Πέθανε ο γάλλος μεσαιωνολόγος Ζακ Λε Γκοφ
Ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς της εποχής μας
"HADJ PHOTOGRAPHE" "ILE DE FRANCE" FRANCE PARIS "LE GOFF JACQUES SEUL" "CHEZ LUI ATTITUDE" "SEANCE DE POSE" "POSANT ATTITUDE" "HISTORIEN FONCTION" "ASSIS ATTITUDE" "IMAGE NUMERISEE" BUREAU
Ο κορυφαίος γάλλος μεσαιωνολόγος Ζακ Λε Γκοφ, ένας από τους πλέον σημαντικούς και πολυγραφότατους ιστορικούς του καιρού μας, πέθανε την Τρίτη 1 Απριλίου στο Παρίσι όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω της εφημερίδας «Le Monde». Ήταν 90 ετών.
Ο Ζακ Λε Γκοφ, επίγονος του Μαρκ Μπλοχ, αναδείχθηκε σε έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του ρεύματος της «Νέας Ιστορίας» (Nouvelle Histoire). Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 υπήρξε συνδιευθυντής και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περίφημου περιοδικού «Annales» το οποίο ανέδειξε και προώθησε την πολιτισμική ιστορία.
Το τεράστιο έργο του Ζακ Λε Γκοφ επέφερε μια πραγματική τομή, μια συνολική αναθεώρηση των απόψεων μας για τον δυτικό μεσαίωνα, ανέτρεψε την παραδεδεγμένη εικόνα μιας εποχής ακραιφνώς σκοτεινής ή οπισθοδρομικής και υπέδειξε ότι σε αυτήν έχει της ρίζες της η νεωτερική εποχή και η σύγχρονη Ευρώπη.
Γεννήθηκε στη Τουλόν το 1924 και σπούδασε (εκτός Γαλλίας) στην Οξφόρδη και την Πράγα. Αποφοίτησε από την Ecole Normale Superieure. Το 1962 έγινε διευθυντής σπουδών και από το 1972-1975 πρόεδρος του 6ου τμήματος της Ecole Pratique des Hautes Etudes που είχε ιδρυθεί λίγα χρόνια πριν από τον Φερνάντ Μπροντέλ τον οποίο μάλιστα και διαδέχθηκε.
Από το 1975 ως το 1977 διετέλεσε πρόεδρος της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (Ecole Pratique des Hautes Etudes en Sciences Sociales) που διαδέχθηκε το 6o τμήμα. Ο Ζακ Λε Γκοφ ανανέωσε με τρόπο συστηματικό τη μεσαιωνική ιστορία της Δύσης με τη συνδρομή των κοινωνικών επιστημών, πρωτίστως της ανθρωπολογίας.
Ο Ζακ Λε Γκοφ δημιούργησε και κατέστησε δημοφιλή μια καινούργια αντίληψη για τον δυτικό μεσαίωνα, πιο σύνθετη και ταυτοχρόνως πιο ελκυστική για τους μη ειδικούς. Ήταν ο πρώτος που συγκρότησε μια συνολική ιστορία τόσο της μεσαιωνικής πόλης όσο και των μεσαιωνικών νοοτροπιών, χρησιμοποιώντας και πηγές που εθεωρούντο ακόμη περιθωριακές όπως η λογοτεχνία, οι θρύλοι ή οι τελετουργίες.
Αριστερός και ευρωπαϊστής ο ίδιος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή της σχολικής αντίληψης για τη διδασκαλία της ιστορίας και στην εκλαϊκευση της ιστορικής γνώσης μέσα από την τηλεόραση και τα έντυπα.
Ο Ζακ Λε Γκοφ ήταν μάλιστα ο επιστημονικός συνεργάτης του σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό στην επιτυχημένη ταινία «Το όνομα του ρόδου» (βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο).
Πολλά σημαντικά βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ αυτών: «Ο πολιτισμός της μεσαιωνικής Δύσης» (Βάνιας, 1993), «Για έναν άλλο μεσαίωνα» (Ελληνική Γράμματα, 1994), «Η Ευρώπη» (Ελληνικά Γράμματα, 1997), «Ιστορία και μνήμη» (Νεφέλη, 1998), «Οι διανοούμενοι στο μεσαίωνα» (Κέδρος, 2002), «Το πουγκί και η ζωή» (Κέδρος, 2004), «Ήρωες και θαυμαστά του Μεσαίωνα» (Κέδρος, 2005), «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα» (Πόλις, 2006), «Το φαντασιακό στο Μεσαίωνα» (Κέδρος, 2008).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου