Ο Καλλικράτης και η περίπτωση της Λιβαδειάς
Γράφει ο Βοιωτός
Είναι η σαφής επίγνωση του χρέους προς τη γενέθλια γη που κινητοποιεί τις τελευταίες ημέρες τους Λιβαδείτες για την ανατροπή του εκτρωματικού Σχεδίου Καλλικράτης, όπως αυτό προβλέπεται να εφαρμοστεί στη Βοιωτία. Είναι επιπλέον η πατριδολατρία που κατοικεί στους μικρούς τόπους, η και τυπικά λιβαδείτικη: κριτική -στα όρια της μεμψιμοιρίας, υποφώσκουσα ή ίσως άφατη αλλά πανταχού παρούσα και τις καρδιές πληρούσα, για έναν προσεκτικό παρατηρητή. Είναι η βαθιά υπαρξιακή αγάπη του ανθρώπου για τις ρίζες του, για αυτή την πόλη, που υποδαυλίζει τον αγώνα και την αντίσταση.
Και είναι ο απλός δημότης της Λιβαδειάς που αντιδρά, αυτός που διαισθάνεται την κατάφωρη αδικία, η οποία επιχειρείται εναντίον της βοιωτικής πρωτεύουσας: εκείνος που έπαιξε κάποτε στις αλάνες της, που μαγεύτηκε στις γειτονιές της, που περπάτησε στις πλατείες της, που παντρεύτηκε στις εκκλησιές της, που συζήτησε στα καφενεία της και που θαύμασε τα έργα του Θεού και των ανθρώπων στην Κρύα. Είναι όμως και μια σειρά από πραγματικές, χειροπιαστές αιτίες που οδηγούν τις κινητοποιήσεις.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Λιβαδειά αδικείται από την προτεινόμενη εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης στη Βοιωτία. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς, αρκεί να μελετήσει για λίγο τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και να εμβαθύνει στις συνδηλώσεις και τις καλυμμένες πληροφορίες που η νέα διαίρεση της Βοιωτίας μεταφέρει.
Καθώς λοιπόν είναι φανερό ότι τα νέα διοικητικά όρια των Δήμων χαράχτηκαν με βάση μικροκομματικούς σχεδιασμούς που αποκλείουν κάθε δυνατότητα συνολικής ανάπτυξης για μεγάλες περιοχές της Βοιωτίας, τίθεται το ερώτημα: Πώς μπορεί η Λιβαδειά να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς ισχύος και να ανατρέψει τις δυσμενείς συνθήκες, πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την αδικία που υφίσταται για μια ακόμη φορά;
Η απάντηση βρίσκεται στην ευρεία ενότητα των πολιτών και των υγιών δυνάμεων της Λιβαδειάς, ενότητα σφυρηλατημένη στα υψηλότερα επίπεδα πάλης και επιμονής. Τέτοια που κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει ούτε να αντισταθεί. Αλλωστε, η κινητοποίηση των πολιτών και των αρχών της βοιωτικής πρωτεύουσας είναι μια προοπτική που έχει ήδη αποκτήσει δυναμική μέσα από διαβήματα ιδιωτών, όπως η κίνηση των 22 και αποφάσεις συλλογικών οργάνων, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς.
Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλων των δημοτών είναι η ικανή και η αναγκαία συνθήκη που θα φέρει τη νίκη –και στις επιμέρους μάχες και στον ολοκληρωτικό πόλεμο. Οφείλουν όλοι οι Λιβαδείτες να αντιληφθούν ότι η νέα σχεδίαση των αυτοδιοικητικών ορίων θίγει τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους αφού περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες διατήρησης της πρωτεύουσας θέσης της πόλης στη Βοιωτία –τώρα και στο μέλλον.
Η σχετική υποβάθμιση της Λιβαδειάς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την εφαρμογή του Καλλικράτη, όπως αυτή προκύπτει από δημογραφικά, γεωοικονομικά και λοιπά στοιχεία θα μπορούσε να γίνει ανεκτή στην περίπτωση που υπαγορευόταν από συγκεκριμένο σχέδιο, από προοπτικές και δυνατότητες, από όραμα και ευθύνη. Στο Σχέδιο Καλλικράτης είναι φανερό και στον πλέον αδαή ότι, επικρατεί η λογική της κομματοκρατίας, του βολέματος των ημετέρων, της κοπτοραπτικής στη βάση μικροσυμφερόντων και μικροκομματαρχών.
Τέτοια είναι η νοοτροπία δημιουργίας του και από την άποψη αυτή είναι φυσικό να μην πείθει. Το Σχέδιο Καλλικράτης στη Βοιωτία αποτελεί ένα κατασκεύασμα που έρχεται από το παρελθόν, μια σαθρή απόληξη της 35ετίας που κατέστρεψε την Ελλάδα, μια εκδήλωση εκείνης της πολιτικής συμπεριφοράς και πράξης που στέρησε το μέλλον στη γενιά μου και που πάγωσε τα όνειρα των νέων παιδιών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιβολή του. Το χρωστάμε στην πόλη μας.
Υπό αυτή την οπτική όσοι τοπικοί παράγοντες υποστηρίζουν τον Καλλικράτη στη Βοιωτία, όσοι ταυτίζονται μαζί του, όσοι δηλαδή μας πωλούν τα οφθαλμοφανή αλμυρά φύκια για απαλές μεταξωτές κορδέλες έρχονται μέσα από το πιο φαύλο παρελθόν, θεωρώντας ότι αν το εξωραΐσουν κάπως θα μας το πλασάρουν και πάλι ως ευκαιρία –ευκαιρία για αυτούς ασφαλώς . Είναι στο χέρι μας όχι μόνο να τους απομονώσουμε αλλά και να τους τιμωρήσουμε.
Για την υποτίμηση της Λιβαδειάς. Για την υποτίμηση της νοημοσύνης μας.
10 σχόλια:
Μπράβο
σκέψη καθαρή και σοβαρός πολιτικός λόγος με επιχειρήματα κόντρα στη συσκότιση και στον αποπροσανατολισμό.
Η αλήθεια χωρίς ωραιοποίηση και λαϊκισμούς.
Να κανουμε προταση στην Αραχωβα να ερθει στον ΔΗΜΟ τησ Λιβαδειας και να αφησουμε τους αλλους να ....κουρευονται.ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΙΚΩΝΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΜΕ? ΚΑΛΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ.
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ...
Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ...
Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ.
ΥΓ: ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ:
δεν είμαι από την Λιβαδειά, αλλά το σωστό να λέγεται...
Συγχαρητήρια για το άρθρο και για την αταλάντευτη στάση για 2 δήμους στον νομό. Όλα τα άλλα είναι περιττά . Οι πολίτες της λιβαδειάς κατάλαβαν πολύ καλά τι παίχτηκε όπως και ότι υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται πραγματικά για την πόλη μας.
Εύχομαι και ελπίζω ο δήμαρχος και οι 10 δημοτικοί σύμβουλοι που από την πίεση της δυναμικής πρωτοβουλίας των 22 και της τοπικής κοινωνίας διαφώνησαν ανοιχτά
να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην υποχωρήσουν λόγω κομματικών ισορροπιών,κλπ.γιατί οι λιβαδίτες είμαστε σε εγρήγορση.
Καλημερα σας.Ρε παιδια εδω και καμμια εβδομαδα εχω να δω πολιτικο στη βολτα.Αληθεια ειναι η εμενα μου φαινεται?Σημερα κυριακη και να μην υπαρχει ο Χ ΒΟΛΕΥΤΗΣ στην πολη μας εξω και να κανει τισ βολτιτσες του....ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.......
ΧΑΧα! ιδέα σου πως ο σκέφτηκες; άντε βρε παλέυουν να μας σώσουν οι τα καημένα τα παιδιά και τα κορίτσια...
Α, μετά τους πολιτικούς έχουν σειρά κι άλλα λουλούδια κι...ο νοών νοείτω είναι σίγουρο ότι τα καλύτερα έρχονται!
Καλά τα λες βοιωτέ.
Σωστό το 2 δήμοι στην Βοιωτία.
Ένα χωριό η Θήβα κι ένα δεύτερο η Λιβαδειά.
Τα πάντα στην έδρα της περιφέρειας αυτό δεν σας πειράζει ;
Από εφορία, αστυνομία, πυροσβεστική, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και στα χωριά μας (δήμους του Καλλικράτη) μόνο κάτι σαν τα Κ.Ε.Π.
Πρωτεύουσα διαβάζω και πάλι βοιωτική πρωτεύουσα, βλέπετε πουθενά στον νέο χάρτη Βοιωτία;
Λυπάμαι ότι έπαθαν τα χωριά με τον Καποδίστρια, θα πάθουν τα «νέα χωριά» με τον Καλλικράτη.
ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΜΟΔΑΣ)
Δημιουργίες υψηλής ραπτικής, αποκλειστικά «Μade in Green», παρουσιάστηκαν στην επίδειξη μόδας την περασμένη Τετάρτη. Μια επίδειξη που είχε οργανωθεί εδώ και πολλούς μήνες προς τιμήν της Λιβαδειάς, με πρωτοβουλία της διάσημης εταιρείας μόδιστρων «KALLIKRATES».
Για τις ανάγκες τις επίδειξης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του βαθέως πρασίνου και συμμετείχαν οι όμιλοι: «Kareklokentvroi» και «Grouezes» καθώς και πλήθος παρατρεχάμενων, είχε στηθεί πασαρέλα 1500!!! μέτρων στην οποία περπάτησαν τα μοντέλα, φορώντας δημιουργίες από βιοτεχνίες-οίκους μόδας του παρασκηνίου.
Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται τέτοια εκδήλωση. Είχε προηγηθεί πριν από δέκα χρόνια η επίδειξη «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». Τότε η πασαρέλα, είχε στηθεί στη διασταύρωση Λαφυστίου-Ρωμέικου.
«Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τη Λιβαδειά αναπτυξιακό κέντρο, ας το κάνουμε μητροπολιτικό κέντρο της μόδας», είπε ο αρχιμόδιστρος Rojan. Παράλληλα τόνισε ότι: «Παράγουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από προϊόντα που ράβονται στο …πόδι». Αναφέρθηκε και στις ευκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος και έκανε γνωστό πως από το μητρώο εγγραφών - διαγραφών του οίκου μόδας «KALLIKRATES» προκύπτει ότι, στη Λιβαδειά για κάθε μία ίντριγκα του κλάδου που κλείνει, ανοίγουν δεκαπέντε.
Τους προβολείς ρίξε:
Rojan: Στην επίδειξη μόδας, υπό τον τίτλο: «Viotarxis» παρουσιάστηκε η καλοκαιρινή κολεξιόν του μεγάλου σχεδιαστή για τη Λιβαδειά. Τα μοντέλα παρέλασαν με αέρινα τσίτια στολισμένα με δείγματα παλάμης στα όπισθεν επίμαχα σημεία, για να αναδείξουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης.
Mpourini: Στην επίδειξη μόδας, υπό τον τίτλο: «Grouezas» παρουσιάστηκε η φθινοπωρινή κολεξιόν μελών του ομίλου «Σκοτεινό Δωμάτιο» με διακριτικές πινελιές από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Ironofski: Στην επίδειξη μόδας, υπό τον τίτλο: «Αlter Εgo», παρουσιάστηκε η χειμερινή κολεξιόν. Η εκδήλωση ήταν χωρισμένη σε θεματικές ενότητες, βασισμένες στις Τέσσερις Εποχές, καθώς τα πάντα στο παρασκήνιο, συμπεριλαμβανομένης της ένδυσης και του φαγητού, περιστρέφονται γύρω από τις εποχές του χρόνου. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι, είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία που απαιτείται για να φορεθούν σωστά όλες οι διαφορετικές στρώσεις ενός παραδοσιακού χειροποίητου «παλτό» που …έφαγε η Λιβαδειά από την εταιρεία «KALLIKRATES».
Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις είναι εντελώς μα εντελώς …συμπτωματική.
να πατε να παρετε τον αλιατρο
to kyriaki gia proteyoysa exei kai dikia toy glossa
Δημοσίευση σχολίου