Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Αγνωστα γεγονότα από τη μεγάλη νύχτα των Ιμίων

Εντυπωσιακή καταγραφή των θλιβερών γεγονότων που οδήγησαν στην υπόθεση των Ιμίων από την πλευρά του Ιωάννη Μπαλτζώη αντγου ε.α.και Υπασπιστή Στρατού Ξηράς του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Δείτε.





Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Ήταν πριν 17 χρόνια. Η υπόθεση των Ιμίων, που συγκλόνισε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τα Ίμια που άφησαν πληγή στην ψυχή των Ελλήνων, στην εθνική τους υπερηφάνεια και τις «γκρίζες ζώνες» ακόμη και σήμερα. Θα ήθελα σε αυτή την χρονική στιγμή να αποκαλύψω, για πρώτη φορά, γεγονότα που βίωσα , γεγονότα που έμαθα από ανθρώπους που ήσαν παρόντες σε άγνωστα γεγονότα. Η συνεισφορά στην αποκατάστασης της αλήθειας, είναι πιο σημαντική από την απόκρυψή της, μιας αλήθειας που πονάει πολύ , αλλά είναι εθνικά χρήσιμη για μελλοντικές καταστάσεις, που ίσως, πράγμα που απευχόμαστε, να επαναληφθούν. Και είναι εθνικά επιζήμιο να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.

Τα γεγονότα λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Βρισκόμαστε στην κρίσιμη ημέρα της 30ης Ιανουαρίου 1996, όπου μετά από μια σειρά γεγονότων, διπλωματικών αντιπαραθέσεων, πολιτικών δηλώσεων και στρατιωτικών κινητοποιήσεων των δύο εμπλεκομένων χωρών, της Ελλάδος και της Τουρκίας. Τα Ίμια ,η μικρή στα δυτικά και η μεγάλη στα ανατολικά, ευρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο χωρών, με πολλά πολεμικά πλοία στην περιοχή αυτή και την κατάσταση έκρυθμη και στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης. Έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την πολιτική ηγεσία και της αντιμετώπισης της από την στρατιωτική ηγεσία. Χωρίς να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες θα αναφέρουμε ότι η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη, οι άδειες του προσωπικού έχουν ήδη ανακληθεί , οι Μονάδες του Στρατού έχουν προωθηθεί στους χώρους τελικού προορισμού, η Αεροπορία ευρίσκεται σε υψίστη ετοιμότητα και το Πολεμικό Ναυτικό στην πλειοψηφία του εν πλω. Και όμως αν και γενικά η διαχείριση της κρίσης φαίνεται να εξελίσσεται αρκετά καλά από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας, εν τούτοις θα αποκαλύψουμε τα κρίσιμα και ουσιαστικά λάθη που διέπραξε η στρατιωτική μας ηγεσία και κατά βάση ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, που ηγείτο των ΕΔ, ενώ δεν θα αναφερθούμε στα τεράστια λάθη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθόσον αυτά είναι αυταπόδεικτα και από πολλούς έχουν καταδειχθεί. Τα γεγονότα που θα παρουσιάσω, για πρώτη φορά είναι γεγονότα όπου ο γράφων ή αξιόπιστος συνάδελφος ήταν ΑΥΤΟΠΤΗΣ μάρτυρας. Δεν θα αναφέρω σκόπιμα ονόματα, αλλά μόνο τα αρχικά των και τα καθήκοντα εμπλεκομένων στα γεγονότα, πλην ορισμένων, λόγω των σημαντικών καθηκόντων που ασκούσαν.



Υπηρετούσα την περίοδο εκείνη στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ως Υπασπιστής Στρατού Ξηράς του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Μαζί μου υπηρετούσαν ως Υπασπιστής Ναυτικού , ο μετέπειτα Αρχηγός Ναυτικού, Ναύαρχος Γ.Κ. και ως Υπασπιστής Αεροπορίας ο μετέπειτα ΑΤΑ και νυν Δήμαρχος Διστόμου- Αραχώβης Πτέραχος Ι.Π. Κατά τις μεσημβρινές ώρες μας καλεί στο γραφείο του ο Δντης του Σ.Γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας , ο αείμνηστος Ναύαρχος Περίανδρος Λαμπίρης και μας αναθέτει αποστολή μετάβασης στα κέντρα επιχειρήσεων των Γενικών μας Επιτελείων, να παρακολουθήσουμε τις συσκέψεις, με σκοπό την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 21.00 ώρα, περί των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα των Ιμίων και τις προετοιμασίες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Εγώ, ως αρχαιότερος, θα μετέβαινα και στο Εθνικό Κέντρο επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ). Έτσι πράξαμε και μεταβήκαμε στα κέντρα επιχειρήσεων των Κλάδων μας, όπου παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις και ενημερωνόμαστε για τα πάντα. Αφού ενημερώθηκα πλήρως για την κινητοποίηση του Στρατού Ξηράς, μετέβην στο ΕΘΚΕΠΙΧ, όπου παρακολουθούσα τις εξελίξεις και σημείωνα ότι ήταν ενδιαφέρον, για την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω, ότι όλοι οι συνάδελφοι, όλων των κλάδων, ανεξαρτήτως βαθμού, ακόμη και στον ανώτατο βαθμό, μας παρείχαν (σε όλους τους Υπασπιστές του Προέδρου της Δημοκρατίας) πλήρη ενημέρωση, με όλα τα στοιχεία, ανεξαρτήτως διαβάθμισης, λόγω του μεγάλου σεβασμού που έτρεφαν όλοι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, καθόσον εκτός της αγάπης και του σεβασμού προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν συνάμα και ο φυσικός μας ηγέτης, ως ο Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει του Ελληνικού Συντάγματος. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτρεφε τα ίδια συναισθήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και σε κάθε επίσκεψη οπουδήποτε στην Ελλάδα απαιτούσε μετ’ επιτάσεως επίσκεψη στον αντίστοιχο Σχηματισμό της περιοχής και ενημέρωση από τον Διοικητή του. Έτσι όλοι οι συνάδελφοι, μας παρείχαν κάθε πληροφορία, μας επέλυαν όλες τις απορίες και συμμετείχαμε ως παρατηρητές σε κάθε σύσκεψη, που κρίναμε ότι ήταν αναγκαία.

Περί την 18.30 ώρα παραβρέθηκα στην κύρια σύσκεψη στο ΕΘΚΕΠΙΧ, όπου εκεί παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ γίνεται ενημέρωση και δίδονταν οι κατευθύνσεις. Την περίοδο εκείνη οι Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνταν σε μια εθνικής κλίμακας ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατεύματος) , την άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1996». Προς μεγάλη μου έκπληξη η ενημέρωση, που άρχισε στις 18.30 ώρα, ξεκίνησε με την ενημέρωση για την ΤΑΑΣ Αλέξανδρος και ουδείς αναφερόταν για την κατάσταση στα Ίμια. Η ενημέρωση για την ΤΑΑΣ διήρκησε τουλάχιστον 20 λεπτά και μετά άρχισε η ενημέρωση για την κατάσταση στα Ίμια, η οποία διήρκησε πολύ λιγότερο, περίπου 10 λεπτά.
Όλοι οι Κλάδοι ανέφεραν εν τάχει, τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έγιναν και την στρατιωτική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και σύμφωνα με τις διαταγές που είχαν εκδοθεί.


Στο τέλος έλαβε τον λόγο ο Α/ΓΕΕΘΑ και αφού συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των επιτελών έκανε μια ερώτηση ουσίας: «Πότε εκτιμάτε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση της κρίσης;».
Τότε ένας Υποναύαρχος, απάντησε: «Πάντως όχι απόψε κ. Αρχηγέ, αλλά σε 1-2 ημέρες», αναφέροντας κάποιες δικαιολογητικές σκέψεις. Τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ απάντησε: «Συμφωνώ μαζί σας. Εκτιμώ και εγώ ότι δεν θα είναι απόψε η κρίσιμη ημέρα».
Έτσι λοιπόν τελείωσε η καθοριστική ενημέρωση στο ΕΘΚΕΠΙΧ και όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι την νύχτα της 30ης προς 31η Ιανουαρίου δεν θα γινόταν κάτι το συνταρακτικό. Εξάλλου τα πλοία μας εκείνη την εν ώρα ήταν εν πλω, με κατεύθυνση προς την περιοχή τν Ιμίων, όπου αναμένονταν να φθάσουν λίγο αργότερα.

Μετά την ενημέρωση και αφού παρέμεινα για λίγο ακόμη μετά τις 20.00 μετέβην στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου στο γραφείο του Ναυάρχου συναντηθήκαμε όλοι μας και εκεί ενημερώσαμε τον Δντη μας, τον αείμνηστο Ναύαρχο Λαμπίρη Περίανδρο. Κατόπιν περί τις 21.00 ώρα μεταβήκαμε στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ενημερώσουμε τον κ. Πρόεδρο. Εκεί με την σειρά μας ο ένας μετά τον άλλον οι τρεις Υπασπιστές, ενημερώσαμε πλήρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις εξελίξεις, την προετοιμασία, τις στρατιωτικές κινήσεις, την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και όλα τα σχετικά περί της κατάστασης των ΕΔ και της κρίσης των Ιμίων.

Ο κ. Στεφανόπουλος αφού άκουσε προσεκτικά την ενημέρωσή μας ρώτησε: «Πότε είπατε ότι εκτιμούν τα Επιτελεία μας ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση της κρίσης;».


Του απήντησα ότι σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ και με την σύμφωνη γνώμη του Α/ΓΕΕΘΑ, η κορύφωση της κρίσης δεν αναμένεται απόψε (30-31 Ιανουαρίου 1996), αλλά αργότερα, σε 1-2 ημέρες. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ανήσυχο ύφος μας απήντησε: «Γιατί εγώ νομίζω ότι απόψε θα φθάσουμε στην κορύφωση της κρίσης; Γιατί εγώ νομίζω ότι όλα θα κριθούν απόψε; Έτσι εκτίμησαν τα Επιτελεία μας;». Και γυρίζοντας στον Δντη του ΣΓ είπε: «Κύριε Ναύαρχε, θέλω να έχετε συνεχή επαφή με τα Επιτελεία και να ενημερώνεστε για ότι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή. Αν μάθετε οτιδήποτε ανησυχητικό, οιαδήποτε ώρα της νύχτας, μην διστάσετε να με πάρετε τηλέφωνο για να με ενημερώσετε». Αυτά έγιναν τη μοιραία νύχτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα γεγονότα που ακολούθησαν να δικαιώνουν τον κ. Στεφανόπουλο , με την κατάληψη της δυτικής νησίδας των Ίμια, από Τούρκους κομάντος, την πτώση του Ε/Π με την θυσία των τριών στελεχών του ΠΝ και τα υπόλοιπα με την συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας με μεσολάβηση των ΗΠΑ και τις ευχαριστίες του Έλληνα πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ, μέσα στην Βουλή. Από το παραπάνω γεγονός διαπιστώνουμε ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος εκτίμησε σωστότερα την κατάσταση από το ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ και αυτό λέει πολλά.

Το δεύτερο περιστατικό που θα αναφέρω, μου το διηγήθηκε φίλος και συμμαθητής μου από την ΣΣΕ, ο οποίος ήταν υπηρεσία το μοιραίο εκείνο βράδυ στο ΕΘΚΕΠΙΧ, ως εκπρόσωπος του Στρατού Ξηράς. Φυσικά εκείνο το βράδυ ουδείς κοιμόταν και στο ΕΘΚΕΠΙΧ μετά τα μεσάνυχτα οι πάντες ήσαν σε εγρήγορση και θα λέγαμε σε κατάσταση πολέμου. Μετά την πληροφορία περί κατάληψης της δυτικής Ίμια από τούρκους κομάντος και την τραγική εικόνα της Ελλάδος, όπου το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάζει στην Βουλή, αντί στην προβλεπόμενη θέση του σε περίοδο κρίσης, στα υπόγεια του Υπουργείου Άμυνας, τον Α/ΓΕΕΘΑ να περιμένει εκτός αιθούσης για αρκετή ώρα, αποκομμένος από εξελισσόμενες κρίσιμες πληροφορίες, το Διοικητή της ΕΥΠ να περιμένει έξω από το ΚΥΣΕΑ και ποτέ να μην μπαίνει μέσα για να ενημερώσει και άλλα τραγικά που μας πληγώνουν και μόνο να τα αναφέρουμε, ο Α/ΓΕΕΘΑ επιστρέφει στο Γενικό Επιτελείο και γίνεται σύσκεψη στο ΕΘΚΕΠΙΧ, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση. Τότε ρωτά τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ(Δ/ΔΕΔ/ΓΕΣ), Υποστράτηγο Δ.Ν. πως μπορούν να καταλάβουν την δυτική Ίμια και να διώξουν τους Τούρκους κομάντος και ακολουθεί ένας εκπληκτικός διάλογος:

Α/ΓΕΕΘΑ: «Στρατηγέ, μπορείτε να ανακαταλάβετε την δυτική Ίμια και να διώξετε του Τούρκους;»

Δ/ΔΕΔ: «Κύριε Αρχηγέ, βεβαίως μπορούμε και οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν με επιτυχία αυτή την αποστολή. Όμως όπως θα γνωρίζετε οι Τούρκοι δεν πήγαν εκεί για εκδρομή και δεν θα φύγουν αν τους πούμε ευγενικά να φύγουν. Ίσως απαιτηθεί να κάνουμε χρήση των όπλων, οπότε θα έχουμε εμπλοκή. Για αυτό λοιπόν κύριε Αρχηγέ, είστε διατεθειμένος να μου παράσχετε ναυτικά πυρά, αν απαιτηθούν και σας τα ζητήσω;»

Α/ΓΕΕΘΑ: «Όχι».

Δ/ΔΕΔ: «Αν απαιτηθούν τότε αεροπορικά πυρά, είστε διατεθειμένος να μου τα παράσχετε;»

Α/ΓΕΕΘΑ: «Φυσικά όχι».

Δ/ΔΕΔ: «Ε, τότε κύριε Αρχηγέ, να πάτε μόνος σας να τους βγάλετε».

Το «θράσος» του διευθυντού της ΔΕΔ εξέπληξε. Για τους γνωρίζοντες όμως υπήρχε αιτία. Στην αρχή της κρίσης και όταν σχεδιαζόταν η επιχείρηση, ο Α/ΓΕΕΘΑ αρνήθηκε την εμπλοκή του Στρατού Ξηράς (αρνήθηκε στον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ να αναλάβει την ευθύνη φύλαξης του συμπλέγματος των νήσων Ίμια και Καλόλιμνος, στην περιοχή ) και ανέθεσε την αποστολή αυτή στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού και όχι στην ΑΣΔΕΝ και στις Ειδικές Δυνάμεις που διαθέτει οργανικά, λειτουργώντας κλαδικά, σαν Αξκος του Ναυτικού και όχι διακλαδικά, ως Αρχηγός των ΕΔ της χώρας. Αν και ευφυής και ικανός Αξκος ο Α/ΓΕΕΘΑ, οι αποφάσεις του είχαν κλαδικό (ναυτικό) χαρακτήρα, με μοιραία αποτελέσματα. Αγνόησε το παγκόσμιο και διαχρονικό δόγμα, ότι ο Στρατός διαχειρίζεται την ξηρά, η Αεροπορία τον αέρα και το Ναυτικό την θάλασσα και ανέθεσε αποστολή φύλαξης, άμυνας χερσαίου χώρου και αποτροπής χερσαίων επιθετικών σε τμήματα του ναυτικού, τα οποία για τις αποστολές που προορίζονται μπορεί να είναι άριστα εκπαιδευμένα, ανεπαρκή όμως για άλλου είδους επιχειρήσεις και αποστολές. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι στον σχεδιασμό για την επάνδρωση των Ιμίων, αν και πήραν εντολή δύο ομάδες των ΜΥΚ να επανδρώσουν τις δύο Ίμια, τελικά επανδρώθηκε μόνο η ανατολική και έμεινε αφύλακτη η δυτική. Ο λόγος; Δεν είχαν μπαταρίες για τους σταθμούς ασυρμάτους, γιατί τους είχε πάρει η ομάδα που είχε επανδρώσει τα ανατολικά Ίμια, ως εφεδρικές, έτσι δεν μετέβησαν στην δυτική Ίμια, αυτή που έμεινε αφύλακτη και πήγαν οι Τούρκοι κομάντος!! Το τελευταίο γεγονός αναφέρεται, καθόσον έχει γραφτεί ήδη στον τύπο και έχει λεχθεί και από την τηλεόραση.

Συμπερασματικά μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
Α. Σε ότι αφορά την εκτίμηση της κατάστασης την μοιραία ημέρα της κρίσης των Ιμίων, ο Α/ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ δεν εκτιμούν σωστά τον χρόνο σχετικά με την κορύφωση της κρίσης, εν αντιθέσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, που αντελήφθη την κρισιμότητα της κατάστασης και εκτίμησε σωστά τον χρόνο κορύφωση της κρίσης, καταλήγοντας ότι όλα θα κριθούν αυτή την νύχτα.

Β. Την λανθασμένη επιλογή του Α/ΓΕΕΘΑ να αναλάβουν την αποστολή φύλαξης των Ίμια άνδρες της ΜΥΚ του Ναυτικού, αντί οι προβλεπόμενοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Στρατού και γενικά να αναθέσει την ευθύνη και την αποστολή στην ΑΣΔΕΝ , που είναι και η υπεύθυνη για την άμυνα των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, λειτουργώντας κλαδικά υπέρ του Ναυτικού και όχι διακλαδικά, ως όφειλε.

Γ. Το τυχαίο αλλά χαρακτηριστικό της εκπαίδευσης και της εν γένει νοοτροπίας γεγονός, της έλλειψης μπαταριών για τους ασυρμάτους της ομάδος των ΜΥΚ που θα επάνδρωνε τη δυτική Ίμια και οι επακόλουθες συνέπειες από το γεγονός αυτό.

Επειδή θεωρώ ότι η υπόθεση των Ιμίων ακόμη προκαλεί συναισθηματικά τραύματα στην πλειοψηφία των Ελλήνων, πολύ δε περισσότερο στα στελέχη των ΕΔ και ιδιαίτερα σε αυτούς που «συμμετείχαν» από την θέση που υπηρετούσαν τότε και όπως είπε και ο εθνικός μας ποιητής «Εθνικόν το Αληθές», δεκαεπτά χρόνια μετά καταθέτω τις προσωπικές μου αναμνήσεις, ιδιαίτερες πληροφορίες και εκτιμήσεις για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, ως ενημέρωση της ηγεσίας των ΕΔ, με την ευχή και την ελπίδα ποτέ ξανά να μην συμβούν παρόμοια γεγονότα.

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.)
Πηγή: www.analystforchange.org

Μίλτον Φρίντμαν Vs. Καρλ Μαρξ: η απόλυτη (φανταστική) Συνάντηση Κορυφής στο Νταβός

Μίλτον Φρίντμαν Vs. Καρλ Μαρξ: η απόλυτη (φανταστική) Συνάντηση Κορυφής στο Νταβός
 
Μίλτον Φρίντμαν Vs. Καρλ Μαρξ: η απόλυτη (φανταστική) Συνάντηση Κορυφής στο Νταβός
Τί θα έλεγαν ο Αμερικανός θεμελιωτής του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού με τον Γερμανό ιδρυτή του κομμουνισμού αν συναντιόντουσαν σήμερα στο ίδιο πάνελ.
 
Πώς θα έβλεπαν την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση οι πιο διάσημοι οικονομολόγοι του 19ου και του 20ου αιώνα; Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Λάρι Έλιοτ, οικονομικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, επιχείρησε να δημιουργήσει ένα φανταστικό πάνελ ανάμεσα σε κορυφαίους του παρελθόντος, με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και την ΕΕ και συντονίστρια την...διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τοποθέτησε στο ίδιο τραπέζι του Νταβός τον Γερμανό θεμελιωτή του κομμουνισμού και συγγραφέα του «Κεφαλαίου» Καρλ Μαρξ (1818 - 1883), τον Βρετανό υπέρμαχο της ανάπτυξης με ελεγχόμενο κρατικό παρεμβατισμό Τζον Μέιναρντ Κέινς (1883 - 1946), τον Αμερικανό θιασώτη του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού, ιδρυτή της λεγόμενης «Σχολής του Σικάγο» Μίλτον Φρίντμαν (1912 - 2006) και τον Γερμανό οπαδό της ανθρώπινης κλίμακας στην οικονομία και συγγραφέα του «Το μικρό είναι όμορφο», Ερνστ Φρίντριχ Σουμάχερ (1911-1977).

Μίλτον Φρίντμαν εναντίον Καρλ Μαρξ ; Ακριβώς. Ιδού τα αποτελέσματα της χορταστικής «κουβέντας» ανάμεσά τους:


Λαγκάρντ (απευθύνεται στον πρεσβύτερο των ομιλητών, τον Μαρξ): Καρλ, πως βλέπεις την κατάσταση στη Ευρώπη σήμερα;

Μαρξ: Η καπιταλιστική τάξη που συγκεντρώθηκε στο Νταβός πέρασε τις τελευταίες μέρες γκρινιάζοντας για την ανεργία και την έλλειψη ζήτησης για τα προϊόντα της. Αυτό που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν είναι ότι όλα αυτά είναι αναπόφευκτα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Υπάρχει μια τάση για υπερ-επενδύσεις και υπερ-παραγωγή και μια ταυτόχρονη πτώση του κέρδους, την οποία, ως είθισται, οι εργοδότες προσπαθούν να εξισορροπήσουν κόβοντας τους μισθούς και δημιουργώντας μια εφεδρική στρατιά εργαζομένων. Γιαυτό υπάρχουν πάνω από 200 εκατ. άνθρωποι άνεργοι ανα τον κόσμο και μια διαρκής τάση για κοινωνική ανισότητα. Είναι πιθανό το 2013 να είναι καλύτερο από το 2012, αλλά και πάλι θα μιλάμε για μια απλή ανάπαυλα.

Λαγκάρντ: Εκανες μια εξαιρετικά απαισιόδοξη ανάλυση, Καρλ. Οι μισθοί ανεβαίνουν με γρήγορους ρυθμούς σε κάποια μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα, αν και συμφωνώ πως η ανισότητα αποτελεί απειλή. Οι δικές μας εκτιμήσεις, του ΔΝΤ, λένε πως όντως η ανισότητα συνδέεται με την οικονομική αστάθεια.

Μαρξ: όντως οι αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, αλλά κι αυτοί εν καιρώ θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα.

Λαγκάρντ (απευθύνεται στον Κέινς): Μέιναρντ, πιστεύεις ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη όσο την περιγράφει ο Καρλ;

Κέινς: Όχι, εγώ δεν το πιστεύω. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, αλλά λύνεται. Όταν εμείς αντιμετωπίσαμε παρόμοια κρίση, απαντήσαμε με επιθετική χαλαρότητα της νομισματικής μας πολιτικής, μειώνοντας τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια. Στις ΗΠΑ, ο φίλος μου ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ, υποστήριξε μια νομοθεσία που θα επέτρεπε την οργάνωση των εργατών σε συνδικάτα και την κερδοφορία για τις επιχειρήσεις. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η διεθνής κοινότητα ίδρυσε το ΔΝΤ προκειμένου να εξισορροπήσει την ανισορροπία των πληρωμών, να αποτρέψει τους νομισματικούς πολέμους που θα ξεκινούσαν λόγω της στρατηγικής «beggar-thy-neighbor» (η «εξαγωγή της κρίσης στον γείτονα») και να ελέγχει τη μετακίνηση του κεφαλαίου. Όμως ξεχάσαμε όλα αυτά τα μαθήματα. Σήμερα η ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι λανθασμένη, οι νομισματικοί πόλεμοι συνεχίζονται και ο οικονομικός τομέας παραμένει χωρίς μεταρρυθμίσεις. Τα οικονομικά δείχνουν κολλημένα στο παρελθόν, λες και οι φυσικοί νόμοι δεν άλλαξαν στο κόσμο απ' την εποχή του Κέπλερ.

Λαγκάρντ (απευθύνεται στον Φρίντμαν): Εσύ, Μίλτον, διαφωνείς με αυτό που λεει ο Μέιναρντ;

Φρίντμαν: σε αντίθεση με τον Μέιναρντ, εγώ δεν θα υποστήριζα μέτρα που θα αύξαναν την διαπραγματευτική ισχύ των συνδικάτων, αλλά σίγουρα θα υποστήριζα αυτό που προσπαθεί να κάνει τωρα ο Μπεν Μπερνάνκι [πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ] με την αμερικανική νομισματική πολιτική και θα προωθούσα, αν μπορούσα, ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Όπως για παράδειγμα μια νομισματική πολιτική που θα είχε στόχο την ονομαστική παραγωγή, δηλαδή την αύξηση του οικονομικού μεγέθους που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στον πληθωρισμό. Αν η αύξηση αυτή είναι τοσο υψηλή, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να σκληρύνουν την πολιτική τους. Αν όμως είναι χαμηλή, θα πρέπει να την χαλαρώσουν. Σε ακραίες περιστάσεις, θα επέτρεπα τακτικές που θολώνουν την διάκριση ανάμεσα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική. Εγώ αυτό εννοώ λέγοντας πως θα έπρεπε να «πέσουν λεφτά στην οικονομία από ελικόπτερο».

Λαγκάρντ (δίνει τον λόγο στον Σουμάχερ): Εσύ, Φριτζ, πώς κρίνεις την κατάσταση της οικονομίας σήμερα;

Σουμάχερ: Βλέπω πως υπάρχει μια εμμονή στην ανάπτυξη με κάθε κόστος, παραβλέποντας τις όποιες περιβαλλοντικές ζημίες. Η κλιματική αλλαγή δεν αναφέρθηκε καθόλου εδώ στο Νταβός, ειδικά μετά από μια χρονιά όπως το 2012, όπου σημειώθηκαν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Κανείς δεν δείχνει να ασχολείται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και η τρέχουσα ύφεση αδιαφορεί ολοένα και περισσότερα για «πράσινες» πολιτικές. Όλα γίνονται στη λογική των «μπίζνες» και του κέρδους: χτίστε δρόμους, μεγαλώστε τα αεροδρόμια, προσπαθήστε να τονώσετε την κατανάλωση αγαθών. Οι σημερινοί επιστήμονες λένε πως οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σύντομα θα επιστέψουν σε επιπεδα πολύ ανώτερα αυτών που επικρατούσαν επί Βιομηχανικής Εποχής.

Λαγκάρντ: Μέιναρντ, τι λες για όλα αυτά;

Κέινς: Συμφωνώ απολύτως. Αν ήμουν ο Ρούσβελτ, θα καλούσα για ένα νέο Πράσινο New Deal (η «Νέα Συμφωνία» το 1932). Δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς ανάπτυξη, αλλά όπως λεει ο Φριτζ, χρειαζόμαστε επειγόντως μια πιο καθαρή και πιο έξυπνη ανάπτυξη. Γιατί αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, η επόμενη γενιά θα είναι «ψημένη, τσουρουφλισμένη και καμένη».

Σουμάχερ: Ετσι είναι. Δεν θα μπορούσα να το διατυπώσω καλύτερα.
 
Πηγή: www.tovima.gr

Στο Πάντειο το τμήμα της Λιβαδειάς-Καταργείται το Πανεπιστήμιο Στερεάς

Σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Στερεάς καταργείται καθώς κρίνεται ότι λόγω λίγων τμημάτων δεν είναι βιώσιμο. Το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης της Λιβαδειάς απορροφάται από το τμήμα Περιφερειακή Ανάπτυξης  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αδαμάντιος Κοραής) ενώ το τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική εντάσσεται ως τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Και δεύτερο τμήμα ΤΕΙ στη Θήβα



Και δεύτερο τμήμα ΤΕΙ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, προβλέπεται να λειτουργήσει στη Θήβα σύμφωνα με το Σχέδιο Αθηνά. Το νέο τμήμα θα ανήκει στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Ηδη στη βοιωτική συμπρωτεύουσα υπάρχει τμήμα Διοίκησης Συθστημάτων Εφοδιασμού.

Φεύγει το Πανεπιστήμιο από τη Λιβαδειά-Ολόκληρο το Σχέδιο Αθηνά

Καταργείται το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης που εδρεύει στη Λιβαδειά σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Αθηνά" που παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τη δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει 45 ημέρες.
Δείτε ολόκληρο το σχέδιο Αθηνά. http://esos.gr/uploads/axiologisi/ATHINA_FINAL_1.pdf

Νέο πρόγραμμα για ανέργους


O ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ στην πίτα του Ηπειρώτη και 150 φωτογραφίες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Ν.Βοιωτίας «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
στην «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2013».
Εντυπωσίασαν το Πανελλήνιο, για μια ακόμη φορά οι Ηπειρώτες με την αθρόα συμμετοχή τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), όπου οι Απόδημοί τους πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 την πανηγυρική εκδήλωση, «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».
Την εκδήλωση οργάνωσε με επιτυχία το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) υπό την προεδρία του δραστήριου Γιώργου Οικονόμου και των ακάματων άμεσων συνεργατών του κυρίως των Συμβούλων οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο προεδρείο. Ακόμη ιδιαίτερης μνείας χρήζει και ο Κώστας Μπατσής για τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε.
Στην φετινή εκδήλωση κλήθηκε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ελλάδος η οποία συμμετείχε με αντιπροσωπευτικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα των Ποντίων της Ηπείρου και της Αττικής. Ο Σύλλογος Ν.Βοιωτίας «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», μέλος της ΣΠ.Ο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και τα μέλη του χορευτικού μας, αποδέχτηκαν άμεσα την τιμητική πρόσκληση και το αποτέλεσμα δικαίωσε τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Οι Πόντιοι προκάλεσαν ξεχωριστή εντύπωση με τους χορούς και τη μουσική τους και επιδοκιμάστηκαν από τον κόσμο που είχε καταλάβει τις κερκίδες του Σταδίου.
Όλα συντονίστηκαν άψογα με τις καθοδηγήσεις των έμπειρων ηθοποιών Παρασκευής Κατσάνη, Βασιλικής Τσεκούρα και του συντονιστή δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν βραβεία «ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», στην «Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου» και στην «Αδελφότητα Κουρέντων Ιωαννίνων». Τα βραβεία παρέλαβαν ο Νίκος Τζόντζιος και ο Μιχάλης Παπαγγελής αντίστοιχα. Ακόμη δόθηκαν βραβεία «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΠΟΙ Ι ΑΣ» στους Ναπολέοντα Ροντογιάννη, Ελευθέριο Γείτονα και Δημήτρη Γιαννιώτη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, βουλευτές της Ηπείρου καθώς και άλλων περιοχών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αντιπροσωπείες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, από τον επιχειρηματικό χώρο και από άλλους φορείς κ.ά
Το Δ.Σ.
Δείτε το φωτορεπορτάζ.

O ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ στην πίτα του Ηπειρώτη και 150 φωτογραφίες


Εδώ Μιλάμε και Γράφουμε Ελληνικά9. Σύγκληση ή σύγκλιση




Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ












Από την άποψη αυτή η πρόταση της δημοτικής συμβούλου και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κας Γιώτας Πούλου για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς είναι αυτονόητα ορθή, όσο κι αν οι δημοτικές παρατάξεις είναι απαξιωμένες εξίσου με τις κομματικές στα μάτια των πολιτών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η σύγκλιση στους κύριους άξονες και στις βασικές κατευθύνσεις των τοπικών πολιτικών δυνάμεων για τη διατήρηση του τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά ως παραρτήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Αν όμως η πρόταση είναι σωστή –και πράγματι χθες το απόγευμα συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και του προσωπικού του Πανεπιστημίου Στερεάς- η διατύπωσή της είναι λάθος και δίδει την  ευκαιρία για μια ακόμη διευκρίνιση ορθογραφική –που έχει όμως πολλές προεκτάσεις και ακόμη πιο πολλές αναγνώσεις και συνεκδοχές.

Γράφει στο δελτίο Τύπου που απεστάλη και στη viotia η κα Γιώτα Πούλου:
Προτείνουμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.
 
Για του λόγου το αληθές δείτε τη φωτοτυπία.

 

Η "σύγκλιση" εδώ είναι ορθογραφικό λάθος.
Η ορθή γραφή  είναι σύγκληση διότι η λέξη προέρχεται από το ρήμα συγκαλώ (συν+καλώ> συν+κλήση) που είναι η ενέργεια του συγκαλώ και σημαίνει συνήθως τη θεσμοθετημένη συγκέντρωση προσώπων, δηλαδή αυτό το οποίο εννοεί εδώ η κα Πούλου.

 

Η σύγκλιση που κατά λάθος χρησιμοποιήθηκε είναι το αποτέλεσμα του ρήματος συγκλίνω, δηλαδή το κλίνειν ομού, κατευθύνομαι προς το ίδιο σημείο με κάποιον  ή με κάτι.  Και μεταφορικά τείνω να πλησιάσω, να προσεγγίσω και ακόμη πιο ελεύθερα, εισέρχομαι στην ίδια τροχιά με κάποιον ή με κάτι.

 
Το σύνηθες λάθος έχει την αρχή του στην ομοηχία των λέξεων σύγκληση και σύγκλιση, πολύ περισσότερο που υπάρχει και 3ηλέξη:

Πρόκειται για τη λέξη σύγκλειση (η συνένωση δύο πραγμάτων, ώστε να μην υπάρχει ενδιάμεσο κενό, π.χ. η σύγκλειση των λιθοσφαιρικών πλακών), που δεν χρησιμοποιείται τόσον ευρέως στην κοινή γλώσσα, αλλά αποτελεί όρο στην οδοντιατρική και στην ιατρική.

 

Υποστηρίζεται από ορισμένους ότι υπάρχει και 4η ομόηχη λέξη: η λέξη σύγκλυση (συν+κλύζω) που δηλώνει τον κατακλυσμό, την πλημμύρα και συνεκδοχικά την ραγδαία βροχή, την καταιγίδα.

Δεν είμαι σίγουρος. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει ρήμα συγκλύζομαι που σημαίνει (για πλοίο) σκεπάζομαι από κύματα και συνεκδοχικά καταβυθίζομαι από τα χρέη. Επιπλέον υπάρχει ο συγκλυσμός που είναι η συνάντηση των κυμάτων και το διγενές ο, η σύγκλυς -ύδος που χρησιμοποιείται μόνο μεταφορικά και σημαίνει τον χυδαίο όχλο, πλήθος ανθρώπων του κατωτάτου φυράματος.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα ήταν χρήσιμη λέξη η σύγκλυση: καταβύθιση από χρέη, κατακλυσμός από χαράτσια, (φορο)καταιγίδα... είναι επίκαιρες έννοιες, καθημερινές λέξεις που χρησιμοποιούνται πλέον στην Ελλάδα από όλους ή σχεδόν όλους. Αντίθετα, παραμένει ζητούμενο η προγραμματική σύγκλιση άφθαρτων πολιτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να αρθρώσουν δυναμικό πολιτικό λόγο και να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο…

Η πίτα του Ηπειρώτη και 75 φωτογραφίες


Δείτε το 1ο μέρος του φωτορεπορτάζ:

Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας.
Εντυπωσίασαν το Πανελλήνιο, για μια ακόμη φορά οι Ηπειρώτες με την αθρόα συμμετοχή τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), όπου οι Απόδημοί τους πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 την πανηγυρική εκδήλωση, «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».

Την εκδήλωση οργάνωσε με επιτυχία το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) υπό την (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από την εκδήλωση) ...
προεδρία του δραστήριου Γιώργου Οικονόμου και των ακάματων άμεσων συνεργατών του κυρίως των Συμβούλων οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο προεδρείο. Ακόμη ιδιαίτερης μνείας χρήζει και ο Κώστας Μπατσής για τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε.

Η Π.Σ.Ε. τυχαίνει της καθολικής αναγνωρίσεως όλων των πολιτιστικών Σωματείων της χώρας ως κατέχουσα πρωτεύουσα θέση, αφού επί σειρά ετών πραγματοποιεί την κορυφαία εκδήλωση «Κοπής της Πίτας του Ηπειρώτη», με πάνδημη συμμετοχή των Αποδήμων Ηπειρωτών τους οποίους συνενώνει με πατριωτικό παλμό στον ίδιο χώρο του περικαλλούς, και εστεγασμένου Σ.Ε.Φ. Νέου Φαλήρου.

Το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. στέλνοντας μήνυμα ενότητας, συλλογικής δράσης και αντίστασης του λαού μας στην τροϊκανή λαίλαπα, διευρύνει την συνεργασία κάθε φορά και με άλλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας.

Πέρσι οι Απόδημοι Ηπειρώτες στην «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ» συνεργάστηκαν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, ενώ στην φετινή εκδήλωση κλήθηκε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ελλάδος η οποία συμμετείχε με αντιπροσωπευτικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα των Ποντίων της Ηπείρου και της Αττικής.

Δίκαιος λοιπόν είναι ο έπαινος που αξίζει να αποδίδεται στους Ηπειρώτες οι οποίοι ομονοούντες έκαναν θεσμό αυτή την εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου στον πατριωτικό και ένθερμα ευχετήριο για την νέα χρονιά λόγο του είπε:
«Σεβασμ. Μητροπολίτα Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομε, Αγαπητοί Προσκαλεσμένοι, Αγαπητοί Συμπατριώτες Ηπειρώτισσες , Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου.

Καλώς ανταμωθήκαμε, για να βιώσουμε για μια ακόμα φορά, το γνήσιο, τον ανθρώπινο παραδοσιακό μας πολιτισμό, με τα τραγούδια της ζωής. Της ξενιτιάς και του νόστου, της χαράς και της λύπης, του γάμου και του χάρου. Με τους σκοπούς μας τους μακρόσυρτους και τους χορούς μας που μετατρέπουν σε ήχο και ρυθμό τ΄ ανθρώπινα συναισθήματα και που αυτά δεμένα σε μια δυναμική ζωογόνα ενότητα εκφράζουν την πίστη στη ζωή και τον άνθρωπο. Το κλαρίνο μας το λαούτο, το βιολί και το ντέφι μαζί με την ποντιακή λύρα ας ηχήσουν σήμερα παντού σαν ο παιάνας της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής ισορροπίας και ας κατατροπώσουν τους απαίσιους κρότους των κεφαλών του οικονομικού πολέμου κι ας πείσουν τους υποστηρικτές τους, ότι όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Γι΄ αυτό και μείς αφιερώσαμε τούτη τη γιορτή στην Ήπειρο του πολιτισμού, της νεολαίας και της αλληλεγγύης.

Από τούτο το μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμά μας, στην αρχή μιας ακόμα πολύ δύσκολης χρονιάς για τον τόπο μας, μιας ακόμα πολύ δύσκολης χρονιάς για τον Ηπειρώτη και κατά συνέπεια για όλο το λαό μας, για το λαό μας, που δίχως να το ξέρει και χωρίς να το θέλει, οδηγήθηκε στη φτώχεια και στη μιζέρια, στην ανεργία, στην κάθετη πτώση του βιοτικού του επιπέδου, σε πλήρες θα έλεγα οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, στέλνουμε μέσα και έξω από την Ελλάδα, Ηπειρώτικο μήνυμα υπερήφανης αντίστασης και αγώνα στη μοίρα που μας χαλκεύουν.

Μήνυμα αγονάτιστης αντίστασης, όπως ορίζει και επιτάσσει το αγωνιστικό και αξιακό προγονικό μας ήθος:
Το αγωνιστικό προγονικό μας ήθος, που το ανασαίνουμε στα Σουλιώτικα τραγούδια μας, στο έπος του 40-41 και στο μεγαλείο της Εθνικής μας αντίστασης.

Το αξιακό και προγονικό μας ήθος , το ήθος του Ηπειρώτη , που είναι ταυτισμένο στην κοινή Ελληνική συνείδηση: Με την παράδοση , τον διαφωτισμό, την παιδεία , τον πολιτισμό , την εθνική ευεργεσία , το κοινοτικό πνεύμα και την αλληλεγγύη.

Κι επειδή στα δύσκολα οι λαοί κρατιούνται από την ψυχή τους, εμείς οι Ηπειρώτες που το ξέρουμε πολύ καλά το μάθημα της ιστορίας, στέλνουμε πάνω από όλα: Μήνυμα πολιτιστικής αντίστασης που είναι μήνυμα «επιστροφής» στο αξιακό βάθος της Ελληνικής ψυχής, που είναι η αστείρευτη πηγή της μεγάλης δύναμης του λαού μας, για να ξαναεστιάσει γερά: τον μίτο της λεβεντιάς που συμπυκνώνει την ευψυχία και την αντρειοσύνη των προγόνων μας στην τρισχιλιετή ιστορική μας διαδρομή.

Τον μίτο του φιλότιμου, που συμπυκνώνει τη βαθύτερη ουσία της αξιακής μας παρακαταθήκης, ορίζοντας τον ηθικό μας κώδικα, την ευγένεια και την αξιοπρέπειά μας. Τον μίτο επίσης της δημιουργικότητας, της ασίγαστης δημιουργικότητας του Έλληνα με όλα τα ποιοτικά στοιχεία που την συνοδεύουν.

Μαζί όμως με το μήνυμα πολιτιστικής αντίστασης, στέλνουμε και μήνυμα αλληλεγγύης, όχι μόνο στην απλή φιλανθρωπική της εκδοχή αλλά ως ανεκτίμητο προαπαιτούμενο της πιο προωθημένης συλλογικότητας και πατριωτικής αλληλοστήριξης, που ήταν πάντοτε η πρωταρχική ιδιότητα συνοχής και προκοπής των Ηπειρώτικων κοινοτήτων όπου γης. Αλλά η αλληλεγγύη σ΄ αυτήν την προωθημένη της εκδοχή, ήταν και θεμελιακή αρετή όλων των Ελλήνων στις πολύ δύσκολες περιόδους της ιστορίας μας.

Γι΄ αυτό και πρέπει να την ψάξουμε στο σκληρό δίσκο της πολιτιστικής μας συνείδησης, μαζί με πολλές ξεχασμένες αρετές μας, της συνεργασίας, της συντροφικότητας, της συλλογικής δράσης που τόσο τις έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε σε μετατροϊκανό ξέφωτο.

Γιατί αγαπητοί μου συμπατριώτες, δεν θα βγούμε από το πολύ βαθύ χαντάκι, που μας έριξε η πολιτική αφροσύνη και η κακοδιαχείριση της μεταπολίτευσης, χωρίς αγώνα και κυρίως χωρίς πολιτιστική αντίσταση, που είναι η στέρεη βάση της υπερήφανης καθολικής αντίστασης του λαού μας στην τροϊκανή επικυριαρχία.
Ο Σεβ. Μητρ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος με τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Κι εμείς από τούτο το μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμα, στέλνουμε παντού το μήνυμά μας πώς η αντίσταση, όπως την υπαγορεύει η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας, θέλει δύναμη, θέλει λεβεντιά, θέλει φιλότιμο, θέλει εμπνευσμένη δημιουργικότητα, θέλει μαζί με όλα αυτά και πάνω απ΄ όλα αυτά ενότητα και αλληλεγγύη. Ο Βάρναλης μας το λέει απλά : «πώς εδώδε να βγούμε ; όχι ένας , ένας! Όλοι μαζί και μοναχός κανένας ! Σαν φτάσ΄ η εσχάτη ανάγκη να σωθεί, ενωμένος λαός θα σηκωθείς.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, τον Σεβασμ., Μητροπ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο που ασμένως αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, όλους τους επίσημους προσκαλεσμένους μας που τιμήσατε τη γιορτή μας με την παρουσία σας.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, την ''Φέτα Ήπειρος'', την Εθνική Τράπεζα, την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), την τηλεόραση ΕΡΤ και το ραδιόφωνό της στα Γιάννινα για τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης στην Ήπειρο.

Ευχαριστούμε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ηπείρου και της Αθήνας, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την πολύτιμη προβολή της εκδήλωσής μας .

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τις κομπανίες μας, τα χορευτικά μας, τις χορωδίες, τα παιδιά, τους γονείς, τους χοροδιδασκάλους, όλους τους μουσικούς και τεχνικούς για την άξια τούτη δουλειά τους.

Ευχαριστούμε τους παρουσιαστές μας ηθοποιούς. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ελλάδος και γενικά τους Πόντιους, που ήλθαν από την Ήπειρο, από την Νέα Σινώπη, την Νέα Σαμψούντα και την πόλη της Πρέβεζας, αλλά και αυτούς των Ποντιακών Συλλόγων της Αττικής που είναι μαζί μας και έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωσή μας και τέλος ευχαριστούμε όλους εσάς που δώσατε και πάλι το παρόν στην εκδήλωσή μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο με ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία κι ευχόμαστε να αποβεί χρόνος διεθνούς ειρήνης, χρόνος προκοπής και προόδου για τον τόπο μας και να φέρει σε όλους εσάς Υγεία, χαρά και ευτυχία .
Σας ευχαριστώ».

Σε πρώτο πλάνο ο Σεβ. Μητρ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Οικονόμου, δεξιά ο αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής και πίσω μέλη του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας.

Αμέσως μετά ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα, ενώ παρίστατο και ο Πρωτοσύγκελος της οικείας Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχ/της π. Νήφων Καπογιάννης.

Χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές, μέλη χορευτικών συγκροτημάτων Ηπειρώτικων πολιτιστικών Σωματείων, με τους χορούς τους παρουσίασαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα υπό την Ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική πανδαισία, απ΄ το κλαρίνο, το λαούτο, το ντέφι, το βιολί, και τα τραγούδια της Ηπειρώτικης λεβεντιάς από τις διάφορες κομπανίες. με γνήσιους λαϊκούς καλλιτέχνες. Τραγούδησαν, χόρεψαν και έπαιξαν μουσική αφιερωμένα στους αγώνες του Σουλίου, στην απελευθέρωση της Ηπείρου πριν 101 χρόνια, στην αγάπη, στην ξενιτιά κ.ά. Συμμετείχαν οι κομπανίες, του Νίκου Φιλιππίδη, του Λευτέρη Γκιώκα, του Θοδωρή Γεωργόπουλου, του Ηλία Πλαστήρα, του Κώστα Βαρδή και οι Λαλητάδες. Εμβόλιμα, ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσαν και τα Ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία επιδοκιμάστηκαν από τον κόσμο που είχε καταλάβει τις κερκίδες του Σταδίου.

-Όλα συντονίστηκαν άψογα με τις καθοδηγήσεις των έμπειρων ηθοποιών Παρασκευής Κατσάνη, Βασιλικής Τσεκούρα και του συντονιστή δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα.
Υπερθέαμα από τα Ηπειρώτικα χορευτικά συγκροτήματα στο Σ.Ε.Φ.


Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν βραβεία «ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», στην «Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου» και στην «Αδελφότητα Κουρέντων Ιωαννίνων». Τα βραβεία παρέλαβαν ο Νίκος Τζόντζιος και ο Μιχάλης Παπαγγελής αντίστοιχα. Ακόμη δόθηκαν βραβεία «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΠΟΙΙΑΣ» στους Ναπολέοντα Ροντογιάννη, Ελευθέριο Γείτονα και Δημήτρη Γιαννιώτη.
Aυτό το άρθρο προέρχεται από το: http://neakeratsiniou.blogspot.com/2013/01/2013_29.html#ixzz2JYDAA9t8

Ομιλία τη Δευτέρα στη Λιβαδειά


Η πίτα των υπαλλήλων της Περιφέρειας στη Βοιωτία και 45 φωτογραφίες

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Υπέρ αγροτών ο Σύλλογος Εργαζομένων υπ. Γεωργίας στη Βοιωτία


Υπ. Παιδείας: Αύριο στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά»

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θα δώσει αύριο το μεσημέρι στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά στην αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Το σχέδιο, μετά την ανακοίνωσή του, θα αποσταλεί στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και θα τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης, για χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Λίγες ώρες πριν, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κώστας Ρέμελης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και ο Πάρις Τσάρτας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές και η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, καθώς τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν τμήματα χωρίς ουσιαστική μελέτη. Επίσης ορισμένοι απ΄ αυτούς αναφέρθηκαν σε προτάσεις που έχουν ακουσθεί, όπως η συνένωση Πανεπιστημίων, ή ακόμη και Πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Ειδικότερα, επιφυλάξεις για το εγχείρημα διατύπωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι το Γαλλικό μοντέλο δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθεί σε μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, καθώς για να επιτύχει προϋποθέτει όλες οι σχολές να βρίσκονται στην ίδια πόλη και όχι χιλιόμετρα μακριά.

Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι μόλις δημοσιοποιηθεί το σχέδιο θα συνεδριάσουν εκτάκτως στο Λαύριο.

Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως ολοκληρώνει απόψε τις επαφές του υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς σήμερα συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο και με εκπροσώπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Εδώ Μιλάμε και Γράφουμε Ελληνικά9. Σύγκληση ή σύγκλιση


Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ












Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η σύγκλιση στους κύριους άξονες και στις βασικές κατευθύνσεις των τοπικών πολιτικών δυνάμεων για τη διατήρηση του τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά ως παραρτήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Από την άποψη αυτή η πρόταση της δημοτικής συμβούλου και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κας Γιώτας Πούλου για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς είναι αυτονόητα ορθή, όσο κι αν οι δημοτικές παρατάξεις είναι απαξιωμένες εξίσου με τις κομματικές στα μάτια των πολιτών.

Αν όμως η πρόταση είναι σωστή –και πράγματι σήμερα το απόγευμα συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και του προσωπικού του Πανεπιστημίου Στερεάς- η διατύπωσή της είναι λάθος και δίδει την  ευκαιρία για μια ακόμη διευκρίνιση ορθογραφική –που έχει όμως πολλές προεκτάσεις και ακόμη πιο πολλές αναγνώσεις και συνεκδοχές.

Γράφει στο δελτίο Τύπου που απεστάλη και στη viotia η κα Γιώτα Πούλου:
Προτείνουμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.
 
Για του λόγου το αληθές δείτε τηφωτοτυπία.

 

Η "σύγκλιση" εδώ είναι ορθογραφικό λάθος.
Η ορθή γραφή  είναι σύγκληση διότι η λέξη προέρχεται από το ρήμα συγκαλώ (συν+καλώ> συν+κλήση) που είναι η ενέργεια του συγκαλώ και σημαίνει συνήθως τη θεσμοθετημένη συγκέντρωση προσώπων, δηλαδή αυτό το οποίο εννοεί εδώ η κα Πούλου.

 

Η σύγκλιση που κατά λάθος χρησιμοποιήθηκε είναι το αποτέλεσμα του ρήματος συγκλίνω, δηλαδή το κλίνειν ομού, κατευθύνομαι προς το ίδιο σημείο με κάποιον  ή με κάτι.  Και μεταφορικά τείνω να πλησιάσω, να προσεγγίσω και ακόμη πιο ελεύθερα, εισέρχομαι στην ίδια τροχιά με κάποιον ή με κάτι.

 
Το σύνηθες λάθος έχει την αρχή του στην ομοηχία των λέξεων σύγκληση και σύγκλιση, πολύ περισσότερο που υπάρχει και 3η λέξη:

Πρόκειται για τη λέξη σύγκλειση (η συνένωση δύο πραγμάτων, ώστε να μην υπάρχει ενδιάμεσο κενό, π.χ. η σύγκλειση των λιθοσφαιρικών πλακών), που δεν χρησιμοποιείται τόσον ευρέως στην κοινή γλώσσα, αλλά αποτελεί όρο στην οδοντιατρική και στην ιατρική.

 

Υποστηρίζεται από ορισμένους ότι υπάρχει και 4η ομόηχη λέξη: η λέξη σύγκλυση (συν+κλύζω) που δηλώνει τον κατακλυσμό, την πλημμύρα και συνεκδοχικά την ραγδαία βροχή, την καταιγίδα.

Δεν είμαι σίγουρος. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει ρήμα συγκλύζομαι που σημαίνει (για πλοίο) σκεπάζομαι από κύματα και συνεκδοχικά καταβυθίζομαι από τα χρέη. Επιπλέον υπάρχει ο συγκλυσμός που είναι η συνάντηση των κυμάτων και το διγενές ο, η σύγκλυς -ύδος που χρησιμοποιέιται μόνο μεταφορικά και σημαίνει τον χυδαίο όχλο, πλήθος ανθρώπων του κατωτάτου φυράματος.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα ήταν χρήσιμη λέξη η σύγκλυση: καταβύθιση από χρέη, κατακλυσμός από χαράτσια, (φορο)καταιγίδα... είναι επίκαιρες έννοιες, καθημερινές λέξεις που χρησιμοποιούνται πλέον στην Ελλάδα από όλους ή σχεδόν όλους. Αντίθετα, παραμένει ζητούμενο η προγραμματική σύγκλιση άφθαρτων πολιτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να αρθρώσουν δυναμικό πολιτικό λόγο και να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο…

 

H ομιλία της Στέλλας Ταπανλή στην Αντικαρκινική

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισαγωγική ομιλία της προέδρου του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Αντικαρκινικής Εταιρείας κας Στέλλας Ταπανλή κατά την τελετή κοπής της πίτας που έγινε στις 20 Ιανουαρίου στη Λιβαδειά. Την παραθέτουμε ολόκληρη.
H ομιλία της Στέλλας Ταπανλή στην Αντικαρκινική

Δείτε εδώ και το φωτορεπορτάζ.

Είναι τα ποτάμια




ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ

Είμαστε ο χρόνος. Εκείνη είμαστε η περίφημη
παραβολή του Σκοτεινού Ηράκλειτου.
Είμαστε το νερό, όχι το σκληρό διαμάντι,
αυτό που χάνεται, όχι αυτό που μένει.
Είμαστε το ποτάμι κι ο Έλληνας εκείνος
που κοιτάζεται στο ποτάμι. Η αντανάκλασή του
αλλάζει στο νερό του εναλλασσόμενου καθρέφτη
στο κρύσταλλο που αλλάζει σαν τη φωτιά.
Είμαστε το μάταιο προκαθορισμένο ποτάμι
όπως κυλά προς τη θάλασσα. Το σκέπασε η σκιά.
Όλα μάς αποχαιρετούν, όλα μακραίνουν.
Η μνήμη δεν εξαργυρώνει το νόμισμά της.
Και ασφαλώς κάτι υπάρχει που απομένει
και ασφαλώς κάτι υπάρχει που θρηνεί.


Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Ποιήματα
Εκδ.: Ελληνικά Γράμματα
Μετ.: Δημήτρης Καλοκύρης

από: nimertis.blogspot.grΧόρχε Λουίς Μπόρχες, Ποιήματα
Εκδ.: Ελληνικά Γράμματα
Μετ.: Δημήτρης Καλοκύρης

Εδώ μιλάμε και γράφουμε Ελληνικά8. Συνωμοσία ή συνομωσία


Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ












Μια από τις πλέον διαδεδομένες και παράλογες ιδέες που έχει γίνει κατορθωτό να εμπεδωθεί σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης είναι εκείνη που απορρίπτει την ύπαρξη συνωμοσιών στην πολιτική ή την οικονομική σφαίρα απαξιώνοντας την εκτός της επίσημης, κεντρικής εκδοχής ερμηνεία των γεγονότων με τον χαρακτηρισμό «θεωρίες συνωμοσίας». Αυτό οφείλεται κυρίως στο υπέρτερο συμφέρον της εξουσίας να δίδει την ψευδαίσθηση ότι όλα διαδραματίζονται στο φως –άρα και ελέγχονται. Επιπλέον τη συνωμοσία ως παράγοντα ιστορικής μεταβολής απορρίπτει και μια ορισμένου τρόπου αριστερή ανάγνωση της ιστορίας, η οποία προκρίνει ως επαναστατικό υποκείμενο τον λαό ή «τον προλετάριο» και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι ούτε ο ηγέτης ούτε οι συνωμοσίες κινούν τους αιώνιους τροχούς: οι μάζες γράφουν την ιστορία.

Ασφαλώς πρόκειται για αναγκαιότητα στη βάση της συγκεκριμένης θεωρίας, αφού οι «προλετάριοι» δεν πρόκειται να κινητοποιηθούν αν πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μεταβάλουν την ροή της ιστορίας. Σε προέκταση, σύμφωνα πάντοτε με αυτή τη θεωρία, οι αποφάσεις, όπως συχνά και στην Ελλάδα λέγεται, κρίνονται στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο και όχι σε παρασυναγωγές και διαβούλια, πίσω από κλειστές πόρτες, όπου οργανώνονται συνωμοσίες από ισχυρούς παράγοντες ή και αποφασισμένους επαναστάτες.

Στην πραγματικότητα επεξεργασμένες θεωρίες συνωμοσίας υπό αυστηρούς όρους και εξεταζόμενες κατά περίπτωση μπορούν να αποδώσουν μια αξιόπιστη ερμηνεία των γεγονότων και να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα γύρω από σοβαρά θέματα, τα οποία διάφορα κέντρα εξουσίας έχουν συμφέρον να συγκαλύψουν.

Οσο παράλογο είναι να ερμηνεύονται τα πάντα ως αποτέλεσμα συνωμοσιών, τόσο εκτός πραγματικότητας είναι να απορρίπτεται συλλήβδην ο καταλυτικός ρόλος της συνωμοσίας στην ιστορία. Διότι δεν υπάρχει, φαντάζομαι, αντίρρηση ότι ο Βρούτος ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας μιας συνωμοτικής ομάδας όταν σκότωσε τον Ιούλιο Καίσαρα και άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Ούτε πως ο Λεύκιος Κατιλίνας οργάνωσε διαβόητη συνωμοσία το 63 π.Χ. για να καταλάβει την εξουσία βίαια, και σε αυτή την περίπτωση αποτυχημένα, καθώς ο Κικέρων αποκάλυψε τα σχέδιά του αφήνοντας στην ιστορία τον παροιμιώδη όρο «η συνωμοσία του Κατιλίνα». Δεκάδες άλλες είναι οι περιπτώσεις μιας αποδεδειγμένης συνωμοσίας που επηρέασε καταλυτικά το ιστορικό γίγνεσθαι στην εποχή της και γενικότερα, όμως δεν θα αναφερθούν εδώ.

Ο εκτεταμένος αυτός πρόλογος αποτελεί αφορμή για να εγκύψουμε σε μια ακόμη κακοποιημένη λέξητης Ελληνικής, την λέξη συνωμοσία, να ανατρέξουμε στην ετυμολογία της και να δούμε την ορθή γραφή της.

Η σωστή γραφή είναι συνωμοσία και όχι συνομωσία όπως πολλοί πιστεύουν. Και με την ευκαιρία της ορκωμοσίας των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Στερεάς στη Λιβαδειά, να σημειώσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τη λέξη ορκωμοσία που είναι η ορθή γραφή και όχι ορκομωσία όπως πολλοί γράφουν.

Ας δούμε γιατί.

Η συνωμοσία προέρχεται από το συν+όμνυμι που σημαίνει συν+ορκίζομαι: σύνδεσμος(κοινός σκοπός) που επισφραγίστηκε με όρκο.

Βέβαια, αφού το ρήμα είναι όμνυμι, πολλοί θα ανέμεναν η ορθή γραφή να είναι συνομοσία.Όμως από πού προκύπτει το ω-μέγα;

Είναι προϊόν του νόμου της "έκτασης εν συνθέσει" που διατύπωσε πρώτος ο Ιάκωβος Βακερνάγκελ (1853-1938), ένας Γερμανοελβετός γλωσσολόγος και σπουδαίος ελληνιστής.Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, στα (πολύ) αρχαία ελληνικά και κατά τη σύνθεση δύο λέξεων, όταν η δεύτερη αρχίζει από φωνήεν τότε το αρκτικό φωνήεν της δεύτερης λέξης εκτείνεται,δηλαδή τρέπεται σε μακρό. Αργότερα ο νόμος της "έκτασης εν συνθέσει" έπαψε να ισχύει. Παρόλα αυτά στη στη Νέα Ελληνική, ορισμένα σύνθετα που σχηματίστηκαν με το πρότυπο της αρχαίας γλώσσας παρουσιάζουν φαινομενική έκταση του αρκτικού φωνήεντος του β΄ συνθετικού, η οποία μερικές φορές αφορά μόνο στην ορθογραφία, π.χ. ημι-ώροφος, γαλαζ-ωπός, ανθρακ-ωρύχος κ.λπ. Μπορεί όλο αυτό να φαίνεται κάπως τεχνικό αλλά, όπως συχνά συμβαίνει στη γλώσσα, ο Ιάκωβος Βακερνάγκελ και ο νόμος του είναι πανταχού παρών στα Ελληνικά όπου το βραχύ α ή το ε τρέπεται συχνά (αλλά όχι πάντα) σε μακρό η και το ο γίνεται ω.Στη βάση αυτή εξηγούνται ωραιότατες λέξεις που στον παρατηρητικό εγγράμματο αναγνώστη δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ορθογραφία τους:διώροφος (από το όροφος), επώνυμος και όλα τα εις-ώνυμος (όνυμα/όνομα), ανώμαλος (από το ομαλός), συνήγορος (από το αγορεύω). Και άλλες όπως επώδυνος από το οδύνη και ανθρακωρύχος από το ορύσσω, ανήκεστος από το ακέομαι και ανήκουστος από το ακούω.

Στον ίδιο νόμο της "έκτασης εν συνθέσει" εντάσσεται και η συνωμοσία: συν+όμνυμι και με έκταση του ο συνωμοσία. Με τον ίδιο τρόπο ορκωμοσία: όρκος+όμνυμι και με έκταση του ο ορκωμοσία.

Συνελόντι ειπείν, μάλλον πρέπει να αποστηθίσουμε ότι τα συνωμοσία (συνωμότης, συνωμοτώ κ.λπ.), ορκωμοσία, εξωμότης αλλά και το επίρρημα ανωμοτί (χωρίς όρκο κ. δικαστικό)γράφονται ορθά με το πρώτο –ο- ωμέγα και το δεύτερο όμικρον.

Ασφαλώς ορισμένες φορές το σύμπαν ολόκληρο συνωμοτεί για να κάνουμε ορθογραφικά λάθη. Αν είναι πολύ σοβαρά, τότε μας συμφέρει να το δικαιολογήσουμε με μια αληθοφανή θεωρία συνωμοσίας που με επαρκή, ποικιλότροπη υποστήριξη μπορεί να γίνει πιστευτή και να μας διασώσει από τα σκωπτικά σχόλια. Αλλοτε, και εφόσον είναι εφικτό, ανατρέχουμε στη σειρά: «Εδώ Μιλάμε και Γράφουμε Ελληνικά» στη viotia και επιλύουμε τις απορίες μας!

Βράβευση της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς


Django στη Θήβα


Δυο χρυσά η Μπάρτζου