Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα για τους λάτρεις των παρασκηνίων αλλά και των ειδήσεων από τη Βοιωτία.
Στείλτε μας τις ειδήσεις σας στο viotia@gmail.com.
Πρoσθέστε την εφημερίδα μας στα αγαπημένα σας: πιέστε [CTRL] + [D]
18 σχόλια:
ΔΑΝΕΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΣΕΓΓΟΝΑ ΜΑΣ ,ΑΦΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΛΛΗΣ ΜΙΑΣ ΓΕΝΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΡΙΑ...ΑΦΟΥ ΤΑ GOLDEN BOYS,ΕΠΑΙΞΑΝ 7 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ....ΤΟΥ 2028 ΚΑΙ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΕΧΑΣΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΟ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΑΠΟ ΛΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΕ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΝΩΤΑ ΚΑΛΛΥΜΕΝΑ ,ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΕΨΑΝ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΩΧΥΡΩΜΕΝΗ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑ.-ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΚΡΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ..
ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΥΝΤΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΦΟΥ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ;
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
Η χρεοκοπία πιθανως να μην ειναι το χειρότερο σενάριο......υπαρχουν και αλλα σενάρια πολυ χειρότερα....εαν το καλοσκεφτούμε και η κυβέρνηση σοβαρευτεί και οργανώσει τις κινήσεις της οχι βεβαια με ατακες του τυπου κινδυνεύει η εθνικη κυριαρχία...τότε τα περιθώρια που εχουμε να κανουμε ελιγμους ειναι πολλα...δεν ειναι του παρόντος να τα αναφέρω ομως ο Φλεβαρης θα ειναι πολυ δυσκολος μήνας...
Σάκη,
Τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση δεν πείθουν τους αναλυτές.
Οτι αναφερθηκαν οι κακοί ξένοι που βυσσοδομούν εναντίον της ευημερούσης και παραγωγικότατης Ελλάδας δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλό σημάδι.
Το ζήτημα της χρεοκοπίας είναι όπως σωστά λες μικρό. Η ουσία είναι ότι επί πολλά χρόνια θα πιεστούμε και θα έχουμε χρεώσει και τα παιδιά μας.
Ολοι. Οσοι έφταιξαν και όσοι όχι. Οσοι έκλεψαν και όσοι όχι. Γι' αυτό όλοι πρέπει να είνα πολύ προσεκτικοί.
Ανώνυμε 8.54
Συμφωνώ αλλά ποους εξυπηρετεί η απόσυρση. Εδώ θα δώσουμε τη μάχη και θα είναι σκληρή. Αυτή τη φορά τα πράγματα είνα δύσκολα αλλά και επικίνδυνα.
Βοιωτέ σε γνωρίζω απο οταν ειμασταν στο λυκειο και καποτε καναμε στενη παρεα οποτε γνωριζω οτι το διανοητικο σου πηλικο ειναι αρκετα υψηλο και αν μη τι αλλο αντιλαμβανεσαι ορισμενα πραγματα που αλλοι τα περνανε στο ντουκου....Η κοινωνικη διασταση των συνεπειων της χρεοκοπιας της Ελλαδας ειναι εξαρτωμενη απο την ψυχολογια της αγορας που αυτην την δεδομενη στιγμη ειναι στο ναδιρ...δλδ σαν να εχει επιτευχθει η χρεωκοπια ανεπισημα....πες μου εσυ τωρα κατα την γνωμη σου τι θα μπορουσε να αλλαξει την ψυχολογια....και τοτε θα δεις οτι τα βηματα της κυβερνησης(που δεν την ψηφισα)ειναι πολυ βελτιωμενα σε σχεση με την προηγουμενη(που τους ψηφιζα)
Σάκη,
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και προσποιούμαι πως πιστεύω ότι γνωριζόμαστε στενά :-)).
Η νέα κυβέρνηση θυμίζει όλο και περισσότερο την παλιά. Δεν θα ανφερθώ σε δηλώσεις που αφού είσαι άνθρωπος της αγοράς θα γνωρίζεις ότι θα προκαλούσαν γέλια αν δυστυχώς δεν μιλούσαμε για τεράστιες απώλειες και της χώρας και των ιδιωτών.
Η επικονωνιακή καταιγίδα που βιώνουμε δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Το χάσμα είναι πολύ βαθύ στην κονωνία και στην οικονομία για να κλείσει με ανεμογεννήτριες και πάγωμα μισθών...
Οι λεγόμενοι "αναλυτές της αγοράς" παίζουν το δικό τους παιγνίδι που δεν έχει φυσικά σχέση με την ευημερία των Ελλήνων ή των Ευρωπαίων ή του οποιουδήποτε άλλου αλλά με την ευημερία του δικού τους τραπεζικού λογαριασμού - όλοι οι "αναλυτές" είναι ταυτόχρονα και επενδυτικοί οίκοι. Το παιγνίδι είναι χοντρό και έχει να κάνει με τα κερδοσκοπικά παιγνίδια γύρω από το ευρώ με όχημα τα ελληνικά ομόλογα. Οι κερδοσκόποι γνωρίζουν την άθλια κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών - γι' αυτό η πολιτεία δεν εξετάζει (ακόμη;) τη δυνατότητα του εσωτερικού δανεισμού, θα γ@@@@σε τις τράπεζες. Άλλωστε, το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας (δημόσιο + ιδιωτικό) δεν είναι καθόλου μεγάλο κι αυτό σημαίνει πολλά πράγματα και σίγουρα ότι η κατασταση είναι λιγότερο τραγική από όσο μας την εμφανίζουν! Οι κερδοσκόποι γνωρίζουν επίσης ότι τυχόν στάση πληρωμών, a la Dubai, θα τίναζε στον αέρα το ευρώ που αυτή τη στιγμή είναι αδικαιολόγητα ακριβό νόμισμα. Για την Ελλάδα, η στάση πληρωμών ΔΕΝ είναι η χειρότερη επιλογή, δεν είναι χειρότερη πάντως από τη λύση του ΔΝΤ. Αντίθετα, ίσως να "εκβίαζε" την ΕΕ, μέσω του κοινού νομίσματος, να καταργήσει το άθλιο καθεστώς όπου η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί απευθείας τις εθνικές οικονομίες αλλά μόνο μέσω των κερδοσκόπων. Πίσω από τους κινδυνολόγους λοιπόν κοιτάξτε μήπως κρύβονται κάποιοι που έχουν κάθε συμφέρον να ανατιμηθεί το δολάριο και η στερλίνα έναντι του ευρώ!
Όχι και να φουντάρουμε 8.54.
άλλο που δεν θέλουν! Εδώ όρθιοι , αντίσταση γιατί τα πάντα είναι δανεικά και γι αυτούς.
Μέτοικε.
δεν είναι ακριβώς έτσι. Αλλά το ποιο πε΄ριργο είναι εσύ να συνωμοσιολογείς.
:-)
Δεν είναι ο μάζες που κινούν την ιστορία; Είναι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο;
Είσαι σε καλό δρόμο...
Βοιωτέ,
είναι ακριβώς έτσι και δεν πρόκειται περί συνωμοσιολογίας φυσικά. Το να κάνει κάποιος τη δουλειά του δεν είναι συνωμοσία, και η δουλειά των κερδοσκόπων είναι να κερδοσκοπούν, και η κερδοσκοπία σήμερα γίνεται και εις βάρος χωρών και εις βάρος νομισμάτων.
Το ίδιο κερδοσκοπικό παιγνίδι που παίζεται εις βάρος της χώρας μας παίζεται και εις βάρος της Ιρλανδίας αυτές τις μέρες. Η Ιρλανδία υποχώρησε στη γραμμή του ισχυρού ευρώ, Η χώρα μας δεν έχει το παραμικρό συμφέρον να κάνει το ίδιο, αντίθετα, πιστεύω, το συμφέρον της είναι να επιδιώξει απ' ευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έναντι χαμηλού επιτοκίου ή και να διαθέσει απ' ευθείας στο ευρύ κοινό ομόλογα. Αυτό φυσικά θα ήταν καταστροφή για τις ελληνικές τράπεζες αλλά προσωπικά καρφί δεν μου καίγεται - όπως σ' εκείνες δεν καίγεται καρφί αν έχω δουλειά για να πληρώσω τη δόση του στεγαστικού. Επίσης, θα σήμαινε και μια (ελεγχόμενη) υποτίμηση του ευρώ - αλλά και πριν μερικά χρόνια το δολάριο κόστιζε 50% παραπάνω οπότε μόνο οι Γερμανοί έχουν λόγους να μην το επιθυμούν. Η απειλή πτώχευσης που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα χαρτί που θα μπορούσε να παιχτεί (αν δεν παίζεται ήδη).
Οι μάζες είναι που κινούν την ιστορία, Βοιωτέ, εν προκειμένω με την μοιρολατρική απραξία τους ;-)
Οι αξιολογικοί οίκοι που υποβαθμίζουν την ελληνική οικονομία θα αργήσουν πολύ να μας αναβαθμίσουν, εκτίμησε ο καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, που ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς "Οι οίκοι αξιολόγησης μας έφεραν στην προ-ΟΝΕ εποχή με τις σημερινές αξιολογήσεις τους και θα μας κρατήσουν εκεί για πολύ καιρό. Πιθανόν λοιπόν τα ελληνικά ομόλογα να μην γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο το 2011. Μόνο πολιτική διαπραγμάτευση θα τα κάνει αποδεκτά", ανέφερε ο κ.Χαρδούβελης.
Οι αξιολογικοί οίκοι μας υποβαθμίζουν. Αυτοί δεν υπερ-αντιδρούν όπως οι αγορές, μάλλον αντιδρούν με καθυστέρηση. Ούτε διακατέχονται από "κερδοσκοπία", πρόσθεσε.
Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα αναμένεται σύντομα να πιεστεί και από τη γήρανση του πληθυσμού. "Οι συντάξεις θα απορροφούν πολύ υψηλότερα κονδύλια στο μέλλον. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μας ανεχτούν τα παιδιά μας. Μάλλον θα ψηφίσουν μειωμένες συντάξεις στους κακομαθημένους γονείς τους, όσες δικαστικές αποφάσεις και αν τους παραθέσουμε. Έχουμε ξεκινήσει έναν πόλεμο γενεών"
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα σε εποχή στασιμότητας διαρκείας. Η κουλτούρα της κοινωνικής συναίνεσης αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες, ανέφερε ο κ.Χαρδούβελης
Μέτοικε,
ασαφλώς δεν είναι δουλειά των κερδοσκόπων να καταχρεώνουν τις χώρες αλλά ακόμη κι αν ήταν στην Ελλάδα θα πεινούσαν διότι εκατοντάδες χιλιάδες λαμόγια τους έχουν προλάβει.
Οι παλιοί νοικοκύρηδες έλεγαν ότι μη σε βριε στην ανάγκη ο τοκογλύφος και φρόντιζαν όχι μόνο να μην χρωστούν αλλάν έχουν και 5 δραχμές στην άκρη.
Φυσικά μετά ήρθαν τα νέα οικονομικά με κήρυκες τους αφελείς που εντελώς -μα εντελώς- συμπτωματικά οδήγησαν σε απίστευτα κέρδη τους κερδοσκόπους.
Ομηροι κράτη ολόκληρα, γενιές υποθηκευμένες.
Τα λαϊκά ομόλογα είναι μια ανοησία που την πρωτοείπε ο Τσίπρας νομίζω. Πρώτον τι θα γίνει αν δεν καλυφθεί η έκδοση; Θα συμπληρώσει ο Αλαβάνος ή θα βουλιάξει η χώρα;
2. θα δημιουργήσουμε μια νέα γενιά ραντιέρηδων όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρήματά τους είναι κυρίως από κλοπή δημόσιου πλούτου; Θα τους επιβραβεύσουμε δηλαδή;
3. Αυτά τα χρήματα δεν θα φύγουν από την κατανάλωση για να πανε στη μαύρη τρύπα; Δεν θα έχουμε περαιτέρω πίεση της ήδη άθλιας κατάστησς στην αγορά αν αποσυρθούν 10 δισ. ευρώ από την λαϊκή αποταμίευση;
Μέτοικε,
οι τραπεζίτες κινούν την ιστορία και εν προκειμένω η απραξία τους :-).
10.49
Αυτό που λέει ο Χαρδούβελης για τον πόλεμο των γενεών το έχουμε γράψει από το 2007. Είναι σωστό. Ετσι θα γίνει, διότι τα λεφτά τελειώσανε.
Βοιωτέ,
Τα "λαϊκά" ομόλογα σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Σήμερα το κράτος πουλάει ομόλογα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έναντι πολύ υψηλού επιτοκίου. Οι τραπεζίτες μετά τα μεταπωλούν στους καταναλωτές με χαμηλότερο επιτόκιο. Τα ομόλογα λοιπόν ούτως ή άλλως καταλήγουν στη "λαϊκή αποταμίευση". Η διάθεση "λαϊκών" ομολόγων απλώς θα έδινε τη δυνατότητα στο κράτος να πουλήσει με χαμηλότερο επιτόκιο.
Φυσικά είναι λάθος να θεωρείται ότι τα "λαϊκά" ομόλογα θα δημιουργήσουν νέα γενιά ραντιέρηδων. Αυτοί ΗΔΗ υπάρχουν. Τα "λαϊκά" ομόλογα απλώς θα μετακινούσαν κάποια κεφάλαια από πχ. προθεσμιακές καταθέσεις σε πιο συμφέροντα κρατικά ομόλογα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες ούτε θέλουν ν' ακούσουν για "λαϊκά" ομόλογα.
Δεν θα προκαλούσαν προφανώς καμμιά σημαντική αύξηση της συνολικής αποταμίευσης, και επομένως μείωση της καταναλωτικής δαπάνης. Το συνολικό ύψος της αποταμίευσης δεν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ομολόγων αλλά από τη διαθεσιμότητα εισοδήματος. Περισσότερο επίφοβη για την οικονομική ανάπτυξη είναι η περιοριστική πολιτική που προσπαθεί αν επιβάλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα - το οποίο παρεμπιπτόντως ουδόλως ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η περιοριστική πολιτική είναι που θα τραβήξει πόρους από την κατανάλωση και άρα θα μειώσει το ΑΕΠ. Το ελληνικό ΑΕΠ εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την κρατική δαπάνη αφού η ιδιωτική επένδυση σε παραγωγικές δραστηριότητες είναι τραγικά ανύπαρκτη. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το "σπάταλο κράτος" (είναι πρόβλημα αλλά όχι το κυρίαρχο) αλλά η τραγική απουσία σοβαρού ιδιωτικού τομέα!
Μέτοικε,
παραλογίζεσαι. Τα λαϊκά ομόλογα -αν οι προθεσμιακές έχουν 3,5%- για να πάρει κάποιος το ρίσκο για ένα οίκο ανοχής σαν την Ελλάδα πρέπει να δώσεις 7%...
Εσύ Βοιωτέ μπορεί να θέλεις και 200% για να πάρεις το ρίσκο, δεν σκέφτονατι όλοι το ίδιο. Σου θυμίζω ότι η Lehman Bros λίγες μέρες πριν χρεοκοπήσει είχε αξιολογηθεί σαν ΑΑΑ+ (και μάλιστα από τους ίδους που υποβαθμίζουν τώρα την Ελλάδα)!
BTW, πού έχει προθεσμιακές 3,5% ρε Βοιωτέ να τρέξω, και το 0,35% δικό σου :-)
Στείλε π.μ. αν έχεις πάνω από 1 χαρτί.
Αν είχα πάνω από 1 χαρτί θα έγραφα σχόλια σε blog; :-D
Γιατί όχι; Εξαντρίκ εισοδηματίας.:-)
Δημοσίευση σχολίου