Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ας αρχίσουμε από τον ΕΟΤ

 






Από τις αρχές Οκτωβρίου είχε ζητήσει με άρθρο του που δημοσίευσε και η viotia τη διάλυση του ΕΟΤ ο Γιώργος Ανδρέου εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε παράταση ζωής σε άχρηστους δημόσιους οργανισμούς επιτείνει, υπό το βάρος της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, το πρόβλημα της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης. Δεν εισακούστηκε από τους κυβερνώντες οι οποίοι σε αυτές τις συνθήκες εμφανίζονται να επιθυμούν την παρασκευή ομελέτας χωρίς να σπάσουν αβγά, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη διαφόρων ατασθαλιών που απειλούν να λάβουν τη  μορφή χιονοστιβάδας. Επαναφέρουμε το άρθρο του Γιώργου Ανδρέου προς μελλοντική χρήση. Και συμμόρφωση.

Γράφει ο Γιώργος Δ. Ανδρέου*
Δυστυχώς συνεχίζεται το ροκάνισμα του χρόνου με διαβουλεύσεις μεταξύ των αρχηγών, των στελεχών, της τρόϊκας και των εταίρων και δανειστών της χώρας , για τα μέτρα, ενώ η αγορά βουλιάζει κάθε μέρα και βαθύτερα στο τέλμα της ύφεσης και της απραξίας. Θα πάρουμε την πολυπόθητη δόση και δεν θα φτάσει για τίποτα ( Αλήθεια δεν πρέπει να μας πει κάποιος με αριθμούς που θα πάνε τα 31 δις της δόσης).
Θα μπορούσαμε όμως στον πολύτιμο χρόνο που περνάει να προχωράμε τις αλλαγές στο – ανύπαρκτο πλέον – κράτος, εκεί τουλάχιστον που δεν χρειάζονται χρήματα. Εδώ και χρόνια ακούμε για άχρηστους Οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν και να νόμοι και να αποφάσεις και στο τέλος αέρας κοπανιστός. Επουσιώδεις επεμβάσεις σε νεκρούς φορείς χωρίς ουσία. Αν διαβάσει κανένας τους Οργανισμούς που καταργούνται θα δει πως η ωφέλεια είναι ελάχιστη και στο πηλίκο σχεδόν μηδέν.
Το φωνάζουμε συνεχώς πως χρειάζεται βαθιά τομή και στήσιμο του κράτους από την αρχή. Από μηδενική βάση. Να ξηλώσουμε τη δομή του σαν πουλόβερ και να την ξαναπλέξουμε από την αρχή. Με τόλμη και φαντασία.

Να λοιπόν μια πρόταση ουσιαστική. Πρόταση που θα σηματοδοτήσει βαθιά τομή. Ο ΕΟΤ. Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού. Υπήρξε πιθανόν σπουδαίος και χρήσιμος Οργανισμός, που σήκωσε το βάρος της τουριστικής ανάπτυξης και υποδομής της χώρας. Τώρα όμως όχι μόνο δεν χρησιμεύει σε τίποτα, αλλά είναι βάρος. Αποψιλώθηκε – και σωστά – από τα αμαρτωλά ΞΕΝΙΑ, που είχαν καταρρεύσει, τις Μαρίνες, τα Χιονοδρομικά Κέντρα και όλη την περιουσία, με την δημιουργία, μιας άλλης κρατικής γάγγραινας. ΕΤΑ ΑΕ (Εληνικά Τουριστικά Ακίνητα). Άλλοι Πρόεδροι και διευθύνοντες Σύμβουλοι, Διοικητικά Συμβούλια, Υπάλληλοι, Νομικοί. Οικονομικοί και Τεχνικοί Σύμβουλοι και Τεχνικές Υπηρεσίες. για βόλεμα ημετέρων. Ο ΕΟΤ παραμένει, με κτίρια και υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με υπαλλήλους, διοικήσεις, αμοιβές εκτός έδρας κ.ο.κ. κατά το Ελληνικό μοντέλο - διεθνή πατέντα.
Όμως τώρα υπάρχει Υπουργείο Τουρισμού και αρμόδιες Διευθύνσεις Τουρισμού στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις αιρετές Περιφέρειες. Ο ΕΟΤ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, εμπλοκή σε τουριστικές επενδύσεις, σε αδειοδοτήσεις και εποπτείες κλπ δημιουργούν γραφειοκρατία και εστίες διαπλοκής, που φρενάρουν την τόσο αναγκαία σήμερα ανάπτυξη.
Θάπρεπε να καταργηθεί άμεσα. Να ενσωματωθεί το χρήσιμο και έμπειρο προσωπικό του στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου και των Περιφερειών. Να υπάρχει άμεσος υπηρεσιακός έλεγχος στο Κέντρο και την Περιφέρεια. Να ξενοικιαστούν τα κτίρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι υπηρεσίες του εξωτερικού να ενταχθούν στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας, για να υπάρχει άμεση εποπτεία από την ιεραρχία του Υπουργείου Εξωτερικών στα πλαίσια της ενιαίας εμφάνισης και προβολής της χώρας. Η εξοικονόμηση πόρων θα είναι τεράστια και η απεμπλοκή από τη γραφειοκρατία, ιδιαίτερα στις επενδύσεις, ακόμα μεγαλύτερη. Δεν έχει δουλειά ο ΕΟΤ να ελέγχει, παράλληλα με τις Δνσεις Τουρισμού, τις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, τις κατατάξεις των Ξενοδοχείων, τα αστέρια και τα κλειδιά, να εκδίδει πολεοδομικές άδειες Ξενοδοχείων.
Αντί όμως να κλείσει τον μεγαλώνουν. Με το νόμο 4070/2012 του δίνουν αρμοδιότητες και συνιστούν θέσεις και άλλου προσωπικού για πρόσληψη.
Πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι δεν υπάρχει χρόνος. Τα δημόσια μαγαζιά πρέπει να κλείσουν, γιατί δημιουργούν εστίες εξόδων και διαφθοράς. Το Κράτος πρέπει να μικρύνει, να γίνει ευέλικτο και αποτελεσματικό. Και αυτό δεν γίνεται με το κλείσιμο ήδη νεκρών ψιλικατζίδικων, όπως π.χ. η εταιρεία της Διώρυγας Κορίνθου, αλλά με την ανατροπή δομών.
Αυτά που έπρεπε να γίνουν χθες, θα αποτελέσουν απτό δείγμα προθέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της χώρας. Το θέμα είναι πλέον εθνικό και το πολιτικό κόστος πρέπει να παραμεριστεί .


*Ο Γιώργος Ανδρέου (www.andreou-giorgos.gr) είναι Δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: