Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ανατροπές στα ΜΜΕ προκαλεί η WikiLeaks



Share

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Julian Assange και των συνεργατών του στη  WikiLeaks, με βάση έναν νόμο περί κατασκοπείας του 1917, που όμως είναι προγενέστερος αρκετών αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, που προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης.
Το FBI ερευνά τον καθένα από όσους είχαν πρόσβαση στα απόρρητα σήματα του State Department που διέρρευσαν προχθές. Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε πως όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και γενικά τα ΜΜΕ, μπορεί να αντιμετωπίσουν διώξεις εφόσον δημοσιεύσουν απόρρητες πληροφορίες, κάτι όμως που οι ειδικοί θεωρούν αδύνατο.
Προκειμένου όμως να πετύχει το σκοπό της η αμερικανική δικαιοσύνη, θα πρέπει πρώτα να συλληφθεί ο Assange. Όπως ανακοίνωσε χθες ένας υφυπουργός εξωτερικών του Εκουαδόρ, η χώρα του προσφέρει ελεύθερη διαμονή στον Assange και μάλιστα «άνευ όρων». Όπως είπε, «…τον προσκαλούμε να έρθει και να παρουσιάσει ελεύθερα όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα που διαθέτει», προσθέτοντας ότι η χώρα του «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τις αμερικανικές δραστηριότητες που αποκάλυψε η ιστοσελίδα του Assange. Όπως έγινε γνωστό, η Σουηδία ήδη απέρριψε αίτηση του Assange για να ζήσει εκεί.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Politico, οι διαρροές της WikiLeaks αλλάζουν τον παραδοσιακό ρόλο των ΜΜΕ. Εφημερίδες όπως είναι η Guardian και  η New York Times (που έμεινε στην «απ`έξω» μετά τη δημοσίευση αρνητικού άρθρου για τον Assange), προσπαθούν να συνεργαστούν υπερατλαντικά, έτσι ώστε να αποτελέσουν το μέσο δημοσίευσης  ενός καυτού υλικού,που όμως δόθηκε σε άλλους. Αυτού του είδους η συνεργασία είναι άνευ προηγουμένου στο χώρο της δημοσιογραφίας, όπως λένε οι αναλυτές.
Σύμφωνα με έναν καθηγητή του NYU, υπάρχει πλέον μια νέα ισορροπία δυνάμεων, αναφέροντας τη πρόσφατη προτροπή της New York Times προς την ιστοσελίδα WikiLeaks, να μην δημοσιοποιήσει κάποια ευαίσθητα έγγραφα.
Στη νέα εποχή που αναδύεται, βλέπουμε το κράτος που έχει τα μυστικά αλλά που δεν μπορεί να τα κρατήσει μυστικά, βλέπουμε τους απάτριδες ειδησεογραφικούς οργανισμούς να αποφασίζουν για το πώς θα δημοσιευτούν αυτά τα μυστικά, και στη μέση βλέπουμε τις εθνικές εφημερίδες που διαπραγματεύονται τους όρους νομιμότητας μεταξύ των πρώτων δυο. «Όπως σχεδόν το κάθε τι έχει παγκοσμιοποιηθεί, το έγκλημα, η επιχειρηματικότητα, κλπ. έτσι βλέπουμε σήμερα και τη παγκοσμιοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, λέει ο Mark Feldstein, καθηγητής στο George Washington University.
S.A.-BBC, Politico, Washington Post
Πηγή: www.antinews.gr 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβουν οι δικοί μας δήθεν μεγαλοδημοσαιογράφοι ότι δημοσιογραφία δεν είναι το παπαγαλίζειν την κυβερνητική ποιτική ή τους πόθους των μεγαλοσυμφερόντων και της τρόικας. Οπότε μπορούμε να πούμε για τους δικούς μας μεγαλο και μικροπαπαγαλάκια ότι καιρός να φανε λίγο καναβουράκι ... οχι τιποτα άλλο, μηπως και κελαηδίσουν μελωδικά... γιατι το να κάνουν την δουλειά τους μάλλον απίθανο

Ανώνυμος είπε...

Βρε βρε βρε τι μαθαίνει κανείς...
Όπως αποκαλύπτει το ΕΘΝΟΣ οι Αμερικανοί έδιναν "χορηγίες" σε ιδιώτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και καθηγητές παν.μιων στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν!!!
Έτσι για να ξυπνήσουν και οι κοιμισμένοι που νομίζουν ότι μερικοί εκφράζουν απλώς τις απόψεις τους (εδώ γελάμε).
Και καλά οι "χορηγοί" κι οι "χορηγούμενοι" την δουλειά τους έκαναν κάτι άσχετοι που δήθεν είχαν και πολιτική άποψη τι έχουν να πουν ; Αισθάνονται καλά που εξυπηρετούσαν από άγνοια και αφέλεια τέτοια σχέδια;
Τέλος γιατί δεν μας δίνουν και τα ονόματα να τους μάθουμε ;!