Μια συνάντηση του Βοιωτού με τον Χρήστο Παλαιολόγο το 1988. Μια συνέντευξη που παραμένει επίκαιρη 21 χρόνια μετά
Είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό το πώς μια πολιτική συνέντευξη μπορεί να παραμένει επίκαιρη 21 χρόνια μετά τη λήψη της. Κι όμως είναι δυνατόν: όταν ο συνεντευξιαζόμενος αρθρώνει ρωμαλέο και μεστό πολιτικό λόγο, όταν εντάσσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις στη διατύπωση ενός ευρύτερου οράματος και στην υλοποίηση ενός πολιτικού και στρατηγικού προτάγματος για την πολυεδρική ανάπτυξη μιας μικρής πόλης στην ελληνική επαρχία.
Πρόκειται για την περίπτωση της συνέντευξης που ο Χρήστος Παλαιολόγος παραχώρησε, όντας αντιδήμαρχος Λεβαδέων το 1988, στο βραχύβιο τοπικό περιοδικό ΠΟΛΗ (φωτό), στον Βοιωτό και τον εκλεκτό φίλο Δημήτρη Βασιλάκη. Οπως όλες οι συνεντεύξεις και αυτή του Χρήστου Παλαιολόγου έχει τη δική της μικρή ιστορία και το ενδιαφέρον παρασκήνιο που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και σήμερα πολιτικές αντιδράσεις και ζωηρές συζητήσεις.
Ομως το σημαντικό δεν είναι αυτό εδώ. Είναι η προφητική διάσταση αυτής της πολύωρης συνομιλίας, είναι η εκ των προτέρων αφήγηση μεγάλου μέρους της ιστορίας της Λιβαδειάς, όπως ο Χρήστος Παλαιολόγος πραγμάτωσε, στο μέτρο που του αναλογούσε, όταν 2 χρόνια αργότερα και για 12 συναπτά ανέλαβε τα ηνία της βοιωτικής πρωτεύουσας.
Αξίζει πραγματικά να διαβάσει κανείς από την αρχή ως το τέλος την εκτεταμένη αυτή συζήτηση για να παρακολουθήσει την σταδιακή εκδίπλωση των απόψεων ενός ανθρώπου αφοσιωμένου εξαρχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και περαιτέρω ποια και πόσα από τα οράματά του υλοποίησε όταν ανέλαβε την δημοτική αρχή στη Λιβαδειά.
Επιπλέον η συνέντευξη Παλαιολόγου παρουσιάζει ενδιαφέρον και από ιστορική άποψη καθώς ο αντίκτυπός της στην τότε μικρή λιβαδείτικη κοινωνία υπήρξε τεράστιος και δεν θα αφίστατο σημαντικά της αληθείας η διαπίστωση ότι απετέλεσε ένα από τα εφαλτήρια για τις μετέπειτα μεγάλες πολιτικές και εκλογικές του επιτυχίες.
Οχι που είμαι μπροστά αλλά, με την πείρα και την εμπειρία των 21 χρόνων που έφυγαν, μπορώ με ασφάλεια να υποστηρίξω ότι η συζήτηση αυτή του 1988 είναι η σημαντικότερη συνέντευξη για τα δημοτικά πράγματα της Λιβαδειάς που έχει δημοσιευτεί ποτέ. Δείτε την όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στο 1ο τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΗ τον Μάη του 1988. Εδώ.
7 σχόλια:
προφητική...!
Τότε άνοιξε μια εποχή για την λιβαδειά χτες έκλεισε...
Ενας συμπαθης αρχοντας της τοπικης αυτοδιοικησης εφυγε. Τον Συμπαθουσες ή μη δεν μπορεις να παραβλεψεις το αυτοδημιουργητο του ανδρος, την αναδειξη του απο μικρο κομματικο φορεα, τις συμπαθειες του στο κοινο της Λειβαδιας εκτος επαγγελματος και την αναγνωριση του σε αυτοδιοικητικο και μη επιπεδο περα απο τα στενα συνορα του Νομου Βοιωτιας.
Ηταν διαφορετικος απο τον συνηθη Βοιωτο Πολιτικο
Τα συλληπητηρια μου στην Συζυγο του εκλιποντος
Αυτή η συνέντευξη είναι σήμερα ντοκουμέντο.Είχε τεράστια επιτυχία το 1988 και το πρωτο τεύχος αν θυμάμαι καλά είχε εξαντληθεί.(όποιος θυμάται εκείνη την εποχή μπορεί να το επιβεβαιώσει). Τότε δεν ξέραμε τη συνέχεια των πραγμάτων ,μετά από 20 χρόνια φαίνεται πως 'ηταν το ντεμπούτο του βοιωτού σαν δημοσιογράφου και του Χ. Παλαιολόγου σαν αντιδήμαρχου.
Την βρίσκω χρήσιμη σαν ιστορικό τεκμήριο για όλους μας και περισσότερο για μερικούς νεόκοπους αλεξιπτωτιστές που τότε "δεν υπήρχαν στον χάρτη" όπως λέμε οι Λιβαδίτες, και σήμερα φλυαρούν ξανα φλυαρούν και μόνο φλυαρούν χωρίς να ξέρουν την ιστορία των προσώπων και της πόλης.
Σωστά όσα λέει ο 1.34 αλλά φαίνεται και πικρία στα λεγόμενα του. Πολλοί παλιοί διαφωνούν με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Λειβαδιά όπου όλοι γκρινιάζουν και βρίζουν ασύστολα.
Ακόμα κι ο Παλαιολόγος τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει αυλή και τσιράκια αλλά ο βοιωτός μάλλον δεν το έχει πληροφορηθεί.
@ 6.58
άνθρωπος που καταδέχεται να τον αποκαλούν "αυλή" οποιουδήποτε πολιτικού ,και του καλύτερου σου λέω εγώ , υποτιμάει τόσο φανερά τον εαυτό του και το δηλώνει!προσωπικά όλοι αυτοί δεν μου λενε τίποτα , μα τίποτα.
Καλά τόσο αφελή άτομα που υπάρχουν να παώ να τα δω κι εγώ; δεν υποβαθμίζεται κάποιος τόσο εύκολα αν δεν έχει συμφέρον αν δεν άρπαξε κανα ρουσφετάκι, καμια θεσούλα,καναν διορισμό κλπ.( με την καλή έννοια πάντα...) ή κάτι περιμένει να κερδίσει αύριο. Αλλιώς γιατί να ανήκει σε "αυλές" και να φωνάζει από μακριά ότι δεν έχει καμιά αξία; Χαζός είναι; Στην Ελλάδα ζούμε μην τρελαθούμε ρε παιδιά αρκετά πια με την κοροιδία
Δημοσίευση σχολίου