Κτήμα Τσέλεπου στην Κάβα Τσόγκας και 40 φωτογραφίες
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
Μια πολύ όμορφη και ζεστή βραδιά για την παρουσίαση κρασιού
από το Κτήμα Τσέλεπου διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η γνωστή Κάβα Τσόγκας
στη Λιβαδειά. Μπροστά σε δεκάδες προσκεκλημένους και φίλους του κρασιού, ο Γ. Τσέλεπος
ανέλυσε εμπεριστατωμένα το αλφαβητάρι των οίνων και τα μυστικά της τέχνης της οινοποιίας,
της οινογνωσίας, δηλαδή την τέχνη του ευ ζην, με αφορμή τα κρασιά που παράγονται
στο Κτήμα Τσέλεπου στην Πελοπόννησο.
Το Κτήμα Τσέλεπου βρίσκεται στις παρυφές του Πάρνωνα, όπου
οι εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας. Ο
κ. Τσέλεπος σπούδασε οινολογία στο πανεπιστήμιο της Ντιζόν, απ’ όπου αποφοίτησε
το 1979. Αφού εργάστηκε για δύο χρόνια σε οινοποιεία της Βουργουνδίας, εγκαταστάθηκε
το 1981 στη Μαντίνεια και έκτοτε ασχολείται επί τριάντα δύο συναπτά έτη με το
πελοποννησιακό κρασί. Αργότερα αγοράστηκε το κτήμα Δρυόπη στο Κούτσι Νεμέας και
σήμερα το Κτήμα Τσέλεπου αναπτύσσεται σε τετρακόσια στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα
και εκατόν πενήντα στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών. Η απόδοση του οινοποιείου
έχει αυξηθεί σταδιακά και η παραγωγή έφτασε τις 350.000 φιάλες ετησίως, με ένα 40%
να κατευθύνεται στις αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της
Γερμανίας, της Κύπρου, του Βελγίου και της Μεγάλης Βρετανίας.
Μιλώντας προς τη viotia, ο κ. Τσέλεπος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη
ζεστασιά, την προσέλευση, αλλά και τη γνώση των Λιβαδειτών γύρω από το κρασί -
και για την ακρίβεια γύρω από το καλό κρασί. Επίσης, ο κ. Τσέλεπος έμεινε
εντυπωσιασμένος από την -υπό την εποπτεία
της κας Τσόγκα- γευστική ποικιλία που συνόδευε τη βραδιά. Ήταν πραγματικά
απολαυστικά τα κρύα πιάτα που πλαισίωσαν τους οίνους του Κτήματος Τσέλεπου, τόσο
σε έμπνευση όσο και σε γεύση και ποικιλία.
Μια σύντομη απαρίθμηση –με κίνδυνο να ξεχάσω κάτι- θα
επιχειρήσω εδώ: υπήρχαν σε αφθονία κροκέτες με μελιτζάνα, καστανοκεφτέδες,
καναπεδάκια με τυροκαυτερή, καναπεδάκια πατέ μελιτζάνας με ατζούγια, παστουρμαδόπιτα,
ντοματόπιτα, καναπεδάκια σολομού, τάρτα κίτρινης κολοκύθας με σύγκλινο, δαμάσκηνα
γεμιστά με κιμά, σπανακόπιτα και τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο, δαμάσκηνα με
ροκφόρ, καρύδι και μπέικον, μπαλάκια τυρί με ξινομυζήθρα και άνηθο, σύκα με
βασιλικό και προσούτο, τυροπιτάκια με κίτρινη κολοκύθα, ελαιόψωμο καβουρμάς, τάρτα
με ροκφόρ και καραμελωμένα κρεμμύδια, αχλάδια με προσούτο και παρμεζάνα.
Η βραδιά έκλεισε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με θετική διάθεση
και ζεστά χαμόγελα, που τόσο μας έχουν λείψει τον τελευταίο καιρό.
Δείτε το φωτορεπορτάζ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου