Τι είδα με τον Πάνο Καμμένο στο Δίστομο και 85 φωτογραφίες
Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/Εκδότης περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
Την προηγούμενη Κυριακή στο μαρτυρικό Δίστομο ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος Ανεξάρτητοι Ελληνες εκπλήσσοντας τα ΜΜΕ για τη δυνατότητα συγκέντρωσης εκατοντάδων πολιτών –παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες- από κάθε γωνιά της χώρας (δείτε http://www.viotia.blogspot.com/2012/03/blog-post_5645.html).
Η καταγραφή των εντυπώσεων από την ιδρυτική διακήρυξη που παρουσίασε ο Καμμένος στο Δίστομο βρίσκεται πλέον στην ασφαλή χρονική απόσταση, ώστε να γίνει με νηφαλιότητα, σύνεση αλλά και σαφήνεια.
Η γέννηση ενός κινήματος
Από την άποψη αυτή, θα το πω απερίφραστα: Εχω την αίσθηση - πολιτική αίσθηση η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν έχει διαψευστεί- ότι στις 11 Μαρτίου στο Δίστομο γεννήθηκε ένα πολιτικό κίνημα. Ακριβέστερα με την ομιλία Καμμένου στη βοιωτική κωμόπολη κατέστη σαφές ότι υπάρχει κενός πολιτικός χώρος για ένα κίνημα που να συνδυάζει την εθνική αξιοπρέπεια με την ελεύθερη αγορά και την απόδοση δικαιοσύνης με την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Παρότι σε πολλούς φαίνεται τρομακτική ακόμη και η λέξη, ως πολιτικό κίνημα περιγράφεται η πολιτική εκείνη δομή που -συνδέοντάς το με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί- υιοθετεί και οργανώνει το ισχυρό συλλογικό αίτημα για μια θεμελιακή αλλαγή των καθιερωμένων σχέσεων εκπροσώπησης και θεσμών. Το πολιτικό κίνημα διεκδικεί τον ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού και κομματικού συστήματος και μάλιστα ως αποτέλεσμα συνειδητής δράσης των μελών του προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώκει δηλαδή τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου σε δεδομένη εκλογική επικράτεια.
Εκλαμβάνεται εξάλλου ως δεδομένο ότι η βαθιά κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που εξελίσσεται στην Ελλάδα από το 2010 προσφέρει ισχυρή βάση για την ανάδυση νέων πολιτικών δυνάμεων, κινημάτων και κομμάτων, καθώς ριζοσπαστικοποιούνται μεγάλες μάζες ψηφοφόρων από το δεξιό αλλά και από το αριστερό τόξο του εκλογικού σώματος. Από την άλλη πλευρά, αυτή καθαυτήν η συγκρότηση κινημάτων ή κομμάτων δεν αποτελεί εγγύηση για την ουσιαστική αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου παρά μόνο υπό ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις.
Ο Πάνος Καμμένος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες φαίνεται ότι συγκεντρώνει πολλές από αυτές, καθώς από την ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται να κατανοεί και να υπηρετεί το αυτονόητο αλλά και επείγον αίτημα της πολυαναμενόμενης «νέας μεταπολίτευσης». Αυτή είναι η θεσμική επανάσταση που υπόσχεται, αυτό είναι το αίτημα που επαπειλεί να διαρρήξει το πολιτικό πλαίσιο του καθεστώτος: Η "νέα μεταπολίτευση".
Σε τι συνίσταται η νέα μεταπολίτευση; Πρακτικά πρόκειται για μια νέα πολιτική και θεσμική οργάνωση του κράτους, της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας με τρόπο που να αντιπροσωπεύει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και συμφέροντα τα οποία αρθρώνονται γύρω από απλά, κατανοητά και δυναμικά αιτήματα. Αυτά τα αιτήματα που θα επαναλάβω εν συντομία αποτελούν ένα ρεαλιστικό πλέγμα ιδεών και προτάσεων που έχει ισχυρές πιθανότητες να εξαιρέσει τους Ανεξάρτητους Ελληνες από τη γενικευμένη απαξία προς την πολιτική.
Η απόδοση δικαιοσύνης και η άρση κάθε ασυλίας των υπουργών, βουλευτών και αξιωματούχων αποτελεί πάνδημο αίτημα και πρώτο στόχο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η διαφύλαξη με κάθε μέσον της εθνικής κυριαρχίας που υποσχέθηκε ο Πάνος Καμμένος αποκτά βαρύνουσα σημασία σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο κοινό που προτάσσει το εθνικό του κοινωνικού –διαισθανόμενο ίσως ότι -εκτός από την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας- η περιοχή της Μέσης Ανατολής και η διεθνής αστάθεια εγκυμονούν στρατηγικούς κινδύνους που προκύπτουν από την πολύπλευρη αδυναμία της Ελλάδας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς εκφέρεται από το Δίστομο έχει ειδική σημασία. Η ακύρωση του Μνημονίου τέλος επιστεγάζει την φυσιογνωμία του κινήματος με τρόπο που να καθιστά ξεκάθαρο κυρίως ποιοι είναι οι αντίπαλοί του στην πολιτική κονίστρα.
Αυτές οι βασικές αρχές συγκροτούν το πρόταγμα ενός πραγματικού πολιτικού κινήματος καθώς είναι ανατρεπτικές του πολιτiκού κατεστημένου, καινοτόμες, ριζοσπαστικές και σαφείς.
Ο Πάνος Καμμένος στο Μουσείο
Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος στο Δίστομο εμφανίστηκε πειστικός, συγκροτημένος και προετοιμασμένος. Οι ρητορικές toy ικανότητες είναι επαρκείς και οι πολιτικές του ιδέες λεπτοδουλεμένες, σοβαρές και ισορροπημένες παρά τις όποιες αναγκαίες συναισθηματικές υπερβολές και εξάρσεις. Επιπλέον, όταν μετά την ομιλία του ο Καμμένος εξήλθε στην αυλή του Δημαρχείου και υπό το δριμύ ψύχος της ορεινής Ρούμελης έδειξε αντανακλαστικά λαϊκού ηγέτη, καθώς συγχρωτίστηκε άνετα με το πλήθος των πολιτών που με αναπεπταμένη την ελληνική σημαία τον επευφημούσε ψάλλοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και τον Εθνικό Υμνο και συνομίλησε αρκετή ώρα μαζί τους.
Στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον δήμαρχο ΔΑΑ κ. Ιωάννη Πατσαντάρα, τη βουλευτή κ. Ελενα Κουντουρά και τον Ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο ξεναγήθηκε από την κ. Εφη Κίνια στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ακριβείς συνθήκες του ναζιστικού εγκλήματος στο Δίστομο. Εκεί πλησίασε τον κ. Καμμένο ο μικρός Χρήστος Θεοδοσίου που του έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Οι άνθρωποι που έσπευσαν στο Δίστομο το παγωμένο πρωινό της προηγούμενης Κυριακής για να ακούσουν την ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελούσαν μια μικρογραφία του εκλογικού σώματος καθώς εκπροσωπούνταν όλες οι ηλικίες και οι κοινωνικές τάξεις, ενώ οι γυναίκες -αν και λιγότερες- έδειχναν περισσότερο ενθουσιασμό. Υπήρχε παλμός, πίστη, προσδοκία και αισιοδοξία.
Αρκετοί από αυτούς τους απλούς πολίτες που παρέστησαν στην παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχαν καταφθάσει από τα νησιά και κυρίως από τα Δωδεκάνησα. Στην προσπάθεια για τη λύση του μικρού αυτού μυστηρίου μιας οιονεί υπερεκπροσώπησης νησιωτών ο δήμαρχος ΔΑΑ κ. Πατσαντάρας με διαβεβαίωσε ότι όταν ο κ. Καμμένος διατελούσε υφυπουργός Ναυτιλίας «πετούσε» σχεδόν καθημερινά με ελικόπτερο στα νησιά μας, καθώς εκείνη την εποχή εμφανιζόταν σημαντικό πρόβλημα με τις συνεχείς και προκλητικές παραβιάσεις και παραβάσεις τουρκικών αεροσκαφών στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Ο Ιωάννης Πατσαντάρας υπηρετούσε ως υπαρχηγός ΓΕΑ την περίοδο υφυπουργίας του και γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι ο Καμμένος χαίρει υψηλής εκτίμησης μεταξύ των πολιτών στις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου.
Κίνδυνοι και προοπτικές για τους Ανεξάρτητους Ελληνες
Η αίσθηση ότι ένα πολιτικό κίνημα γεννήθηκε στο Δίστομο την 11 Μαρτίου επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις στο βαθμό που μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες –είναι πάντως ενδεικτικές. Και καθώς πληθαίνουν οι φήμες για συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον Βασίλειο Μαρκεζίνη –μια κίνηση που οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι θα αποτελέσει ματ στην πολιτική σκακιέρα και καταλύτη για διψήφιες επιδόσεις στην κάλπη- είναι ενδιαφέρον να εγκύψουμε στις συνθήκες που είναι αναγκαίες και ικανές για την επιτυχία του αρτιγέννητου κινήματος αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια καλλιεργημένη επί χρόνια υπερεπαναστατικότητα, απότοκος ενός καταστροφικού λαϊκισμού με τον οποίο γαλουχήθηκε μεταπολιτευτικά το εκλογικό σώμα.
Εκκινώντας από ακριβώς αυτούς τους κινδύνους είναι φανερό ότι κεντρικό ζήτημα για τους Ανεξάρτητους Ελληνες συνιστά η πολιτική των προεκλογικών συμμαχιών, υπό το άγχος της εκλογικής νομοθεσίας. Όπως προσφυώς ειπώθηκε, «To “Όχι στο Μνημόνιο” δεν συγκροτεί ιδεολογία». Από την άποψη αυτή δεν είναι δυνατόν λόγου χάριν να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση στη βάση της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας με πολιτικούς χώρους που δεν περιλαμβάνουν στις κατηγορίες και στα εργαλεία ανάλυσής τους το Εθνος –είναι δεδομένο ότι τέτοιου είδους ευκαιριακές συσσωματώσεις θα καταρρεύσουν στην πρώτη διαφωνία. Επιπλέον όσον αφορά στα στελέχη και τους υποψηφίους βουλευτές, η νέα Ελλάδα που υπόσχεται ο Πάνος Καμμένος είναι σίγουρο ότι δεν οικοδομείται με παλαιά υλικά, από πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμμένους…
Οι ευκαιρίες που διανοίγονται μετά την αρχική ανταπόκριση της κοινωνίας στο μήνυμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι μεγάλες αλλά απαιτείται διάρκεια και -όσο κι αν ακούγεται ντεμοντέ- αγώνας. Είναι εξάλλου γνωστοί οι εκ των ων ουκ άνευ όροι επιτυχίας και μακροημέρευσης ενός πολιτικού σχηματισμού με κινηματική μορφή, κυρίως σε περιόδους κρίσης. Απαιτείται ισχυρή πολιτική ηγεσία, μια νέα αφήγηση που να προτάσσει καινοτόμες ιδέες και ριζικές τομές. Και ασφαλώς ένα συγκροτημένο, ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανωτικό σχήμα που -χωρίς να αφίσταται των κινηματικών διαδικασιών όπως έχουν καθιερωθεί στους Ανεξάρτητους Ελληνες μέσω διαδικτύου- να υλοποιεί τις σκληρές αποφάσεις και να πραγματώνει τις αγαθές προθέσεις δίχως να προσφεύγει σε ουτοπικές αναγνώσεις της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας.
Δεν είναι εύκολο…Σκεφτείτε το.
Δείτε εδώ το πλούσιο φωτορεπορτάζ.
http://viotiarecords.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html
http://viotiarecords.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html
21 σχόλια:
μεγάλη πένα για ένα μεγάλο κίνημα, συγχαρητήρια!
Εξαιρετική παρουσίαση του γεγονότος.
Άριστο το άρθρο και το ρεπορτάζ. Και πολύ κατατοπιστικό και διαφωτιστικό για το κίνημα "Ανεξάρτητοι Έλληνες".
Μπράβο ,
γιατί πολλά ακούμε θετικά και αρνητικά αλλά όχι και έγκυρα.
Αν ο Π. Καμμένος βάλει τους κλέφτες φυλακή όπως υπόσχεται θα βαρεθεί να κυβερνάει.
Κε Λάμπρου,
στο κείμενο σας μας περιγράφετε εξαιρετικά για το πως ένα νέο κίνημα γεννήθηκε.
Εγώ όμως συνεχίζω να έχω κάποιες απορίες:
Μπορεί να γεννηθεί κάτι νέο από το παλιό, γιατί μου φαίνεται ότι ξεχνάν κάποιοι πως ο Πάνος Καμμένος ήταν βουλευτής ενός από τα 2 μεγάλα κόμματα όπως καλούνται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια και συνδιαμόρφωσε το σημερινό πολιτικό σύστημα;
Πως μπορεί κάποιος ο οποίος ακόμη δεν μας έχει πείσει για την σχέση του με τα γεγονότα του Χρηματιστηρίου του 1999-2000 να μας λέει ότι θα καταδικάσει τους κλέφτες και θα τους φυλακίσει;
Ωραίες οι υποσχέσεις για την άρνηση του δημόσιου χρέους, όμως μετά τι και κυριότερα πως θα το επιτύχει ενώ γνωρίζει ότι η απόδειξη ότι το χρέος μας είναι απεχθές υποκρύπτει μια λογική χρεοκοπίας και απομόνωσης τελικά από τις αγορές;
Τα περισσότερα από αυτά, μας τα λέει και η αριστερά οπότε γεννάται κ' άλλο ένα ερώτημα γιατί να ψηφίσεις τον Καμμένο κ' όχι ένα αριστερό κόμμα (δεν υποστηρίζω ότι την δεδομένη στιγμή η αριστερά έχει την απάντηση στα προβλήματα της χώρας);
Η δημαγωγία είναι επικίνδυνη κι δηλώνει ότι ορισμένα άτομα είναι ανεύθυνα. Αν τα παραπάνω ερωτήματα ίσως δεν πείθουν για την λαϊκιστική συμπεριφορά του Καμμένου, η οποία πηγάζει από την Μεταπολιτευτική νοοτροπία χειρισμού καταστάσεων και με την οποία σίγουρα δεν χτίζεις μια Νέα Μεταπολίτευση, ένα γεγονός μπορεί να μας πείσει: ο χώρος που επιλέχθηκε να γίνει η παρουσίαση του νέου κόμματος. Κι αυτό γιατί καμιά παράταξη, κανενός χρώματος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί για μικροκομματικά οφέλη κομμάτια της ιστορίας του τόπου που ακόμη και σήμερα ξυπνούν μνήμες θλίψης. Ναι, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι σημαντικό εθνικό θέμα όχι τόσο για το χρηματικό ποσό αλλά για την δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων από τις θηριωδίες των ναζί. Αυτό όμως δεν γίνεται με τα λόγια - τόσα χρόνια βουλευτής ο Καμμένος δεν μίλησε ποτέ ξανά για το θέμα αυτό - ούτε με το να φωτογραφίζεσαι σ' έναν κατά τ' άλλα ιερό χώρο όπου κάποιοι άνθρωποι μέχρι σήμερα θρηνούν δικούς τους ανθρώπους!
Με εκτίμηση,
Μαρία Παπαλουκά
Από το τελευταίο σχόλιο γεννιούνται επίσης μερικές απορίες :
ψηφίζουμε με βάση την προϊστορία των πολιτικών προσώπων στην πολιτική ζωή του τόπου ή με βάση τη στάση τους στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία; Αν το κριτήριο είναι το δεύτερο, τότε ο Π. Καμμένος υπήρξε συνεπής και σταθερός στις θέσεις του από το πρώτο Μνημόνιο ως σήμερα και αυτό αναγνωρίζουν οι πολίτες σε μια εποχή που οι πιρουέτες είναι πολύ της μόδας.
Αλλά και με βάση το πρώτο, τότε το σχόλιο δεν λύνει την εξόφθαλμη αντίφαση του, ότι και ο κ. Σαμαράς έχει μακρά πολιτική διαδρομή στη ΝΔ, υπουργός εξωτερικών σε νεότατη ηλικία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κλπ , μην τα αναφέρω όλα, οπότε πράγματι πως γίνεται να εκφράσει το νέο ένας τόσο "παλιός" πολιτικός;
Επίσης, αποχώρησε από την ΝΔ και όταν για συνειδησιακούς λόγους (π (Σκοπιανό) διαφώνησε ριζικά. Το ίδιο δικαίωμα έχει κάθε πολιτικό πρόσωπο άρα και ο κ.Καμμένος, δεδομένου ότι η συνείδηση και ο πατριωτισμός δεν είναι "προνόμιο" κανενός και μάλιστα πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι η πυξίδα κάθε πολιτικού προσώπου.
τα σπάει το άρθρο
Ανώνυμε 5.45 μμ,
το παρελθόν είναι πυξίδα για το μέλλον. Απ' αυτό διδάσκεσαι και προχωράς στο μέλλον, αποφεύγοντας να κάνεις τα ίδια λάθη. Προσωπικά πιστεύω πως ναι πρέπει οι πολιτικοί να κρίνονται και από το παρελθόν τους γιατί αλλιώς είναι σαν να τους δίνουμε συγχωροχάρτι και την ευκαιρία να πράξουν τα ίδια.
Το παλιός πολιτικός το ανέφερα, όχι ακριβώς έτσι βέβαια, γιατί ο Πάνος Καμμένος έχει υιοθετήσει το προφιλ του νέου πολιτικού προσώπου! Στις περισσότερες δηλώσεις του εμφανίζεται σαν να μην ήταν βουλευτής τόσα χρόνια. Τον κατηγορώ ως ανεύθυνο καθώς χρησιμοποιεί την τωρινή κρίση και σύγχυση σαν Κολυμβήθρα του Σιλωάμ (κι άλλοι βέβαια αρέσκονται σ'αυτό). Εγώ λέω ότι στην πολιτική δεν υπάρχει παρθενογένεση απλά.
Τώρα το κεφάλαιο Σαμαράς και η αναπόφευκτη σύγκριση του μ' όσους έχουν φύγει από την ΝΔ συμπεριλαμβανομένου και του Καμμένου: Η βασική διαφορά του με το σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι ότι δεν αρνήθηκε το παρελθόν του, ούτε παρουσιάζεται σαν Μεσσίας. Ο ίδιος σε δήλωση του πρόσφατα είπε: "Ξέρετε ποιος είμαι και από που προέρχομαι", δείχνοντας ότι δεν "φοβάται" το παρελθόν του. Επίσης "το παλιό" στην προηγούμενη απάντηση μου δεν σχετίζεται μόνο με τον χρόνο ύπαρξης στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στις ιδέες. Όπως θα είδες λέω ότι όταν εκπροσωπείς το παλιό Μεταπολιτευτικό μοντέλο και το δηλώνεις με πράξεις σου δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο. Αυτό δεν συμβαίνει με τον Σαμαρά, γιατί όσοι τον ξέρουν ήδη από τα νεαρά χρόνια του και από τις πρώτες ομιλίες του μιλούσε πχ για μείωση των βουλευτών σε 200. Ιδέα από παλιό πολιτικό που τότε φαινόταν ουτοπική και σήμερα σφάζονται στην ποδιά της πολλά κόμματα.
Συνεχίζω με το κεφάλαιο Πολ.Αν. και Σκοπιανό: Πράγματι ο Αντώνης Σαμαράς το 1992 αποχώρησε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ζήτημα ΠΓΔΜ. Όμως όπως ίσως θα γνωρίζετε εκτός από διαφωνία για την ονομασία, στην ιστορία καταγράφηκαν οι θέσεις του ως "τα 7 σημεία" για το Σκοπιανό. Ο χρόνος δημιουργίας την Πολ. Αν. κρίνεται εκ των υστέρων σωστός από τα ποσοστά τα οποία έλαβε εκλέγοντας αρχικά 10 βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και αργότερα και Ευρωβουλευτές. Είναι φανερό ότι ίσχυσε το εξής: δημιουργία νέου πολιτικού φορέα γιατί οι υπάρχοντες δεν εξέφραζαν το λαό. Θα θυμάστε δε ότι πχ το κόμμα Αβραμόπουλου δεν είχε την ίδια επιτυχία όπως και του Βορίδη. Ας έρθουμε στο σήμερα λοιπόν. Αν δεχτώ την σκέψη ότι ο Αντ. Σαμαράς έδειξε τον δρόμο το 1993 για την δημιουργία νέου κόμματος από κάθε διαφωνούντα πρέπει να δεχτείτε ότι εκείνος όπως προανέφερα είχε προτάσεις. Σήμερα κάποιο από τα νέα κόμματα που εντάσσονται στην ευρύτερη κεντροδεξιά έχει; Δεν νομίζω. Πάντως με χαρά περιμένω ν' ακούσω οποιαδήποτε πρόταση συγκεκριμένη και κρίνω. Πρόταση όμως όχι μόνο θα κάνω αυτό χωρίς να λέω πως.
Καταλήγοντας θα συμφωνήσω με το τελευταίο που λέτε. Ο πατριωτισμός πράγματι δεν είναι "προνόμιο" ορισμένων αλλά επιμένω ότι δεν επιδεικνύεται μέσα από κινήσεις φτηνού εντυπωσιασμού.
Μαρία Παπαλουκά
Καλά η ερμηνεία που δίνετε "δεν φοβάται το παρελθόν του" ταιριάζει μάλλον σε τίτλο της Εσπρέσσο , παρά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η όλη αναφορά στην πορεία του κ. Σαμαρά μάλλον σαν απολογία μοιάζει, ενώ κανείς δεν τον κατηγόρησε. Για τα άλλα,δηλαδή αν έχει προτάσεις ο κ.Καμμένος και ποιες θα κρίνουν οι πολίτες. Πάντως δυσκολέυομαι πολύ να βρω τις προτάσεις της ΝΔ , εκτός από ατάκες, τύπου ανάπτυξη, ελπίδα, κλπ. Ούτε εδώ υπάρχει το "πώς"θα υλοποιηθούν αυτές οι λέξεις, και εδώ συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να προσδιορίσουν με ακρίβεια το "πως". Μήπως για όσους έχουν υπογράψει το Μνημόνιο όμως δεν χρειάζεται ο ακριβής καθορισμός των τρόπων αφού θα τους τον δώσει έτοιμο η Τρόικα;
Ένα κίνημα γεννήθηκε και βρήκε κιόλας τον θεωρητικό του ,
έτσι Βοιωτέ?
Πρόλαβες και έβγαλες όλα αυτά τα συμπεράσματα για τον Καμένο;
Και κίνημα κιόλας;;;;
αν δεν ήταν κίνημα κι αν δεν τον φοβούνταν θα τον έπειζαν τα κανάλια από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως άλλους και άλλες που έκαναν κόμμα πχ.Κουβέλης και Μπακογιάννη...που δεν έχουν κριθεί από τον λαό ακόμα
αυτό δεν εμποδίζει τα κανάλια να τους προβάλλουν κάθε μέρα ,λες και εχουν το 30% του εκλογικού σώματος...
για εμεάς τους πολίτες αυτή η άνιση μεταχείριση δείχνει όμως κάτι καλό για τον Καμμένο: ότι δεν τον θέλει η λεγόμενη... διαπλοκή και αυτό τον κάνει ακόμα πιο αξιόπιστο...
ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑ!
Δεν είδα τον Καμμένο να μας λέει που θα βρει τα λεφτά.
Δεν είδα να μας δικαιολογεί γιατί αφού θέλει να βάλει φυλακή τους κλέφτες, απείχε απο την ψηφοφορία στη βουλή όταν ψηφισαν για την παραπομπή τους στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος σαν μέλος της εξεταστικής τους είχε παραπέμψει.
Επειδή πολύς λόγος έγινε για τη ΖΗΜΕΝΣ σας υπενθυμίζω ότι για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη :
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν πήραν μέρος στην μυστική ψηφοφορία, ενώ «λευκό» δήλωσαν ότι ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία).
Όλοι αυτοί σήμερα μιλάνε για κάθαρση; Μάλλον κοροϊδεύουν τον κόσμο!!!!.
Ανώνυμε 8.14 μμ,
Επειδή στους πολίτες ανήκω κι εγώ και θέλω να κρίνω τον Καμμένο για συγκεκριμένες προτάσεις, αν ξέρετε ποιες είναι και πως θα τις υλοποιήσει παραθέστε τες δημόσια ώστε να μπορέσουμε και οι υπόλοιποι να 'χουμε άποψη.
Η απάντηση μου δεν είχε απολογητικό τόνο μάλλον τόνο αιτιολόγησης θα τον έλεγα σε όσα έγραψα και ανέφερα και παραδείγματα (από φιλολογικής ανάλυσης του κειμένου). Και λίγα οικονομικά τώρα, το πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχει και παρουσιάστηκε ανοιχτά στους πολίτες, το Ζάππειο ΙΙ και πρόσφατα ανακοινώθηκε ξεχωριστό πρόγραμμα φορολογικής πολιτικής. Όσο για το ότι κατακρίνετε φράσεις του τύπου ελπίδα, ανάπτυξη κλπ πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι στην οικονομία σημαντικό ρόλο κατέχει η ψυχολογία. Τέλος, καθημερινά γίνονται νέες προτάσεις για διάφορα ζητήματα από την ΝΔ όπως για συνταγματική αναθεώρηση, θέσπιση ΑΟΖ κλπ.
Έχετε λίγη υπομονή και καλή πίστη (ουτοπικό ακούγεται μιας και το πολιτικό σύστημα σήμερα μπάζει από παντού) και σε λίγες μέρες θα δείτε τις προτάσεις όλες ενοποιημένες στο Κυβερνητικό πρόγραμμα που θα συντάξει η ΝΔ.
Μαρία Παπαλουκά
Υπάρχει και μια άλλη νότα στο όλο θέμα, συζητιέται δε ευρέως απο τους νυν αλλά και πρωην φίλους της συντηρητικής πλευράς.
Το ότι υπάρχει αυτοδιάθεση των ανθρώπων που τον ακολουθούν(σημ:Καμμενο) είναι δεδομένο σε σχέση με την ΝΔ(νουδούλα μάλλον, έτσι όπως την κατάντησε ο πρόεδρος της)που οι οπαδοί της δεν δείχνουν και μεγάλη προθυμία και μάλλον είναι κατευθυνόμενοι περί των κομματικών εμφανίσεων. Είναι κάτι που όντως έχει τα στοιχεία κινήματος και μακάρι να εξελιχθεί έτσι. Πάντως εκφράζει τον χώρο της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα το λαικό χώρο που θέλει να αντιπροσωπεύει (όπως στις αρχές ίδρυσης της) και προκαλεί αμηχανία στους εναπομείναντες ψηφοφόρους(της ΝΔ) αλλά και σε αυτούς που της γύρισαν την πλάτη φοβισμένοι απο την αντιπατριωτική και γυμνοσαλιαγκαρίστικη προς το πασοκ συμπεριφορά του προέδρου της...πιο συγκεκριμένα ακούν απο τον Καμμένο αυτά που θα ήθελαν να ακούν απο το σαμαρά! Το κυριώτερο δε είναι ότι ακούν απο τον Καμμένο την κριτική προς το πασοκ και το πως κατάντησε τον τόπο, σε αντίθεση με το σαμαρά που συγκυβερνά με το πασόκ που το κατηγορεί ότι κατέστρεψε τον τόπο! έτσι απλά να τα λέμε γιατί όταν αρχίζουν οι πολυπλοκότητες(αλά βενιζέλο) έχουν χαθεί οι διαχωριστικές γραμμές και πρόκειται μόνο για δικαιολογίες!! Θεωρώ ότι είναι κάτι καλό σαν πολιτική κίνηση και ίσως είναι κάτι που έσπασε το ταμπού στο μονοκούκι των ψηφοφόρων της ΝΔ που αν πετύχει θα ανοίξει το δρόμο να ξαναγεννηθεί η ΝΔ (είμαι από αυτούς που καταλαβαίνουν ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι κίνημα και είναι παραπάνω από οποιονδήποτε ικανό ή ανίκανο αρχηγό) και ίσως όταν έρθει η ώρα αυτή ο Καμμένος θα είναι ο ίδιος ένας από τους υποψήφιους αρχηγούς της ή αυτός που θα καθορίσει αυτό τον δρόμο στις προσωπικότητες που θα διεκδικήσουν την Αρχηγία της δίνοντας ένα τέλος σε αυτή την κακή παρένθεση που ζούμε όλοι οι οπαδοί της και οι βουβοί από ντροπή βουλευτές της και πολιτευτές της. Κε Λάμπρού εμπιστεύομαι την ειλικρίνεια σας και κρατώ αυτό που γράψατε : Οι άνθρωποι που έσπευσαν στο Δίστομο το παγωμένο πρωινό της προηγούμενης Κυριακής για να ακούσουν την ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελούσαν μια μικρογραφία του εκλογικού σώματος καθώς εκπροσωπούνταν όλες οι ηλικίες και οι κοινωνικές τάξεις, ενώ οι γυναίκες -αν και λιγότερες- έδειχναν περισσότερο ενθουσιασμό. Υπήρχε παλμός, πίστη, προσδοκία και αισιοδοξία.
Αυτά αρκούν(ειδικά στους καιρούς μας που δεν εμφανίζονται οπαδοί) για να εξελιχθεί ένας πολιτικός σχηματισμός σε κίνημα…είδωμεν.
Μ.φ.χ 11:52
Να μας πει η ΝΔ που θέλει και αυτοδυναμία τι θα κάνει για την ύφεση,την τρομακτική ανεργία, τις συντάξεις. Να μας πει και για το χαράτσι που έβαλε ο Βενιζέλος. Και πλέον όλα τα κόμματα που θα κυβερνήσουν θα πρέπει να μας πουν και πως θα αποσύρονται αν έστω και ένα από όσα υποσχέθηκαν δεν το πραγματοποιήσουν. Αλλά αυτό θα έπρεπε να συμπεριληθφθεί στο Νέο Σύνταγμα , ώστε να μπορούν οι πολίτες να τους αναιρούν με συγκεκριμένες διαδικασίες. Αρκετά τόσα χρόνια με τις αοριστίες και τις ασάφειές τους που στην παργματικότητα έκρυβαν τον απίστευτο κομματισμό του κράτους. Στην ευρώπη που τόσο πολύ υποτασσόμαστε υπάρχει το κράτος ανεξάρτητα από τα κόμματα. Εδώ η ξεφτίλα , τα ψέματα και τα δάνεια μας κατέστρεψαν και ακόμη αυτή η πολιτική τάξη , η υπεύθυνη εξ ολοκλήρου, μιλάει για θέσεις, προτάσεις και άλλες ανοησίες. Θέσεις μπορω να γράψω κι εγώ κια πολλοί άλλοι. Οι εκθέσεις ιδεών τελείωσαν μαζί με τα λεφτά. Οι εξελίξεις θα καταποντίσουν τους αμετανόητους και θα δικαώσουν μόνο όσους συναισθάνονται την κατάσταση και έχουν λύσεις.
Μια χαρα τα είπε ο Καμμένος χτες στην ΝΕΤ. Αλήθειες που όλοι ξέρουν και ελάχιστοι λένε. Κι ας αφήσουμε από πού προέρχεται και πότε τα κατάλαβε και άλλα τέτοια γιατί αυτό ισχύει για όλους τους άλλους πολύ περισσότερο...βλέπετε η ιστορία δεν ξεχνιέται και δεν πααργράφεται. Καλημέρα
Τα σπάει ο Καμμένος.
Φίλε βοιωτέ,
ας σταματήσει πια η κοροϊδία σχετικά με την πολιτική...παρθενογένεση!΄Κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν προήλθε από το πουθενά ή από το υπερπέραν. Και όλοι οι σημερινοί "σωτήρες" ήταν χτεσινοί κυβερνήτες. Και όλη η Βουλή δομικά είναι παλαιά όσο και η ...μεταπολίτευση. Και κάτι άλλο που δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας των κομμάτων. Ισχυρίζονται , για να κατηγορήσουν τους νέους σχηματισμούς, ότι αυτοί ήταν μέρος του συστήματος. Ωραία, συμφωνούμε. Τότε οι παλιοί σχηματισμοί τι είναι; Έλεος πια. Και η βλακεία και η προπαγάνδα έχει όρια. Τέλος, το ζήτημα βρίσκεται στην ελληνική κοινωνία και μόνο. Ρωτάμε λοιπόν : Αν προκύψουν νέα κινήματα, νέα κόμματα, νέοι σχηματισμοί, όπως θέλετε πείτε το, από ανθρώπους που δεν έχουν ξανα αναμιχθεί στην πολιτική, αγνώστους στο ευρύ κοινό, αλλά αξιόλογους, θα τους ψηφίσει; Ή η ελληνική κοινωνία ψηφίζει μόνο τους "γνωστούς" και ας έχει επίγνωση ότι ψηφίζει μεταξύ των ...χειρότερων, αντί για μεταξύ των καλύτερων που είναι η ουσιαστική δημοκρατία; Επομένως;
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!! ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ.... ΠΑΝΟ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ...
Δημοσίευση σχολίου