Και πάλι για την ηγεσία
Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
Το έλλειμμα ηγεσίας που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή αποτελεί τη δυσκολότερα αντιμετωπίσιμη διάσταση της πολυεπίπεδης κρίσης που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση τη χώρα.
Στο επίπεδο της κεντρικής εξουσίας η απουσία ικανών και δημοφιλών πολιτικών προσωπικοτήτων, που να συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, πλήττει τη δυνατότητα για τη δρομολόγηση των απαραίτητων αλλαγών -αν υποτεθεί ότι υπήρχε πρόθεση υλοποίησής τους. Επιπλέον η έλλειψη πραγματικών ηγετών είναι δεδομένο πως αναπαράγει τη μετριοκρατία σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής ως αντίδοτο στην ανασφάλεια του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού.
Στην τοπική διάσταση της πολιτικής, "στα τσικό" της τοπικής αυτοδιοίκησης, το πρόβλημα της έλλειψης ηγεσίας είναι επίσης και παρόν και παλαιό με ορατή συνέπεια την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας -όχι μόνο από οικονομικής πλευράς. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η παγίωση της ανομίας σε ολόκληρη την Επικράτεια οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην παραχώρηση αλλότριων αρμοδιοτήτων σε τοπικούς θεσμούς, που φυσικά επηρεάζονται άμεσα από το διαβόητο πολιτικό κόστος και ως εκ τούτου εμφανίζονται ελαστικοί ως προς την εφαρμογή της νομιμότητας.
Από ένα τόσο βαθιά διεφθαρμένο και σαθρό σύστημα όπως η ελληνική κοινωνία, το οποίο στην ουσία έχει ήδη καταρρεύσει, δεν είναι δυνατόν εκ των πραγμάτων να αναδειχθούν πραγματικοί ηγέτες. Είναι αστείο να αναμένει κανείς από εκείνους που δημιούργησαν το χάος υπηρετώντας μόνο τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα να διορθώσουν την κατάσταση.
Είναι σαφές ότι το μοντέλο του πολιτικού της μεταπολίτευσης έχει οριστικά απαξιωθεί. Οι γνωστές σε όλους απλώς φιλόδοξες μετριότητες που πολιτεύονται με αποκλειστικό γνώμονα την προσωπική τους πολιτική επιβίωση δύουν. Εκείνοι που ελέγχουν, με ένα τρόπο αυτιστικής και τελικά καταστροφικής για την πατρίδα ιδιοτέλειας, τη δημόσια σφαίρα τα τελευταία 30 χρόνια, εκείνοι που δεν δεσμεύονται από τη ρυθμιστική αρχή του κοινού καλού ούτε αντιλαμβάνονται καν την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, εκείνοι που προέρχονται και λογοδοτούν μόνο σε κομματικές γραφειοκρατίες εξ ορισμού ανίκανες να προωθήσουν οποιαδήποτε αξία ή ιδεολογία εκτός από την εξουσιαστική ενίσχυσή τους, όλοι αυτοί έχουν πολιτικά αποβιώσει.
Από την άλλη πλευρά, παρότι μπορεί να είναι επιθυμητό δεν είναι πολιτικά εφικτό να αποσυρθούν όλοι οι σημερινοί πολιτικοί παράγοντες από τη δημόσια σφαίρα. Αρα γεννάται το ερώτημα ποιοι θα επιβιώσουν πολιτικά. Πώς θα ξεχωρίσουν εκείνοι που έρχονται από το μέλλον για να συναντηθούν με τους πολίτες από εκείνους που έρχονται από το βαθύ παρελθόν και θα χαθούν οριστικά από το προσκήνιο στο άμεσο μέλλον.
Είναι αυτονόητο ότι από την πολιτική πλευρά οι νέες δημόσιες αρετές που θα πάρουν τη θέση της πελατειακής σχέσης, της άθλιας συναλλαγής, του «κτυπήματος στην πλάτη», του εκβιασμού, της διαρκούς ίντριγκας είναι το θάρρος, η ειλικρίνεια, η ευφυία και η διάθεση για την άσκηση της πολιτικής στη διαλεκτική της μορφή και όχι στη συναλλαγματική της ιδιοτέλεια.
Η αποδοχή της πλήρους αποτυχίας του μεταπολιτευτικού μοντέλου και η διακήρυξη της ανάγκης ριζικής μεταβολής όλων των κοινωνικών σχέσεων που αυτό παγίωσε αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση πολιτικής επιβίωσης. Η σύγκρουση με τις δυνάμεις του κατεστημένου της μεταπολίτευσης απαιτεί θάρρος αλλά είναι αναπόφευκτη και η αναβολή της συνιστά χειρίστου είδους καιροσκοπισμό.
Η παύση αναζήτησης του deus ex machina (επιμήκυνση, αναδιάρθρωση, στάση πληρωμών κ.λπ.) που με μαγικό τρόπο θα οδηγήσει στη σωτηρία τη χώρα είναι επίσης η μορφή της ειλικρινούς επικοινωνίας που εκτιμάται. Οπως και η συνειδητοποίηση της σκληρής εργασίας και των μεγάλων θυσιών που απαιτούνται για την επαναφορά της ελπίδας πρώτα και της ανάπτυξης κατόπιν στη χώρας.
Η πολιτική ευθυκρισία, η πολιτική οξυδέρκεια που συνδέεται με τη γνώση της πολιτικής και της ιστορίας και με την ευφυία είναι εξίσου σοβαρό εφόδιο στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Οποιος αντιλαμβάνεται τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στο βαθύ υπόστρωμα της κοινωνίας έχει πλεονέκτημα, ιδίως στην περίπτωση που μπορεί να μεταφράσει την οργή σε όραμα, την απαίτηση αλλαγής σε διάθεση για προσφορά και συστράτευση.
Η ανάδειξη συνεργατών και η διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας που θα είναι ικανή να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις καταστατικές αλλαγές που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη η χώρα είναι επιπλέον πλεονέκτημα για όσους μπορούν να το έχουν, καθώς η κοινωνική βάση αργά αλλά σταθερά αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειρηνικής αλλά συνολικής ανατροπής του σαθρού πολιτικού συστήματος.
Υπάρχουν σε κεντρικό και σε τοπικό βοιωτικό επίπεδο πολιτικά στελέχη που να συγκεντρώνουν λίγες από αυτές τις προϋποθέσεις; Που μπορούν να θεωρηθούν ηγετικές φυσιογνωμίες; Πού μπορούν να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν την παραπαίουσα κοινωνία;
Κατ’ αρχάς υπάρχουν υγιείς δυνάμεις εκτός προσκηνίου, άνθρωποι που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό διότι απαξιούσαν να ασχοληθούν με την πολιτική και ορθώς έπρατταν. Ομως και από τους νυν αιρετούς υπάρχουν συγκεκριμένοι που υπό όρους θα ήταν δυνατόν αποτελέσουν τμήμα του μελλοντικού πολιτικού σκηνικού.
Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής φαίνεται να απουσιάζει το θάρρος, πράγμα το οποίο στις δεδομένες περιστάσεις είναι τεχνικώς ισοδύναμο με συνενοχή στην καταστροφή της πατρίδας.
56 σχόλια:
Και πάλι για τη θεσούλα θα έπρεπε να είναι ο τίτλος αγαπητέ Δημήτρη.
Ψάχνουν εναγωνίως να βρούν 300 εκατομύρια και διαπομπεύονται για νυν και μέλλοντες πρωθυπουργοί για 300 εκατομύρια. Η λύση απλή οι αποζημειώσεις αντιπεριφερειαρχών, αντιδημαρχαίων και λοιπόν αιρετών συμβούλων υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Δημοσιοποιήστε τις αποζημειώσεις τους αυτών και των συμβούλων τους να μάθει ο απλός συνταξιούχος που του κόβουν τη σύνταξη πόσα παίρνει ο Κώστας, ο Λουκάς, ο Γιάννης κλπ που τον έγλειφαν για μια ψήφο .Δώστε οι δημοσιογράφοι όλα αυτά τα στοιχεία για να ξέρουμε εμεις οι απλοί πολίτες ποιούς θα ψηφίσουμε στο μέλλον. Οχι με βάση το ναι ή το όχι στο μνημόνιο αλλά με βάση το ποιός συναινεί υπογείως στην μείωση των συντάξεων ενώ δέχεται τους παχυλούς μισθούς του.
Ετσι θα αλλάξει η κατάσταση και όχι με συγχαρητήρια και ευχολόγια.
Κάντε το απλά κάντε το αν μπορείτε.
To έγραψα στο προηγούνεο αρθρο μου φίλε Αργο ότι το κόστος του πολιτικού συστήματος πρέπει να μηδενιστεί. Σήμερα ληροφορούμαι ότι ο Παπούλιας παραιτείται της αποζημίωσής του
Συνεχίζω λόγω τενχικού
Και το ΚΚΕ ζήτησε κτάργση τςη βουλευτικ΄ςη σύνατξης. Ολα αυτά είναι αυτονόητα και θα έπρεπε τα περισσότερα να μην υφίστανται σε ένα πραγματικά προηγμένο κράτος.
Ομως όπως όλοι γνωρίζουν οι οικονομίες δεν αρκούν για να εξέλθει η χώρα από το αδιέξοδο. Χρειάζεται όραμα και ηγεσία...
Γιατί ακόμη εν μέσω τόσο δύσκολης εποχής επιμένετε όλοι με τις κομματικές παρατάξεις? Αυτοί μας έφεραν μέχρι εδώ και πάλι περιμένουμε τις εκλογές για να βγάλουμε ένα άλλο κόμμα που ξέρουμε και μας το έχουν αποδείξει ότι θέλουν μια θέση στην καρέκλα!
ΝΝ
ΑΚΡΑΣΙΑ
Απέρριψε το οδοιπορικό
αφομοίωσε δημιουργικά
την αντοχή των ιδεών.
Πολλές οι συμπτώσεις
το αγαθό αισθάνεται
την απουσία του άλλου.
Αυθεντικό το έδαφος
με πράξεις αυτοθυσίας
αναλύει συνιστώσες.
Αντικειμενική λειτουργία
ο ιδεώδεις βίος
παραπλανά τη συναλλαγή.
Απόπειρα στο άλυπον
με παθητική δικαιωσύνη
οι απόψεις συγχέονται.
Η δικαιοπραγία ως άποψη
ωθεί το εγωιστικό ένστικτο
σε διακύμανση αξιών.
Οι ξένες ηδονές
καταλήγουν σε αποτυχία
αναστάσιμης λειτουργίας.
Φίλε Δημήτρη,
Δυο ενστάσεις:
(1) Η λέξη ηγέτης, όπως μας έλεγε ένας φιλόλογος στο σχολείο, προέρχεται από το ρήμα άγω. Ο ηγέτης, λοιπόν, είναι αυτός που άγει (και, ενίοτε, φέρει) το πλήθος του οποίου ηγείται. Το πλήθος που άγεται (και φέρεται) από έναν ηγέτη λέγεται κοπάδι. Τα κοπάδια, λοιπόν, αναζητούν ηγέτες, οι δημοκρατίες επιζητούν ικανούς εκπροσώπους.
(2) Η αποδοχή της αποτυχίας του λεγόμενου "μεταπολιτευτικού μοντέλου" δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Το πολιτικό σύστημα αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές δομές μέσα από τις οποίες εκδηλώνεται και τις οποίες εκφράζει. Η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι συνεπώς και εκδήλωση της αποδιάρθρωσης των υφιστάμενων κοινωνικών και οικονομικών δομών. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το εξής: διαφαίνεται η ανάδυση μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής δομής στη θέση αυτής που καταρρέει. Μ' άλλα λόγια, η παλιά κοινωνία που καταρρέει φαίνεται να δίνει τη θέση της σε μία νέα και δραστήρια ή απλά βυθίζεται στο χάος; Δυστυχώς, νομίζω ότι ισχύει το δεύτερο. Είναι επομένως αδύνατον να αναζητείται "ηγέτης" - πιο σωστά: ένα νέο πολιτικό σύστημα - μέσα από μια κοινωνία που καταρρέει. Μάλιστα, η πολύ δημοφιλής αυτές τις μέρες φιλολογία περί ενός ικανού "ηγέτη" (που άλλοι τον βλέπουν στο πρόσωπο του Παπαδήμου, ενώ άλλοι στο πρόσωπο του Σαμαρά) καταδεικνύει αυτήν ακριβώς την α-δυνατότητα, να αναδυθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα μέσα από μια κοινωνία που αποσυντίθεται. Η επίκληση σε έναν ηγέτη που με κάποιο μαγικό τρόπο θα ανασύρει την κοινωνία από την άβυσσο παραπέμπτει σ' ένα πολιτικό βολονταρισμό που προσιδιάζει σε αρχαϊκές μορφές κοινωνικής οργάνωσης (και έδειξε τις καταστροφικές του συνέπειες μεταξύ άλλων και στη σταλινική Σοβιετική Ένωση). Ο Μάγος της Φυλής δεν έχει θέση στις σύγχρονες κοινωνίες.
Μετοικέ εξίσου σταλινική είναι και η άρνηση της υπέρβασης. Ο ηγέτης θα φανεί αργά η γρήγορα. Το ζητούμενο είναι η κοινωνία να τον αναγνωρίσει. Αλλιώς θα τον ονομάσει δικτάτορα.
@ Άργος:
Αν η κοινωνία τον ονομάσει δικτάτορα, τότε δικτάτορας θα είναι.
Οι Έλληνες βιώνοντας πρωτοφανή οικονομική κρίση και απογοητευμένοι από λάθος πολιτικούς χειρισμούς των κατά καιρούς κυβερνώντων, αποστρέφονται την πολιτική. Μόνο κάποιος ταλαντούχος πολιτικός, άφθαρτος και με όραμα θα τους έδινε ξανά ελπίδα και πίστη. Για την εδαφική ακεραιότητα, την οικονομία, την καθημερινή ζωή.
Ο Α. Σαμαράς είναι ο σημερινός ηγέτης, ο οποίος ξεφεύγει από τη μετριότητα και έχει τις αρετές που περιγράφονται στο άρθρο. Αξίζει τη στήριξη των πολιτών.
ΝΙΚΟΣ ΦΟΡΤΑΤΟΣ
Βοιωτε το αρθρο αγγιζει το προβλημα απο ολες τις πλευρες και συμφωνω...αλλα ειναι τοσες πολλες!!!...και αυτος ειναι ο εφιαλτης που ζουμε...τοσο μεγαλη σηψη!!!...σε συνδυασμο με αυτα που που γραφει ο 10:56 εχει περιγραφει πληρως η πραγματικοτητα....δεν θα κουραστω να επαναλαμβανω την ρηση του Αλεξιου ντε Τοκβιλ...καθε δημοκρατικη κοινωνια εχει την κυβερνηση που αξιζουν οι πολιτες της.. Και εδω αρχιζουν οι δικες μας ευθυνες σαν λαος, πρεπει να αναβαθμισουμε το πολιτικο μας γουστο και να αναρωτηθουμε , απο τους πολτικους αρχηγους και χωρους που ´εσωσαν την χωρα ´ ειμαστε ικανοποιημενοι?? φθασαμε στη χωρα που γεννησετην Δημοκρατια να παρακαλαμε για εκλογες...και ο εκπροσωπος της ΝΔ να μην το περιλααμβανει στην γραπτη του δηλωση αλλα να το λεει μονο προφορικα στα καναλια και να το ξεπεταει στα γρηγορα... ο κοσμος δε βλεπει οτι σωθηκε η χωρα με μια νεα κρεμαλα, απιστευτα πραγματα....ολα οσα γραφεις βοιωτε πραγματοποιουνται γυρω μας...λυση δεν βλεπω γιατι η σηψη ειναι γενκη και της κονωνιας τελικα...ειδικα με τις επιστολες χτυπησαμε κοκκινο, τα ιδια εκαναν του ΔΝΤ στν Ν.Κορεα...εβαλαν ολους τους πολιτικους αρχηγους να υπογραψουν το μνημονιο αλλα και με προσωπικες επιστολες συμφωνιας ετσι ωστε οποιος να προεκυπτε απο τις εκλογες το μνημονιο να ηταν σιγουρο!!!! Αρα μηπως για να λυθουν αυτα που περιγραφεις θα πρεπει να στραφουμε σε ΗΓΕΤΕΣ που δεν εχουν υπογραψει μνημονια αλλα ουτε και εχουν στειλει προσωπικες επιστολες συμφωνιας-ομηριας???
Μ.φ.χ 11:52
Να περικοπεί ο μισθός των βουλευτών στα 1000 ευρώ, των δημάρχων, αντιδημάρχων και των περιφερειαρχών επίσης.
Ακόμη να απολυθούν οι γενικοί οι ειδικοί γραμματείς και όλοι οι σύμβουλοι Υπουργείων και ΟΤΑ και οι ειδικοί συνεργάτες.
Δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς προσφέρουν όλοι αυτοί.
Αν προσέφεραν πραγματικά θα βελτιωνόταν η κατάσταση και θα αποδεικνυόταν η χρησιμότητά τους. Όταν χειροτερεύει διαρκώς και ραγδαία είναι απολύτως περιττοί και αμείβονται από τον ελληνικό λαό που συνθλίβεται κυριολεκτικά.
Μέτοικε,
είναι διαφορετική η δική μας πεποίθηση και άλλο πράγμα η πανουργία της ιστορίας.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αλλά και ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι παραδείγματα ηγετών οι οποίοι μετέβαλαν την πορεία της ιστορίας και αναδείχτηκαν μέσα από προβληματικές κοινωνίες που τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας φαινόταν ότι "είχε τελειώσει".
Νίκο
μην τα λες σε εμάς -:). Τον κόσμο πρέπει να πείσετε ότι ο Σαμαράς είναι διαφορετικός.
Μ.Φ.Χ.
Αυτή είναι μια μορφή ανάλυσης που χωρά πολύ νερό. Η ευρωπαίκή προοπτική της χώρας υπονομεύτηκε από το ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας και όχι από τους Ευρωπαίους αλλά φυσικά παραμένει πρώτης προτεραιότητας για τον ελληνικό λαό.
Επίσης και κάτι άλλο ΜΦΧ.
Σωστά αναφέρεις το ιστορικό παράδειγμα της Ν. Κορέας που προσωπικά τη βρίσκω μια χαρά χώρα -για την ασιατική παράδοση.
Θέλω αντίστοιχα το άρωμα του "ένα άλλος κόσμος είναι εφικτός" που αππνέιε από το σχόλιό σου όπως και από του μέτοικου να γίνει πιο σαφές.
Ποι είναι το ιστορικό παράδειγμα για την ανάδυση "μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής δομής";
Διότι είναι άλλο πράγμα να υπόσχεσαι τον Παράδεισο και άλλο τον ονομάζεις...
"αν η κοινωνία τον ονομάσει δικτάτορα δικτάτορας θα είναι", όσο με αφορά δεν εμπιστεύομαι τις κρίσεις της κοινωνίας τόσο εύκολα...διότι ως γνωστόν άγεται και φέρεται από δημοκόπους και διαστρεβλωτές της ιστορίας...
αλήθεια που ήταν η κοινωνία τόσα χρόνια; δεν έβλεπε; δεν άκουγε; δεν καταλάβαινε; ή βολευόταν; διοριζόταν; χειροκροτούσε "ηγέτες"; κομματιζόταν;έπειρεν θεσεις και θεσούλες λόγω κόμματος και προσωπικών φιλιών από δημάρχους, νομάρχες, βουλευτές κλπ χωρίς αξιοκρατία; πως το δέχονταν όλοι αυτοί που σήμερα μιλάνε για σήψη;
Πιστεύω ότι είναι αυτή η στιγμή να βγουν στο προσκήνιο άφθαρτοι άνθρωποι , αποδεδειγμένα έντιμοι που δεν έχουν πάρει ούτε θέση ούτε ευρώ αδιαφανώς στην θλιβερή μεταπολίτευση και να δημιουργήσουν πολιτικά δίκτυα πολιτών γιατί όχι και κινήματα. Με γνώσεις, με αρχές, με αξίες, με στόχο το δημόσιο συμφέρον και όχι το ατομικό. Που δεν θα χειραγωγούνται από τα υπάρχοντα κόμματα, από τα συμφέροντα κλπ τα γνωστά σε όλους.Αν δεν γίνει αυτό απλώς το "σύστημα" θα αντικαταστήσει τα παλιά του υλικά με "νέα" και στην ουσία δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα. Μόνο τα ονόματα των φυσικών προσώπων και των κομμάτων. Μεταμφίεση βλέπω γύρω μου,όχι αλλαγές πραγματικές, εσείς;
....ηγέτες; εδώ δεν έχουμε καν στοιχειωδώς σοβαρούς...
πολύ αισιόδοξος είστε κ. βοιωτέ μου...
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Μ.φ.χ 11:52
Βοιωτέ,
Τα παραδείγματα του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι τουλάχιστον άστοχα: Ήταν η κυπριακή κοινωνία μια προβληματική κοινωνία; Ή μήπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπούσε ακριβώς το πνεύμα του αδιάλλακτου όχι που εμφορούσε το σύνολο σχεδόν του κυπριακού λαού; Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήταν αυτός που πήρε το δακτυλίδι της διαδοχής από τον ίδιο τον μέθυσο Γιέλτσιν; Μήπως τόσο ο Γιέλτσιν όσο και ο Πούτιν δεν ήταν τέκνα του ίδιου οικονομικού κατεστημένου - με τις διάφορες αντιπαλότητες και εκάστοτε κυρίαρχες ομάδες που αναδύονται εντός του; Η Ρωσική κοινωνία άλλωστε ουδέποτε αποδιαρθρώθηκε (παρ' όλο που ο ρωσικός λαός εξαθλιώθηκε μετά το '89), κι αν σε κάποιους φαινόταν τελειωμένη αυτοί έπρεπε να καθαρίσουν τα γυαλιά τους. Απλώς η κυρίαρχη ελίτ του σοβιετικού καθεστώτος μεταλλάχθηκε στην τάξη των ολιγαρχών - μήπως πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Πούτιν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της KGB; Φυσικά πήρε μια δεκαετία αυτή η μετάλλαξη αλλά στην κλίματα του ιστορικού χρόνου δεν είνα παρά μια στιγμή.
Θέλω να πω μ' αυτά ότι τα δυο παραδείγματα ηγετών που αναφέρεις δεν υπήρξαν "εν πολιτικώ κενώ", ήταν προσωπικότητες που αναδείχτηκαν μέσα από πολιτικά συστήματα που πατούσαν στέρεα σε κοινωνικές και, κυρίως, οικονομικές δομές. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η επίμονη αναζήτηση του "Ηγέτη" που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, έξω και ερήμην ενός στέρεου πολιτικού συστήματος, μοιάζει με την αναζήτηση ενός "Μάγου της Φυλής" στην καλή περίπτωση, ενός τσοπάνη στο κοπάδι στην χειρότερη.
Και να κλείσω απαντώντας στο σχόλιο της 12:00 μμ.
Το πέρασμα από τη δουλοκτησία στη φεουδαρχία δεν είχε προηγούμενο που να αποτελεί "ιστορικό παράδειγμα". Ούτε, πολύ περισσότερο, υπήρχε "ιστορικό παράδειγμα" για το πέρασμα στον καπιταλισμό και την αστική δημοκρατία. Και φυσικά, ούτε ο Σόλωνας ούτε ο Κλεισθένης είχαν "ιστορικό παράδειγμα" όταν θεμελίωναν την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Οι κοινωνίες δεν αλλάζουν με βάση ιστορικά παραδείγματα, οι κοινωνίες αλλάζουν στη βάση της Ανάγκης και της προσδοκίας των λαών για μια καλύτερη ζωή.
Η Νορβηγία έχει κράτος ρολόι!! Είναι μια σοσιαλδημοκρατία με καπιταλιτστικές δομές, αλλά το κράτος παρεμβαίνει για να λιαίνει τις διαφορές των αγορών, γιαυτό και επέλεξε να μείνει εκτός ΕΟΚ και ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ...και μάλιστα με δημοψήφισμα!!!!. Εκμεταλεύεται σχεδόν 100% τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της καθώς επίσης και το φυσικό περιβάλλον της για πράσινη ενέργεια, έχει τέλεια ρυθμισμένα και ξεχωρισμένα τα δημόσια και ιδιωτικά της κεφάλαια και τέλειο σύστημα δημόσιας διοίκησης και εσόδων - δαπανών(σε όλα τα δημόσια ταμεία της έχει 3 φορές πάνω σε λεφτά τα αποθεματικά της...σε καταθέσεις όχι σε ομόλογα και και τέτοια, μιλάμε για ζωντανά λεφτά) και όσο για το πρώτο της δημόσιας διοίκησης θα σου αναφέρω ότι πρόσφατα διάβασα(και νομίζω καλά) στο δίκτυο ότι αίσθηση προκάλεσε απόφαση Νορβηγού Δικαστή να εκδικάσει μικρότερη οικονομική ποινή σε Δανό πολίτη για οδική παράβαση σε Νορβηγικό έδαφος, με το σκεπτικό ότι οι Δανοί πολίτες παίρνουν μικρότερους μισθούς απο τους Νορβηγούς που πληρώνουν την συγκεκριμένη παράβαση στο έδαφος τους!!!!!!!!! Θα μπορούσα να σου γράψω και για άλλους τομείς αλλά όσοι ενδιαφέρονται θα ψάξουν μόνοι τους...μπορούν οι άνθρωποι να προσπαθήσουν το ιδανικό μοντέλο για ένα σοβαρό κράτος...και εκεί είναι επιτυχία ενός κράτους ...η συνεχή προσπαθεια προς το ιδανικό....και όχι η προσπάθεια προς την παρακμή που κάνουμε όλοι μας στην Ελλάδα χρόνια τώρα, καθότι προσωπολάτρες και οπαδικά κομματοποιημένοι.
Μ.φ.χ 11:52
Υ.Γ: Αυτά τα κράτη να δεις τι έχουν να πάθουν μόλις τελειώσουν με την εοκ και μας διαλύσουν...αυτούς θα περιλάβουν αν εμείς οι ευρωπαικοί λαοί δεν αντισταθούμε....και τότε θα είναι αργά για όλους μας!!!!
μου άρεσε το τέλος: δειλία=συνενοχή
Και εδώ στην Ελλάδα οι γνωστοί μας πασίγνωστοι τηλεπαρουσιαστές( τα ονόματα είναι γνωστά) με μπάτζετ στην εκπομπή τους πάνω απο 1.500.000 ευρώ με βάση τις δηλώσεις τους έπαιρναν επίδομα τρίτεκνης οικογένειας!!!!!!!!!!!
12.30
Η θέση για "τον δικτάτορα" δεν είναι ορθή.
Παρόλα αυτά συμφωνώ ότι ο ελληνικός λαός έχει ευθύνες, όπως αντίστοιχα και άλλοι λαοί στο παρελθόν.
Μέτοικε,
συγχέεις αθέλητα την έννοια της κρίσης με τη δυστυχία (δεν είναι το ίδιο φυσικά): είναι στοχιεώδες ότι η κυπριακή κοινωνία το 2004 βρισκόταν σε κρίση, όχι οικονομική αλλά πολιτική.
Ο Πούτιν αναμόρφωσε τη Ρωσία με πυγμή και δεν έχει σημασία στην παρούσα συζήτηση να ήταν πρών ποδοσφαιριστής ή πρώην φωτομοντέλο.
Ποτέ ο ηγέτης δεν προκύπτει εν κενώ. Υπάρχει τεράστια συζήτηση γιοα την ηγεσία και ίσως στο επόμενο άρθρο αποπεραθ΄β μαι θεωρητική προσέγγιση στο ζήτημα που φαίνεται να ενδιάφερει πολλούς.
ΜΦΧ
Δεν έχεις μελετήσει καλά τη Νορβηγία. Λόγω χρόνου δεν μπορώ τώρα να σου γράψω αλλά θα επανέλθω για τη Νορβηγία και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα σου αρέσουν όσα θα αναφέρω.
Τη θέση για τον δικτάτορα χρεώστε την αλλού.Εγώ απλά είπα πως ό,τι λέει ο λαός δεν είναι και σωστό, απαραίτητα. Αυτός ο γελοίος λαϊκισμός μας έφτασε εδώ...άλλωστε.Η κολακεία ολων για να χειροκροτεί...
Η δική μου θέση είναι ότι ο λαός έχει σωστή άποψη και κρίση ΜΟΝΟ όταν είναι μορφωμένος.
12.52
Παραμένω απαισιόδοξος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμεστε.:-).
επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. χαίρομαι την "βοιωτία "γιατί μόνο εδώ μπορούμε να μιλήσουμε και να εκφραστούμε αλλά και να μάθουμε από τον διάλογο υψηλού πολιτικού επιπέδου.
σχολιαστής,
είναι μια ειρηνική επανάσταση αυτό που προτείνεις. Ευκταίο βέβαια.
Αν υποστηρίζεις όπως εγώ στο άρθρο μου ότι "Εκείνοι που ελέγχουν, με ένα τρόπο αυτιστικής και τελικά καταστροφικής για την πατρίδα ιδιοτέλειας, τη δημόσια σφαίρα τα τελευταία 30 χρόνια, εκείνοι που δεν δεσμεύονται από τη ρυθμιστική αρχή του κοινού καλού ούτε αντιλαμβάνονται καν την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, εκείνοι που προέρχονται και λογοδοτούν μόνο σε κομματικές γραφειοκρατίες εξ ορισμού ανίκανες να προωθήσουν οποιαδήποτε αξία ή ιδεολογία εκτός από την εξουσιαστική ενίσχυσή τους, όλοι αυτοί έχουν πολιτικά αποβιώσει" τότε σίγουρα θα φροντίσεις από την πλευρά σου όσοι τους αντικαταστήσουν να είναι καλύτεροι.
12.30
Επαναλαμβάνω ότι επί της ουσίας έχεις δίκιο.
2.04
Ας διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο, χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις και χωρίς κομματικές προβολές...
Ευχαριστούμε.
"Ο λαός δεν ξέρει ότι είναι δυστυχής.Θα του το μάθουμε εμείς"
τι έγινε ρε παιδιά; στέλνω μισή ώρα μήνυμα και δεν...
οι Λιβαδίτες συζητούν πολιτισμένα για το αύριο!
μπράβο είναι μεγάλη κατάκτηση εν μέσω κρίσης...
tosoi dioristikan kommatika kai filika, enas den drepetai?
Συμφωνώ απόλυτα με τον "σχολιαστή".
Ειρηνική επανάσταση εδώ και τώρα από τις υγιείς δυνάμεις της πόλης και της χώρας, γιατί αλλιώς πάλι στην μέγγενη των κομμάτων (από άκρα δεξιά ως άκρα αριστερά, όπου το παιχνίδι τους είναι πλέον γνωστό σε όλους)θα πέσουμε.
Άλλη ευκαιρία δεν θα έχουμε.Ιδού η Ρόδος.
2.33
αν είχαν αξία κι αν είχαν ντροπή δεν θα καταδέχονταν να διοριστούν έτσι!
και το χειρότερο? έχουν και άποψη! όχι παιδιά, ως εδώ!
Η "ΒΟΙΩΤΙΑ" ανοίγει τον δρόμο στους ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες.
Τα κόμματα μας τελείωσαν.Και οι υποτακτικοί τους.
εκτός από ηγεσίες που όντως είναι ανίκανες , μήπως να αλλάζαμε και λαό; που δεν θα θεωρεί επιτυχία να διοριστεί στο δημόσιο με αδιαφάνεια; λέω μήπως; (α, και να απολυθούν οι ως τώρα έτσι διορισμένοι κι αν αξίζουν να δώσουν εξετάσεις...)
sxoliasti kai 2.38 symfono . aftomata kai apo to viografiko tous na aporiptontai oi tou paliou sistimatos
Βοιωτέ,
Καθόλου δεν συγχέω τη δυστυχία με την κρίση.
Το 2004 υπήρχε πράγματι στην Κύπρο πολιτική κρίση (=κρίση εκπροσώπησης). Το πολιτικό σύστημα της χώρας την επέλυσε απλά και φυσιολογικά με την ανάδειξη, μέσα από το ίδιο το πολιτικό σύστημα , του Τ.Π. στην προεδρία. Δεν νομίζω ότι η διαδικασία αυτή έχει καμμία σχέση με την αναζήτηση ηγέτη όπως αναπτύσσεται στην αρχική δημοσίευση, ούτε ότι ο αείμνηστος Τ.Π. έχει καμμία σχέση με τον περιγραφόμενο ηγέτη. Αντίστοιχα ισχύουν και για τον Β.Π. ο οποίος αν ήταν πρώην ποδοσφαιριστής ή πρώην φωτομοντέλο δεν θα περνούσε ούτε καν έξω από το Κρεμλίνο. Παιδί του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας είναι και η πυγμή με την οποία κυβερνεί είναι η πυγμή του ρωσικού πολιτικού συστήματος.
"Ποτέ ο ηγέτης δεν προκύπτει εν κενώ". Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ. Κι όμως, όλοι τον αναζητούν ακριβώς όταν υπάρχει (πολιτικό) κενό. Κι αυτού του είδους οι αναζητήσεις, αλλοίμονο, καταλήγουν σε συνταγματάρχες...
Και ένα σχόλιο για τα περί επανάστασης.
Η επανάσταση, κάθε είδους επανάσταση, προκύπτει ως ανάγκη. Ως ανάγκη λοιπόν θα γίνει, είτε με το καλό, είτε με το άγριο. Το άγριο αφορά αυτούς που στέκονται στο διάβα της.
@ σχολιαστή,
οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας τελούν εν πλήρει συγχύσει, ενώ, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θα έπρεπε να παρασύρονται ουδόλως από τις λαϊκιστικές φωνές των αριστερών και όχι μόνο κομμάτων.
Δεδομένου ότι ο "μεγάλος ασθενής" του ελληνικού κράτους είναι ο δημόσιος τομέας, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να υπερασπιστούν όλους τους κρατικοδίαιτους και τους διορισμένους, ήτοι την πελατειακή κομματοκρατία τριάντα και πλέον ετών.
Εδώ και δύο χρόνια και προκειμένου να διασωθεί αυτή ακριβώς η ανευ αξίας και προσόντων αργόμισθων και αναποτελεσματικών υπαλλήλων, η γνωστή πελατεία, "κόβονται"οι μισθοί όλων και μάλιστα οριζόντια. Να επανεξεταστούν οι προσλήψεις, να παραμείνουν οι άξιοι και οι κομματικοί στρατοί να αποχωρήσουν. αυτό επιτάσσει η λογική, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία.
Ωστόσο, ένα σοβαρό κράτος οφείλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ώστε, αν το αξίζουν, να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Υπνοβάτη
2.10
Πολύ καλό και ταιριαστό...
Μέτοικε,
το 2004 στην Κύπρο καταψηφίστηκε το Σχέδιο Ανάν και ασφαλώς δεν ήταν κρίση εκπροσώπησης αλλά εθνική/υπαρξιακή κρίση.
Δεν έχει σχέση με αυτά που υποστηρίζεις. BTW αν θυμηθούμε το Σχέδιο Ανάν θα διαπιστώσουμε αντιφάσεις όψιμων υπερασπιστών της πατρίδας...
Ο Πούτιν έκανε τη δουλειά και αναγνωρίζεται ως ηγέτης μεγάλου βεληνεκούς, ασχέτως αν διαφωνέι κανέις με την πολιτική του ή αν συμφωνεί.
Ολα τα άλλα είναι αναπόδεικτα, είναι εικασίες που χαϊδεύουν αυτιά.
Το ζήτημα της ηγεσίας επαναλαμβάνω είναι τεράστιο.
Για την επανάσταση δεν κατανοώ που κολλάει αν και δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι είναι ταυτολογία το να λεέι κάποιος ότι "Η επανάσταση, κάθε είδους επανάσταση, προκύπτει ως ανάγκη".
Επιπλέον υπάρχουν και προβλήματα ορισμού και ιστορικής γνώσης...
2.38
Καιρός γαρ εγγύς... Ποιος να το πίστευε...
Αγαπητέ βοιωτέ,απλώς ήθελα να επισημάνω τη διακριση που, πάλι οι νοσηρές νοοτροπίες και οι "θεματοφύλακες" του παλαιού καθεστώτος, εσκεμμένα αποκρύπτουν.
Οι άνθρωποι που διορίστηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και που το γνώριζαν και οι ίδιοι ασφαλώς, δεν μπορεί σήμερα να αυτο-παρουσιάζονται ως "αδικημένοι"
ούτε να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από όλα τα πολιτικά κόμματα που έχουν ψηφοθηρικό συμφέρον να τους υπερασπίζονται.
Και εν πάση περιπτώσει, καμια πολιτικά και κοινωνικά υγιής δύναμη δεν θα πρέπει να παρασυρθεί και να πράξει το ίδιο, μέσα στην απόλυτη σύγχυση της κρίσης.
3.43
Υπνοβάτη τεράστιο θέμα, το εχίες θέσει παλαιότερα και ο Κ.Γ.Π.
Νομίζω ότι όσα λέγεις εμπίπτουν στην επανάσταση του αυτονόητου.
Σε καμί προηγμένη χώρα δεν υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Που συνεχίζνται και αυτή τη στιγμή.
Η συζήτηση που ανοίγεις είναι πολύ ενδιαφέρουσα και περιμένω να δω άλλες τοποθετήσεις για να καταθέσω κι εγώ την δική μου.
Υπνοβάτη,
Η έκφραση "ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού κράτους είναι ο δημόσιος τομέας" είναι ταυτολογία (το κράτος δεν έχει ιδιωτικό τομέα). Υποθέτω ότι θέλεις να πεις ότι ο δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας. Αυτό όμως, έξω από τα κανάλια και τα καφενεία, δεν είναι έτσι. Όποιος έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζει (ελπίζω) ότι όλες οι παθογένειες του δημόσιου τομέα αναπαράγονται κι εκεί: ρουσφέτια και αργομισθίες (ο ανίκανος γιος του αφεντικού είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα), παραγωγικότητα που ανταγωνίζεται θερμοκρασίες Σιβηρίας, κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση κλπ. κλπ. Άσε που το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα είναι κρατικοδίαιτος. Αναζητείστε στη Eurostat στατιστικές της αποδοτικότητας του ιδιωτικού τομέα και θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές. Σε καμμία κοινωνία του κόσμου ένας τομέας που απασχολεί το 1/6 του εργατικού δυναμικού (ελληνικός δημόσιος τομέας) δεν μπορεί να βουλιάξει μια κατά τα άλλα υγιή οικονομία. Οι παθογένειες του δημόσιου τομέα αντανακλούν τις αντίστοιχες του ιδιωτικού. Απλά, ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας είναι σκόρπιος (αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις) και τα στραβά του δεν πολυφαίνονται.
Πρός Μέτοικο και 12:30.
Η έννοια του δικτάτορα δεν είναι είναι ταυτόσημη με τους χουντικούς. Δικτάτορας ήταν και ο Στάλιν αλλά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι προοδευτικοί δημοκράτες τον αποκαλλούσαν πατερούλη. Δικτάτορας ήταν και ο Μεταξάς αλλά οργάνωσε το κατεστραμένο Ελληνικό κράτος με τρόπο που δεν κατάφερε κανένας άλλος και θέσπισε το οκτάωρο και την εργατική νομοθεσία στη χώρα μας.
Αντίθετα ο Ανδρέας Παπανδρέου που επέβαλε τις κλαδικές και τον άκρατο κομματισμό ήταν λαοπρόβλητος ηγέτης.
Μέτοικε την ιστορία την γράφει ο νικητής και πολλές φορές ο δικτάτορας γίνεται μεγάλος ηγέτης και τανάπαλιν.
Ο ηγέτης θα εμφανιστεί. Το αν η κοινωνία θα τον αναγνωρίσει ή όχι είναι άλλο θέμα. Η ιστορική αντιμετώπιση του Ουίνστον Τσώρτσιλ θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν είχε εμφανιστεί ο ναζισμός στην Ευρώπη.
Ο ηγέτης έχει επίγνωση της ιστορικής ευθύνης του. Τον ηγέτη τον δημιουργούν οι κοινωνικές ανάγκες. Τον ηγέτη τον αναγνωρίζει ένα μέρος του λαού. Αν επικρατήσει είναι ήρωας ειδάλως στην καλύτερη περίπτωση δικτάτορας....
Βαρεθήκαμε και για την ακρίβεια σιχθήκαμε τους γιαλαντζί πατριώτες και τα βολεμένα τσιράκια τους. Αρχηγούς και παρατρεχάμενους.
Οι αληθινοί πατριώτες είναι ΜΟΝΟ όσοι επί 30 χρόνια δεν έγλειψαν κανέναν γελοίο , δεν είχαν φίλο κανέναν από τους γελοίους,
δεν πήραν καμιά θέση από τους γελοίους και στηρίχτηκαν ΜΟΝΟ στην αξία τους και έκαναν πάντα ταπεινά και συνειδητά το καθήκον τους απέναντι στον ελληνικό λαό.
Όλοι οι άλλοι ας μην μιλάνε γιατί γνωριζόμαστε σε αυτόν τον μικρό τόπο και η αποκαθήλωσή τους θα είναι ραγδαία.
Υπνοβάτη,
το ελληνικό δημόσιο είναι κατεστραμμένο αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Στην πραγματικότητα έχει καταστρέψει και τον ιδωτικό τομέα και τις δυνατότητες μετασχηματισμού του ίδιου του κράτους.
Από τον τρόπο που στελεχώνεται- ρουσφέτι είναι δεδομένο ότι καταστατικά λειτουργέι εις βάρος του πολίτη.
Και μόνο η διαφθορά που επικρατεί (όχι σε όλους) θα αρκούσε για να διαλυθεί και να επανασυσταθεί.
Νέοι,
οι θέσεις σας είναι για μια ακόμη φορά αξιοσημείωτες και μπορούν να συνεισφέρουν στη συζήτηση.
Με άλλα λόγια τα ίδια λέει το άρθρο μου και είναι αποδεδειγμένο: δεν μπορεί αυτοί που μας οδήγησαν εδώ να μας σώσουν κιόλας. Κι όταν λέω αυτοί κι εγώ εννοώ όλοι...
@ Άργος:
(1) Ο δικτάτορας είναι δικτάτορας. Τελεία.
(2) Ηγέτης που δεν γίνεται αποδεκτός από τον λαό είναι οξύμωρο. Ο ηγέτης είναι εξ ορισμού αποδεκτός από τον λαό, αλλιώς δεν είναι ηγέτης, είναι δυνάστης.
Υ.Γ. "Πατερούλη" αποκαλούσαν τον Στάλιν οι Ρώσοι και όχι οι προοδευτικοί δημοκράτες όπως λες. "Πατερούλη" επίσης αποκαλούσαν οι Ρώσοι και τον Τσάρο, αν σου λέει κάτι αυτό.
Μετοικε απλώς μια ερώτηση: ο Στάλιν τι ήταν για το λαό του και για την αριστερή διανόηση της Ελλάδας τη δεκαετία του 70 και του 80; Δικτάτορας ή ηγέτης.
ΥΓ Μάλλον δεν θυμάσαι καλά τα αμπέχωνα στα μεταπολιτευτικά πανεπιστήμια με αναφορές στον πατερουλη Στάλιν και στο μεγάλο ηγέτη (δικτάτορα) Μαο. Αυτή η αριστερη απολυτότητα είναι που δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό το μόρφωμα της μεταπολίτευσης τη νέα σοβιετία.
ΜΦX
Νορβηγία 1.
Νορβηγία: Απέλαση της «Νορβηγίδας της χρονιάς»
Μια νεαρή Ρωσίδα που ζήτησε να της χορηγηθεί άσυλο και ανακηρύχθηκε «Νορβηγίδα της χρονιάς» συνελήφθη σήμερα ενόψει της απέλασής της από τη Νορβηγία, ανακοίνωσε η αστυνομία τερματίζοντας μια ιστορία που όχλησε την κυβέρνηση καθώς επικρίθηκε για την μεταναστευτική πολιτική της.
Η 25χρονη Μαρία Αμελί, όπως είναι το ψευδώνυμο που διάλεξε γράφοντας την εμπειρία της στο βιβλίο «Παράνομη Νορβηγίδα», ζούσε σε καθεστώς παράνομου μετανάστη στη Νορβηγία από το 2004 όταν απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση ασύλου της προερχόμενης από τη Βόρεια Οσετία οικογένειάς της.
«Συνελήφθη σήμερα το πρωί μόλις παρουσιάστηκε» στο αστυνομικό τμήμα, διευκρίνισε η νορβηγική αστυνομία. «Η σύλληψη έλαβε χώρα χωρίς να σημειωθεί επεισόδιο. Θα απελαθεί στη Ρωσία μόλις αυτό καταστεί δυνατό», πρόσθεσε.
Η Μαντίνα Σαλάμοβα όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ανακηρύχθηκε «Νορβηγίδα της χρονιάς» το Δεκέμβριο από το περιοδικό Ny Tid. Σύμφωνα με την επιτροπή του περιοδικού, η Μαντίνα «έδωσε ένα πρόσωπο σε αυτούς που δεν έχουν», αποδεχόμενη να θέσει την κατάστασή της σε κίνδυνο με την κυκλοφορία του βιβλίου της, στόχος του οποίου ήταν η ευαισθητοποίηση των αναγνωστών για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα όσων δεν έχουν χαρτιά.
Η Μαρία Αμελί έφθασε το 2002 στη Νορβηγία όπου πέρασε σχεδόν τα μισά της χρόνια. Θεωρείται υπόδειγμα πετυχημένης ένταξης -- πήρε ένα μάστερ με ψευδή ταυτότητα-- καθώς ήταν αναγκασμένη να ζει σε καθεστώς παράνομου μετανάστη.
«Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι είμαι Νορβηγίδα. Μιλώ νορβηγικά, σκέφτομαι νορβηγικά και ονειρεύομαι στα νορβηγικά», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.
Η νεαρή συνελήφθη από την αστυνομία στις 12 Ιανουαρίου. Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα και έκτοτε τελεί υπό δικαστικό έλεγχο.
Η περίπτωσή της κινητοποίησε τους Νορβηγούς που διαδήλωσαν κατά χιλιάδες για να μπορέσει να παραμείνει στη χώρα. Το θέμα μονοπωλεί το πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και προκαλεί τριγμούς στον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό.
Το Εργατικό Κόμμα, κύρια πολιτική δύναμη στην κυβέρνηση, αρνήθηκε να κάνει μια εξαίρεση για να μην κατηγορηθεί για αδυναμία από τη λαϊκιστική δεξιά.
Οι σύμμαχοί του της σοσιαλιστικής αριστεράς, αντίθετα, τάσσονται υπέρ της παραμονής της 25χρονης στη χώρα υπογραμμίζοντας τη διαρκή έλλειψη προσώπων με πολλά προσόντα σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 3,5%.
«Δεν πρέπει να ανταμείβουμε όσους επιλέγουν τη λαθρομετανάστευση και όσους ζουν παράνομα εδώ και καιρό στη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του κοινοβουλίου.
Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση δέχτηκε να μισανοίξει την πόρτα του εδάφους ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει το νόμο ώστε να επιτρέπει σε όσους έχει απορριφθεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου, μόλις επιστρέψουν στη χώρα τους, να διεκδικήσουν άδεια εργασίας στη Νορβηγία χωρίς να πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για μια συγκεκριμένη περίοδο.
ΜΦX
Νορβηγία 1.
Νορβηγία: Απέλαση της «Νορβηγίδας της χρονιάς»
Μια νεαρή Ρωσίδα που ζήτησε να της χορηγηθεί άσυλο και ανακηρύχθηκε «Νορβηγίδα της χρονιάς» συνελήφθη σήμερα ενόψει της απέλασής της από τη Νορβηγία, ανακοίνωσε η αστυνομία τερματίζοντας μια ιστορία που όχλησε την κυβέρνηση καθώς επικρίθηκε για την μεταναστευτική πολιτική της.
Η 25χρονη Μαρία Αμελί, όπως είναι το ψευδώνυμο που διάλεξε γράφοντας την εμπειρία της στο βιβλίο «Παράνομη Νορβηγίδα», ζούσε σε καθεστώς παράνομου μετανάστη στη Νορβηγία από το 2004 όταν απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση ασύλου της προερχόμενης από τη Βόρεια Οσετία οικογένειάς της.
«Συνελήφθη σήμερα το πρωί μόλις παρουσιάστηκε» στο αστυνομικό τμήμα, διευκρίνισε η νορβηγική αστυνομία. «Η σύλληψη έλαβε χώρα χωρίς να σημειωθεί επεισόδιο. Θα απελαθεί στη Ρωσία μόλις αυτό καταστεί δυνατό», πρόσθεσε.
Η Μαντίνα Σαλάμοβα όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ανακηρύχθηκε «Νορβηγίδα της χρονιάς» το Δεκέμβριο από το περιοδικό Ny Tid. Σύμφωνα με την επιτροπή του περιοδικού, η Μαντίνα «έδωσε ένα πρόσωπο σε αυτούς που δεν έχουν», αποδεχόμενη να θέσει την κατάστασή της σε κίνδυνο με την κυκλοφορία του βιβλίου της, στόχος του οποίου ήταν η ευαισθητοποίηση των αναγνωστών για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα όσων δεν έχουν χαρτιά.
Η Μαρία Αμελί έφθασε το 2002 στη Νορβηγία όπου πέρασε σχεδόν τα μισά της χρόνια. Θεωρείται υπόδειγμα πετυχημένης ένταξης -- πήρε ένα μάστερ με ψευδή ταυτότητα-- καθώς ήταν αναγκασμένη να ζει σε καθεστώς παράνομου μετανάστη.
«Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι είμαι Νορβηγίδα. Μιλώ νορβηγικά, σκέφτομαι νορβηγικά και ονειρεύομαι στα νορβηγικά», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.
Η νεαρή συνελήφθη από την αστυνομία στις 12 Ιανουαρίου. Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα και έκτοτε τελεί υπό δικαστικό έλεγχο.
Η περίπτωσή της κινητοποίησε τους Νορβηγούς που διαδήλωσαν κατά χιλιάδες για να μπορέσει να παραμείνει στη χώρα. Το θέμα μονοπωλεί το πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και προκαλεί τριγμούς στον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό.
Το Εργατικό Κόμμα, κύρια πολιτική δύναμη στην κυβέρνηση, αρνήθηκε να κάνει μια εξαίρεση για να μην κατηγορηθεί για αδυναμία από τη λαϊκιστική δεξιά.
Οι σύμμαχοί του της σοσιαλιστικής αριστεράς, αντίθετα, τάσσονται υπέρ της παραμονής της 25χρονης στη χώρα υπογραμμίζοντας τη διαρκή έλλειψη προσώπων με πολλά προσόντα σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 3,5%.
«Δεν πρέπει να ανταμείβουμε όσους επιλέγουν τη λαθρομετανάστευση και όσους ζουν παράνομα εδώ και καιρό στη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του κοινοβουλίου.
Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση δέχτηκε να μισανοίξει την πόρτα του εδάφους ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει το νόμο ώστε να επιτρέπει σε όσους έχει απορριφθεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου, μόλις επιστρέψουν στη χώρα τους, να διεκδικήσουν άδεια εργασίας στη Νορβηγία χωρίς να πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για μια συγκεκριμένη περίοδο.
Δημοσίευση σχολίου