Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Ο επιστημονικός και επαγγελματικός ενιαίος
φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης
των Μηχανικών του τεχνολογικού τομέα ανώτατης
εκπαίδευσης
Ταχ. Δ/νση: ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 15 –106 77, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2105227812 - 2105227276
Fax: 2105243701, http://www.eetem.gr- E-mail: eetem@eetem.gr
Αθήνα, 06-12-2012
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, το Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α και εν μέρει το
Ανάπτυξης και άλλα παραγωγικά Υπουργεία σε μικρότερο βαθμό, εξακολουθούν να
λειτουργούν ως «Υποκαταστήματα» του Τ.Ε.Ε, αφού Υπουργοί και Γεν. Γραμματείς,
στην πλειοψηφία τους, είναι μέλη του Τ.Ε.Ε.
Τα εν λόγω Υπουργεία δεν τηρούν ίσες αποστάσεις έναντι όλων των Μηχανικών
(Τ.Ε.Ι-Ε.Μ.Π) όπως επιτάσσουν οι κανόνες μιας ευνομούμενης πολιτείας, αλλά κατά
κόρον ακολουθούν τις ντιρεκτίβες του Τ.Ε.Ε και τις βαφτίζουν «υπηρεσιακές
απόψεις».
Η συμπεριφορά αυτή, με ευθύνη φυσικά των εκάστοτε πολιτικών προσώπων
(Γενικών Γραμματέων και Υπουργών), καθιστά το επάγγελμα του Μηχανικού ακόμη
«κλειστό» και «προσπελάσιμο» μόνο σε μια κατηγορία Μηχανικών, αυτή των
Πολυτεχνικών Σχολών.
Για το λόγο αυτό, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, μετά από απόφαση της Κ.Δ.Ε, θα επισκεφτεί
την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, στις 11 π.μ το Υ.Π.Ε.Κ.Α (Μεσογείων 119) ώστε
να αντιδράσει στις παραπάνω πρακτικές, συμπεριφορές και λογικές.
Σας καλούμε, λοιπόν, όλους – και ιδιαίτερα όσους από εσάς βιώνετε
καθημερινά την προκλητική συμπεριφορά των πολιτικών και διευθυντικών στελεχών
του Υ.Π.Ε.Κ.Α, τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι (μέλη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ) που δεν
έρχονται άμεσα σε επαφή με τους μηχανισμούς αυτούς αλλά και τους Φοιτητές των
αντίστοιχων Τμημάτων, στο πλαίσιο της συναδελφικής αλληλεγγύης - να συμμετέχετε
στην Κινητοποίηση αυτή, να ενώσουμε τις φωνές μας, ώστε να ακουστούμε, δυνατά
και καθαρά, εκεί που πρέπει.
Βασικά, αλλά όχι μοναδικά, αιτήματά μας:
1. 1.Επίλυση του ζητήματος σχετικά με τη σύνταξη εξαρτημένων
τοπογραφικών διαγραμμάτων.
2. 2.Να μπει τέλος στον παρεμβατικό ρόλο του Τ.Ε.Ε στα Υπουργεία
Π.Ε.Κ.Α και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
3. 3.Άμεση κατάργηση των απαράδεκτων και αδικαιολόγητων
περιορισμών που τίθενται αυθαίρετα από τα παραγωγικά Υπουργεία για τους
Μηχανικούς Τ.Ε.Ι (Ενεργειακοί Επιθεωρητές κ.λ.π).
4. 4.Νομοοργάνωση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ως αντιστάθμισμα στην
υπερπροστασία του Τ.Ε.Ε από τον κρατικό μηχανισμό και το αναχρονιστικό θεσμικό
πλαίσιο.
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 2012, ώρα 11-12 π.μ – Να είστε
εκεί!
Για την ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας
Σπύρος Κορδοπάτης
Χαράλαμπος Σανιδάς
Νέα Διεύθυνση:
Φίλωνος 16 & Πεσόντων Μαχητών, Τ.Κ. 32100, ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275, email: eetem.viotia@gmail.com
http://eetem-viotia.blogspot.gr
Για την ΕΕΤΕΜ-Βοιωτίας
Σπύρος Κορδοπάτης
Χαράλαμπος Σανιδάς
Νέα Διεύθυνση:
Φίλωνος 16 & Πεσόντων Μαχητών, Τ.Κ. 32100, ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Τηλέφωνο/Φαξ: 2261027275, email: eetem.viotia@gmail.com
http://eetem-viotia.blogspot.gr
Οι τίτλοι κερδίζονται από τα θρανία και όχι από τα πεζοδρομία και τις προκηρύξεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα βγάζω άκρη με τους πτυχιούχους των ΑΤΕΙ, του εξωτερικού που στην Ελλάδα τους βαπτίζουν διπλωματούχους και γίνονται ισότιμα μέλη του ΤΕΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράψε το όνομα σου κι έλα να μου κάνεις παρέα στο διδακτορικό παπαγαλάκι του ΤΕΕ. Μην ανησυχείτε, και στα θρανία κερδισμένοι είμαστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ άγνωστε, Ο τίτλος του Πτυχιούχου Μηχανικού εχει κερδιθεί απο το 1989 με σχετικο Προεδρικό Διάταγμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Πολιτεία χρωστάει στους απόφοιτους Πτυχιούχους Μηχανικούς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από το 1987 συμφώνα με τον ιδρυτικό νόμο 1404/83 των ΤΕΙ.
Απλά σε αυτή την χώρα το να ζητάει κανείς τα αυτονόητα δίνει το "δικαίωμα" σε "αγνώστους" να χλευάζουν.
Τώρα, το σε ποια θρανία έχει κάτσει ο καθένας μπορούμε να το συζητήσουμε όσο θέλετε...
Ευχαριστώ πολύ
Και για να μην κρύβομαι πίσω απο την ανωνυμία,
Σπύρος Κορδοπάτης
Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε, MSc.
Όταν οι Συντεχνίες δεν σου αφήνουν ούτε το ελάχιστο δικαίωμα του να ασκήσειςμε αξιοπρέπεια αυτά που έμαθες και διδάχθηκες στα θρανία αγαπητέ, τότε ΝΑΙ, πρέπει να βγείς στα πεζοδρόμια και να κερδίσεις το δίκιο σου απέναντι σε ένα τελείως σάπιο πολιτικό συστημα που πιασμένο αγκαζέ με την μεγαλύτερη συντεχνία στην Ελλάδα κάνει οτι μπορεί, θυσιάζει όποιον μπορεί, σε βάρος του Έλληνα πολίτη δρώντας κατα το δοκούν και κατά το συμφέρον της και μόνον....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΤΕΕ είναι βάσει του καταστατικού του "Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας" και όχι επαγγελματικός σύλλογος "συνάδελφοι" της ΕΕΤΕΜ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχετε μάλλον μπερδεμένα.Όσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα το ΣτΕ έχει αποφανθεί . . .
Τι γίνετε εδώ? Μαζεύτηκαν τα παπαγαλάκια του ΤΕΕ? Αυτά τα περί θρανίων βρείτε αλλού να τα πείτε, πήγα σε 2 ΤΕΙ να δώσω κατατακτήριες και είχανε κάνει αίτηση όλο διπλωματούχοι με 9άρια βαθμό διπλώματος και μετά λέτε για τα ΤΕΙ. Οσο για το ΤΕΕ δεν μας ενδιαφέρει αν είναι τεχνικός σύμβουλος του κράτους και όχι επαγγελματικός σύλλογος, κάθε φορά που επιχειρήσαμε να αποκτήσουμε επαγγελματικά δικαιώματα απειλούσε θεούς και δαίμονες. Επίσης το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί για τίποτα, απλά είχε απορρίψει κάποια ΠΔ για τους συναδέλφους των δομικών έργων και έργων υποδομής, θα υπάρχει συνέχεια στο δεδικασμένο, δεν τελειώσαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαπαγαλάκια της προπαγάνδας του 1960 έχετε χάσει 50 χρόνια εξέλιξης. Κάνετε γαργάρα πως με 3 χρόνια σπουδών στη Βουλγαρία πλέον θεωρείσε διπλωματούχος. Ή με 3 χρόνια σε ΤΕΙ της Γερμανίας. Όπως επίσης πλέον με 3 χρόνια σε κολέγιο. Γιατί δε μιλάτε για αυτά; Αν ο Μηχανικός ΤΕ είναι ημιμαθής, το 30% των μελών του ΤΕΕ είναι εντελώς αγράμματοι. Ξύπνησε πια ο κόσμος και ηλιθιότητες τύπου τι έγραψες στις πανελλήνιες δε περνάνε πια...
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Είμαι σίγουρος ότι όλοι - ή σχεδόν όλοι- οι συνάδελφοι διπλωματούχοι μηχανικοί δεν γνωρίζουν το πρόβλημα των μηχανικών Τ.Ε. Αν γνώριζαν στοιχειωδώς το πρόβλημα μας, θα είχαν πάρει οι ίδιοι το ΤΕΕ με τις πέτρες. Συνάδελφοι δεν μιλάμε πλέον για αναβαθμισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Μιλάμε απλά για την ύπαρξη έστω και λειψών επαγγελματικών δικαιωμάτων. 2. Η νομοθεσία των επαγγελματικών δικαιωμάτων στηρίζεται σε επιστημονικά, εκπαιδευτικά, τεχνολογικά και κοινωνικά δεδομένα της δεκαετίας του 1930 με ένα ρετουσάρισμα της δεκαετίας του 1950. Το 1930 όμως υπήρχαν σχεδόν μόνο πολιτικοί μηχανικοί. Γιαυτό και παρατηρείται το φαινόμενο οι διπλωματούχοι πολιτικοί μηχανικοί να υπογράφουν τα πάντα και οι υπόλοιποι ότι μένει. 3. Η λογική του "μην αναβαθμιζόσαστε εσείς για να μην υποβαθμιστούμε εμείς", είναι η κυρίαρχη λογική του ΤΕΕ. Το οποίο ΤΕΕ βέβαια βλέπει να χάνει κάτι ψιλά από τα κεκτημένα του λόγω τρόικας και φρίττει. 4. Εμείς οι μηχανικοί Τ.Ε. είμαστε βασικοί χρηματοδότες του ΤΕΕ, εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου που λέγαμε πιο πάνω. Τι κάνει βέβαια το ΤΕΕ για εμάς είναι γνωστό. Μέχρι πρότινος για το ΤΕΕ ήμασταν "Τεχνικές επωνυμίες" ! 5. Οι μηχανικοί Τ.Ε. - όπως και όλοι οι επαγγελματίες - δίνουν κάθε μέρα εξετάσεις με τη δουλειά τους και τις γνώσεις τους. Και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και καλοί και κακοί μηχανικοί είτε διπλωματούχου είτε Τ.Ε. Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι ύβρεις μεταξύ συναδέλφων μηχανικών δεν είναι αποδεκτές. Χουλιγκανισμοί μεταξύ επιστημόνων είναι ντροπή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ που έχει ενσωματωθεί με ΠΔ στο Ελληνικό Δίκαιο (έγινε και πρόσφατη προσθήκη στο ΠΔ αυτό), όσοι έχουν BSc από χώρα της Ε.Ε παίρνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς ΔΟΑΤΑΠ. Κάνε λοιπόν αυτό που λες και ψάξε. Και μην εγκαλείς εμάς που το έχουμε ψάξει από την καλή και την ανάποδη. Σύμφωνα με το ΠΔ αυτό το BSc μπορεί να είναι από χώρες πχ Βουλγαρία αλλά και από όλα τα κολέγια-franchise με χώρες τις ΕΕ. Ήδη ιδρύθηκε το πρώτο ιδιωτικό Πολυτεχνείο με υπεύθυνο το πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ, το Μαρκάτο. Είπαμε ΤΕΕ=Καρκίνος. Για αυτό σου λέω ΨΑΞΕ και μετά μίλα. 3ετη BSc από Βουλγαρία και κολέγιο έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Απόφοιτοι ΑΕΙ της Ελλάδας δεν έχουν στην Ελλάδα καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ. Επίσης από χώρες όπως Σκόπια, Μαυροβούνιο, Κογκό περνούν ΔΟΑΤΑΠ, δίνουν 4-5 μαθήματα και αναγνωρίζονται με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Ας ισχύσει και για εμάς αυτό. Ή μήπως στα Σκόπια έχουν καλύτερα ιδρύματα πχ το ΤΕΙ Αθηνών;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς μέλος του ΤΕΕ, διπλωματούχος μηχανικός, δεν μπορώ να καταλάβω το μένος εναντίον των "ΤΕΙΤΖΗΔΩΝ" όπως αποκαλούν τους αποφοίτους των ΤΕΙ διάφοροι συνάδελφοι. Τα πράγματα είναι απλά αλλά και πολύ στρεβλά. Δεν νοείται με την αποφοίτηση από μια σχολή να έχεις δικαίωμα να υπογράφεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ (βλέπε Πολ. Μηχ κυρίως), χωρίς ΚΑΜΙΑ προϋπηρεσία και πρότερη ενασχόληση με το αντικείμενο. Δεν μπορεί ένας ΠΜ να υπογράφει ΗΜ-ΜΜ έργα χωρίς να έχει διδαχθεί ποτέ τίποτε! Δεν μπορεί ένας ΗΜ να υπογράφει ΜΜ έργα, ενώ δεν ξέρει γρι από υδραυλική π.χ. Τα παραδείγματα ατελείωτα. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά και για τους απόφοιτους των ΤΕΙ. Η μόνη λύση είναι η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων να γίνεται όχι μόνο με το πτυχίο, αλλά και με την προϋπηρεσία, τα τυχόν μεταπτυχιακά και φυσικά σοβαρές εξετάσεις (και όχι το καλαμπούρι που λέγεται εξετάσεις για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο ΤΕΕ). Οι συνάδελφοι διπλωματούχοι που φωνασκούν, μπορούν να πιστοποιηθούν ότι γνωρίζουν πολύ καλά τα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία του Λυκείου, εξ' ου και οι πολύ καλύτεροι βαθμοί που έγραψαν στις πανελλήνιες (κι εγώ μέσα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την επαγγελματική πιστοποίηση. Καταληκτικά, τη δεδομένη στιγμή, δεν νοείται τα ΤΕΙ να προσφέρουν στους αποφοίτους τους κάτι λιγότερο από τα δικαιώματα που αποφέρει το επίπεδο των 240 ECTS που έχουν τα πτυχία τους, ότι δηλαδή συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε ανώνυμε, που κακώς δεν έβαλες το όνομα σου, προς τιμήν σου είπες την αλήθεια. Έτσι θα έπρεπε να είναι για όλους μας. Ίδια μέτρα και σταθμά και σοβαρές εξετάσεις για το αντικείμενο. Χαίρομαι να υπάρχουν φωνές της λογικής μέσα στο ΤΕΕ, το οποίο αντί για να επιτελεί το ρόλο του, έχει γίνει συνδικαλιστικό όργανο της αίσχιστης μορφής.
ΑπάντησηΔιαγραφήας κατεβασουν την μυτη λιγο αυτοι του Πολυτεχνειου και ας συνεχισουν να παπαγαλιζουν τα βιβλια τους οπως στο Λυκειο (γιατι οι συνηθειες δεν κοβονται), και ας αφησουν τους υπολοιπους (των ΤΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφή4ετης φοιτησης με πτυχιακη εργασια και επαγγελματικη πειρα) με την εμπειρια να κανουν την δουλεια την δικια τους.....