Το μόνον της ζωής του ταξείδιον
Ότε μ' εστρατολόγουν δια το έντιμον των ραπτών επάγγελμα, ουδεμία υπόσχεσίς των ενεποίησεν επί της παιδικής μου φαντασίας τόσον γοητευτικήν εντύπωσιν, όσον η διαβεβαίωσις, ότι εν Κωνσταντινουπόλει έμελλον να ράπτω τα φορέματα της θυγατρός του Βασιλέως.
Εγνώριζον πολύ καλά ότι “οι βασιλοπούλαις” έχουν εξαιρετικήν τινα αδυναμίαν εις τα ραφτόπουλα, μάλιστα, όταν αυτά ηξεύρουν να τραγουδούν τους επαίνους των θελγήτρων αυτών, ενώ ράπτουν τα “βλατιά”, με τα οποία στολίζουσι τα κάλλη των.
Εγνώριζον, πως όταν ερωτευθή καμμία βασιλοπούλα με το ραφτάκι της, δεν χορατεύει· μόνον ερωτεύεται εις τα γερά· και αρρωστά· και πέφτει στο κρεββάτι· και γίνεται του θανατά· και κανείς ιατρός δεν ημπορεί να την ιατρεύση, καμμία μάγισσα να την φέρη στα καλά της. ― Ώς που φωνάζει επί τέλους τον πατέρα της η βασιλοπούλα και του το λέγει παστρικά παστρικά: «Πατεράκι μου, ή το ραφτόπουλο, που τραγουδά τόσον εύμορφα, ή θα πεθάνω!»
3 σχόλια:
το αριστουργημα της ματαιωμενης ζωής.
καμια σχέση το διήγημα με την ταινία
χαζες ταινίες από αταλαντους σκηνοθέτες που αμαυρώνουν το εργο των μεγάλων ελλήνων συγγραφέων...μιλάμε για την απόλυτη παρακμή που κάποιοι την βαφτίζουν Τέχνη...
τόση αμορφωσιά πια στην Βιβλιοθήκη??? κανένας φωτισμένος δεν υπάρχει να πει αλήθειες? άντε πια με την ανεπάρκεια...
θα πω κι αλλα αν συνεχίσουν το φαίνεσθαι αντι της ουσίας
Δημοσίευση σχολίου