Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Η νίκη Σαμαρά και η Βοιωτία1

Τρίτη ημέρα σήμερα από την περιφανή νίκη του Αντώνη Σαμαρά στη μάχη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και είναι καιρός να εξαχθούν τα πρώτα ψύχραιμα συμπεράσματα για τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία.

Εκκινώντας από τη Βοιωτία το πρώτο που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι ότι ο νομός μας δεν συμμετείχε πάση δυνάμει στην πανελλήνια κινητοποίηση των οπαδών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι, οι λίγο περισσότεροι από 7.000 ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (υπερέβησαν τις 782.000) που συμμετείχαν στην κορυφαία εσωκομματική διαδικασία.

Στις εθνικές εκλογές του 2009, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει στη Βοιωτία 26.170 ψήφους -λίγο περισσότερο από το 1% των 2.295.967 ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φαίνεται λοιπόν ότι η πραγματική δύναμη της Βοιωτίας στη Νέα Δημοκρατία (που φυσικά είναι σχεδόν ευθέως ανάλογη της ισχύος της Νέας Δημοκρατίας στη Βοιωτία) είναι μικρή, μικρότερη του πληθυσμιακού δυναμικού της (το οποίο είναι περίπου το 1,3% σε εκλογείς) και υπολειπόμενη ίσως της προσφοράς της παράταξης στον νομό.

Από την άποψη αυτή η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανασυγκροτηθεί ταχέως στη Βοιωτία διότι από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτει ότι ο αρχικός ενθουσιασμός με την αθρόα προσέλευση των φίλων της Ν.Δ. δεν είναι παρά μερικώς δικαιολογημένος.

Ενα δεύτερο σημείο που διαφοροροποιεί τη Βοιωτία είναι ότι εδώ επικράτησε η Ντόρα Μπακογιάννη με ευδιάκριτη διαφορά από τον Αντώνη Σαμαρά. Κατ' αρχάς επισημαίνεται πως δεν ισχύει ότι η Βοιωτία είναι μια παρέκκλιση, μια παραδοξότητα. Για του λόγου το αληθές στην Περιφέρεια Στερεάς η Ντόρα κέρδισε την Ευρυτανία, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία ενώ ο Σαμαράς την Εύβοια και την Φωκίδα. Οι τοπικές ισορροπίες και συσχετισμοί διαμορφώθηκαν από μια μέτρια πληροφόρηση μέσω των ΜΜΕ και από τον λεγόμενο "προεκλογικό αγώνα" των ασθμαινόντων κομματικών στελεχών για την εκλογή του δικού τους υποψηφίου.

Η Βοιωτία υστέρησε και σε αυτόν τον τομέα. Τα στελέχη του κόμματος στον νομό, τα περισσότερα από καθαρή υστεροβουλία παρά από πραγματική προγραμματική συμφωνία, έσπευσαν να συνταχθούν με την Ντόρα που φερόταν και ήταν στην αρχή το ακλόνητο φαβορί για την αρχηγία. Από την άλλη πλευρά παρόμοιοι λόγοι και η πολιτική ατολμία δεν επέτρεψε στα εξίσου ισχυρά στελέχη που υποστήριζαν τον Σαμαρά να εκδηλωθούν φανερά, εγκλωβίζοντας έτσι πολλούς ψηφοφόρους που εμφανίζονταν ευάλωτοι ή αναποφάσιστοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες το τελικό αποτέλεσμα στη Βοιωτία φαίνεται σοφό: δεικνύει ότι ο κομματικός μηχανισμός στη Βοιωτία παραμένει στην ουσία του "μητσοτακικός". Ομως δεικνύει και ότι σημαντικός αριθμός μελών της Νέας Δημοκρατίας αψηφούν τον παρωχημένο και γερασμένο και αναποτελεσματικό και απωθητικό αυτόν μηχανισμό, διαφοροποιείται και εννοεί να στηρίξει μια νέα ελπίδα, μια νέα προοπτική.

Αυτοί οι τελευταίοι, εκείνοι που στήριξαν Σαμαρά παρά τις πιέσεις, που ψήφισαν καθαρά με βάση το πολιτικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης της παράταξης και εναντίον του προσωπικού τους συμφέροντος, είναι -όπως από τα αποτελέσματα προκύπτει- αρκετοί ώστε να ηγηθούν, να στελεχώσουν και να εγγυηθούν μια ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς εντός των οριζουσών που θα εισάγει στην ελληνική πολιτική ζωή το Συνέδριο θέσεων και αρχών της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της άνοιξης.

Για τις μεταβολές στην ισχύ των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, για τους νικητές και τους χαμένους αυτής της σκληρής μάχης στη Βοιωτία θα επανέλθουμε, σε λίγο. Και φυσικά για το τι σηματοδοτεί η νίκη Σαμαρά και πώς αποδομείται το σαθρό μεταπολιτευτικό σύστημα.

11 σχόλια:

Παλιός είπε...

Από την εύστοχη πολιτική ανάλυση δύο στοιχεία κάνουν εντύπωση.
Πρώτον, ο μητσοτακικός μηχανισμός και δεύτερον τα στελέχη που από ατολμία δεν στήριξαν φανερά τον Σαμαρά, όπως σωστά γράφεις.
Αν τα συνδυάσουμε πηγε πάρα πολύ καλά ο Σαμαράς γιατί το 41% των ψηφοφόρων τον ψήφισαν από μόνοι τους, χωρίς γραμμή, χωρίς άνωθεν εντολές και πιέσεις, αφού και να ήθελαν να βρουν επιφανές στέλεχος που να τον στηρίζει δημόσια δεν μπορούσαν γιατί οι 9 στους 10 είχαν συσσωρευτεί στην άλλη πλευρά
( εκτός από τον νομαρχιακό σύμβουλο Αγγελόπουλο και τον Λ.Υπερήφανο).
Τα τοπικά μέσα επίσης ήταν με την Μπακογιάννη κατά την ίδια αναλογία (εκτός από την viotia , που επηρέασε πολλούς πολιτικά σκεπτόμενους και εμένα προσωπικά στην τελική μου απόφαση).
Με αυτές τις συνθήκες δεν ήταν ανατρεπτικό αλλά πολύ ποιοτικά σημαντικό το ποσοστό του Σαμαρά στην Βοιωτία (ενώ στην Ευρυτανία που αναφέρεις πχ, η διαφορά ήταν συντριπτική υπέρ της Μπακογιάννη, 89% περίπου)που έδωσε το μήνυμα για ριζική αναδιάρθρωση που σωστά αναλύεις παρακάτω.
Ας ελπίσουμε να γίνει γρήγορα πράξη αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική.

Εωσφόρος είπε...

Άτολμα στελέχη - τολμηροί ψηφοφόροι = 0-1.

βοιωτός είπε...

Παλιός,
η απαξίωση της πολιτικής τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει όλα τα κόμματα που δεν είναι παρά μηχανισμοί και μάλιστα χαλασμένοι. Τώρα ο Σαμαράς έχει στα χέρια του ένα ζωντανό νέο κόμμα και μπορεί να δημουργήσει συνθήκες υπέρβαση της πολιτικής κρίσης αν αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική.
Οσο για τα στελέχη η ΝΔ πάσχει σοβαρά και εκεί. Πανελληνίως αλλά στη Βοιωτία περισσότερο. Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος, δεν υφίσταται πολιτική ουσία. Η μικορσυναλλαγή και ο ηθικός εκβιασμός δεν μποορύν να λειτουργήσουν επί μακρόν ως παράγοντες συσπείρωσης όπως φάνηκε στις 4 Οκτωβρίου.
Η πλήρης ανανέωση του δυναμικού είναι μονόδρομος στη Βοιωτία.

Ανώνυμος είπε...

...Αφού δεν το λέτε εσείς οι μορφωμένοι θα το πω εγώ κι ας μην ξέρω τα πολλά τα γράμματα.
Δεν ήταν άτολμοι αλλά πολιτικά δειλοί...γιατί πως να το κάνουμε ρε λεβέντες , στην κρίσιμη ώρα παίρνεις θέση και την λές ντρίτα που λένε στο δικό μου το χωριό...Οι άλλοι πήραν θέση με την Ντόρα καλώς κακώς αλλά ο νομός ο δικός μας πρέπει να ναι ο πιο περήφανος γιατί μόνοι μας οι απλοί νεοδημοκράτες οι εξω απ' το μαντρί δώσαμε τέτοιο νούμερο στον Σαμαρά για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.Χαιρετίσματα στους άτολμους να μας ζήσουν και να τους χαιρόμαστε...γιατί τωρα θα λένε όλοι αυτοί ήμουν με το Σαμαρά! Και πότε περίμενες ρε κουμπάρε να μας το πεις;;;Τώρα που νίκησε; Ε, άντε πέρα...

βοιωτός είπε...

3.58
Από ποιο χωριό είσαι μάστορα;

Εχεις δίκιο, αλλά αν υπήρχε η τόλμη θα είχαμε και σημαντικούς πολιτικούς στη Βοιωτία -και αλλού.

Εωσφόρος είπε...

Τελικά, την αλήθεια δεν την μαθαίνεις μόνο από μικρό, από τρελό κι από Παλιό, αλλά κι από Απλό( Νεοδημοκράτη).
Γεια σου "αγράμματε" που έβαλες τα γυαλιά στους γραβατοφερεμένους γραμματικούς.

Ανώνυμος είπε...

Που το πιασες ότι είμαι μάστορας; απ'τα εφτά ξημερώματα πάω στη δουλεια αλλά ένα με μάθανε ο πατέρας κι ο παππούς μου και δεν το χαλάω...να λέω ντρίτες κουβέντες και να μην τα στρίβω πως με συμφέρει.Κι ανάγκη δεν έχω κανέναν δοξα τω θεώ τα φέρνω βολτα αλλά πήγα και ψήφισα για την ελπίδα χωρίς να ρωτήσω και να μου πει κανένας τι να κάνω
και να σου πω κάτι άλλο δεν είμαι ο μόνος ψάξε και θα βρεις στα χωριά μας ανθρώπους της δουλειάς να δεις πως όλα αυτά τα πολιτικάντικα τακούμε βερεσε.Εμείς μιλήσαμε προχτές όχι αυτοί που βγαίνουν στα κανάλια και δε λένε τίποτα ούτε αυτοί που κρύβονται, να το βα΄λουν καλά στο μυαλό τους.

Εωσφόρος είπε...

Λαϊκή διαταγή και τα σκυλιά δεμένα.
Όχι παίζουμε.

Υπνοβάτης είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ,
θα μου επιτρέψεις μερικές πρόχειρες παρατηρήσεις.

1. Η ανάδειξη του κ. Α.Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. υπήρξε - κατά την ταπεινή μου άποψη - μία ειρηνική επανάσταση. Διότι, οι 800.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες(υφιστάμενοι και ταλαιπωρία)αποτύπωσαν την ετυμηγορία τους η οποία υπήρξε απόλυτη, ρητή και κατηγορηματική.

2. Αυτή η διεύρυνση - που, οφθαλμοφανώς, ανέτρεψε de facto κάθε έννοια στενού κομματικού πυρήνα - εξέφρασε την ανάγκη ενός πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όχι μόνον να απεγκλωβιστεί από παντός είδους μηχανισμούς αλλά και να στείλει ένα ηχηρότατο πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα που αφορά στην καταδίκη ενός σαθρού δομικά πολιτικού συστήματος που εργάζεται νυχθημερόν και ΕΡΗΜΗΝ του, προκειμένου να αυτοσυντηρείται και να διαιωνίζει τις εξαρτήσεις και τις διαπλοκές του προς όφελος ορισμένων, αλλά σίγουρα όχι προς όφελος του λαού και της χώρας.

3. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, κ. Σαμαράς, οφείλει να προβεί άμεσα σε τομές και ρήξεις, προς τη διαμόρφωση όχι μόνο ενός υγιούς κόμματος, αλλά και ενός καθαρού ιδεολογικο - πολιτικού ρεύματος, η απήχηση του οποίου θα μετρηθεί στο σύνολο της κοινωνίας.

4.Διότι, εάν την ειρηνική επανάσταση είχαν την τόλμη να την κάνουν οι απλοί Νεοδημοκράτες και άλλοι πολίτες, δεν χωρεί ένας αρχηγός - με τέτοια νομιμοποίηση - να διστάσει.
Την Ιστορία την γράφουν οι ηγέτες που δεν διαχειρίζονται απλώς τις νίκες, αλλά που προχωρούν μπροστά με ρηξικέλευθες πράξεις, χωρίς συμβιβασμούς και ισορροπίες, που τους καθιστούν δέσμιους ή ομήρους.

5.Ως προς την Viotia, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι τάσσεται σταθερά με τις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, θέτοντας πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον. Το αντίθετο, θα με εξέπληττε δυσάρεστα.

6.Τέλος, δυο λόγια για τον "ανώνυμο μάστορα", που προσωπικά με συγκίνησε η καθάρια σκέψη του. Ας μην λησμονούμε ποτέ ότι: "Βαθιά η γλώσσα γιατί βγαίνει από βαθιά ψυχή".

Αριμνητος είπε...

Τον καιρό των αναταραχών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έλεγαν, ότι ο κάθε στρατιώτης φυλάει στο γυλιό του μια στολή αυτοκράτορα, μήπως και του χρειασθεί.

Τώρα, που ο παλιός στρατιώτης της παράταξης ο ηγέτης των «κολασμένων» Αντώνιος Γάιος Σφουγγαράκης, (ένα είδος λευκού Obamia), κατανίκησε την κόρη του Συγκλητικού Μητσο-Τάκιτος, Κλεοντόρα, και την έσυρε στη Ρεζίλης για το σχετικό θρίαμβο και προς τέρψη των ταπεινών και καταφρονεμένων, αυτή συνέχισε να χαμογελά θαρραλέα και δήλωσε κοιτώντας τον κατάματα: παραμένω στρατιώτης της Νέας Δολοπλοκίας (όνομα Λεγεώνας).
Ο Αντώνιος απάντησε θερμά: «τα σπας κούκλα, από σήμερα παίρνουμε ένα σφουγγάρι και σβήνουμε τα ελλείμματα που παραδώσαμε και κρατάμε τα πάθη που φουντώσαμε».
«Δε με νοιάζει για μένα, μη πάθουν κακό οι Βοιωτοί που με τίμησαν» είπε χαμογελώντας αινιγματικά η Κλεοντόρα.
«Δεν ευθύνομαι αν αποφεύγουν να κάνουν το αντιγριππικό εμβόλιο» έκλεισε τη συζήτηση ο Αντώνιος όσο για σένα μάθε ότι "Old soldiers never die; they just fade away."

βοιωτός είπε...

Old soldiers never die. Διδακτικό.