
Γράφει ο Λουκάς Δημάκας*
ΤΟ «ΧΑΡΤΙ» της υποστήριξης της Μόσχας στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων σχεδιάζει, λέει, να αξιοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Κ. Καραμανλής. Σίγουρα, όταν μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία παίρνει θέση που εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, είναι μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο αυτό που θα έπρεπε να αξιοποιήσει πλήρως η κυβέρνηση (στο εξωτερικό και όχι στο... εσωτερικό) είναι η υποστήριξη που της παρέχει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που η ίδια υπερασπίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει για όλες τις χρήσεις. Έτσι ώστε μετά τους Ρώσους να ακολουθήσουν και οι ΗΠΑ και η Κίνα και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μία τέτοια εξέλιξη- που σίγουρα θα είχε μιμητές και στις μικρότερες χώρες - θα ανέτρεπε τα δυσμενή, μέχρι τώρα, δεδομένα της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Αντ΄ αυτού ολοένα και περισσότεροι στην κυβέρνηση συζητούν ή δείχνουν να ανέχονται- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- το όνομα «Νέα Μακεδονία». Ας μην γελιόμαστε: Η ονομασία αυτή δεν εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αν υιοθετηθεί θα αποτελεί διολίσθηση σε χαμηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
*Ο Λουκάς Δημάκας είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ειδικευμένος σε αμυντικά θέματα. Οι απόψεις του είναι φυσικά προσωπικές και δεν εκφράζουν τη viotia.
Kαι γιατί παρακαλώ ένα όνομα του τύπου "Βόρεια Μακεδονία" ή "Άνω Μακεδονία" ή "Εκείθεν της Γευγελής Μακεδονία" είναι προτιμότερη από το "Νέα Μακεδονία"; Ιστορικά, πάντοτε κάθε "Βόρεια", "Ανατολική" ή "Άνω" οντότητα προσδοκούσε ή προσδοκεί την ένωσή της με μια αντίστοιχη "Νότια", "Δυτική" ή "Κάτω". Κάτι που ποτέ δεν έχει γίνει για μια "Νέα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει μια διχογνωμία για το να το ΝΕΑ ή το Βόρεια/Ανω είναι προσφορότερο για τα ελληνικά συμφέροντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ ότι σε όλες τις περιπτώσεις η αλυτρωτική προπαγάνδα θα υφίσταται και άρα θα έχουμε πρόβλημα.
Τουλάχιστον φάνηκε ότι μπορούμε να λέμε "όχι".