Η συνέντευξη Παπανδρέου
Ηπιος και προσεκτικός εμφανίστηκε στη σημερινή εφόλης της ύλης συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Προφανώς ο στόχος ήταν μια καλή και μεστή παρουσία που να μην προκαλεί ή να τρομάζει τις κοινωνικές ομάδες των οποίων την υποστήριξη θα ζητήσει αργά ή γρήγορα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η σκέψη των αναλυτών και των συμβούλων του Παπανδρέου είναι ότι η κυβέρνηση καταρρέει από μόνη της άρα δεν χρειάζεται σπρώξιμο και υψηλούς τόνους που πιθανόν να αφυπνίσουν τον κομματικό πατριωτισμό και να οδηγήσουν σε συσπείρωση τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα πάντα με αυτή τη λογική, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός τους οφείλουν να πείσουν τους πολίτες για την αξιοπιστία της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που καταθέτουν ισορροπώντας και νεύοντας στους πολίτες που αρέσκονται στη διαμαρτυρία αλλά θέλουν και μια ουσιαστική και πρακτική κυβέρνηση, η οποία θα προσπαθήσει να επιλύσει τα χρονίζοντα προβλήματα της κοινωνίας.
Υπό αυτό το πρίσμα η παρουσία του Γεωργίου Παπανδρέου σήμερα στο Ι. Βελλίδης πέτυχε -σε επίπεδο επικοινωνίας- αρκετούς από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε το μεγάλο λάθος που θα οδηγούσε σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, ελίχθηκε ωραία στις ερωτήσεις για το κόστος εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματός του και χωρίς να δείξει ρεβανσιστής εμφανίστηκε συγκρατημένα αυστηρός έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ικανοποιώντας τους σκληρούς του ΠΑΣΟΚ χωρίς να τρομάζει τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Υπό αυτές τις συνθήκες μια τέτοια συνέντευξη, μια προσπάθεια αποφυγής παγίδων ουσιαστικά, δεν θα μπορούσε να είναι συναρπαστική: πράγματι, όπως φαντάζομαι θα δείξουν και οι μετρήσεις, η συνέντευξη Παπανδρέου ¨βεβαίως¨δεν καθήλωσε τους τηλεθεατές.
Η μονοτονία αυτή και μια αίσθηση ντεζαβί, αφού όλα αυτά περί οικονομίας, περικοπής δαπανών, διάθεση κονδυλίων για την Παιδεία και την Υγεία κ.λπ. ηχούν πολύ γνώριμα στα αυτιά και στα μάτια του πολίτη, ήταν οι αρνητικές πτυχές μιας εν τέλει καλής συνέντευξης του Γιώργου Παπανδρέου σε μια εξαιρετικά δύσκολη για το κομματικό σύστημα συγκυρία.
10 σχόλια:
φιλοι να θυμαστε αυτο οτι θα ειναι ο πρωτος πρωθυπουργος που θα ανεβασει τα ποσοστα του στη δευτερη εκλογη του πραγματι εδωσε οραμα σε ολους μας και επειδι οτι λεει το κανει για αυτο θα πετυχει αυτο που λεω καλως ο σχωλιασμος βοιωτε που κανεις αν σκεφτει κανεις οτι γινεται απο εναν fan του κωστακη.....τωρα με τη ντορα θα εισαι η με το σαμαρα....
Νομίζω ότι το έκανε και ο Σημίτης ανώνυμε. 38,5% το 96 και 44,2% το 2000.
Εχω ξαναγράψει ότι είναι άσκοπες οι προσπάθειες να μου βάλετε ταμπέλες. Γράφω ό,τι βλέπω και γνωρίζω χωρίς να διακρίνω κόμματα και προσωπα.
ΒΙΩΤΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΒΛΕΠΩ Η ΛΕΒΑΔΙΑΚΑΡΑΣΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ 1-0.ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ, ΑΣ ΜΗΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΣΚΟΝΤΑΨΟΥΝ . ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΛΙΣΜΟΣ .ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΑΠΝΔΡΕΟΥ ,ΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΚΑΦΑΝΤΖΗ ΗΤΑΝ...ΚΑΛΗ .ΜΕ ΜΟΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΤΙ ΑΝΕΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ « ότι μίλησε με τον μακαριώτατο Χριστόδουλο για την περιουσία;»
πατρο αλλιως για το σημιτη ναξιε και εγω με τη περιουσια σου δεξιο θα ημουν
ΕΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ
Χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρική ορολογία, που είναι και της μόδας, θα έλεγα ότι ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε πάση θυσία να αποφύγει ένα αυτογκόλ κλωτσώντας τη μπάλα στην εξέδρα! Για το μεν ποδόσφαιρο αυτή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τακτική, στην πολιτική όμως νομίζω πως είναι ολέθρια.
Εξαρτάται από τη συγκυρία μέτοικε. Κάποτε και η σύνεση-μετριοπάθεια αποδίδει στην πολιτική.
Νάξιε,
πράγματι οι πασόκοι που κάνουν σαν τη χήρα στο κρεβάτι μετά την καλή εμφάνιση του ΓΑΠ δημιουργούν πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να μην ισχύει για όλους αλλά αυτή η αδημονία αρπαγής της κουτάλας μόνο καλό πρόσωπο δεν δείχνει στους ψηφοφόρους...
Άλλο πράγμα η σύνεση κι η μετριοπάθεια, άλλο πράγμα η αοριστολογία κι η απουσία πολιτικού λόγου.
Αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα μέτοικε.
Ο πολιτικός λόγος είναι πλέον επικοινωνία πράγμα που αφενός δείχνει τα όρια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αφετέρου εξαρτάται κατά 80% από το επίπεδο του δέκτη -στην προκειμένη περίπτωση των πολιτών. Και το επίπεδο αυτό δεν είναι υψηλό.
Δημοσίευση σχολίου