Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα για τους λάτρεις των παρασκηνίων αλλά και των ειδήσεων από τη Βοιωτία.
Στείλτε μας τις ειδήσεις σας στο viotia@gmail.com.
Πρoσθέστε την εφημερίδα μας στα αγαπημένα σας: πιέστε [CTRL] + [D]
1 σχόλιο:
X.K. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Ελλάδα
Οι αναγνώστες γράφουν
•elet@enet.gr
Γκέρλιτς - Ζγκορζέλετς
*Η πρόσφατη αναφορά της «Ε» στις πλημμύρες της Κεντρικής Ευρώπης και στις πόλεις Γκέρλιτς και Ζγκορζέλετς μού δίνει την αφορμή ν' αναφερθώ στην «ελληνική διάσταση» αυτών των πόλεων.
Ετσι, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Αύγουστο του 1916, ο συνταγματάρχης Ι. Χατζόπουλος, εκτελών χρέη διοικητού, παρέδωσε το Δ' Σ.Σ. στους Γερμανούς, οι οποίοι τον μετέφεραν στην πόλη Γκέρλιτς της Σιλεσίας.
Η έδρα του Δ' Σ.Σ. ήταν στην Καβάλα και ασφαλώς το θλιβερό αυτό περιστατικό δεν είναι τιμητικό για την Ελλάδα της εποχής εκείνης και χρονολογικά συμπίπτει με την κορύφωση του εθνικού διχασμού.
Η συμπεριφορά των Γερμανών στους Ελληνες στρατιώτες, περί τις 4-5 χιλιάδες, ήταν διακριτική και πιο πολύ εθεωρούντο φιλοξενούμενοι, παρά αιχμάλωτοι πολέμου. Παρουσίασαν μάλιστα και μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα και στο Γκέρλιτς ηχογραφήθηκαν το πρώτον ελληνικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και ρεμπέτικα.
Προ 35ετίας επεσκέφθην την πόλη Ζγκορζέλετς, εις την οποίαν διέμενε μεγάλος αριθμός πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου, μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος θείος μου Αναστάσιος Βενέτης. Εκεί διεπίστωσα ότι το Ζγκορζέλετς δεν ήταν παρά η παλαιά γερμανική πόλη Γκέρλιτς, την οποίαν χώριζε από τη "Λαοκρατική" Γερμανία ο ποταμός Νάισε, δηλαδή με τη διευθέτηση των συνόρων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το Γκέρλιτς "κόπηκε" στα δύο. Στο Ζγκορζέλετς γνώρισα Ελληνίδα, κόρη Ελληνα στρατιώτη του Δ' Σ.Σ., ο οποίος είχε παντρευτεί Γερμανίδα και παρέμεινε στη Γερμανία. Μου είπε ότι ζούσαν εκεί το 1975 τρεις από αυτούς τους Ελληνες στρατιώτες που απεκαλούντο από τους ντόπιους "οι άνδρες του βασιλιά"».
Αντώνης Ν. Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδος
Δημοσίευση σχολίου