
Πολλοί συνδημότες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει τέτοιο Μουσείο στην πόλη μας. Κι όμως υπάρχει και βρίσκεται στο εσωτερικό του μεγάλου πύργου στο Κάστρο της Λιβαδειάς (φωτό).
Το Μουσείο/ Μαυσωλείο Λάμπρου Κατσώνη με εκθέματα που στο μεγαλύτερό τους μέρος προέρχονται από δωρεά του συλλόγου των εν Αθήναις Λεβαδέων " Λάμπρος Κατσώνης" και του προέδρου του κ. Πάνου Στάμου είχε εγκαινιαστεί το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2004 με την ευκαιρία συνεδρίου για τον μεγάλο ναυμάχο που είχε πραγματοποιηθεί τότε στη Λιβαδειά. Κατόπιν εγκαταλείφθηκε στο έλεος του χρόνου σε σημείο που σχεδόν λησμονήθηκε, δεικνύοντας ότι ως λαός και ως δημόσια διοίκηση δεν είμαστε μόνο αχάριστοι αλλά και ανόητοι αφού δεν εκμεταλλευόμαστε τουριστικά την τεράστια ιστορία μας.
Αν υπάρχει ένα φωτεινό σημείο στην όλη ιστορία του Μουσείου Λάμπρου Κατσώνη είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες της viotia παρά την "κλεισούρα" τόσων ετών τα εκθέματα παραμένουν σε καλή κατάσταση, πράγμα που με τη σειρά του αποδεικνύει ότι οι Φράγκοι και οι Καταλανοί κατασκεύαζαν εξαιρετικά, δεδομένης της υγρασίας της περιοχής, κάστρα αλλά τότε πάει πολύ μακριά η συζήτηση...
Εν πάση περιπτώσει εκείνο που προέχει είναι να μάθουμε τι γίνεται και πώς μπορεί να λειτουργήσει το Μουσείο, ως φόρος τιμής στον μεγάλο πρόγονο, ως σημείο προσέλκυσης επισκεπτών και ως εκκίνηση για να ξαναδώσουμε ως πόλη στην τραυματισμένη Κρύα την παλαιά της αίγλη.
Γι' αυτό πολέμησε και θαλασσοπνίγηκε ο Κατσώνης. Για την 'χώρα των ασυστόλων και των πεσμένων κ...ν, τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ...έλληνες'.
Ντροπή και αίσχος.
Τσακίστηκαν να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων οι ...πολύ λίγοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες και για αυτούς παρήλασαν τα παιδιά της πόλης μας και όχι για τους Κατσώνηδες.
Αιδώς Λεβαδείς
Αιδως.........
Αλλη μια μεγάλη επιτυχία του Παλαιολόγου και του Ρούσαρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα κατάλαβα γιατί από τη λίστα των μεγάλων Βοιωτών απουσιάζουν οι ζωντανοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί είναι πολύ μικροί.
Ανιστόρητοι.
Αδιάφοροι.
Ασχετοι.
Και ελάχιστους να τους πεις, κομπλιμέντο τους κάνεις.
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΡΕ.ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο μουσείο στη Λιβαδειά. Δεν έχω πάει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό που είναι η είσοδος;
Μπράβο Βοιωτέ, πολύ καλό ρεπορτάζ.Ας κινητοποιηθούν τώρα η δημοτική αρχή που δεν προσφέρει τίποτα σαυτό τον τόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήερμε κατσώνη με ποιούς έμπλεξες.
Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις γιατί δεν λειτουργεί το μουσείο του Κατσώνη. Υπαρχει κάποιος σοβαρός λόγος ή γιατί τα έχουμε παρατήσει όλα. Απαντηση τώρα.Τσιφή ακούς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο βοιωτέ καλό θέμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλήρης άγνοια από όλους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ανοιξει το μουσείο τωρα. Και να φτιαχτεί αν έχει φθορές. Και να πάνε όλα τα σχολεία του νομού πρώτα και μετά όλοι εμείς οι άλλοι.Και να το διαφημίσουμε στους επισκέπτες.Για να δείξουμε ότι
ΑπάντησηΔιαγραφήη Λειβαδιά δεν έχει μόνο σουβλάκια έχει και μεγάλη ιστορία!
1. Αξιόλογο ρεπορτάζ,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαθώς δεν εξαντλεί την αξία του - όπως διαπιστώνω από τα σχόλια των αναγνωστών - μόνον στην επίτευξη της απλής ενημέρωσης των πολιτών,
αλλά αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ηχηρή παρέμβαση που στοχεύει στην ουσία: τη λειτουργία του μουσείου.
2. Ωστόσο,
αν δεν απατώμαι,
υπάρχει και αντιπολίτευση στον Δήμο Λιβαδειάς, της οποίας αποτελεί υποχρέωση - ως εκ του θεσμικού της ρόλου - η επισήμανση, η ανάδειξη και η καταγγελία της αδράνειας της δημοτικής αρχής επί των σημαντικών ζητημάτων.
Εκτός εάν η πλήρης αδράνεια και αδιαφορία είναι μεταδοτική πολιτική "νόσος" και επαφίενται οι παρεμβάσεις μόνον στην 4η εξουσία.
Ποια σχολεία αγαπητέ ανώνυμε; Σήμερα ο δήμος έκανε εκδήλωση για την απελευθέρωση και παραβρέθηκαν μόνο 2 σχολεία με 10 μαθητές το καθένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα έπρεπε να είναι όλα τα σχολεία και μάλιστα η εκδήλωση να γίνει στο κάστρο, εκεί που χάθηκε αίμα αγωνιστών;
Άσε τους επισήμους. 6 ήταν όλοι κ' όλοι. Τι ντρεπόντουσαν τον Τσιφή;
@φοιτητής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την πόρτα του κάστρου που φαίνεται δεξιά στη φωτογραφία.
Εναλλακτικά φωνάζεις και σου πετάνε την ανεμόσκαλα. :-)
ζαγαράς,
ΑπάντησηΔιαγραφήπιο πιθανή η αμέλεια και ο ωχαδερφισμός από την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος. Ομως ας περιμένουμε τις απαντήσεις.
Υπνοβάτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήοι παρατάξεις συνήθως ασχολούνται με τα ζητήματα λίγο πριν από τις εκλογές. Κι αυτή είναι εγγενής παθογένεια του συστήματος στην Ελλάδα.
Εκτιμώ τα καλά σου λόγια.
Ενώ αν ηταν καμια εκδήλωση που φέρνει ψηφους πως θα τρέχαν όλοι οι τζαμπατζήδες να φωτογραφηθούν πρωτες μούρες ε; χάλι πίσσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 9:55
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σχολεία είχαν επισκεφθεί τα εκθέματα του Μουσείου στο τότε Πνευματικό Κέντρο (νυν πανεπιστήμιο) της Λιβαδειάς και θυμάμαι ότι οι μαθητές έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για την περιπετειώδη ζωή του Μπαρμπα-Λάμπρου.
Εκτοτε...
Τροφώνιε η ημέρα δημοσίευσης του ρεπορτάζ επελέγη για τη σύνδεση που μόλις σχολίασες :-))
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ενας ήρωας με παντούφλες"?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν παίζουνε λεφτά στο μουσείο. Τελία και παύλα.Μη χάνετε τον χρόνο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνεργητική λήθη
ΑπάντησηΔιαγραφήπροετοιμάζει το μέλλον
σε αρχέγονες στιγμές
με πυρωμένο πόνο....Π.Τ.
http://trofonios.wordpress.com/2009/04/01/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC/
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα φτωχό άρθρο μου για την σημερινή επέτειο. Έχω και ηχογραφημένες τις ομιλίες. Όταν θα μπορέσω θα τις ανεβάσω και αυτές.
Και σαυτό το τομέα ο Τσιφής έχει αποτύχει. ο πολιτισμός είνμαι τρόπος ζωής και συμπεριφοράς βοιωτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ρούσσαρης είχε κάνει τα εγκαίνια και μετά μόλις έφυγαν οι κάμερες το έκλεισε. Μιλάμε για 2004 ή 2005.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ άνθρωπος ήτανε πολύ μπροστά.
Μπράβο Βοιωτέ πολύ καλό το θέμα, αλλά να σε ρωτήσω κάτι απλό (για να πάνε εκεί οι ξένοι ο κυρ. Δήμαρχος πρέπει να έχει και δρόμο – από πού θα περάσουν τα πούλμαν από την Στρατηγού Ιωάννου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι ότι δεν έχουμε ανοικτό το Μουσείο Κατσώνης!!!
Δεν είναι ότι δεν έχουμε δρόμο!!!
Ένα είναι ότι Δεν έχουμε Δήμαρχο. (ή καλυτέρα Δημοτικούς Άρχοντες) !!!
Αυτά.
"Θα σε μάτιασαν κύριε δήμαρχε για τους δρόμους πού ' φτιαξες!!!"
ΑπάντησηΔιαγραφή(Η κυρά μας η μαμή).
Σωστός ο τελευταίος ανώνυμος αλλά τι εννεί ότι παλιότερα είχαμε δημοτικούς αρχοντες; Αν εννοεί αυτό παπαγαλάκι είναι κι αυτός.
ΑπάντησηΔιαγραφήpapagalaki toy paleologou den to katalaves? den exoume dimarho den exoume dromous exoume emis th lisi, etsi paei.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς η Λιβαδειά θα υπάρχει και μετά τον Παλαιολόγο, τον Ρούσαρη και τον Τσιφή. Αλλά ΄όπως βλέπω δεν θα λείψουν ποτέ οι βολεμένοι οπαδοί τους που τους λιβανίζουν μέρα νύχτα!Αι σιχτιρ! Νισάφι πια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την συζήτηση κατάλαβα ότι κανείς δεν το έχει δεί το "Μουσείο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, είναι 10 φωτογραφίες από παλιά βιβλία και ένας χάρτης με τις πλεύσεις του ανά τα πέλαγα.
Αν αυτό είναι μουσείο τότε έχει καλώς.
Και όταν έγινε η εκδήλωση έκθεση αναμνηστική ήταν για τα 300 χρόνια από την ναυμαχία νομίζω.
Τό άλλο "ανέκδοτο" με το "Λαογραφικό Μουσείο" στά υπόγεια της Νεροτριβής το ξέρετε?
Τα σχόλια εγκρίνονται από τον ιδιοκτήτη!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝέα ήθη στό Μπλόγκ.
Παρατηρώ ότι πάντα θα βρεθεί κάποιος να υπερασπιστεί τους διάφορους δημάρχους και την εξουσία τους ακόμη κι όταν εξόφθαλμο ειναι το λάθος τους. Συνήθως είναι κάποιος άσχετος βολεμένος που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν το 2004 είχε γίνει ολόκληρο 3ήμερο συνέδριο για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λάμπρου Κατσώνη. Τα εκθέματα του Μουσείου είναι αρκετά για να σκιαγραφήσουν τη ζωή του μεγάλου ναυμάχου. Δεν είναι το Λούβρο βέβαια, ούτε το Βρετανικό Μουσείο.
Όσο φτωχό ή μικρό κι αν είναι το μουσείο ανήκει στην πόλη μας και στους πολίτες της. Είναι κοινή κληρονομιά που δεν αξίζει τόσα χρόνια...να την ροκανίζουν τα ποντίκια και να σαπίζει στα υπόγεια του κάστρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός αν έχουμε πολλούς Κατσώνηδες και μας παίρνει να παραβλέψουμε τον έναν... Τότε, πάω πάσο.
Ρε παιδιά , ρε παιδιά...παρακολουθώ από προχτές αυτη την συζήτηση.Μην είστε τόσο αφελείς, φιλοι. Από πότε τις ψήφους στις δημοτικές εκλογες και όχι μόνο τις φέρνει ο πολιτισμός ; Για να καταλάβω κι εγώ κι εσείς δηλαδη, τι ψάχνετε και ψάχνουμε να βρούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι υποψήφιοι και τα κομματα τάζουν άλλα και γι' αυτά ψηφίζονται ή όχι. Κομματικά ψηφίζονται, τελοσπάντων.Γνωστό.
Γι' αυτό τι να τους πουν τα μουσεία, οι Κατσώνηδες και πάει λεγοντας...Κοιτάξτε για ποια θεματα τσακώνονται και θα καταλάβετε ποια είναι τα ενδιαφέροντα τους.
Για τα πολιτιστικά γιατί να τσακωθούν; Τι θα φέρει αυτό ; Άντε κανένα μπράβο και πολύ σας βάζω. Γι αυτό κοιμούνται συμπολίτευση και αντιπολίτευση αντάμα στο ίδιο μαξιλάρι...για το μουσείο και τα παρόμοια.Γιατί εγώ σας λέω ο δήμαρχος αδιαφορεί.Το δέχομαι.Η αντιπολίτευση τι κανει; Το ίδιο.
Σε τι διαφέρουν; Οπότε μην κουράζεστε. Μακάρι να χω άδικο αλλά άμα ανοίξει το μουσείο ποτέ...πάρτε με τηλέφωνο !!!
2.40
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν άφησες αριθμό...
Δεν τον άφησα τον αριθμό γιατί δεν θα ανοίξει, ρε Βοιωτέ. Τώρα κάτι φίλοι που συζήταγα το πρωί έλεγαν ότι μπορεί γιατί φωνή λαού , οργή θεού και τα γνωστά αλλά εγώ δεν το βλέπω...ΑΜΑ, τα ξαναλέμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντώ στον βοιωτό που απαντά στον "βολεμένο" ανώνυμο (αλήθεια που το κατάλαβε τα νύχια του μύρισε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα εκθέματα της έκθεσης τα πήραν όλα και μείναν μόνο οι φωτογραφίες. Ετσι το Λούβρο της Λειβαδιάς έμεινε μόνο με τους τοίχους.
Εγώ το έχω δεί, εσύ?
Για το "Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού" δεν ξέρεις τίποτα?
Κοντά 200 εκατ. δρχ κόστισε!!!
Ο "βολεμένος" άγνωστος
Δεν κάνουμε συμψηφισμούς εδώ. Αυτά τα παλαιοκομματικά να τα λέτε στοςυ φηφοφόρους σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή