Είναι φανερό ότι η εκπεφρασμένη από τα πλέον επίσημα χείλη βούληση της κυβέρνησης για την εκκίνηση της διαδικασίας για τη λειτουργική ενοποίηση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί ένα νέο κίνδυνο για τη Λιβαδειά. Το σχέδιο της κυβέρνησης, το λεγόμενο και "εκπαιδευτικός Καλλικράτης", απειλεί να καταφέρει μετά τον διοικητικό Καλλικράτη ένα ακόμη χτύπημα στη βοιωτική πρωτεύουσα με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της τοπικής ζωής. Οι συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων που προτείνονται οδηγούν νομοτελειακά στην κατάργηση τμημάτων και το "μοναχικό" και με ισχνή πολιτική στήριξη πανεπιστημιακό τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης της Λιβαδειάς αποτελεί εύκολο στόχο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης έχει καταθέσει πρόταση για τη συγχώνευση/κατάργηση Πανεπιστημίων κατά το παράδειγμα της Δανίας. Ισχυρίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Στερεάς μαζί με τα Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν είναι βιώσιμα στη βάση κριτηρίων όπως η διασπορά των τμημάτων, ο χρόνος ίδρυσης και η απουσία εθνικών λόγων για την ύπαρξή τους. Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Στερεάς ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης υποστηρίζει ότι τα δύο τμήματά του πρέπει να ενσωματωθούν στο ΟΠΑ όπου υφίστανται συναφή τμήματα.
Στην περίπτωση που το Σχέδιο Γρυσπολάκη (ή παραλλαγή του) γίνει αποδεκτό το πλήγμα για τη Λιβαδειά και τη Βοιωτία θα είναι τεράστιο. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς παρά τα προβλήματα σε πολλούς τομείς αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη, πιθανότατα το τελευταίο και σπουδαιότερο "περιουσιακό στοιχείο" της βοιωτικής πρωτεύουσας.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης που λειτουργεί στη Λιβαδειά καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας Χαράλαμπος Μπότσαρης δίδει μια πλήρη και ουσιαστική περιγραφή της σημασίας που έχει για την πόλη η ύπαρξη πανεπιστημιακού τμήματος: "Ε
να Ιδρυμα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περισσότερο από μοχλό οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί μοχλό κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Από την άποψη αυτή η Βοιωτία, με τις βιομηχανικές υποδομές στα Οινόφυτα-Σχηματάρι αλλά και τις περιοχές πλούσιου τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έχει απόλυτη ανάγκη το Τμήμα Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης".
Σύμφωνοι, αλλά είναι γεγονός ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει -εκτός των άλλων- και σε διοικητικό επίπεδο. Ο κ. Μπότσαρης δεν διαφωνεί αλλά προτείνει ανάπτυξη αντί για περιστολή. Οπως το θέτει ο ίδιος:
"Θα μπορούσαμε όλοι να δούμε ίσως την ανάγκη διοικητικών συγχωνεύσεων αλλά σε καμία περίπτωση γεωγραφικών μετακινήσεων. Αντίθετα στη Λιβαδειά και σε βάθος χρόνου πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα τμήματα συναφή με το της Περιφερειακής Ανάπτυξης ώστε να συγκροτηθεί εκείνο που ονομάζουμε Πανεπιστημιακή Σχολή. Τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια, για τους φοιτητές και την περιοχή.".
Η λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λιβαδειά είναι στενά συνδεδεμένη με την εμπορική κίνηση της πόλης. Το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης αποτελεί μια υπολογίσιμη οικονομική οντότητα -όχι μόνο βέβαια. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Κώστας Παπασπύρου υποστηρίζει ότι από την πρώτη στιγμή στο site του Συλλόγου έχει τεθεί το ζήτημα του εκπαιδευτικού Καλλικράτη προς όλους τους φορείς της πόλης και ότι παρακολουθεί από κοντά τις δυσμενείς εξελίξεις. "Είναι υπόθεση όλων των πολιτών της Βοιωτίας η παραμονή του τμήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς στη Λιβαδειά. Η οικονομική παράμετρος παραμένει σημαντική αλλά για εμάς το Πανεπιστήμιο συμβολίζει κυρίως την μορφωτική αναβάθμιση της περιοχής, την προοπτική της τοπικής κοινωνίας που συνδέεται με τη γνώση".
Ο κ. Παπασπύρου θεωρεί καταστροφικό το ενδεχόμενο μετακίνησης του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης από τη Λιβαδειά, αντίθετα θεωρεί ότι η ενίσχυσή του με ένα δεύτερο συναφές τμήμα αποτελεί μονόδρομο: "Η ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Στερεάς στη Λιβαδειά είναι ο στόχος που θα κρίνει τη δυναμική των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι σε λίγους μήνες, τον Νοέμβριο, θα επιδιώξουν την ψήφο μας. Οφείλουν να λάβουν ξεκάθαρη θέση και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πόλης και της περιοχής". Μάλιστα ο Κώστας Παπασπύρου θεωρεί ότι είναι πλέον καιρός να υλοποιηθεί η παλαιά υπόσχεση όλων των κυβερνήσεων για μεταφορά της Γεωπονικής Σχολής στην Αλίαρτο, απευθύνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς τους πολιτικούς παράγοντες της Λαμίας που έθεσαν το θέμα για δικό τους λογαριασμό.
Από την ίδια απαίτηση, την έλευση της Γεωπονικής Σχολής στην Αλίαρτο, ξεκινά ο κ. Γιάννης Σταθάς, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λιβαδειάς. Για τα κυβερνητικά σχέδια υποστηρίζει: "Το Τμήμα που λειτουργεί στη Λιβαδειά κατ' αρχάς δημιουργεί θέσεις εργασίας και από την άποψη αυτή βρίσκεται εντός των ενδιαφερόντων του ΕΚΛ. Εκείνο που πρέπει να γίνει, εκείνο που απαιτούμε -δεν το συζητούμε- είναι η ενίσχυσή του με νέα τμήματα καθώς υπάρχει μια ήδη θετική δυναμική που αποτυπώνεται σε πολλές εκδηλώσεις της βοιωτικής κοινωνίας και την οποία οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε. Αλληλέγγυοι οι παράγοντες και οι φορείς της πόλης πρέπει να σταθούν απέναντι στα σχέδια μετακίνησης του τμήματος από τη Λιβαδειά", λέει ο Γιάννης Σταθάς.
Οσο είναι γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο στη Λιβαδειά αποτελεί μια γέφυρα που συνδέει τη βοιωτική πρωτεύουσα με τη γνώση άλλο τόσο μπορεί να ειπωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία στην πόλη -τουλάχιστον όχι στο βαθμό που αναμενόταν. Ο Αθανάσιος Πλιούσης, μέλος του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά, είναι σαφής: "Ως Φοιτητικός Σύλλογος έχουμε διαμορφώσει την θέση που συνοψίζεται στο να παραμένει και να ενισχυθεί το τμήμα στη Λιβαδειά. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια καλή πόλη στην οποία η λειτουργία ΑΕΙ μπορεί να προσφέρει πολλά -ήδη προσφέρει. Ενδιαφερόμαστε φυσικά για την αξία των πτυχίων μας, η οποία θα τεθεί εν αμφιβόλω σε περίπτωση συγχώνευσης και μετακίνησης".
Ομως πώς έχουν βιώσει τη σχέση με τη Λιβαδειά οι φοιτητές της; "Δεν έχω ακούσει ιδιαίτερα παράπονα, είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι οι λίγοι φοιτητές που μένουμε μόνιμα στη Λιβαδειά και νομίζω ότι έχουμε επιτυχώς ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή της πόλης", λέει ο κ. Πλιούσης.
Θερμός προβλέπεται λοιπόν ο Σεπτέμβριος στη Λιβαδειά για το θέμα του πανεπιστημίου καθώς θα κληθούν να λάβουν θέση οι υποψήφιοι άρχοντες της αυτοδιοίκησης. Ηδη ορισμένες άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. "Από τον Σεπτέμβριο έχουν συναποφασιστεί με φορείς της Λιβαδειάς και τον Σύλλογο Φοιτητών δράσεις, συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε η συνεργασία της πόλης και του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης να γίνει στενότερη σε πολλά επίπεδα", τονίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης καθηγητής Χαρ. Μπότσαρης.
Καίρια και σοβαρή πρωτοβουλία. Καιρός είναι να εξεταστούν και να αναπτυχθούν όλες οι δυνατότητες που το πανεπιστημιακό τμήμα προσφέρει στην περιοχή, είναι καιρός να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα υπεράσπισης της γνώσης, της καινοτομίας, της προόδου. Η viotia θα είναι ασφαλώς εκεί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου