Ο Πάνος Στάμου για τον Λάμπρο Κατσώνη
Ο εκλεκτός διαδικτυακός φίλος κ. Πάνος Στάμου μας αποστέλλει επιστολή με πολύτιμες πληροφορίες για την υπόθεση τοποθέτησης της προτομής του Λάμπρου Κατσώνη στην Μπαλακλάβα της Κριμαίας που έφερε στο φως της δημοσιότητας η viotia (Στην Μπαλακλάβα στήνεται η προτομή του Λάμπρου Κατσώνη! ). Εντός των ημερών η viotia θα δημοσιεύσει συνέντευξη του κ. Πάνου Στάμου που είναι, ως γνωστόν, πρόεδρος του Συλλόγου Λεβαδέων «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και Γενικός Γραμματέας Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ). Δείτε την ενδιαφέρουσα επιστολή.
Βάρκιζα 21 Φεβρουαρίου 2009
Αγαπητέ κ. Βοιωτέ,
Ευχαριστώ για τις καλές ειδήσεις σχετικά με την τοποθέτηση της προτομής του Λάμπρου Κατσώνη στην Κριμαία.
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, παρακαλώ δείτε και σχετικές ειδήσεις από τη σελίδα:
http://balaklava.crimea.ua/news/?category=sevastopol-balaklava-hic__sevastopol-vlast-kultura&altname=v_balaklave_ustanovyat_byust_nacionalnomu_heroyu_hrecii_-_lambrosu_kacionisu
της Μπαλακλάβα Κριμαίας.
Σημειώνεται ότι στην αναζήτηση από το google διαβάσαμε την ενότητα
Балаклава - Город Листригонов, δηλαδή Μπαλακλάβα, πόλη των
Λαιστρυγόνων. Όπως δηλαδή, την είχαμε περιγράψει στο δημοσίευμά σας
της 16ης Μαΐου 2008, ονομασία που οφείλεται στο Λάμπρο Κατσώνη!!!
Новости Крыма Τα Νέα της Κριμαίας
14.02.2009 12:46
Στην Μπαλακλάβα θα εγκατασταθεί προτομή του εθνικού ήρωα της Ελλάδας Λάμπρου Κατσώνη.
Το Συμβούλιο της πόλης της Σεβαστούπολης θα συμβάλει στην εγκατάσταση από την ελληνική πλευρά στην Μπαλακλάβα της προτομής του εθνικού ήρωα της Ελλάδας Λάμπρου Κατσώνη, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της πόλης της Σεβαστούπολης (Σημ. ΠΣ – Ο Δήμαρχος Σεβαστούπολης) Βαλερύ Σαράτοβ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό Γεράσιμο Δάβαρη, ο οποίος πραγματοποίησε στη Σεβαστούπολη φιλική επίσκεψη. Στο πρόγραμμα «GITS - Σεβαστούπολη» εστάλη το ακόλουθο Δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της πόλης της Σεβαστούπολης.
Στην Μπαλακλάβα θα εγκατασταθεί προτομή του εθνικού ήρωα της Ελλάδας Λάμπρου Κατσώνη
«…
‘Δεν υπάρχει καλύτερη θέση, από τηBalaklava, για την εγκατάσταση της προτομής, ειδικά όταν αυτή η θέση συνδέεται ιστορικά με το όνομα αυτού του Έλληνα ήρωα’, είπε ο Πρόεδρο του Συμβουλίου της πόλης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Έλληνα φιλοξενούμενου στη Balaklave επί τόπου, όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση της προτομής.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι «αρχιτέκτονες της Σεβαστούπολης ανέπτυξαν ήδη το σχέδιο της εγκατάστασης στο ανάχωμα του μνημείου της Μπαλακλάβας, το οποίο αποτελείται από το βάθρο και την χάλκινη προτομή, η οποία έχει προετοιμασθεί ήδη από την ελληνική πλευρά και τώρα μελετάμε το θέμα της κατασκευής του βάθρου».
Η παρέμβαση στην επίλυση του ζητήματος της εγκατάστασης του μνημείου του αφιερωμένου στον Έλληνα ήρωα, κατά τον ισχυρισμό του επικεφαλής του Συμβουλίου της κωμόπολης, προκαλείται από το γεγονός ότι «…ακόμα από το Μάιο 2008, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης και παραμονής στη Σεβαστούπολη του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουκρανία Χάρη Δημητρίου, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση υποστήριξε την ιδέα της εγκατάστασης στην πόλη του μνημείου του Λάμπρου Κατσώνη, εντούτοις, μέχρι τώρα αυτή η ιδέα δεν πραγματοποιήθηκε, γεγονός που στενοχώρησε πολύ την ελληνική πλευρά, επομένως ο Δήμαρχος της πόλης προσπάθησε να βρεί τη λύση αυτού του ζητήματος…».
Ο Β. Σαράτοβ επίσης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόξενο συζητήθηκε το θέμα της καθιέρωσης των στενών φιλικών και πολιτιστικών σχέσεων με μια από τις ελληνικές πόλεις, που θα ήταν παράκτιες και παρόμοιες με τη Σεβαστούπολη.
Του Λάμπρου Κατσώνη - απελευθερωτή της Ελλάδας, του ευγενούς και θαρραλέου στρατιώτη, η ζωή και τα κατορθώματα αποτέλεσαν παράδειγμα για χιλιάδες Έλληνες πατριώτες, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν για να παλέψουν οι ίδιοι για την απελευθέρωση του ελληνικού εδάφους. Αυτός ο Έλληνας ήρωας έγραψε τη διαδρομή του, επίσης, στην ιστορία της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου 1768-1774, στο στολίσκο Aleksey Orlov, ο Λάμπρος συμμετείχε ενεργά στις στρατιωτικές ενέργειες του ρωσικού στόλου εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Μετά από την υπογραφή της ειρήνης του Κιουτσούκ-Καιναρτζί η Αικατερίνη ΙΙ πρότεινε στους υπό τους Οθωμανούς Έλληνες Χριστιανούς του Αρχιπελάγους, που επιθύμησαν να υπηρετήσουν στη Ρωσία, να μετακινηθούν στην Κριμαία. Ο Κατσώνης φθάνει στην Κριμαία με τους πρώτους τρεις χιλιάδες των Ελλήνων και εισηγείται γιά το Ελληνικό Σύνταγμα Πεζικού, που δημιουργείται από τον πρίγκιπα Grigoriy Potemkin, με σκοπό την επιτήρηση της ακτής της Χερσονήσου από τη Σεβαστούπολη μέχρι τη Θεοδοσία. Το 1784 γίνεται ο διοικητής του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβα, το οποίο υπήρξε η υποστήριξη της ρωσικής αυτοκρατορίας στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. Για το θάρρος του ανταμείφθηκε με το Παράσημο του Αγ. Γεωργίου IV Τάξεως.
© «[GITS] - Σεβαστούπολη».
…».
Πρόκειται να μιλήσουμε με τον Πρέσβη στο Κίεβο, για να οργανωθεί ειδική εκδρομή των Λεβαδέων και με εκδηλώσεις να συμμετάσχομε στον εορτασμό των αποκαλυπτηρίων.
Σας πληροφορούμε ότι είμαστε από τους εμπνευστές αυτής της κίνησης. Το Μάρτιο του 2006 στην Οδησσό συζητήσαμε το θέμα με τον τότε Πρόξενο κ. Δ. Μοσχόπουλο. Στη συνέχεια με ενέργειές μας κατασκευάστηκε η προτομή από τον καθηγητή ΕΜΠ κ. Γ. Καλακαλά και παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2007 στον Πρέσβη κ. Χ. Δημητρίου στο Κίεβο. Χρηματοδότες της προτομής το ΓΕΕΘΑ (12.000 Ευρώ), ο Σύλλογος Λεβαδέων « ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ» (1500 Ευρώ) και το Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ) με 1500 Ευρώ.
Σχετικά με τις εκδηλώσεις, τις οποίες προγραμματίζομε δυό χρόνια τώρα, ο συμπατριώτης μας Πέτρος Χουτζούμης έχει γράψει θεατρικό έργο για το Λ. Κατσώνη! Είναι ανάγκη να βρεθούν χορηγοί για να παιχθεί και στην Κριμαία.
Φιλικά
Πάνος Στάμου
Πρόεδρος Συλλόγου Λεβαδέων «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ»
& Γενικός Γραμματέας ΚΕΡΙΕ
3 σχόλια:
Να σημειώσω σχετικά με την άγνωστη σε μένα πληροφορία ότι ο κ. Πέτρος Χουτζούμης έχει γράψει θεατρικό έργο για τον Λάμπρο Κατσώνη ότι την ίδια ακριβώς προσπάθεια έχει ξεκινήσει και ο Βοιωτός ευρισκόμενος βέβαια στα πρώτα στάδια...
Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό για τον Λάμπρο Κατσώνη (όσον αφορά εμένα και όχι τον κ. Χουτζούμη ασφαλώς). :-)
ενδιαφέρον.Αναμένω
Θα έχει και σκηνές με τη Μεγάλη Αικατερίνη το θεατρικό σου Βοιωτέ; Αλλιώς δεν θα 'χει νόημα ;-)
Δημοσίευση σχολίου