Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η 4η Εκδήλωση Διαλόγου Κοινωνικών Εταίρων στην Αλουμίνιον Α.Ε.

Μετά από πρωτοβουλία-πρόσκληση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., πραγματοποιήθηκε την 15/11/2013, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, για 4η συνεχόμενη χρονιά η ημερίδα ανοιχτού διαλόγου με τους Κοινωνικούς Εταίρους, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετιζόμενα με τις πολιτικές και δράσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας και κατ’ επέκταση της αρμονικής της συνύπαρξης με την τοπική της κοινότητα.



Η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συμμετείχαν 50 εκπρόσωποι από διαφορετικές ομάδες Κοινωνικών Εταίρων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών Συλλόγων και ΜΚΟ, της Εκκλησίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας, του ΣΕΒ, του Σωματείου Εργαζομένων, προμηθευτών και συνεργατών, καθώς και εκπρόσωποι Διεθνών πρακτορείων, εθνικών και τοπικών ΜΜΕ.



Η διοίκηση της εταιρείας, δεδομένου ότι πρόκειται για τη 4η χρονιά υλοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, προχώρησε σε πιο στοχευμένες παρουσιάσεις συγκεκριμένων θεμάτων ΕΚΕ στα οποία εστιάζει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και τα οποία απασχολούν τους Κοινωνικούς Εταίρους της. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την περιβαλλοντική επίδοση της εταιρείας το 2012, τη σταθεροποίηση που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ασφάλειας και την κατάταξη της εταιρείας που ξεπερνά το Μ.Ο. επίδοσης του συνόλου των εργοστασίων αλουμινίου παγκοσμίως και τις επενδύσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς για την ανάπτυξη εφαρμογών αξιοποίησης των Καταλοίπων Βωξίτη. Εκτενώς συζητήθηκε το Κοινωνικό Αποτύπωμα της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή, η πολιτική προσλήψεων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και η προσφορά εργασίας στην περιφέρεια Βοιωτίας, καθώς και η πορεία του προγράμματος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», προκειμένου να γίνουν αντιληπτές, από τους Κοινωνικούς Εταίρους της, οι δύσκολες διεθνείς και εγχώριες συνθήκες που αντιμετωπίζει η εταιρεία και ευρύτερα ο ευρωπαϊκός κλάδος αλουμινίου.



Αντίστοιχα, έντονο ήταν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για διάδραση με την εταιρεία, καθώς διατυπώθηκαν περισσότερες από κάθε φορά ερωτήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις για από κοινού ανάληψη δράσεων. Οι περισσότερες προτάσεις έγιναν από τους εκπροσώπους των όμορων Δήμων και της Περιφέρειας, οι οποίοι πρότειναν τη συνεργασία της εταιρείας με την τοπική αυτοδιοίκηση για την επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών ρύπων που έχουν τεθεί στους Δήμους από την Ε.Ε., για την κατάρτιση ενός στοχευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών, για την αναδάσωση περιοχής του Διστόμου που έχει αποτεφρωθεί μετά από πυρκαγιά και για τη δημιουργία ενημερωτικής καμπάνιας επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων της περιοχής, προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες απορρόφησης τους στην τοπική επαγγελματική αγορά.



Τέλος, για πρώτη φορά διεξήχθη και μια προσπάθειας καταγραφής του βαθμού σημαντικότητας των θεμάτων που η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ θέτει προς συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους της, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η διαδικασία ανοιχτού διαλόγου, ενώ η εταιρεία δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις που έγιναν και να υιοθετήσει όσες συνάδουν με τη στρατηγική ΕΚΕ της και τους στόχους που έχουν οριστεί για το 2014.



Για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ως θεωρία και δράση, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη δυναμική της και συμβαδίζει άρρηκτα με τις αρχές της Εταιρικής Υπευθυνότητας και της Αειφόρου Ανάπτυξης του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αναγνωρίζοντας ότι η εταιρική υπευθυνότητα και η πορεία προς το στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης αποτελεί μια συλλογική ευθύνη που απαιτεί τη σύγκλιση και τη συνεργασία όλων (πολιτείας, επιχειρήσεων, κοινωνίας των πολιτών), ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και πρότυπα Ε.Κ.Ε. που αποτελούν σημείο αναφοράς για τη βελτίωση και προώθηση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνεισφοράς, όπως το Οικουμενικό σύμφωνο του ΟΗΕ (Global Compact), το οποίο έχει προσυπογράψει και συμμετέχει από το 2008 και το Διεθνή Οργανισμό Global Reporting Initiative, του οποίου τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη δημιουργία του Κοινωνικού του Απολογισμού έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει από το 2008. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η συμμετοχή στην ετήσια έρευνα ESG (Environment, Social and Governance) Bloomberg Survey, της οποίας τα αποτελέσματα για το 2012, έφεραν τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στην πρώτη θέση της συνολικής επίδοσης, ανάμεσα στις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν, και στην 9η σε παγκόσμιο επίπεδο.
































Δεν υπάρχουν σχόλια: