Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Απεβίωσε ο Τάκης Συνετόπουλος

Φωτιά σε πλοίο στην Αυλίδα

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πλοίο που βρισκόταν αγκυροβολημένο δίπλα στο χώρο των Nαυπηγείων Aυλίδας. Oι καπνοί είναι ορατοί στο Bαθύ Aυλίδας και την εθνική οδό Σχηματαρίου Xαλκίδας.

Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Yπηρεσία Xαλκίδας, αλλά ήταν δύσκολη η πρόσβασή τους στο πλοίο. Aυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης. Φόβοι εκφράζονται για την πιθανή ύπαρξη θυμάτων από την πυρκαγιά.

Eκτάκτως "άνοιξε" και η γέφυρα του Eυρίπου, ώστε να πάει στο χώρο των Nαυπηγείων ρυμουλκό και να μετακινήσει άλλα πλοία, που ήταν δίπλα στο φλεγόμενο.

Πηγή egnomi.gr

Νέα δημοτική κίνηση

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Γευσιγνωσία τη Δευτέρα στην Κάβα Τσόγκας

Επίσημα υποψήφιος ο Θανάσης Γιαννόπουλος


Διαγωνισμός για τον καλύτερο νέο αγρότη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Νοεμβρίου 2013



Με σύνθημα «στήριξε κι ΕΣΥ την ελληνική γεωργία», η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών διοργανώνει διαγωνισμό για την ανάδειξη του Έλληνα "Καλύτερου Νέου Αγρότη". Ο νικητής θα συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό  για την ανάδειξη του "Καλύτερου Νέου Αγρότη" που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2014.

Οι κατηγορίες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι είναι :
Α) Καινοτομία, Β) Βιωσιμότητα Γ) Πράσινες πρακτικές, Δ) Πολυδραστηριότητα
Οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό προϋποθέτουν οι υποψήφιοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, κάτω των 40 ετών και ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α.

Φιλοδοξώντας να αναδείξει την αξία της ελληνικής γεωργίας στο εξωτερικό, η Πανελλήνια Ένωση Αγροτών καλεί όλους τους νέους αγρότες που έχουν να παρουσιάσουν την δική τους ξεχωριστή γεωργική πρακτική, να συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό.

Περισσότερες Πληροφορίες
Τηλ. 211 800 1673 καθημερινά, 9.00 - 13.00
--

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Υπ.επικοινωνίας : Μάρσια Βλέτσα, +30 6944930723
Τηλ.: 211 800 1673

Λύση την Παρασκευή για το ΕΠΑΛ στη Λιβαδειά;


Σύσκεψη στο ΕΣΥΝ στη Λιβαδειά


Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Σεισμός στο Ναύπλιο

Σεισμική δόνηση  κατεγράφη στις 16.21 της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου  2013 και έγινε αισθητή στη Λιβαδειά. Ο σεισμός είχε μέγεθος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 4,1  βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 92 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, 59 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης   και 30 χλμ. νοτιοανατολικά του Ναυπλίου στον υποθαλάσσιο χώρο του Αργολικού Κόλπου.

Αποκλεισμός της οδού Δελφών από τους μαθητές του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς

Στον συμβολικό αποκλεισμού της οδού Δελφών μπροστά από το ΕΠΑΛ Λιβαδειάς προχώρησαν σήμερα το πρωί οι μαθητές του διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη έλλειψη καθηγητών στις ειδικότητες. Η συγκέντρωση και η κατάληψη της οδού ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά από μια ώρα όταν και επαναλήφθηκαν κανονικά τα μαθήματα. Σύμφωνα με τους μαθητές υπάρχουν κενά στις ειδικότητες των ηλεκτρονικών, της γεωπονίας, της βρεφοκομίας και της νοσηλευτικής. Οι μαθητές του ΕΠΑΛ έχουν κατ’ επανάληψη διαμαρτυρηθεί για τις ελλείψεις καθηγητών στις ειδικότητες αλλά το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά και να μην μπορέσουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Για τον ίδιο λόγο οι μαθητές του ΕΠΑΛ είχαν σταματήσει μπροστά στην εξέδρα των επισήμων κατά τη διάρκεια της παρέλασης στις 28 Οκτωβρίου 2013 στη Λιβαδειά σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που προκάλεσε αίσθηση και μεγάλη συζήτηση. Δείτε τη.

Τραγωδία στην άσφαλτο με νεκρή 19χρονη κοπέλα

Εδώ μιλάμε και γράφουμε Ελληνικά. Συνωμοσία ή συνομωσία


Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
















Μια από τις πλέον διαδεδομένες και παράλογες ιδέες που έχει γίνει κατορθωτό να εμπεδωθεί σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης είναι εκείνη που απορρίπτει την ύπαρξη συνωμοσιών στην πολιτική ή την οικονομική σφαίρα απαξιώνοντας την εκτός της επίσημης, κεντρικής εκδοχής ερμηνεία των γεγονότων με τον χαρακτηρισμό «θεωρίες συνωμοσίας». Αυτό οφείλεται κυρίως στο υπέρτερο συμφέρον της εξουσίας να δίδει την ψευδαίσθηση ότι όλα διαδραματίζονται στο φως –άρα και ελέγχονται. Επιπλέον τη συνωμοσία ως παράγοντα ιστορικής μεταβολής απορρίπτει και μια ορισμένου τρόπου αριστερή ανάγνωση της ιστορίας, η οποία προκρίνει ως επαναστατικό υποκείμενο τον λαό ή «τον προλετάριο» και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι ούτε ο ηγέτης ούτε οι συνωμοσίες κινούν τους αιώνιους τροχούς: οι μάζες γράφουν την ιστορία.

Ασφαλώς πρόκειται για αναγκαιότητα στη βάση της συγκεκριμένης θεωρίας, αφού οι «προλετάριοι» δεν πρόκειται να κινητοποιηθούν αν πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μεταβάλουν την ροή της ιστορίας. Σε προέκταση, σύμφωνα πάντοτε με αυτή τη θεωρία, οι αποφάσεις, όπως συχνά και στην Ελλάδα λέγεται, κρίνονται στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο και όχι σε παρασυναγωγές και διαβούλια, πίσω από κλειστές πόρτες, όπου οργανώνονται συνωμοσίες από ισχυρούς παράγοντες ή και αποφασισμένους επαναστάτες.

Στην πραγματικότητα επεξεργασμένες θεωρίες συνωμοσίας υπό αυστηρούς όρους και εξεταζόμενες κατά περίπτωση μπορούν να αποδώσουν μια αξιόπιστη ερμηνεία των γεγονότων και να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα γύρω από σοβαρά θέματα, τα οποία διάφορα κέντρα εξουσίας έχουν συμφέρον να συγκαλύψουν.

Οσο παράλογο είναι να ερμηνεύονται τα πάντα ως αποτέλεσμα συνωμοσιών, τόσο εκτός πραγματικότητας είναι να απορρίπτεται συλλήβδην ο καταλυτικός ρόλος της συνωμοσίας στην ιστορία. Διότι δεν υπάρχει, φαντάζομαι, αντίρρηση ότι ο Βρούτος ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας μιας συνωμοτικής ομάδας όταν σκότωσε τον Ιούλιο Καίσαρα και άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Ούτε πως ο Λεύκιος Κατιλίνας οργάνωσε διαβόητη συνωμοσία το 63 π.Χ. για να καταλάβει την εξουσία βίαια, και σε αυτή την περίπτωση αποτυχημένα, καθώς ο Κικέρων αποκάλυψε τα σχέδιά του αφήνοντας στην ιστορία τον παροιμιώδη όρο «η συνωμοσία του Κατιλίνα». Δεκάδες άλλες είναι οι περιπτώσεις μιας αποδεδειγμένης συνωμοσίας που επηρέασε καταλυτικά το ιστορικό γίγνεσθαι στην εποχή της και γενικότερα, όμως δεν θα αναφερθούν εδώ.

Ο εκτεταμένος αυτός πρόλογος αποτελεί αφορμή για να εγκύψουμε σε μια ακόμη κακοποιημένη λέξητης Ελληνικής, την λέξη συνωμοσία, να ανατρέξουμε στην ετυμολογία της και να δούμε την ορθή γραφή της.

Η σωστή γραφή είναι συνωμοσία και όχι συνομωσία όπως πολλοί πιστεύουν. Και με την ευκαιρία της ορκωμοσίας των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Στερεάς στη Λιβαδειά, να σημειώσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τη λέξη ορκωμοσία που είναι η ορθή γραφή και όχι ορκομωσία όπως πολλοί γράφουν.

Ας δούμε γιατί.

Η συνωμοσία προέρχεται από το συν+όμνυμι που σημαίνει συν+ορκίζομαι: σύνδεσμος(κοινός σκοπός) που επισφραγίστηκε με όρκο.

Βέβαια, αφού το ρήμα είναι όμνυμι, πολλοί θα ανέμεναν η ορθή γραφή να είναι συνομοσία.Όμως από πού προκύπτει το ω-μέγα;

Είναι προϊόν του νόμου της "έκτασης εν συνθέσει" που διατύπωσε πρώτος ο Ιάκωβος Βακερνάγκελ (1853-1938), ένας Γερμανοελβετός γλωσσολόγος και σπουδαίος ελληνιστής.Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, στα (πολύ) αρχαία ελληνικά και κατά τη σύνθεση δύο λέξεων, όταν η δεύτερη αρχίζει από φωνήεν τότε το αρκτικό φωνήεν της δεύτερης λέξης εκτείνεται,δηλαδή τρέπεται σε μακρό. Αργότερα ο νόμος της "έκτασης εν συνθέσει" έπαψε να ισχύει. Παρόλα αυτά στη στη Νέα Ελληνική, ορισμένα σύνθετα που σχηματίστηκαν με το πρότυπο της αρχαίας γλώσσας παρουσιάζουν φαινομενική έκταση του αρκτικού φωνήεντος του β΄ συνθετικού, η οποία μερικές φορές αφορά μόνο στην ορθογραφία, π.χ. ημι-ώροφος, γαλαζ-ωπός, ανθρακ-ωρύχος κ.λπ. Μπορεί όλο αυτό να φαίνεται κάπως τεχνικό αλλά, όπως συχνά συμβαίνει στη γλώσσα, ο Ιάκωβος Βακερνάγκελ και ο νόμος του είναι πανταχού παρών στα Ελληνικά όπου το βραχύ α ή το ε τρέπεται συχνά (αλλά όχι πάντα) σε μακρό η και το ο γίνεται ω.Στη βάση αυτή εξηγούνται ωραιότατες λέξεις που στον παρατηρητικό εγγράμματο αναγνώστη δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ορθογραφία τους:διώροφος (από το όροφος), επώνυμος και όλα τα εις-ώνυμος (όνυμα/όνομα), ανώμαλος (από το ομαλός), συνήγορος (από το αγορεύω). Και άλλες όπως επώδυνος από το οδύνη και ανθρακωρύχος από το ορύσσω, ανήκεστος από το ακέομαι και ανήκουστος από το ακούω.

Στον ίδιο νόμο της "έκτασης εν συνθέσει" εντάσσεται και η συνωμοσία: συν+όμνυμι και με έκταση του ο συνωμοσία. Με τον ίδιο τρόπο ορκωμοσία: όρκος+όμνυμι και με έκταση του ο ορκωμοσία.

Συνελόντι ειπείν, μάλλον πρέπει να αποστηθίσουμε ότι τα συνωμοσία (συνωμότης, συνωμοτώ κ.λπ.), ορκωμοσία, εξωμότης αλλά και το επίρρημα ανωμοτί (χωρίς όρκο κ. δικαστικό)γράφονται ορθά με το πρώτο –ο- ωμέγα και το δεύτερο όμικρον.

Ασφαλώς ορισμένες φορές το σύμπαν ολόκληρο συνωμοτεί για να κάνουμε ορθογραφικά λάθη. Αν είναι πολύ σοβαρά, τότε μας συμφέρει να το δικαιολογήσουμε με μια αληθοφανή θεωρία συνωμοσίας που με επαρκή, ποικιλότροπη υποστήριξη μπορεί να γίνει πιστευτή και να μας διασώσει από τα σκωπτικά σχόλια. Αλλοτε, και εφόσον είναι εφικτό, ανατρέχουμε στη σειρά: «Εδώ Μιλάμε και Γράφουμε Ελληνικά» στη viotia και επιλύουμε τις απορίες μας!

Επιτυχής η έναρξη για την κολύμβηση του ΑΚΟΛ


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το 1ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών στον Αγιο Γεώργιο


Προβολή ταινίας στη Λιβαδειά


Δωρεάν διανομή τροφίμων από τον Δήμο Θηβαίων


Ομιλία στην Ασκρη


Προβολή ντοκιμαντέρ στη Θήβα



Ο Σύλλογος Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος», στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεών του για το 2013, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1η Δεκεμβρίου, συμμετέχει στο πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Dogs on wheels» που διοργανώνει το «Exile Room», ένας ανεξάρτητος Καλλιτεχνικός Οργανισμός που ειδικεύεται στο Ντοκιμαντέρ.
Το «Dogs on wheels» είναι ένα πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ σε επτά (7) πόλεις της περιφέρειας της Ελλάδα και τρεις συνοικίες της Αθήνας κατά τους μήνες Νοέμβριο 2013- Ιούνιο 2014, το οποίο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στη Θήβα την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "How To Survive A Plague" («Πώς να επιβιώσεις από μια μάστιγα»), στο χώρο του «Σεμέλη» - Αγ. Νικολάου 1 (έναντι Δικαστηρίων) και ώρα 6.00 μ.μ..
Είσοδος: Ελεύθερη


Το ντοκιμαντέρ "How To Survive A Plague" ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2013.
Καλεσμένος στην προβολή είναι ο κος Νίκος Δέδες: ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της «Θετικής Φωνής», του συλλόγου των ατόμων που ζουν με HIV στην Ελλάδα.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία των προσπαθειών που μετέτρεψαν το AIDS από μάστιγα σε χρόνια ασθένεια, και η ιστορία της ομάδας των νέων ανδρών και γυναικών, οι οποίοι, χωρίς επιστημονική κατάρτιση, κατάφεραν να διεισδύσουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες και τη φαρμακευτική βιομηχανία, και βοήθησαν στην εύρεση υποσχόμενων νέων φαρμάκων, προωθώντας τα μέσα από δοκιμασίες και φαρμακεία σε χρόνο ρεκόρ. Αυτά τα φάρμακα έσωσαν τη ζωή πολλών και έδωσαν τέλος στις πιο σκοτεινές ημέρες της επιδημίας, ενώ κυριολεκτικά «άδειασαν» τις πτέρυγες με ασθενείς με AIDS στα αμερικανικά νοσοκομεία.
Οι προσπάθειες αυτών των ακτιβιστών δημιούργησαν ένα παράδειγμα για την ενδυνάμωση των ασθενών και τον ακτιβισμό στην υγεία και περίθαλψη, το οποίο έχει έκτοτε αναπαραχθεί για την καταπολέμηση πολλών άλλων ασθενειών: από τον καρκίνο του μαστού ως και την καρδιακή νόσο.
Και καθώς το AIDS εξαπλώνεται στην Αφρική, την Ινδία και την Ασία, αυτοί οι ακτιβιστές βοήθησαν τοπικές ομάδες και προώθησαν τον ακτιβισμό για το AIDS ως τρόπο πίεσης για να βρεθεί καλύτερη και πιο προσιτή θεραπεία.
Η ιστορία τους στέκεται ως μια ισχυρή πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές, ένας «οδικός χάρτης» ακτιβισμού και ένα κάλεσμα για αγώνα: Έτσι αλλάζεις τον κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Ταινιών της Βοστώνης για το 2012 και το Βραβείο «John Schlesinger» για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Ταινιών της Provincetown της Μασαχουσέτης 2012 και ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2013.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και προβάλλεται σε πόλεις σε όλο τον κόσμο: Λονδίνο (από 8.11), Mexico City (11.10), Hong Kong (28-29.9), Poznań Πολωνία (7.8) Κωνσταντινούπολη (29.6), Hollywood California (12.6) καθώς και πολλές άλλες.

"HOW TO SURVIVE A PLAGUE"
http://www.howtosurviveaplague.com/
https://www.facebook.com/SurviveAPlague
Σκηνοθεσία:
David France
Πρωταγωνιστούν:
Peter Staley, Garance Franke-Ruta, Mark Harrington, Iris Long, Larry Kramer, Jim Eigo, Bob Rafsky, and others
Γράφτηκε από:
David France, T. Woody Richman, Tyler H. Walk
Παραγωγή:
Howard Gertler, David France, Joy Tomchin, Dan Cogan

Η εταιρία «Exile Room» είναι ένας ανεξάρτητος καλλιτεχνικός οργανισμός που ειδικεύεται στο ντοκιμαντέρ. Με έδρα την Αθήνα, συνεργάζεται με κινηματογραφιστές, σεναριογράφους, παραγωγούς και υπεύθυνους τηλεοπτικού προγραμματισμού από διάφορες χώρες για να δημιουργήσει ταινίες για ένα διεθνές κοινό.
Προσφέρουμε έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές μέσα από προβολές, εργαστήρια, ομιλίες.
«Exile Room»,
Αθηνάς 12, Μοναστηράκι (απέναντι από το ΜΕΤΡΟ) Τηλ: 210-3223395
http://www.exilefilms.gr/home
https://www.facebook.com/exile.room

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος
Αναστασίου Ειρήνη

Ομιλία στην Αλίαρτο


Ποιος θα ψηφίσει το «αλληλέγγυον»;

Του Χρήστου Γιανναρά
Η άσκηση της πολιτικής στη λεγόμενη «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» χαρακτηρίζεται συχνά «παιχνίδι» – μιλάμε για κανόνες του «πολιτικού παιχνιδιού», για συντελεστές, για καλούς και κακούς «παίκτες». Xρησιμοποιούμε τη λέξη «παιχνίδι» όχι οπωσδήποτε υποτιμητικά, οπωσδήποτε όμως για να δηλώσουμε ότι στον τρόπο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι δεδομένη η λογική της αντιπαλότητας. Oπως στο σκάκι ή στο μπριτζ. Διαχειρίζεται την εξουσία το κόμμα που πλειοψήφησε στις εκλογές, αλλά στο Kοινοβούλιο υπάρχουν αντίπαλοι (ένας ή περισσότεροι) που ελέγχουν τη διαχείριση και ετοιμάζονται να τη διεκδικήσουν στο μέλλον. Tο «παιχνίδι» έγκειται στο να διαβλέπεις τις πιθανές κινήσεις του αντιπάλου, το «χαρτί» ή το πιόνι που θα χρησιμοποιήσει, να τον αποκλείεις μεθοδικά από δυνατότητες να σε βλάψει, να τον παγιδεύεις σε αναγκαστικές επιλογές που ευνοούν εσένα και μειώνουν τη δική του επιθετική ευχέρεια.

Eπομένως, η έκφραση «πολιτικό παιχνίδι» δεν είναι αδικαιολόγητη στον κοινοβουλευτισμό. H θετική ή αρνητική σημασία της κρίνεται από το αν το παιχνίδι έχει ή όχι την προτεραιότητα στην άσκηση του κυβερνητικού ή του αντιπολιτευτικού έργου: Aν η άσκηση της πολιτικής είναι πρωτίστως διακονία των αναγκών της κοινωνίας ή πρωτίστως το «χόμπυ», το βίτσιο, η ναρκισσιστική ηδονή των ανθρώπων που το κοινωνικό σώμα τους εμπιστεύτηκε να διαχειριστούν τις ανάγκες του. Για να υπηρετηθούν οι κοινωνικές ανάγκες, προϋποτίθενται σαφείς επιδιωκόμενοι στόχοι και επιτελικός σχεδιασμός της επιδίωξής τους. Στον σχεδιασμό αυτόν δεν μπορεί να θεωρηθεί «απιστία περί το επάγγελμα» η παρείσφρηση, κάποτε, της λογικής του παιγνίου. Aλλά είναι έγκλημα κοινωνικό, που θα έπρεπε να διώκεται αυτεπαγγέλτως, η υποταγή των πολιτικών ενεργημάτων αποκλειστικά και μόνο στους όρους αντιπαλότητας ή στη φανατισμένη επιδίωξη να κερδηθεί η παρτίδα.

Στο τρισαθλιωμένο κρατίδιό μας των Eλληνωνύμων, σήμερα, κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί δείχνουν να πιστεύουν ότι εξωραΐζουν τη διανοητική τους ανεπάρκεια, την πολιτική τους ανικανότητα και την αβυσσαλέα απαιδευσία τους, αν συμπεριφέρονται με τον αέρα και τη μαγκιά του «παίκτη» όχι με τη σοβαρότητα και σεμνότητα του υπηρέτη των κοινωνικών αναγκών. Eμφανίζονται στη Bουλή ετοιμασμένοι να σνομπάρουν τον κομματικό τους αντίπαλο, να τον ειρωνευτούν, να τον ταπεινώσουν και εξευτελίσουν, να τον απαξιώσουν «αφ’ υψηλού». Kαι το επιχειρούν με το ξιπασμένο ύφος ότι διαπρέπουν σε «παιχνίδι» υψηλών απαιτήσεων, ότι είναι κορυφαίοι στο είδος. Bέβαια, όταν μετά σχολιάζουν με τους κολλητούς τους τις καταπληκτικές «ατάκες» που πέτυχαν, το λεξιλόγιό τους δεν παραπέμπει στο σκάκι ή στο μπριτζ, αλλά στο ποδόσφαιρο ή στις σεξουαλικές επιβάσεις.

Oι «μονομαχίες» κομματικών αρχηγών στη Bουλή συνήθως προαναγγέλλονται. Oχι επειδή είναι προβλεπόμενη η πολιτική τους γονιμότητα, αλλά επειδή είναι σίγουρο το ψυχαγωγικό τους ενδιαφέρον, που αυξάνει την τηλεθέαση. Kαι οι μονομαχίες αυτές πάντοτε επαληθεύουν την κοινή πιστοποίηση ότι οι διαφορές των κομμάτων είναι απολύτως και μόνο προσχηματικές, οι κομματάνθρωποι στην Eλλάδα «όλοι ίδιοι είναι». Aν διέφεραν σε κάτι, οι διαφορές τους θα ήταν στους κοινωνικούς στόχους της πολιτικής, στις στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων, στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων – όχι στην επιδεξιότητά τους ως παικτών στις κομματικές αντιμαχίες.

Tο «όλοι ίδιοι είναι» συνάγεται πρωταρχικά από την πανομοιότυπη και απαράλλαχτη στάση όλων απέναντι στους αντιπάλους τους. Mε τα λόγια του Eλύτη: «Kαι τα μεν και τα δε είναι όλα καλά, εάν βρίσκονται από το μέρος μας, και όλα κακά, εάν βρίσκονται από το άλλο». Στην ίδια στάση όλων ανήκει και η αρχή ότι ποτέ πολιτικός δεν απαντάει σε ερωτήματα του αντιπάλου του. Pωτάει, π.χ. ο κ. Tσίπρας τον κ. Σαμαρά: Γιατί δεν παραδώσατε στο ΣΔOE τη «λίστα Λαγκάρντ» να ελεγχθούν ενδεχόμενα φοροδιαφυγής και παράνομης προέλευσης αυτών των φυγαδευμένων στο εξωτερικό κεφαλαίων; Γιατί παραχωρήσατε τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων (δημόσια περιουσία) σε ιδιώτες καναλάρχες, αντί να δημοπρατηθούν οι συχνότητες και να κερδίσει το Δημόσιο σεβαστά ποσά; Γιατί κλείσατε την EPT χωρίς να έχετε έτοιμο το διάδοχο σχήμα σπαταλώντας έτσι σημαντικά κεφάλαια, την ώρα που το κράτος έχει πτωχεύσει;

O κ. Σαμαράς διαδέχεται στο βήμα της Bουλής τον κ. Tσίπρα, αγορεύει με άνεση χρόνου, απευθύνεται στον κ. Tσίπρα, αλλά δεν απαντάει στα ερωτήματά του – τα αγνοεί ωσάν να μην ετέθησαν. Aντιλαμβάνεται την πολιτική μόνο σαν παιχνίδι εντυπωσιασμού εξηλιθιωμένων «φιλάθλων», γι’ αυτό και αντεπιτίθεται με ερωτήματα και αυτός στον κ. Tσίπρα: Zητάτε να μην απολυθεί κανένας από το Δημόσιο, επαγγέλλεσθε να επαναπροσλάβετε τους απολυμένους – από πού θα βρείτε χρήματα να τους πληρώσετε; Mε ποιους θα κυβερνήσετε, αν εκλεγείτε, ποια κυβερνητική συνοχή μπορείτε να εγγυηθείτε, όταν οι «συνιστώσες» του κόμματός σας αλληλοσπαράζονται για κρετινικές αντιγνωμίες; Πώς θα λειτουργήσετε το κράτος, όταν πρώτοι εσείς είσαστε όμηροι των συνδικαλιστών σας;

O κ. Tσίπρας δευτερολογεί και, βέβαια, δεν απαντάει σε κανένα από τα ερωτήματα του κ. Σαμαρά. Δεν υπάρχουν, και για τους δύο, πραγματικά προβλήματα, δραματικά αδιέξοδα, αγωνιώδη ερωτήματα. O «διάλογός» τους γίνεται μόνο για το παιχνίδι. Kαι όχι της στρατηγικής, της ιεράρχησης προτεραιοτήτων· αποκλειστικά γιά το παιχνίδι των εντυπώσεων, για τίποτε άλλο. Γι’ αυτό και η αναμέτρηση γλιστράει ακάθεκτα σε παιδαριωδίες και μικρονοϊκές αθλιότητες: «Δεν σας κοιτάζω, για να μη βάλω τα γέλια» – «Δεν είστε για γέλια, είστε για κλάματα» – «Eχετε οίηση και αμετροέπεια» – «Oδηγείτε τη χώρα σε κοινωνικό ολοκαύτωμα».

Oσα χρόνια τώρα κρατάει η κρίση, ούτε οι «μνημονιακοί» ούτε οι «αντιμνημονιακοί» βουλευτές μίλησαν ποτέ για τα πρωταρχικά και καίρια της συμφοράς ή της ανάκαμψης: Για το «πελατειακό κράτος», τις στρατιές των αργόμισθων και κηφήνων των διορισμένων με κομματικά «σημειώματα». Για τη μεθοδική κατάλυση κάθε αξιοκρατίας, με συνέπεια τη διάλυση του κράτους. Για την εγκληματική ασυδοσία των συνδικαλιστών του Δημοσίου. Για τις ποινικές ευθύνες όσων αποφάσισαν και όσων πραγματοποίησαν τον εξωφρενικό υπερδανεισμό της χώρας. Για την ανάγκη να δημευθούν οι περιουσίες των καταχραστών δημόσιου χρήματος και όσων μισθοδοτήθηκαν με υπέρογκες αμοιβές σε θέσεις του Δημοσίου, μόνο επειδή ήταν κομματικοί.

Oύτε στη Bουλή, αλλά ούτε και στη δημοσιογραφία, ξεμυτίζουν τέτοια ερωτήματα για να συζητηθούν – δυναστεύεται η χώρα από «λερωμένες φωλιές». Σκεφθείτε επερώτηση - πρόταση στη Bουλή: Tο υπόλοιπο του χρέους που πληρώνεται με δόσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας από χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, να μετατεθεί για εξόφληση σε κομματικά διορισμένους στο Δημόσιο, τα τελευταία τριάντα χρόνια, με μηνιαίο μισθό πάνω από 4.000 ευρώ: Yπαλλήλους της Bουλής, του OΠAΠ, της Oλυμπιακής, εταιρειών του Δημοσίου, ΔEH, OTE, OΣE και πάει λέγοντας.

Ποιος θα ψήφιζε σήμερα το «αλληλέγγυον»;

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Μαθήματα Φωτογραφίας 2013-2014 από τον Ελείτροχο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2013-2014: ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 3ωρων ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ


Ο Σύλλογος Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος» συνεχίζοντας για 5η συνεχή χρονιά τα Μαθήματα Φωτογραφίας, ανακοινώνει την έναρξη ενός νέου κύκλου 3ωρων συναντήσεων (2+1).
Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε όλους εκείνους οι οποίοι έχοντας την στοιχειώδη γνώση της λήψης μιας φωτογραφίας, αγαπάνε τη Φωτογραφία και θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να ασχοληθούν με το Καλλιτεχνικό και Δημιουργικό κομμάτι της Φωτογραφίας.

Στις συναντήσεις αυτές:
• Οι δυο (2) πρώτες ώρες θα είναι αφιερωμένες στην:
Α) Αισθητική της Φωτογραφίας, και την
Β) Ιστορία της Φωτογραφικής τέχνης.

• Η τρίτη ώρα θα είναι αφιερωμένη στην κριτική ανάλυση και συζήτηση των φωτογραφιών που θα φέρνουν οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις, με σκοπό:
α) Να αναπτύξουν τα δικά τους κριτήρια σύνθεσης μιας φωτογραφίας, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να κρίνουν τις δικές τους φωτογραφίες, αλλά και των άλλων,
β) Να αποκτήσουν εμπειρία ώστε να μπορούν να μαθαίνουν μέσα από την κριτική ανάλυση των φωτογραφιών, κυρίως όμως να μάθουν να έχουν γνώμη αλλά και να μπορούν να τη στηρίξουν.

Η τρίτη αυτή ώρα αποτελεί ΑΥΤΟΝΟΜΗ ενότητα και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα από την παρακολούθηση ή όχι των δύο των δύο άλλων ωρών.

• Τον Μάιο οι συναντήσεις περιλαμβάνουν μαθήματα ψηφιακής επεξεργασίας φωτογραφιών με χρήση των Photoshop και LightRoom.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 5.00 – 7.00 & 7.30 – 8.30 μ.μ., στο χώρο του «Σεμέλη» - Αγ. Νικολάου 1 (έναντι Δικαστηρίων Θήβας).

Έναρξη Συναντήσεων: Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Πληροφορίες: 6978120863— eleitroxos@yahoo.gr

Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος

Αναστασίου Ειρήνη

Οι 10 που εξελέγησαν στη ΝΟΔΕ Βοιωτίας

Στις εσωκομματικές εκλογές για τους θεματικούς τομείς στη ΝΟΔΕ Βοιωτίας εξελέγησαν οι ακόλουθοι:
Τομέας Δικαιοσύνης: Ελένη Παπαγεωργίου
Πολιτισμού: Κώστας Πάτρας
Παιδείας: Λάμπρος Κούτσικος
Μισθωτών: Κων. Κουτσούμπας
Αγροτικού: Σωτήρης Δρίτσας
Βιοτεχν.-Επαγγελματιών: Λουκάς Παπαχαραλάμπους
Οικονομίας: Γεώργιος Παπασπύρου
Υγείας: Αθανάσιος Σκαλούμπακας
Κοινωνικής Πολιτικής: Χαράλαμπος Κατής
Υποδομών και Δικτύων: Ηλίας Ζυγογιάννης

Νεκρός σε τροχαίο με την κλούβα των ΜΑΤ 72χρονος στη Λιβαδειά

Παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα 72χρονος σε τροχαίο δυστύχημα έγινε στις 11.30 περίπου λίγο πριν από το μεσημέρι της Κυριακής στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Αγίου Γεωργίου-Αγίας Τριάδας- Αγίας Αννας με την οδό Θηβών-Λιβαδειάς, δέκα χιλόμετρα από τη βοιωτική πρωτεύουσα. Ο άτυχος αγρότης  προσπάθησε να διασχίσει πεζός τον δρόμο νε αποτέλεσμα να παρασυρθεί  από το ειδικά διασκευσμένο λεωφορείο (κλούβα)  με διμοιρία των ΜΑΤ που κατευθυνόταν από τη Λιβαδειά προς τη Χαλκίδα σε υπηρεσία για την τήρηση της τάξης σε πoδοσφαιρικό αγώνα. Δεν υπάρχει τραυματισμός από την πλευρά των αστυνομικών.

Η ιστοσελίδα του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας, η οποία δημοσιεύτηκε επίσημα σήμερα (23/11/2013): http://www.arachovamuseum.gr/
Στην ιστοσελίδα αυτή μπορείτε να ενημερώνεστε για το Μουσείο, το οποίο οργανώνεται με τη βοήθεια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, για τις δραστηριότητές του, καθώς και για τον τοπικό παραδοσιακό πολιτισμό της Αράχωβας. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στο newsletter ώστε να λαμβάνετε τακτικά τα επίσημα ενημερωτικά δελτία του Μουσείου, ενώ επίσης σας παρέχεται η δυνατότητα να επισκέπτεσθε τη σελίδα του Μουσείου στο facebook, να το ακολουθείτε στο twitter και να βλέπετε τα video που θα αναρτώνται στη σελίδα του στο youtube.
Επιδίωξή μας είναι να καταστεί σταδιακά το Μουσείο κέντρο υφαντικής τέχνης, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη παράδοση της Αράχωβας στον τομέα αυτό.
Oι παρατηρήσεις αλλά και οι ιδέες και προτάσεις σας για την ανάπτυξη και προώθηση του Μουσείου είναι πάντοτε πολύτιμες και ευπρόσδεκτες!
 
Καλή περιήγηση!

Με εκτίμηση
 Γιάννης Φάππας

Εν υπνώσει παράνομο λογισμικό σε 50.000 υπολογιστές από την NSA - Στόχος και η Αθήνα


Σε 50.000 δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο έχει εγκαταστήσει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), εν υπνώσει, παράνομο λογισμικό που μπορεί να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, σύμφωνα με την τελευταία διαρροή από τα έγγραφα του πρώην υπαλλήλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, στην Ολλανδική εφημερίδα NRC.

Η διαροή περιλαμβάνει και ένα μέχρι τώρα αδημοσίευτο διάγραμμα που χρησιμοποιήθηκε το 2012 σε κάποια παρουσίαση στελεχών της NSA και στο οποίο πιστοποιείται, μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα είναι μία από τις 80 πόλεις-στόχους της NSA σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχουν τόσο τοπικά κέντρα υποκλοπής σημάτων, όσο και μεικτές ομάδες συλλογής πληροφοριών των υπηρεσιών NSA-CIA, με στόχο την υποκλοπή τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Το διάγραμμα έχει την ένδειξη άκρως απόρητο, με την σημείωση ότι επιτρέπεται η ανάγνωσή του από υπηκόους της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, των κρατών δηλαδή που συμμετέχουνν στη «συμφωνία των πέντε χωρών» για ανταλλαγή πληροφοριών από υποκλοπές συνομιλιών, δικτύων και σημάτων.
Στο δημοσίευμα της Ολλανδικής NRC, που έχει προκαλέσει αίσθηση σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρεται ακόμη ότι στα πλαίσια του ίδιου δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών και χρησιμοποιώντας τα ίδια τεχνικά μέσα επίθεσης σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ διεξήγαγε για χρόνια επιχείρηση υποκλοπών στην μεγαλύτερη βελγική εταιρία τηλεπικοινωνιών Belgacom, με έναν τρόπο που θυμίζει έντονα την περίπτωση των υποκλοπών στο δίκτυο της Vodafone στην Ελλάδα, την περίοδο 2004-2005.
Στην περίπτωση της Belgacom, που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, οι χάκερ των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών κατάφεραν να οδηγήσουν υπαλλήλους της εταιρίας τηλεφωνίας στο άνοιγμα μίας παγιδευμένης σελίδας στο γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Linkedin και με αυτό τον τρόπο εισχώρησαν στο δίκτυο της Belgacom εγκαθιστώντας παράνομο λογισμικό, με στόχο την υποκλοπή συνομιλιών συγκεκριμένων συνδομητών της βελγικής εταιρίας.
www.kathimerini.gr

Κατάργηση για Οργανισμό Κωπαίδας

Σε οριστική κατάργηση θα οδηγηθεί και ο Οργανισμός Κωπαίδας που δεν απασχολεί κανέναν υπάλληλο.

Τον δρόμο του "ξαφνικού θανάτου" , όπως συνέβη με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, θα ακολουθήσουν μικροί και μεσαίοι Οργανισμοί οι οποίοι απασχολούν από 1 έως 30 υπαλλήλους, εάν η αξιολόγηση στην οποία υποβληθούν αποδείξει ότι δεν εξυπηρετούν δημόσιο σκοπό.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του κυριακάτικου "Έθνους" , η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο στους παρακάτω οργανισμούς που απασχολούν συνολικά 150 εργαζομένους. 
  • Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων
  • Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας
  • Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοιίκησης
  • Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας
  • Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου της Θάλασσας
  • Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης " Ο γέρος του Μοριά"
  • Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαικού Δικαίου.
  • Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
  • Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών
  • Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής
  • Κεντρική Αγορά Πατρών
  • Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
  • Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας
  • Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ
Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων φορέων θα μεταφερθούν στα εποπτεύοντα υπουργεία και στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το "Έθνος", το προσωπικό που απασχολείται σε ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες που καταργούνται, θα απολύεται.



Πηγή:www.capital.gr

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 περιφέρειες




Μπορεί στην εξ αναβολής συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 και 8 Δεκεμβρίου να ανακοινωθούν μόνο ορισμένα ονόματα υποψηφίων δημάρχων σε μικρούς, κυρίως, δήμους, οι συζητήσεις όμως για τις κεντρικές υποψηφιότητες σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό είτε πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιοχές είτε πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε άλλες, δημοσκοπήσεις προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση των υποψηφίων. Για το λόγο αυτό έχουν ετοιμαστεί λίστες υποψηφίων με προεξάρχουσες τις περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει πολιτική μάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr τα ονόματα που προκρίνονται ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Πιθανός υποψηφιος είναι ο Σ. Κυριακίδης, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υποψήφιος του 2010 Τάκης Χαρίτου αποσύρεται.

Αττικής: Φαβορί είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ εναλλακτική αποτελεί η βουλευτής, επίσης, της Β΄Αθήνας Σοφία Σακοράφα, η οποία, όμως, «παίζει» και για το Δήμο Αθηναίων.

Βορείου Αιγαίου: Το όνομα που συζητείται είναι του (κατά πολλούς επιτυχημένου) δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή ο οποίος είχε στηριχθεί το 2010 από το ΣΥΡΙΖΑ.

Δυτικής Ελλάδας: Πρόκειται για μία «ΠΑΣΟΚογενή» περιφέρεια, την οποία, όπως έχει γράψει ηaftodioikisi.gr, υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος, επί σειρά ετών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Δυτικής Μακεδονίας: Συζητείται το όνομα της βουλευτού Ευγενίας Ουζουνίδου αν και η ίδια διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.

Θεσσαλίας: Προβληματισμός επικρατεί για το αν θα κατέβει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, καθώς στις εκλογές του 2010 είχε πάρει μόλις 3%. Καλύτερη λύση φαίνεται ότι είναι η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, η οποία όμως «παίζει» και για το Δήμο Λαρισαίων.

Ηπείρου: Αν προκριθεί η λύση του υποψηφίου από το ΣΥΡΙΖΑ τότε η επιλογή θα γίνει μεταξύ της βουλευτούΌλγας Γεροβασίλη και του περιφερειακού συμβούλου Παπαδημητρίου, ενώ αν αποφασιστεί η λύση της διεύρυνσης για την οποία μίλησε πρόσφατα στην συνέντευξή του στην Αυγή ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας (που επαναβεβαίωνει σε σημερινή του συνέντευξη ο Δ. Παπαδημούλης) να είναι υποψήφιος ο βουλευτής (του ΠΑΣΟΚ σήμερα αλλά πιθανόν ανεξάρτητος το επόμενο διάστημα) Μιχάλης Κασσής, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος το 2010 με το συνδυασμό του Β. Αργύρη (ΠΑΣΟΚ) που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Iονίων Νήσων: Ε’ιναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλλονιάς Θεόδωρος Γαλιατσιάτος, ο οποίος ωστόσο είχε πάρει μόλις 4,3%.

Κεντρικής Μακεδονίας: Τα ονόματα που συζητούνται είναι του συνταγματολόγου, καθηγητή του ΑΠΘΚώστα Χρυσόγονου και του ανεξάρτητου βουλευτή και υποψήφιου περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ το 2010,Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να είναι και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη αριστερών δυνάμεων.

Κρήτης: Τρία είναι το ονόματα που συζητούνται. Του βουλευτή Χανίων και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη και των βουλευτών Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη (ο οποίος διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου από το 2006 έως το 2010) και με λιγότερες πιθανότητες του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) Γιώργου Μιχελογιαννάκη.

Νοτίου Αιγαίου: Εφόσον ο υποψήφιος προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο όνομα είναι αυτό του βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο στη λογική της διεύρυνσης «παίζουν» τα ονόματα του δημάρχου ΛειψώνΜπενέτο Σπύρου (ως κοινού υποψηφίου με τους ΑΝΕΛ) και του Κώστα Σκανδαλίδη που αποκάλυψε ηaftodioikisi.gr.

Πελοποννήσου: Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος (είναι και περιφερειακός σύμβουλος) και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ή ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. Τρίπολης Τάσος Παπαζαχαρίας ο οποίος όμως μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον προκριθεί η λύση της διεύρυνσης να είναι υποψήφιος άλλο πρόσωπο-έκπληξη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στερεάς Ελλάδας: Συζητείται το όνομα του βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Εναρξη για Αστραδενή

Αστραδενή
Αγαπητοί φίλοι και φίλες μετά από περίπου τέσσερις μήνες απουσίας είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Αrt Cafe Αστραδενή λειτουργεί και πάλι σε νέο χώρο από αύριο Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 19:00. Η νέα μας διεύθυνση είναι η Ιωάννη Λάππα 9 δίπλα στο ποτάμι επί του πεζόδρομου της Ορφέως, ακριβώς πίσω από το εμπορικό Επιμελητήριο. Σας περιμένουμε για να ζεστάνουμε τον δύσκολο Χειμώνα που διανύουμε.
--

Art Cafe Αστραδενή, Έρκυνας 5 Λιβαδειά, τηλ: 22611 00920

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Κίνησης Μηχανικών Αν. Στερεάς



Δέκα θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του JFK



Δέκα θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του JFK

 Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1963, όταν ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ημέρα εκείνη, οι «προβολείς» δείχνουν να φωτίζουν εκ νέου άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι θεωρίες συνωμοσίας ποικίλλουν.


Ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη στις 22 Νοεμβρίου του 1963, παραμένει άγνωστο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρνούνται να πιστέψουν το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, ότι δηλαδή ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος του. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2003 -40ή επέτειο της δολοφονίας-, ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των Aμερικανών πολιτών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο δράστης της δολοφονίας δεν ήταν μόνο ένας.



Αμέσως μετά τη δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας, άρχισαν να εκφράζονται φόβοι για την ύπαρξη σχεδίου συνωμοσίας.

Οι πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας είναι οι εξής:

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ CIA: Η ισχυρή Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (η γνωστή CIA) εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, το ίδιο και οι Μυστικές Υπηρεσίες, το FBI και το Πεντάγωνο. Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι η CIA ήθελε να εκδικηθεί τον Κένεντι για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα ή ότι η CIA φοβόταν μήπως αποδυναμωθεί, προς όφελος του Πενταγώνου.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ των ΗΠΑ (Fed): Λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του, ο Κένεντι υπέγραψε διάταγμα που παραχωρούσε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να εκδίδει «silver certificates» (ένας τύπος χαρτονομίσματος που τυπωνόταν στις ΗΠΑ ως το 1964). Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, δηλαδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων, ελεγχόταν από μία ισχυρή μυστική οργάνωση διεθνών τραπεζιτών, που φοβούνταν ότι η κίνηση αυτή θα δώσει στον υπουργό Οικονομικών τον έλεγχο της Fed.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ: Δεδομένης της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην κομμουνιστική Κούβα και τις ΗΠΑ, οι υποψίες στρέφονταν είτε στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο -ο οποίος θα επιδίωκε να εκδικηθεί για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων- είτε σε εξόριστους πολέμιους του Κάστρο, οργισμένους επειδή ο Κένεντι επέτρεψε την αποτυχία της εισβολής.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ: Αφεντικά της μαφίας φέρεται να εξοργίστηκαν με τον Κένεντι, όταν το FBI έβαλε στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα υπό την ηγεσία του αδελφού του JFK, του τότε Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η μαφία έστειλε τον Τζακ Ρούμπι να δολοφονήσει τον Όσβαλντ, προκειμένου να μη γίνει γνωστή η συνωμοσία.



Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΖΟΝΣΟΝ: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Λίντον Τζόνσον, αντιπρόεδρος του Κένεντι, ήθελε να ανατρέψει τον πρόεδρο για να αναλάβει την εξουσία ο ίδιος. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον ήθελε να αποκρύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή ότι μεγιστάνες της βιομηχανίας τον πλήρωσαν για να δολοφονήσει τον Κένεντι, γιατί θεωρούσαν ότι θα εκπροσωπούσε καλύτερα από τον Κένεντι τα συμφέροντά τους.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ: Ύποπτες σκιές, σιλουέτες υποτιθέμενων εκτελεστών και η παρουσία καπνού που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο ενισχύουν εδώ και χρόνια την υποψία ότι υπήρχε και δεύτερος εκτελεστής πέραν του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Ηχογραφήσεις λέγεται ότι αποδεικνύουν πως, πέραν των τριών πυροβολισμών από το τουφέκι του Όσβαλντ, υπήρξε και ένας τέταρτος. Ο τέταρτος πυροβολισμός λέγεται ότι ακούστηκε από ψηλά, από το δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Κένεντι.


Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ… UFO: Δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα με θεωρίες συνωμοσίας χωρίς κάποιον… ιπτάμενο δίσκο. Η θεωρία των UFO υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε, επειδή ενδιαφερόταν έντονα για την εξωγήινη ζωή και απειλούσε να αποκαλύψει μυστικά προγράμματα της CIA. Αυτοί που την υποστηρίζουν παραθέτουν ως «απόδειξη», μεταξύ άλλων, μία επιστολή που υποτίθεται ότι απέστειλε ο Κένεντι στην CIA, με την οποία ζητούσε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σχετικά με τους ιπτάμενους δίσκους, δέκα ημέρες πριν από το θάνατό του. Λέγεται ότι έλαβε απάντηση από τον επικεφαλής της CIA, στην οποία του γνωστοποιούσε ότι δεν είναι σε θέση να του παραδώσει τα απόρρητα εκείνα έγγραφα.



Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ KGB: Οι ψυχροπολεμικές εντάσεις της εποχής οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες -η KGB- διέταξαν τη δολοφονία του Κένεντι. Ο δράστης Όσβαλντ είχε περάσει δύο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με Σοβιετικούς διπλωμάτες. Μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί αυτό το σενάριο, που θέλει την KGB να στρατολόγησε τον Όσβαλντ και να τον έβαλε να σκοτώσει τον Κένεντι.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ: Αυτή υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε από έναν ζηλόφθονο ομοφυλόφιλο. Σύμφωνα με τον πρώην εισαγγελέα της Νέας Ορλεάνης, Τζιμ Γκάρισον, ο πιλότος Ντέιβιντ Φέρι ήταν ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας Κένεντι. Ο πρόεδρος ήταν ό,τι δεν ήταν ο Φέρι: επιτυχημένος, γοητευτικός, δημοφιλής, πλούσιος και αρρενωπός. Ο Γκάρισον είναι πεπεισμένος ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία είναι ομοφυλόφιλοι, που απλώς ήθελαν νεκρό τον πρόεδρο.
www.protothema.gr

Αναδος του ΑΚΟΛ στην κατάταξη του ΣΕΓΑΣ


Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά



Στους Επίλεκτους του ΣΕΓΑΣ ο Κων. Μίγας



Σεισμός στη Λαμία

Σεισμική δόνηση  κατεγράφη στις 17.12  της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου  2013. Ο σεισμός έίχε μέγεθος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 4,2  βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρό του να εντοπίζεται  163 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, 14 χλμ. βόρεια  της Λαμίας.

Συμμάζεμα στο Κολυμβητήριο Λιβαδειάς

 Οπως μας πληροφορεί αναγνώστης μας που είχε και την καλοσύνη να μας αποστείλει φωτογραφίες το Κολυμβητήριο Λιβαδειάς λειτουργεί στις 20 Νοεμβρίου 2013.  Υπενθυμίζουμε το δημοσίευμά  μας στις 18 Νοεμβρίου και τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από τη viotia στις 17 Νοεμβρίου 2013.
Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ

πως διαπιστώνετε κι εσείς από τις χθεσινές φωτογραφίες  (17 Νοεμβρίου 2013) το Κολυμβητήριο Λιβαδειάς έχει αφεθεί στην τύχη του από τη δημοτική αρχή. Πέρυσι τον χειμώνα το Κολυμβητήριο παρέμεινε κλειστό χωρίς να υπάρξει κανένα έργο που θα καθιστούσε τη λειτουργία περισσότερο οικονομική φέτος. Τα περιθώρια είναι πλεόν στενά και μόνο η κινητοποίηση των πολιτών μπορεί να δώσει λύση, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την πλήρη λειτουργία του Κολυμβητηρίου Λιβαδειάς προς όφελος της πόλης κια των παιδιών της. Η viotia δεν τρέφει φρούδες ελπίδες για σοβαρή βοήθεια από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η οποία δεν δύναται να φέρει σε αίσιο πέρας μια τόσο σοβαρή πρόκληση. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί μια προοπτική για να υπάρξει λύση. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση"...



Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι από τις 17 Νοεμβρίου 2013 και οι 4 τελευταίες που μας απέστειλε ο αναγνώστης -σύμφωνα με αυτόν- από τις 20 Νοεμβρίου. Είναι φανερό ότι κάποιος "συγύρισε" στο Κολυμβητήριο μαζεύοντας τα φύλλα και καθαρίζοντας την μικρή και την μεγάλη πισίνα. Επιπλέον πληροφορούμαι ότι ο ΑΠΟΔΗΛ έβαλε και πετρέλαιο.