μόνο τη ΔΕΗ, αλλά γενικότερα την ενεργειακά πολιτική της χώρας. Από το in.gr
Επέμεινε στην ανάγκη αύξησης των τιμολογίων κατά 6% επιπλέον εκείνης που ενέκρινε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ.Αθανασόπουλος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, υπεραμύνθηκε των σχεδίων με τη RWE, τόνισε πως αν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει σε επενδύσεις σύντομα θα καταντήσει Ολυμπιακή και πρόσθεσε πως λυπάται που δεν μπορεί να μετέχει στην κοινωνική πολιτική.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ να τον καλεί να συνειδητοποιήσει πως «η ΔΕΗ δεν είναι Toyota (πρόεδρος της οποίας διετέλεσε ο κ. Αθανασόπουλος για σειρά ετών)», και τον ΣΥΡΙΖΑ να τον εγκαλεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης της RWE, και να τον κατηγορεί ότι καθιστά τη ΔΕΗ ουραγό της RWE και «σβήνει» σιγά- σιγά το δημόσιο χαρακτήρα της.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Παν.Αθανασόπουλος, επιμένοντας στην ανάγκη αύξησης των τιμολογίων, 6% επιπλέον εκείνης που ενέκρινε η κυβέρνηση, ανέφερε στην Βουλή:
«Η ΔΕΗ παρέχει την φθηνότερη κιλοβατώρα σε σχέση με την αγοραστική ικανότητα στους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λυπάμαι που δεν είμαι σε θέση να δώσω λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, αλλά είμαι υποχρεωμένος να κάνω προτάσεις για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα».«Αν η ΔΕΗ δεν κάνει τις επενδύσεις που πρέπει αμέσως, θα γίνει πολύ σύντομα σαν την Ολυμπιακή. Πρέπει να λειτουργήσουμε στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, απέναντι σε εταιρείες-μεγαθήρια ως μία σωστή εταιρεία και υπάρχει περιθώριο 3-4 ετών για να προσελκύσουμε επενδυτές. Ας παραμείνει η ΔΕΗ εταιρεία του Δημοσίου, αλλά να εναρμονιστεί με το διεθνές περιβάλλον», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, ο προεδρεύων Δημήτρης Σιούφας υπενθύμισε - με την ιδιότητα και του πρώην υπουργού Ανάπτυξης - πως «αποφάσεις για τις αυξήσεις δεν λαμβάνει η ΔΕΗ, αλλά η κυβέρνηση».
Το μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την γερμανική εταιρεία RWE για την αξιοποίηση λιθανθράκων στην παραγωγή ενέργειας, κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, καθώς οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ήλεγξαν με δριμύτητα τις σχετικές επιλογές της διοίκησης της επιχείρησης. «Οι μονάδες λιθάνθρακα δεν γίνονται δεκτές ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αυστρία», είπε ο Φ.Πετσάλνικος. «Υπήρξε σφοδρή αντίδραση, οπότε μια τεράστια επιχείρηση αναγκάστηκε να τα μαζέψει. Το ίδιο και στην Αυστρία. Είναι λοιπόν υπαρκτότατοι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον», είπε.
«Αυτό δεν είναι σωστό», απάντησε ο Π. Αθανασόπουλος και σχεδόν υποστήριξε ότι η RWE μας κάνεις χάρη.Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε, «στην Ευρώπη έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθούν μονάδες για παραγωγή 22000 μεγαβάτ από λιθάνθρακα. Η RWE έχει εγκαταστήσει δύο μονάδες στην Ολλανδία και δύο στη Γερμανία, αλλά σε μία περιοχή 'δεν τα βρήκε' με τους κατοίκους, κι αυτό εγώ το θεωρώ πραγματικά καλό για τη δική μας τύχη: επειδή ενδιαφέρει την RWE να μπει στη Βαλκανική και ψάχνει για συνεργάτες, μας έκανε την πρόταση για εγκατάσταση των δύο αυτών μονάδων στην Ελλάδα, δίνοντάς μας το 49%».«Η πρόταση της RWE εμάς μας ενδιαφέρει καθώς δεν έχουμε τεχνολογία λιθάνθρακα: είναι η τελευταία τεχνολογία και την βάζουν παντού. Η τεχνολογία αυτή προβλέπει ότι πολύ σύντομα, το διοξείδιο του άνθρακα θα περισυλλέγεται και θα αποθηκεύεται. Η τεχνολογία της περισυλλογής υπάρχει σήμερα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αθανασόπουλος παραδέχθηκε πως η περισυλλογή του διοξειδίου του άνθρακα θα είναι εφικτή μόνον μετά από δέκα χρόνια, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνη.
«Όλα παραπέμπονται στο μέλλον. Οι λιθανθρακικές μονάδες θα λειτουργούν και θα βρωμίζουν την Ελλάδα και τα γύρω Βαλκάνια επί δεκαετία», σχολίασε ο κ. Λαφαζάνης. «Στα επόμενα 25 χρόνια ο λιθάνθρακας θα έχει τις χαμηλότερες τιμές, συμπεριλαμβανομένου και του όποιου κόστους θα πληρώνουμε για τα δικαιώματα του διοξειδίου του άνθρακα», επέμεινε ο Π. Αθανασόπουλος, ενώ και ο Δ. Σιούφας παρατήρησε πως οι μονάδες «θα πρέπει να πάρουν έγκριση και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για το εάν εναρμονίζονται με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της χώρας».
«Μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι ο υπουργός Ανάπτυξης ενώ βλέπει τι γίνεται, δεν έχει κατευθύνει τον πρόεδρο της ΔΕΗ και περιμένει πρώτα να αναστατωθεί όλη η χώρα;», ανταπάντησε ο Π.Λαφαζάνης. «Οι δύο μονάδες ήταν εκδιωγμένες από τη Γερμανία. Και είπαν 'έχουμε ένα κορόιδο εκεί στην Ελλάδα για να μπούμε στα Βαλκάνια'. Γιατί δεν πήρατε το 51% και περιοριστήκατε στο 49%;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτός που έχει τις μονάδες κάνει και την πρόταση. Αυτήν πρόκειται να πάμε στο ΔΣ, για να αποφασίσει εάν θα τη συζητήσουμε» απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Ο Π. Αθανασόπουλος έκανε δεκτή την πρόταση του Φ. Πετσάλνικου να μην συζητηθεί η συνεργασία με την RWE, προτού ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή της Βουλής για το ίδιο ζήτημα. Τέλος, απέναντι στις επικρίσεις του κ. Πετσάλνικου για τις αμοιβές του ιδίου (300.000 ευρώ το χρόνο) και των άμεσων συνεργατών του, ο Π.Αθανασόπουλος απάντησε πως «είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες της αγοράς και επιτελούμε πάρα πολύ σημαντικό έργο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
4 σχόλια:
Καλά, ο κ. Π&ΔΣ ξέρει ότι το κάρβουνο είναι φτηνό (γιατί άραγε;), δεν ξέρει ότι ο αέρας είναι τζάμπα;
Τζάμπα μέχρι πότε μέτοικε;
Να πω χρόνια πολλά; :-).
Δεν είμαι Καθολικός το θρήσκευμα Βοιωτέ ;-)
Λες κάποιος να ιδιοποιηθεί τον αέρα που φυσάει και να ζητάει ενοίκιο; Ε, καπιταλισμό έχουμε, μπορεί να το δούμε κι αυτό...
Είναι η φυσική ακολουθία. Οπως το νερό.
Δημοσίευση σχολίου